Önvásárlással lesz a fővárosé a Vízművek

Index

Lehullt a lepel a főváros közműreprivatizációs tervéről, a közgyűlés jóváhagyta a Vízművek 25 százalékának visszavásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot. Eszerint az üzletrészt 15,1 milliárd forintért kapja vissza Budapest, olcsóbban, mint amennyiért 1997-ben eladta. A jóárasítást fenyegetéssel sikerült elérni, az összegre maga a Vízművek vesz fel hitelt.

A fővárosi önkormányzat várhatóan 15,1 milliárd forintért visszavásárolja a Fővárosi Vízművek 1997-ben eladott 25 százalékát a francia-német befektetőtől, jelentette be Tarlós István főpolgármester. Az eredeti szerződés szerint az üzletrész még tíz évig a külföldi befektetők kezén lenne, ezalatt a városháza jogászai szerint akár 33 milliárd forintot is kivihetnének az országból menedzsmentdíj gyanánt.

A 15,1 milliárd forint kedvezőbb, mint a szerződésben meghatározott ár, amely szerint a főváros 10 év múlva az eredeti vételárért, 16,5 milliárd forintért kellene, hogy visszavásárolja az üzletrészt. A kedvező árat és a szerződésbontást a fővárosnak azzal sikerült elérni, hogy megfenyegette a külföldi befektetőket, hogy rendkívüli felmondással fog élni, mert a cég elmulasztotta karbantartani a tűzcsapokat, és ezzel szerződést szegett.

A főváros első ajánlata 8,2 milliárd forint volt, a második pedig 12,3 milliárd forint a részvényekért. Ezekről a befektetők hallani sem akartak Tarlós szerint, de a 15,1 milliárd forintba belementek (ez már tartalmaz egy több mint kétmilliárd forintos hitelt is, amit az OTP-nek kell törleszteni). A fővárosnak a főpolgármester szerint azért jobb a megegyezéses megoldás, mint a rendkívüli felmondás, mert az utóbbi milliárdos kockázatokat rejt magában.

A megspórol menedzsmentdíj mértékén kisebb vita volt az újságírók és a főpolgármester között, ami azzal az ígérettel zárult, hogy a főváros közzéteszi a Vízművek eladásának a szerződését, valamint 1997-ig visszamenőleg kiteszi a honlapjára az éves menedzsmentdíjak összegét, amit kifizettek a befektetőknek.

A mai közgyűlési döntés egy szándéknyilatkozatról szól, amely néhány módosítást tartalmaz a már megtárgyalt szerződési verzióhoz képest. A befektetőknek erre kell rábólintaniuk 90 napon belül, mert ha nem, akkor jön a rendkívüli felmondás.

Tarlós István közölte azt is, hogy a 15,1 milliárd forintos vételár valószínűleg a Vízművek, valamint esetleg egy másik fővárosi közműcég által felvett hitelből lesz kifizetve. A konstrukció ismerős lehet a befektetőknek, hiszen hasonló módon vásárolták meg ők is a Vízműveket.

Forrás: Index

3 hozzászólás “Önvásárlással lesz a fővárosé a Vízművek” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Szerintem nem a virágok lehetnek útban, veszély helyzetekben, hanem a lépcsőházak szintjeit elzáró lakattal, zárakkal védett rácsok.
    Nem is értem, ilyen megoldásokat a tűzoltóság, a lakóközösség miért tűrt meg ilyen menekülési akadályokat.

  2. Jeniszej szerint:

    Vajon mitől halt meg Csepelen a rendőrök által, a lépcsőházban elfogott retaldált beteg gyerek, aki a szüleit is bántotta?

  3. lolka szerint:

    Jeniszej szerint:
    2012. március 27., kedd – 10:27
    -Talán azért, mert volt egy olyan politikus aki kitalálta a megélhetési bűnözést…

Itt lehet hozzászólni !