Iskolás lesz a gyermek, de hová írassuk?

Helyi Téma

Előzetes óvodai felmérések alapján idén közel 750 gyermek kezdi meg az első osztályt Csepel 16 általános iskolájában. A szülők az iskolák nyílt napjai alapján megismerhetik az intézményeket, lapunk a jogszabályban meghatározott követelményeknek járt utána.

Közeledik az iskolai beiratkozások időpontja, ezért összeszedtük az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. A legelső probléma talán abból adódhat, mikor menjen iskolába a gyermek.

– A 2012/13. tanévben tanköteles az a gyermek, aki az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, és 2012. év május 31-ig a hatodik életévét betölti. A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti a tankötelezettség teljesítését akkor is, ha hatodik életévét december 31. napjáig tölti be – adta meg a pontos választ lapunknak Tóth János ágazatvezető.

A szülő vagy az óvoda javaslata alapján még egy évet tölthet óvodában a gyermek, ha szociálisan, mentálisan, vagy testileg még nem eléggé fejlett. A szülők, és az óvoda eltérő véleménye esetén a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye dönthet.

– A szülő, illetőleg gondviselő a meghirdetett időpontban, vagyis április 19-20-án köteles tanköteles korú gyermekét beíratni a lakóhelye szerint illetékes, vagy a választott iskola első évfolyamára – tájékoztatott a hivatal munkatársa.

A körzethatár nincs köbe vésve, azonban a lehetőségekről előre alaposan tájékozódni kell.

Erre valók az iskolai nyílt napok, hiszen csak ilyenkor van lehetőség arra, hogy a szülők, gyerekek megismerkedjenek az intézménnyel, az iskolákban dolgozó pedagógusokkal és tájékozódhassanak az ott folyó pedagógiai munkáról. A nyílt napok pontos időpontjáról az iskolák adnak bővebb felvilágosítást.

– A gyermeket elsősorban abba az iskolába kell felvenni, amelynek körzetében lakik. Az általános iskola a felvételi kötelezettsége, vagyis, a körzetes gyermekek felvétele után, a felvéti eljárási szabályokat megtartva, további felvételi kérelmeket is teljesíthet – magyarázta Tóth János.

Figyelmeztetett: amennyiben a szülő gyermekét más iskolába kívánja átíratni, azt a körzeti iskolába be kell jelenteni, és amikor a befogadó iskolától a „befogadó nyilatkozatot” megkapta, azt le kell adni, továbbá a körzeti iskolába be kell jelenteni azt is, ha a tanköteles tanuló tanulmányait külföldön folytatja.

– Minderre szükség van, bár talán sokan feleslegesnek tartják ezeket a lépéseket. Azonban azt tudni kell, hogy a tankötelezettség teljesítéséért a szülő felelős, és csak így tudjuk nyomon követni, hogy ennek eleget tettek-e. Amennyiben ez nem történik meg, a jegyző hivatalból eljárást indíthat a szülők ellen – indokolta Tóth János a szabályokat.

A megjelölt napon a következő papírok nélkül ne is induljunk el otthonról: a szülő, illetve gyermekünk személyazonosságát igazoló okmányok, lakcímkártya, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás, nem magyar állampolgár kiskorú általános iskolai beíratásánál annak igazolását, hogy milyen jogcímen tartózkodik Magyarország területén. Továbbá, ha a tanulót a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság javaslata alapján a kijelölt iskolába kell beíratni, beiratkozáskor a szakértői javaslatot vagy a tanuló áthelyezését tartalmazó határozatot is be kell mutatni.

Ezek a hivatalos követelmények, a döntés már a szülőké.

– Mi már jó előre tájékozódtunk a környékbeli iskolákról – mondja olvasónk, Kovács Andrea. – Szerintem leginkább azt kell figyelembe venni, milyen képességekkel rendelkezik a gyermekünk, illetve, van-e annak megfelelő képzés a kiszemelt intézményben. Ha nincs, de lehetőségeink megengedik, érdemes kicsit messzebbre vinni a gyereket, hogy valóban olyan oktatást kapjon, amilyet szeretnénk.

Kulcsár Tamara

helyitema.hu

5 hozzászólás “Iskolás lesz a gyermek, de hová írassuk?” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Az iskolák igazgatói szerencsére figyelembe veszik, ha a nagyobbik tesó már oda jár. Köszönet érte.

  2. Dr. grün szerint:

    A beíratkozáshoz szükséges:
    “A szülő, illetve gyermekünk személyazonosságát igazoló okmányok, lakcímkártya, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás, nem magyar állampolgár kiskorú általános iskolai beíratásánál annak igazolását, hogy milyen jogcímen tartózkodik Magyarország területén. Továbbá, ha a tanulót a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság javaslata alapján a kijelölt iskolába kell beíratni, beiratkozáskor a szakértői javaslatot vagy a tanuló áthelyezését tartalmazó határozatot is be kell mutatni.”

    “Azonban azt tudni kell, hogy a tankötelezettség teljesítéséért a szülő felelős, és csak így tudjuk nyomon követni, hogy ennek eleget tettek-e. Amennyiben ez nem történik meg, a jegyző hivatalból eljárást indíthat a szülők ellen”
    Ezért kérjük, hogy a kedves szülő a a jegyzőt keresse fel az fentebb felsorolt papírokkal (jövedelemigazolással kiegészítve) a büntetés kiszabása érdekében!
    Beszarás! ))) 🙂 (((

  3. Lexon szerint:

    Egy csomó iskolában már megvoltak a nyílt napok. Ez a cikk kicsit elkésett.

  4. maminti szerint:

    Elsősorban tanítót kell választani. A “megfelelő képzést” mindenhol megkapja egy alsó tagozatos gyerek (bármit is jelentsen ez). A tanító indítja el a gyereket a tanulás útján, kedvet csinálva neki ahoz, vagy már az elején elvéve a kedvét egy életre tőle. S hogy kinek milyen a jó tanító, az személyiségfüggő. El kell vinni a gyereket az ovisulikba rendszeresen, (egy nyílt nap nagyon kevés, ott szinte semmit nem tudsz meg) és meg kell ismerni a tanítókat. Nálunk a gyerek választott tanítót – teljesen egyezően a mi választásunkkal, amiről neki előtte nem szóltunk) S miért ne írhatnám ide, ezzel is leróva tiszteletemet Szabóné Pásztor Zsuzsanna előtt, akiben sikerült a világ legjobb tanítóját megtalálnunk, mind emberileg, mind szakmailag zseniális pedagógus. Az iskolával nagyon meg vagyunk elégedve, a gyerekem imád oda járni. Rendkívül sokoldalú szolgáltatást is nyújt, kezdve a kéttannyelvű képzéssel, mely által a gyerek már 8. végére középfokú államvizsgát kaphat, az ingyenes képességfejlesztési, logopédusig, zeneoktatásig, 4 féle hittanig stb stb. Szóbeszédre alapozva eredetileg egyáltalán nem akartam ide vinni a gyereket, de nagyon jól tettem, hogy nem elégedtem meg mások véleményével, hanem személyesen győződtem meg az igazságról, és az idő igazolja, hogy nagyon jól döntöttünk.

  5. maminti szerint:

    Ja, persze: a Gróf Széchenyi István általános iskoláról van szó. 🙂

Itt lehet hozzászólni !