“Az ezeréves lengyel-magyar barátság mindig is a két nemzet egymás iránti szolidaritására épült”

Csepel.hu

Az alábbiakban Németh Szilárd, Csepel polgármesterének a Lengyel – Magyar Barátság Napja alkalmából elhangzott ünnepi beszédét olvashatják:

Serdecznie witam Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Bronislawa Komorowskiego, oraz wszystkich milych gosci z Polski!

Mélyen tisztelt Köztársasági Elnök úr!

Tisztelt ünneplő Közönség! Kedves Vendégeink!

Ma, a magyar-lengyel barátság napjának alakalmából, arra az eseményre emlékezünk, annak a nagyszerű cselekedetnek, lengyel-magyar összefogásnak állítunk emléket Csepelen, ami „visztulai csoda”-ként vonult be a történelembe. 1920. augusztus 15-én, az addig folyamatos hátrálásban lévő lengyel hadsereg megfordította a lengyel-orosz háború kimenetelét. Pilsudski marsall gyakorlatilag tönkre verte az elbizakodott Tuhacsevszkij vezetette bolsevik sereget. A lengyel katonák mellett fegyvert fogtak a civilek is. Diákok, papok, munkások mutatták meg a világnak, hogy nem kérnek a szovjet kommunizmusból, hogy a lengyeleknek van saját elképzelésük jövőjükről, s ez nem más, mint az egységes, nemzeti Lengyelország.

Ebben a sikerben a magyar lőszerszállítmányoknak, s nekünk, csepelieknek is szerepünk volt. Akkor, amikor Lengyelország a bolsevikokkal való élet-halál harcát vívta, csak Magyarország segített. Az akkori magyar kormány július 8-án utasította a lőszergyártó csepeli Weiss Manfréd Műveket, hogy minden készletét tartalékolja Lengyelország számára. Két hét múlva itt, Csepelen már csak a lengyelek számára gyártottak lőszert. A még júliusban elindított 80 vagonnyi, 22 millió darabos, karabélyokhoz és tüzérségi fegyverekhez való magyar lőszerszállítmány augusztus 15-én érkezett meg a Varsó melletti Skierniewice vasútállomására, onnan vitték egyenesen a harcoló egységekhez.

A kezdetektől fennálló, ezeréves lengyel-magyar barátság mindig is a két nemzet egymás iránti szolidaritására épült. Így volt ez 1920-ban, s így van ez ma is. Európa kulturális sokszínűségének egyik legszebb öröksége ez. Nemcsak a hagyományokra épül, nemcsak a dicső múltnak szól, hanem mindig aktuális tartalommal kell megtöltenünk, s közös céljainkat mindig a jövőnek kell megfogalmaznunk.

Együttműködésünk mindig is túlmutatott önmagán. Mindig egész Európa számára hozott létre nagy teljesítményeket. Az európaiság barátságokból, regionális identitásokból, nemzetekből, az ő együttműködésükből épül fel. A közép-európai népeknek közösen kell fellépniük Európa jövőképének kialakításakor. S ennek a regionális szolidaritásnak a legerősebb pillére a lengyel-magyar együttműködés.

Tisztelt Elnök urak! Tisztelt Emlékezők!

A „visztulai csoda” tényleg egy csodás napon, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Szűz Mária mennybemenetelének napján történt. Két olyan nép, két olyan nemzet közös akarata, együttműködése teremtett csodát, amelyek hazájukat – a világon egyedüliként – Szűz Mária országának tartják. Még államalapító Szent István királyunk ajánlotta fel országát Máriának, míg a lengyelek hite szerint országukat a Szűzanya kormányozza.

Isten óvja nemzeteink hitét, barátságát! Isten áldja meg a lengyel és a magyar népet!

csepel.hu

3 hozzászólás ““Az ezeréves lengyel-magyar barátság mindig is a két nemzet egymás iránti szolidaritására épült”” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Mélyen tisztelt Köztársasági Elnök úr!
    Már ez nem stimmel mert a videón azt mondja hogy urak.

  2. Öreg halász szerint:

    Csepelen száz éve nem volt ilyen szép nap. Végre. 🙂

Itt lehet hozzászólni !