Húsz éve készült el az első magyar Opel

A cég további fél milliárd euró értékben fektet be hazánkban – Két év alatt 390 új munkahely jön létre

Népszava, Vezess.hu, Csepel.info

Az első magyar Opel 1992-ben

A szentgotthárdi gyárban húsz évvel ezelőtt elkészült első Opel Astrával feltámadt a magyarországi autóipar, és a gyártás megkezdése lépéselőnyhöz juttatta az Opelt a piaci versenyben – mondta Kovács Tamás, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, az 1992-ben elindított gépkocsigyártás 20. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat első állomásán, a Közlekedési Múzeumban.

Az első Astra 1992 március 13-án gurult le a szerelősorról, a gépkocsit az akkori ünnepségen Antall József miniszterelnök indította be. A járművet a budapesti Közlekedési Múzeumban helyezték el, “Íme az első” felirattal. Az Opel Magyarország az idén ünnepségsorozaton emlékezik az eseményre, ennek keretében újra elindítják az első Astrát, amely a “saját lábán” érkezik meg az évfordulóra Szentgotthárdra.

Az első Astra 2012-ben – 19 év alatt 18 kilométert futott

Kovács Tamás elmondta: a szentgotthárdi autó az első Astra-modell volt, azóta már a negyedik generáció fut. A modell vezeti az alsó középkategóriát, 1991 és 2011 között több mint 370 ezer Opelt regisztráltak Magyarországon és ebből 240 ezer Astra volt – tette hozzá. Az üzemben több mint 80 ezer járművet gyártottak le.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején rövid időn belül kialakult a verseny a magyarországi autókereskedelemben, szinte valamennyi márka azonnal megjelent. Az Opel számára a magyarországi gyártás azt eredményezte, hogy a mindjárt jelentős szeletet tudott kihasítani formálódó piacon. Már az induló évben, 1992-ben 18 százalékos részesedést szerzett, és utána négy éven át húsz százalék fölött járt. Tavaly 11,8 százalékos volt a részesedése Magyarországon.

Az Opel 5.327 személyautót értékesített Magyarországon 2011-ben, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és ezzel az eladási lista élére került.

A szentgotthárdi gyárban jelenleg már nem folyik gépkocsi-összeszerelés, a gyár tíz év után újabb fejlesztéseket végrehajtva a motorgyártásra és sebességváltók gyártására tért át. Az Opel 1991 és 2010 között összesen 735 millió eurót fektetett be Szentgotthárdon.

Az idén decemberben kezdi meg a termelést az 500 millió eurós beruházással épülő új üzem, amely a cég legkorszerűbb motorjait fogja előállítani. Tavaly már felvettek 180 dolgozót, az idén további 210-zel bővül a létszám.

nepszava.hu

Az üzem történetéről bővebben itt olvashat.

19 hozzászólás “Húsz éve készült el az első magyar Opel” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Tavaly már felvettek 180 dolgozót, az idén további 210-zel bővül a létszám”
    A MALÉV-tól kirúgtak 2400-at!
    Csak nem akar összejönni a zaz egymillió?!
    Akkor még Ráadásul itt a kirúgások éve?!
    Mintha “Elrugaszkodás évé”-ről lett volna szó, ha jól emlékszek!
    http://www.origo.hu/allas/20120210-novekvo-munkanelkulisegre-lehet-szamitani-a-tomeges-leepitesekkel-indulo-2012ben.html

  2. Gordon szerint:

    “A foglalkoztatottak létszáma 2011. szeptember-novemberben 3 millió 870 ezer fő volt, 42 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.”

    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ennyivel-nott-a-foglalkoztatottak-szama-365996

    A sokat emlegetett 1 millió évi száz ezer új foglalkoztatottat jelent (mert 10 évre, azaz 2,5 választási ciklusra vonatkozott a terv).
    Ha igazán beindulnak a közmunkák, akkor meglehet a plusz 400 ezer a ciklus végére.

    Persze a világgazdasági folyamatok még közbeszólhatnak.

  3. ebihal szerint:

    Gordon!A közmunkában végzett feladatok, tevékenységek, bármily hasznosak is, de
    eladható értéket nem teremt. Ebből adódóan a közmunkások bérét az államnak más-
    honnan, például adó formájában kell előteremteni. A dolog kísértetiesen hasonlít az
    un. gyáron belüli munkanélküliségre.

  4. nagyapó szerint:

    Azt hiszem ebihal gondolata nem jó. Ugyanis ezen az alapon csak az új értéket termelő munka hasznos. Ezáltal kiesik az egész közszféra, ugyanis mi a különbség egy közmunkás és egy hivatali adminisztrátor között?
    Az egészségügy, az oktatás, a rendőrség, stb. finanszírozása mind adóból történik. Ide tartozik a közmunka is.
    Természetesen jobb ha az új értéket termelő munka aránya növekszik, de a közmunka is többet jelent, mint a segély.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. Gordon szerint:

    Ezek a szokásos ellenérvek. A valóságban azonban nehéz megállapítani egy munka értékét. Ha például gátat építeneka közmunkások, akkor a gát nyilván akkor lesz igazán értékes amikor megvéd egy vagy több települést/ gyárat/ üzemet stb. az árvíztől.

    Nehéz megítélni ezeket a dolgokat.

    “a közmunkások bérét az államnak más- honnan, például adó formájában kell előteremteni”

    A segélyek forrásait is. De például a pedagógusok bérét is, holott az ő munkájuk is relatív. Később, más formában jelenik meg értékként a gazdaságban vagy a társadalomban.

    Ebihal logikáját követve sokmindenre ráfogható, hogy “eladható értéket nem teremt”.
    Mi az hogy “eladható”?
    Milyen formában “adható el”?
    Milyen formában lesz belőle bevétel?

  6. "?!" szerint:

    “Gordonka” a süketelés közben azt se felejtsd el, hogy felére csökkentették a közmunkában foglalkoztatottak munkaidejét!

    Ennek következtében legtöbb helyen csak minden második napon, vagy minden második héten foglalkoztatják a közmunkásokat, mert a félnapos foglalkoztatás esetén túl sok a kieső idő.

    Ilyen módszerrel könnyű a foglalkoztatottak számát növelni, mert ha a jelenleg teljes munkaidőben foglalkoztatottakat is átállítanátok félnapos munkaidőre, akkor akár meg lehetne duplázni a foglalkoztatottak számát.

    Ha bevezetitek ezt a módszert, akkor óriási eredményt fogtok elérni a foglalkoztatottak számának növelését illetően.
    Azt meg ki nem szarja le, hogy félnapos foglalkoztatás esetén alacsony lesz a termelékenység és a minőség.

    Hajrá “Gordonka”!
    Így 1 év alatt is hozhatjátok a választások előtt megígért egy millió új munkahelyet!

  7. lolka szerint:

    Gordon szerint:
    2012. február 10., péntek – 15:23
    “…foglalkoztatottat jelent (mert 10 évre, azaz 2,5 választási ciklusra vonatkozott a terv).”…bocsika, de kampány arról szolt, hogy ha mi hatalomra kerülünk azonnal 1millió munkahely lesz…ha rája érsz, azt is kiszámolhatod, mennyit kell még kirúgni, hogy meg legyen az 1millió…

  8. Gordon szerint:

    “bocsika, de kampány arról szolt, hogy ha mi hatalomra kerülünk azonnal 1millió munkahely lesz…” – írja lolka

    Rosszul emlékszel (vagy nem mondasz igazat). Arról volt szó hogy 10 év alatt 1 millió új munkahely lesz.

    Még az MTI és a nem éppen fideszes ATV is úgy tudja ahogy én mondom:

    “10 év alatt 1 millió új munkahely – elkészült a Magyar Munka Terv

    Elkészült a Magyar Munka Terv, amelynek célja a foglalkoztatási és képzési területet érintően a Széll Kálmán Tervben, valamint a Konvergencia Programban vázolt strukturális átalakítások végrehajtása és az ebből eredő költségvetési megtakarítások elérése.

    (…)

    A dokumentumban az NGM hangsúlyozza: ahhoz, hogy – a kormányprogramnak megfelelően – 10 év alatt egymillió új adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon, számos olyan strukturális intézkedésre van szükség, amelyektől rövidtávon nem várhatók látványos eredmények, de középtávon megalapozhatják a foglalkoztatás tartós és jelentős bővülését.

    A terv szerint a strukturális intézkedéseknek köszönhetően 2014-ig 300.000, 2015-ig 400.000 új munkahely jön létre. Az új munkahelyek létrejöttéhez a tárca szerint a működési és adminisztrációs feltételek könnyítésére, a szabályozási környezet és az adó- és járulékrendszer átalakítására, valamint az Új Széchenyi Terv támogatásaira is szükség van.

    (…)

    Az első és legfontosabb pillér a dokumentum szerint a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés ösztönzése többek között célzott bér- és járuléktámogatásokkal, kiemelt figyelmet fordítva a mikro-, kis és középvállalatokra.

    (…)

    A második pillért a szociális gazdaság jelenti, ami a helyi lehetőségekre építve szervezi meg a munkanélküliek foglalkoztatását részben állami támogatásból, részben pedig saját bevételekből. Ez egy átmeneti foglalkoztatási forma, amelynek célja hosszabb távon, hogy átvezessen a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásba.

    A harmadik pillér a közfoglalkoztatás, amely szorosan összefügg a szociális segélyezés rendszerének munkára ösztönző átalakításával, és amelynek keretében az állam maga szervezi meg azoknak az átmeneti foglalkoztatását, akiknek az első két pillér jelenleg (2011. jún. 23-i hír ) nem kínál reálisan munkalehetőséget.”

    http://atv.hu/cikk/20110623_10_ev_alatt_1_millio_uj_munkahely_elkeszult_a_magyar_munka_terv

  9. bélabá szerint:

    Azért azt nem mondta a Führer, hogy a millió pluszban vagy mínuszban lesz meg. 🙂

  10. Gordon szerint:

    Szerintem a szövegkörnyezetből kiderül hogy pluszban.
    De persze lehet hogy majd jönnek a nyelvész professzorok és (persze nem “ingyé”!) kiokoskodják az ellenkezőjét.

  11. joságos. szerint:

    1000 000/10=100 000 Ez lenne az arány +-ban!T. FIDESZ-s fórrumozók én nem számoltam
    de van egy olyan érzésem,hogy ez nem valósult meg!

  12. Dr. grün szerint:

    Tűzoltó-ügyeletes bekiált a pihenőbe:
    RIADÓ!
    Igyunk egy kávét és lassacskan készülődjünk! Ég a fidesz székháza! ))) 🙂 ((( http://index.hu/belfold/2012/02/11/kemeny_leepitesek_a_fovarosi_tuzoltoknal/

  13. nagyapó szerint:

    Íme a folytatás. Azután, 40 évesen nyugdíjba vonultak.
    A tüzet Orbánék eloltották ugyan, de nekünk fizetni kell “jól megérdemelt” pihenésüket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  14. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    További folytatás:
    “és boldogan éltek” amíg meg nem haltak, kicsit hamarabb mint a normális halandók, de Ők azért kapták a korkedvezményes nyugdíjba menés munkaszerződésekben foglalt lehetőségét, amit a hozzád hasonló pöcsök ujjongása közepette, megnyugtatásotokra visszamenőleg visszavontak
    Megnézném milyen pofával csavarnád le egy ember beleit a vasúti kocsi tengelyéről vagy egy autó sebváltókarjáról!
    Ezt kellett nekünk megfizetnünk! Nekik!
    Könnyű egy jól fűtött portásfülkéből két ragázás között dumálni! 😀

  15. ebihal szerint:

    Feltételeztem, hogy nem szükséges részletezni, de ….! Ha valaki 1 millió munka-
    helyből 400 ezret közmunkával akar létrehozni,/lásd fent Gordonnál/, az valószí-
    nűleg túlterheli a gazdaságot.A kubikos világ elmúlt. Ha Nagyapó értelmezve olvasna,
    láthatta volna, hogy a hasznosságot nem vitattam, de abban igaza van, hogy a teljes
    közszféra helyzete hasonló. Ezért kell az arányokat, jól megválasztani.

  16. Dr. grün szerint:

    Aki nem figyelt oda történelemórán olvasgassa! Nincs új a Nap alatt!
    “Óbirodalom i. e. 2650-2150
    A kettős adózási rendszer, a hatalmas mértékű építkezések a királysírok gondozásával járó külön megterhelések miatt azonban elemi erejű felkelés tört ki”
    Ekkor jött a rendszerváltás?! 🙂

    http://www.aambiroda.hu/okorvilaga/krono.htm

  17. nagyapó szerint:

    grünből kitört a baloldali proli.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  18. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Egyszer már megszámolom hány ingerem van Tőled! ))) 🙂 (((

Itt lehet hozzászólni !