Köszöntjük a lányokat és asszonyokat!

Inforadio.hu

Március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért. Az ünnep mára elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik.

A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az ötlet, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot, az időpont 1914-ben lett március 8., a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő – emlékére.

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére. A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, a tüntetéseken – amelyeken sok férfi is részt vett – a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt. (Finnországban a nők már 1906-tól szavazhattak, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, a franciaországi és az olaszországi nők azonban csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től.)

Az ünnep mára sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik. Ugyanakkor az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel követeléseikre, a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára, védtelenségére a figyelmet, arra, hogy hiába biztosít az állam számukra jogegyenlőséget, ha ez továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét.

Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek: amíg ők 1 dollárt, kolléganőik ugyanazért a munkáért átlagosan 78 centet kapnak. A nemek között az Európai Unióban is mutatkozik bérkülönbség, noha 1975-ben irányelv tiltott meg minden díjazásbeli megkülönböztetést. Tavaly márciusban az Európai Bizottság kampányt indított a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért. Magyarországon az azonos felkészültségű, azonos munkakörben dolgozó nők 8 százalékkal kapnak kevesebb fizetést, s ez a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermekük van, egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.

Sok helyütt e napon civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat: a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és a nők elleni erőszak egyéb formáinak áldozataira, akiket a jog sem véd kellően, s e cselekmények elkövetői továbbra is jórészt büntetlenül maradnak.

Forrás: Inforadio.hu

28 hozzászólás “Köszöntjük a lányokat és asszonyokat!” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Minden Kedves ismeretlen, és ismerős Hölgyet, Tisztelettel és nagy nagy szeretettel köszöntök NŐNAP ALKALMÁVAL.

  2. Princess szerint:

    Jó reggelt Mindenkinek! Ismeretlenül is Köszönöm (Nő társaim nevében is)! 🙂
    Gyönyörű szép napsütéses napot kívánok!

  3. Manitu szerint:

    Boldog nőket! Akkor mindenki boldogabb lesz.

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    Hej csepeli férfiak!

    Úgy látszik a “banda ügye is” fontosabb, (fentebb, na de reggel óta?) mint a gyönyörű csepeli hölgyek!

  5. Tóth Mária szerint:

    Maradjunk csak az Anyák Napjánál !

    A Nőnap egy kommunista ünnep, Rákosi et.vezette be!

    Nincs szükségünk klf. globalista ünnepekre pl. Valentin nap stb.

  6. ebihal szerint:

    A Nőnap nem kommunista ünnep, még akkor sem, ha Rákosi vezette be.

  7. kilgore trout szerint:

    Kedves Mária!
    Köszönöm férfiként, hogy ezt Ön, mint nő leírta.

  8. szigeti szerint:

    Rosszul tudod kedves Mária.
    Magyarországon a nőnapot először 1914-ben ünnepelték meg. Nem Rákosi et. vezette be.

    Manitunak igaza van. Ha a nők boldogok, még a nap is szebben ragyog!

  9. kilgore trout szerint:

    ebihal!
    Maga még tényleg nem érte el saját evolúciós csúcsát. Olvasson egy kis idevágó irodalmat, ha majd megtanult olvasni a békaiskolában!

  10. ebihal szerint:

    kilgore trout!
    Ha be tudja bizonyítani, hogy kommunista ünnep, ígérem visszaveszem a virágot az asszonytól.

  11. Lora :) szerint:

    ez frankón nem kommcsi ünnep, hanem egy new yorki eseményhez köthető, amúgy fennt leírták, és ez tényleg így van,
    én minden évben otthon míg védett nem lett hóvirágot kaptam az osztálytársaimtól, Apukámtól is fehér vagy sárgarózsát, csokit, Csepelen osztogatták reggel a vörös szegfűt a Szt.Imre téren, bőven belefér kicsiny életünkbe egy kedves perc….. 🙂
    Amióta meg külföldre szakadt honi vagyok, próbálom a fejükbe verni az ittenieknek, hogy ilyenkor virágot, csokit illendő vagy egy kedves üzit…. és működik 🙂 tetszik nekik, hát a Valentinnapról nem is beszélve, jaj annyi minden történt, szerintem a legtöbb…..folyt köv. egyszer egy könyvben 🙂 Valentin napon túlvagyunk, ma a nőnapon is, készülődünk április 1-re nemzetközi Apák napjára 🙂 frankó nézzetek utána! pá életeim!

    Aki ünnepelni akarja úgyis megtiszteli ezt a napot, aki nem az meg tartsa erre az egy napra tiszteletben hogy nem fröcskölődik, hogy milyesfajta ünnep ez….

  12. joságos. szerint:

    T. Tóth Mária! A nőnapot előszór 1911-ben ünnepelték meg hazánkban.Ennek idén 101 éve.
    Az eredetét az USA-ban kell keresni.Ám ezt maga honnan is tudhatná?Hisz a komcsizáson kívül
    semmihez sem ért!
    u.i.A Valentin nap nincs összefüggésben a Nemzetközi Nönappal

  13. joságos. szerint:

    Javítás:Nönappal helyet Nőnappal

  14. Lora :) szerint:

    kedves tóth mária hogy érti hogy globalizált ünnepek? esetleg közgazdász?

    és ha az anyák napjánál akarunk maradni, olyan kitartóan, megkérdezem, tudjátok mikor van anyák napja? Na ha kiejtette a választ, az a legnagyobb kommunista kinyögés, ugyanis az anyák napja hivatalosan nem május első vasárnapján van, hanem a kommunisták május 1-je miatt ünnepeltették így Magyarországon, a hivatalos anyák napi ünnepségek május második vasárnapjától kezdődnek világszerte….ahol én élek is hivatalosan május 13, Németországban is, Svájcban is, stb….úgyhogy igen maradt csak az anyák napja…., ha annyira az kell 🙂

  15. Lora :) szerint:

    ebihal!!!
    nem lehet überelni a szöveged!!! isteni,
    Ha bebizonyítja hogy kommunista ünnep, akkor én meg, akkor én meg….áhhh az rossz vicc hogy a kommcsikra szavazok, inkább valami frappánsat kéne kitalálni, megvan!!!!
    megalapítom a tóthmária funclubot 🙂 és minden fizetésemet az alapítványba ÖLÖM!!!! 🙂

  16. szevenszi szerint:

    Szerintem Tóth Mária 30-40 évvel ezelőtt nem tiltakozott a virág, a kedves szavak, esetleg a nőnapi jutalom ellen. Ma már biztos koros, egyáltalán nem kedves és sajnos nagyon irigy öregasszony. Nem is nő. Murphy. Mindent elront amit el lehet rontani. A hölgyeknek kézcsók és virág. Szekfű, rózsa, tulipán, stb. Kinek mi a kedvence.

  17. Ditte szerint:

    Nőnek lenni nem érdem, hanem állapot. Én ezért szépen megköszönöm, ha kapok valamit ilyenkor, ám egyáltalán nem igénylek semmit. Nálunk, a családban ez nem ünnep.
    Ez is elsősorban a virágárusok ünnepe. A kényszer-szegfűké, jácintoké, 500-ért.

  18. szevenszi szerint:

    A nőnap a pasik lelki ismertének napja. Tisztelet a kivételnek. Ezen a napon egy szál, vagy egy csokor virág, netán nagyobb ajándék, s ezzel le van tudva a nő. Sokan, így vannak szocializálva. A nő az az anya, a szakácsnő, a takarítónő, a titkárnő, annó a kalauznő stb.
    Márc 8. virág, kipipálva. Dittével több dologban nem értek egyet, de abban amit most leírt abban igen. Ünnep akkor van, általában jelentem ezt ki, amikor egy napot egy estét stb. azzá teszünk. Elsősorban a másik és ezzel együtt a magunk számára.

  19. kilgore trout szerint:

    ebihal!

    Íme:

    “International Women’s Day (IWD), originally called International Working Women’s Day, is marked on March 8 every year.[1] …….Started as a Socialist political event, the holiday blended in the culture of many countries, primarily Eastern Europe, Russia, and the former Soviet bloc.
    ….
    The first national Women’s Day was observed on 28 February 1909 in the United States following a declaration by the Socialist Party of America.

    In August 1910, an International Women’s Conference was organized to precede the general meeting of the Socialist Second International in Copenhagen. Inspired in part by the American socialists, German Socialist Luise Zietz proposed the establishment of an annual ‘International Woman’s Day’ (singular) and was seconded by Clara Zetkin, although no date was specified at that conference.”

    Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women's_Day

    (Megjegyzés: érdekes módon a magyar fordítás ezt nem tartalmazza, ezért ilyenkor IS joggal vetődik fel a kérdés, hogy kiknek mi áll az érdekében, amikor valamit kommunikálnak vagy éppen elhallgatnak. A fenti idézetben levő nevek pedig már csak hab a tortán.)

  20. GONDOLKODÓ! szerint:

    Azért jellemző, -akiket illet,- inkább vitatkoznak, magyarázkodnak mintsem egy köszöntő szóval illetnék a Hölgyeket, akiknek oly sokat köszönhetünk mi férfiak!

    Koós János: Mi férfiak! (tessenek meghallgatni, aki még nem ismerné, aki meg ismeri, hát azért!)

  21. Lora :) szerint:

    áj dónt szpík ámerikánosz – wi dónt nííd edikéjsön, dzsászt máni máni máni 😉

  22. Királyerdei szerint:

    And without education how are you going to get your “money,money,money”?

  23. Minden lében kanál szerint:

    Na tessék! Az igazság egy része a “nagyra becsült”, “tisztelt”, “imádott” nőkről!!! 🙁 🙁 🙁

    http://www.stop.hu/belfold/nincs-sok-okunk-orulni-a-kozel-felmillio-bantalmazott-no-napja/1009042/

  24. Minden lében kanál szerint:

    Hangsúlyoznám még egyszer!!!

    “…ma is legalább 400 ezer(!) nő szenved el párkapcsolatában bántalmazást Magyarországon.”

  25. Minden lében kanál szerint:

    Lehet tovább gyönyörködni a békés családi boldogságban. Igen, “van” segítség…
    Amikor már vér folyik!!!

    http://www.harmonet.hu/psziche/21676-van-azonnali-segitseg-a-csaladon-beluli-eroszak-aldozatainak!.html

  26. Minden lében kanál szerint:

    Nem jól ment át a linkem. A cikk címe: Van azonnali segítség a családon belüli erőszak áldozatainak!

    Ha nem nyílik meg, kérem törölni!

    http://www.harmonet.hu/psziche/21676-van-azonnali-segitseg-a-csaladon-beluli-eroszak-aldozatainak!.html

  27. Lora :) szerint:

    Királyeredei,

    áj em góing tu kíílll számbádi, hú hez gát money money money, fór ígzempl Gyurcsány 🙂

Itt lehet hozzászólni !