Túlzottdeficit-eljárás: így játszanak a nagyok

Pénz.info.hu

Az Európai Unió normái szerint 3 százalék a megengedett, GDP-hez viszonyított államháztartási hiány.

Hogy miért pont ennyi, miért nem négy vagy kettő, azt ma már senki nem tudja, annakidején ennyiben sikerült megegyezni és kész. Amely ország ezt nem tudja tartani, az ellen úgynevezett túlzottdeficit-eljárást indítanak.

A 27 tagállamból 23 ellen megy a bírálat gőzerővel. Magyarország ellen 2004 óta folyik ilyen eljárás, de a szocialista-szabaddemokrata kormányokat ez túlzottan nem izgatta. Az eljárással egyébként remekül sakkban lehet tartani egy országot: időtartama alatt az adott kormány cselekvési szabadsága korlátozott, ráadásul egy ilyen eljárás befolyásolhatja az állam aktuláis hitel-tárgyalásait. Így van ez a magyar kormány-IMF esetében is.

Persze, nem is az EU-ról lenne szó, ha a túlzottdeficit-eljárás mögött nem lappangana valami cinkelt lapokkal játszott játék. Konkrétan arról van szó, hogy Brüsszel a nagyobb tagállamokkal szemben jóval enyhébben és megengedőbben jár el, mint a kis országokkal szemben. Egy példa: az EU egyik renitensének, Nagy- Britanniának 9 százaléknál is több az államháztartási hiánya, ráadásul már évek óta így megy ez, mégsem fenyegetik meg a briteket mindenféle szankciókkal. ( még a végén ki találnának lépni az Unióból…). Írország esetében a hiány a tíz százalékot is felülmúlja, ott sem nagyon történik semmi.

Franciaország és Németország ( ha dicsekedni kell, előszeretettel emlegetik magukat EUrópa legnagyobb gazdaságaiként) évek óta küzd a túl magas államháztartás hiánnyal. De nem nagyon izgatja őket: mindig úgy csináják, hogy majd jövőre kelljen ezt tisztázni. Most éppen 2013 a határidő, tavaly meg 2012. volt. Az összeurópai törvényhozás mindig kiügyeskedi, hogy a nagyoknak ne kelljen túl sokat szenvedniük a 3 százalék túllépése miatt.

Hogy miért nem érdekli különösképpen a kormányokat az előírások megszegése? Hát azért, mert nincs közvetlen hatása az egyes tagállamok gazdasági életére. A külföldi befektetőket nem érdekli, a bankrendszer sem omlik össze – erre jó példa, hogy hazánk ellen már évek óta folyt az eljárás, mikor kitört mifelénk az össznépi devizahitel-mánia. Ez a 3 százalék inkább csak elvi dolog, a kormányok belföldi reputációjának árt, ha csúnyát mondanak róluk Brüsszelben. Jön az ellenzék, és a tévében jó alaposan megbírálja a kormányt, mert hogy lehet ennyire felelőtlen!
Húha! Még szerencse, hogy nálunk kétharmados többség van.

penz.info.hu

26 hozzászólás “Túlzottdeficit-eljárás: így játszanak a nagyok” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    “Harminckét órás kihallgatása után szerda este szabadon távozhat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója az észak-franciaországi Lille ügyészségéről, ahol egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében előző nap őrizetbe vették – közölték rendőrségi források.”
    Nem is értem miért nem hagyják békében a kurvák miatt ezt a nagyszerű bankvezírt.
    Akkor most megint retteghetünk a válság miatt? ))) 😀 (((

  2. "?!" szerint:

    Teljesen felesleges ilyen uszító írásokkal borzolni a kedélyeket!

    Az eljárás megindításának az a roppant egyszerű magyarázata, hogy hazánk ellen folyik legrégebben az EU-ban a túlzottdeficit-eljárás.

    A megszavazott szankcióról pedig illik tudni az alábbiakat:

    1.) A szankciót azért szavazták meg, mert Magyarország már 2004. óta folyamatosan “túlzott deficit” eljárás alatt van, és az Orbán-kormány megismételhetetlen egyszeri deficitcsökkentő húzásait (magánnyugdíjak államosítása, válság adó, stb.) nem tekintik a problémát megszüntető intézkedéseknek.

    2.) A most megszavazott szankció csak 2013. január 1. után lép hatályba, de csak akkor, ha az államháztartás hiányát ebben az évben sem csökkenti a kormány hosszú távon is eredményes intézkedésekkel 3 % alá.

    3.) A megszavazott szankció csak arról szól, hogy ha kormány nem csökkenti 3 % alá a hiányt, akkor 2013-ban a Magyarországnak biztosított uniós támogatási keretnek csak 71 %-át hívhatjuk le, de ehhez viszont tudni illik, hogy még egyetlen évben sem sikerült a részünkre biztosított keretből 70 %-nál többet lehívni.

    Tehát felesleges itt az EU ellen uszítani, mert ez csak egy jelképes büntetés, amellyel a kormányt figyelmeztették arra, hogy a hiányt hosszú távon eredményes intézkedésekkel csökkentse 3 % alá, az eladósodás lefékezése érdekében!

    Az eladósodás megfékezése pedig vitathatatlanul mindannyiunk érdeke, mert ha nem kellene évente több 1.200 milliárd Ft kamatot fizetnünk az államadósság után, akkor évente 2 db 4-es metrót építhetnénk ebből a pénzből, vagy jutna pénz oktatásra, egészségügyre és másra.
    És akkor még a lejárt hitelek visszafizetéséről nem is beszéltem!

  3. Jeniszej szerint:

    Macskaköröm közé szorult mondat jel!
    Begőzöltél, vagy bértollnok vagy?
    “teljesen felesleges ilyen uszító írásokkal borzolni a kedélyeket!” ))))) 😀 (((((
    Ez egy idézet a Hírekből! 🙁
    Amit leírtál egy maszlag duma és már senki nem, hiszi el.
    Az igazság az, hogy a fiatal magyar demokráciát valamilyen, valakik érdekéből derékba akarják törni. És az országot a multik gyarmati sorsra szeretnék juttatni.

  4. Lakó1214 szerint:

    Hülye egy poszt, minek semmi értelme…

    Beléptünk, tudtuk? Tudtuk.

    Azt meg tegyük hozzá, a józanság és a hitel kedvéért, hogy minek, azaz mennyinek a 3%-a?! Hoppácska!

    Azt meg, hogy itt hazudozunk, hogy 3% alatt volt 2011-ben? Mindenki tudja a világon, hogy ez így nem igaz! A manyup pénz kalapba dobásával lett hazug alapon 3% alatt, de 2012-ben mi lesz a kalapba dobva Urak?

    Ez a Selmeczy (ha jól írtam pimf) féle matek? A GDP forintban van, az adósság devizában? Korrekt volt tőle is.

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kétségkívül nagyon nagy bajokat hordoznak a valóságos tények évtizedek óta. Amit mi soha sem fogunk pontosan megismerni, ha mégis megtörténhetne, akkor az valóban társadalmi robbanáshoz is vezethetne. Ezért is szoktam írni, Isten mentsen meg bennünket attól, hogy “csak az elmúlt” két és fél évtized történéseinek valóságát megismerhessük. Azt azért mégis csak látni kell, melyik kormány volt, amelyik igyekezett a társadalmi elvárásoknak eleget tenni, vagy éppenséggel azt szinte teljes egészében a kiszolgáltatottság szintjére süllyeszteni.
    Nekem az sem tetszik, hogy sokan látják a történések folyamatait, -térben és időben is,- s most az éppen kényszerhelyzetbe hozott, cselekvő Kormány nyakába akarják varrni mind azt, amiről a legkevésbé tehet. Tudom az emberek már csak ilyenek (tisztelet a kivétel), gyorsan igyekeznek felejteni, forgolódni szélkakasok módjára, ennek ellenére mégis csak disszonáns az, ahogyan hangulatkeltés elemeivel mindezt rendszeresen megteszik.

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    Jó a cikk, de különösen annak címe!
    (gondolkodjunk!)

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Még a legnagyobb uniós állam, Németország is alig számít, ha egyedül lép fel. Csak együtt nyerhetünk, egyenként mindnyájan vesztesek leszünk.”(Martin Schulz az EP elnöke)///Igen itt mondta ki a lényeget, hogy egyedül semmire sem mennek, a nagyhatalmak ellen.(NO.) Ezért kellett a “vérszerződés, annak aláírása majdan,” az EU költségvetési látszat szigorra (3%)-ra “ráhúzni.” Azért, hogy saját játékaikat tovább játszhassák a maguk érdekében, a mi megnyomorításunkra. Ezért vagyunk “fekete bárányok,” mert a Miniszterelnökünk a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon, enyhítéseket mert kérni, ami az ő érdekeiket csorbítaná. Ezért nem fogják az EU-t feloszlatni, mert a látszólagos létszámra, “kiegészítő táborra” igen nagy szükségük van. Ebből látszik, NO. már nem az az ország ami volt, képtelen saját erőből megújulni, felvenni a versenyt a nagyokkal. (USA, Kína)

  8. GONDOLKODÓ! szerint:

    A cikk címére: “így játszanak a nagyok”

    Az Eu, egy piramisjáték.

    -Ezért érthető az Osztrákok és a többiek háborgásának lényege.

    -Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói december eleje óta 26 százalékkal drágultak a magyar gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt, és ezek az aggodalmak terhelik az osztrák adóskockázat piaci megítélését is, tekintettel Ausztria magyarországi pénzügyi kitettségére——————- Ausztria külföld felé mintegy 750 milliárd dollárral tartozik, minden osztrákra jut ebből 90 000 dollár adósság, és az ország adóssága felette van az osztrák GDP kétszáz százalékának.—— Hazánk 150 milliárd dollárral adós a külföldnek, a vállunkat egyénenként 15 ezer dollár nyomja,és a GDP 115 százaléka eladósodottságunk mértéke. A számok alapján a mi sarunk pillekönnyű az osztrákokéhoz képest, mégis ránk ragad a gyalázat, mint szamárhoz a nagy füle. Az is közismert, hogy az osztrákok rengeteg pénzt helyeztek el Kelet- és Közép-Európában, egyebek mellett Magyarországon. Nálunk a legtöbb bank osztrák tulajdonban van. Az itt lévő osztrák pénz, külföldi tartozásunk jó egyharmada.A térségben meg kint van mintegy
    kétszázmilliárd dollárnyi osztrák pénz.De megérte ez nekik?——– Mi az hogy, nagyon is, mondaná Gyurcsány, ha egy őszinte szó valaha is elhagyta volna a száját.——– Ausztria a pénzt eddig mint AAA minősítésű ország megkapta 2,5-3 százalékért, amit továbbhelyezett a térségbe 7-9 százalékért. Dolláronként nyert 5-6 százalékot.Egy kihelyezett dollár hozadékán finanszírozni tudott további két dollárt.—————— Ez azt jelentette, hogy neki a 750 milliárd dollár adósság semmibe sem került, pedig annak jó részét otthon használták fel.————- Az osztrák életszínvonalat tehát azok az országok finanszírozzák, akiknél a pénz ki van helyezve,hiszen a források az osztrák államnak erre is kellettek.
    Hát ezért visítanak ránk.Mert ha mi nem fizetünk,és a többi nyomorult akkor nekik annyi.
    Persze a többi,német,francia, stb. bank is ezt tette.Felvették a hitelt 2-3%-ra majd azt tovább adták,kihelyezték kelet Európába 7-9% ra. Ha mi nem fizetünk akkor nekik annyi. Ezért a visítás. Miért pont ránk? Mert 1000 éve ez a szokás.
    ISTENEM, HÁNYSZOR LEÍRTAM, EZ MO.

  9. GONDOLKODÓ! szerint:

    -MI A MEGOLDÁS?
    Alapvetően nem a kormányt, hanem az egész politikai elitet le kellene váltani, mert a nagytőke maga alá gyűrte őket. Úgy is mondhatnám, hogy a politikai és a gazdasági elit összefonódott.—————Ez mindig is így volt.
    -Igen, de ha a piramisjáték összeomlik, akkor miért mi legyünk az első kilépők? Másutt eljátsszák, hogy a nép tüntet, sztrájkol és sajnálják, de nem tudnak fizetni.
    Folyt. köv.

  10. Rend szerint:

    Amíg a politikusaink ilyen jól élnek, ekkora fizetéseket, költségtérítéseket vesznek fel a társasági adó 70%-át kiemelt csapatsportokra költjük/amit elszórnak/, ne csodálkozzunk, hogy ekkora hiány van.
    Az EU-s pénzek 90%-a amúgy is egy meghatározott pénzügyi körhöz kerül, majd ellopják. Miért az veri ki a biztosítékot, hogy nem kapunk EU-s pénzt. Természetes, hogy ha nem feküdtünk le nekik elzárják a vízcsapot. Nem adnak pénzt akkor nem adnak, és ennyi. A külső támadások leveréséhez akkor van esélyünk, ha belül egy erős ország vagyunk. Egy korrupt, gőgös politikai elit mellett nincs erre esély.
    Takarodjon a közéletből az elmúlt 20–év összes politikai szereplője.

  11. GONDOLKODÓ! szerint:

    -A mai közgazdászok,politológusok polgárháborúról vizionálnak.Aztán ugyan kik tennék azt? 20-éve nincs sorkatonaság. Ki tudna itt lőni? Max kavics hajítgatás lenne, mint a Görögöknél.
    -“A befektetők,” Görögország esetében az európai politikusoknál is kevésbé reménykednek a sikerben. A Reuters Inside TV-nek nyilatkozó Jim Rogers szerint az egész országmentési cirkusz célja nem több, mint a görög csőd elhalasztása a francia és német választások utáni időszakig. Rogers szerint Merközyék be akarják biztosítani hatalmukat, ehhez pedig viszonylagos nyugalomra lesz szükségük Európában. A görög mentőcsomagot úgy tervezték, hogy ezt lehetővé tegye, ennél többre azonban nem jó – állítja a befektető.”
    -Tehát mindenki tudja, hogy a görögök nem tudnak, nem akarnak, nem fognak fizetni. Nekünk is ezt kéne tenni. Ha nem ezt tesszük, akkor folytatódig a lecsúszás, amelynek soha sem lesz vége. Miközben a görögök megszabadulnak adósságuktól és elkezdhetnek fejlődni, mint Argentína.
    Folyt. köv.

  12. Rend szerint:

    Érdekes!!!!

    Azok az országok vannak velünk együtt rossz helyzetben, akiknek van esélyük mezőgazdasági termelésre,Görögország, Spanyolország, Olaszország. Ezeknek az országoknak lesz lehetőségük jelentősebb mennyiségű élelmiszer és bio-energia előállítására.
    Nem lehet, hogy szándékosan teszik ezeket az országokat tönkre, hogy olcsón felvásárolják őket?
    Aztán meg nagy kasza?
    Lehet, hogy rájöttek, hogy az aranyat meg a gyémántot nem lehet megenni?

  13. GONDOLKODÓ! szerint:

    -Ha a nép nem tüntet, a kormány nem tagadhatja meg az adósság fizetését. Továbbá a kilépésről is csak népszavazás dönthet. Tehát a döntés a népé. Ha a nép nem tesz semmit, az is egy döntés. Jól ismerjük az eredményét. Amire rá akartam mutatni, hogy az egymást ütő emberek (e fórumon is) nem sokra fognak jutni.
    -Továbbra is fizetni? Nincs miből…..És már különben is, kifizették az adósságaikat, legalább 53 szorosan. De az adósság, csak adósságot szül, Mőbius szalagja…
    Folyt. köv.

  14. GONDOLKODÓ! szerint:

    -Amit hiányolok Magyarországon, az a görögök példája. (gyújtogatni nem kellene.) Nemet mondani a megszorításokra. Aztán az EU, a külföldi bankok, meg a dúsgazdag magyar elit osztozzanak a terheken, ahogy tudnak.
    -Vajon mennyi ember él ebben az országban,akiket becsaptak a bankok,a kormányok? Vajon milyen lehet úgy csókot adni egy gyermek fejére, s azt mondva, jó éjt kedvesem, miközben anya, és apa attól retteg, holnap lesz-e hova lehajtani a fejüket?
    -Európában,csak egy hatalmas ország, Luxemburg tartotta a hiánycélokat. Skandináviában a svédek, finnek, a Baltikumban az észtek, ez kb 15 millió ember, az 500 milliós Európában..Amúgy egészséges az EU, pláne, ha a magyar fekélyt hatástalanítják…………

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek
    Jelen állapot felelősei közvetve az egész magyar rendszerváltó elit, közvetlenül a 2004 óta regnáló politikai elit.

    Amíg ezek az emberek azzal töltik az idejüket, hogy a magyar népet megosszák, egymás ellen uszítsák, addig az országnak, a NEMZETNEK nem lehet jó sora, viszont a politikai elit bukszája intenzíven vastagodik.

    Amíg a magyar ember a jól bevált egyéni túlélési stratégiáját alkalmazza ahelyett, hogy végre NEMZETTÉ, közösséggé kovácsolódna, esély sincs az átlagpolgár, a VALÓDI KÖZÉPOSZTÁLY boldogulására.
    Üdv menyus

  16. Királyerdei szerint:

    Minden az előre megírt forgatókőnyv szerint történik.Néhány éve mindenki csodálkozott,emikor Szlovénia kitört magyarország ellen,hogy a magyarokat el kell szigetelni.
    Ma már értjük ezt a kitörést,tapasztalva a mai napokat.És nem csak Szlovénia pofázik.
    A görögöket szemelték ki áldozati báránynak,aztán jöttünk mi.És még nincs vége.
    A cél az,hogy megállapísák,hogy a keleteurópai országok kormányai nem képesek irányítani az országukat sem pénzügyileg,sem más szférában sem.Tehát “gyámság” alá kell őket venni.
    Bizottságokat fognek kinevezni az EU “nagyokból” és ezek veszik át ezeknek az országoknak a pénzügyi irányítását.A kormányoknak nem lesz beleszólásuk.Az adójövedelmeket is ők fogják kezelni.(Ha a tyúkketreceket is szabályozzák,akkor mire is lehet számítani?)
    Valaki már megmondta:”adjátok nekem egy ország pénzügyi irányítását,és nem érdekel,hogy milyen kormány van hatalmon”.

  17. GONDOLKODÓ! szerint:

    2012. február 23., csütörtök – 12:32-hez

    “Tehát “gyámság” alá kell őket venni.”
    Már megtették amikor régiókra osztották Európát 2002-2003-ban, csak erről nem tájékoztatta az akkori külügy a közvéleményt, mert bizalmas anyagként kezelték.
    -Bennünket, a VII.-es régióba osztottak -német fennhatóság alá,- a dél európai országokkal. Egyébként az akkori megítélésben volt olvasható, hogy e nevezett régió, a “jelentősen elmaradottak tábora,” minősítéssel illették.

  18. GONDOLKODÓ! szerint:

    Isten mentsen meg bennünket attól, hogy “csak az elmúlt” két és fél évtized történéseinek valóságát megismerhessük.
    No ezért is írom ismét, hiszen az akkori kormány és csapata, ezt is elbaltázta. Ugyanis tudomásom szerint elég kemény harcok folytak, -a hovatartozást illetően- a kis országok részéről is! Természetesen mi ennek érdekében sem tettünk szinte semmit, beletörődtünk a sodródásba. Elvoltunk foglalva a máig is bizonytalan kimenetelű nyert választások ünneplésével, miközben már megkezdődött a belső harc, a hatalomért. Ugye emlékszünk még rá? Hiszen még Kubában együtt pihengettünk, négyesben.

  19. Rend szerint:

    Kívülről vírus támadja az országot, belülről rákos daganat szövi be. Korrupció, hatalmi harcok.
    Lehetetlen egy vagyonnyilatkozatot törvénybe hozni, elszámolni vele, hogy 20-év alatt miből lettek ekkora vagyonok. Elszámolni vele,bár szerintem 9.5 millió embernél nem volna gond, de az az 500000 ember nem akarja az elszámolást., ők a politikusaink, és vezéreink. Egyszer kéne egy tiszta vizet önteni a pohárba, visszavenni az ellopott pénzeket és utána nézni, hogy miből telik tovább a pohár.

  20. Királyerdei szerint:

    MTI
    2012. február 23., csütörtök 14:53 | Hazaárulás és hűtlenség gyanúja miatt feljelentést tesz a Jobbik a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, amiért Andor László magyar EU-biztos egyetértett és támogatta az Európai Bizottság Magyarország számára kedvezőtlen szerdai döntését – jelentette be csütörtökön Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

    Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy azt javasolják: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

    Gyöngyösi Márton szerint Andor László “teljesen alkalmatlan” posztjának betöltésére, hiszen még csak jelen sem volt az Európai Bizottság szerdai ülésén, amely pedig “mandátumának legfontosabb” döntése lett volna. A jobbikos politikus emlékeztetett: Andor László szerdán méltányosnak nevezte az EB döntését, amelyhez ő írásban küldte meg véleményét, a testület pedig végül konszenzussal hozta meg a döntését.

    Gyöngyösi Márton leszögezte: Andor László magyar állampolgárként hivatalos megbízatásának felhasználásával olyan – külföldi szervezet által meghozott – döntésben vett részt, amely alkalmas arra, hogy rendkívül súlyos károkat okozzon Magyarországnak.

    Szerinte ezzel megvalósul a büntető törvénykönyvben rögzített hazaárulás bűntette, amely akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, emellett Andor László tettei hűtlenségnek is minősülnek, ugyanis az EB-döntés – súlyos költségvetési és pénzügyi következményei miatt – alkalmas az ország alkotmányos rendjének megsértésére is.

  21. Paul szerint:

    Károlyi Mihály után, ezek a legnagyobb hazaárulok a mocskok!!!

  22. Dr. grün szerint:

    Királyerdei!
    “Aki ilyesmit kér számon Andoron, annak kevés fogalma van az unió működéséről” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Balázs Péter volt külügyminiszter, egykori uniós biztos. „Az alapszerződés kimondja, hogy sem politikai, sem üzleti, sem tagállami érdekeket nem képviselhet a biztos. Az új biztosok erre anyanyelvükön fel is esküsznek az európai főbíróság előtt. Ezt nem illik megszegni.”

    http://hvg.hu/itthon/20120222_fidesz_ep_andor

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Üdvözlöm T. Dr. Grűn úr!
    Bízom benne Ön is ott lesz a márc. 15.-i megrendezésre kerülő békemenet első sorában.

  24. Dr. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Ismeri a történetet:
    Vadnyugaton két tehenészlegény biztatja egymást a kocsma előtt, ahonnan hatalmas pofonok, lövések zaja hallatszik ki?!
    -Menj előre Joe! Ne félj megbosszullak! ))) 🙂 (((

  25. kilgore trout szerint:

    Egyetértek Királyerdeivel és Rend nevű társunkkal.

    A magát okosnak tartó (Dr.: hahaha) grün hozta formáját.

    A jog és erkölcs szétválasztása a pozitivista jogfelfogás sajátja, melyet a kommunista (és sajnos ezzel párhuzamosan az egész nyugati) jog magáévá tett.
    Ez fogja szétrohasztani szépen a “civilizált”-nak hazudott, nyugati, ajrópéer, atlantista, stb., stb. világot.

Itt lehet hozzászólni !