Csepeli kilátások, a múlt árnyékban

OrientPress Hírügynökség

Csepel új önkormányzata 2010-ben az előző vezetés súlyos hagyatékával találta szemben magát. A rossz pénzügyi helyzetben nehéz kapaszkodót találni, szinte lehetetlen kimozdulni a kilátástalan állapotból.

Németh Szilárd polgármester a Rádió Orient műsorában elmondta, a kerület vezetése ismeri a helyi értékeket, látja, mit kell tennie. ‘A cél a fennálló helyzet megváltoztatása’ – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége.

Németh Szilárd polgármester 2010-es hivatalba lépésekor a korábbi évek súlyos hagyatékával találta szemben magát. Az önkormányzat vagyonvesztesége 10,1 milliárd forint volt, a költségvetés fedezetéhez 4,3 milliárd forint hiányzott, továbbá több mint 2 milliárd forintos hosszú lejáratú hitel is nehezítette a gazdasági helyzetet. „Ezek a számok eleve meghatározták az új vezetés lehetőségeit. Sajnos nem találunk kapaszkodót, ami kimozdítana a jelenlegi kilátástalan helyzetből” – emelte ki a Rádió Orient műsorában Csepel polgármestere.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, az önkormányzat ismeri a kerület értékeit. Németh kiemelte, a volt Csepel Művek egyike ezeknek. „A korábbi politikai vezetők szétfolyatták a teljes iparterületet: a gyártelepnek jelenleg közel 700 tulajdonosa van. Jogilag nem tudunk mit kezdeni a helyzettel, nincsen lehetőség egy egész területet érintő befektetésre” – foglalta össze a gyártelep helyzetét a polgármester.

A Csepel Művek mellett Németh Szilárd a bezárt papírgyár és a Szabadkikötő helyzetéről is szót ejtett. „A komoly ipari kultúrával rendelkező papírgyár 2011-ben zárt be, nem fogják tudni eladni. A Szabadkikötő nemzeti kincs, azonban az észak-csepeli rész eladása után parlagon áll a terület” – összegezte a polgármester.

A főváros 21. kerületének polgármestere elmondta, hogy a válság miatt az ország és a főváros helyzete is nehéz. „Az eladósodott pénzügyi helyzet arra enged következtetni, hogy ennél már nincsen lejjebb” – hangsúlyozta. Németh elmondta: a közvetlen csődveszélyt elkerülték, sőt a kerület pénzügyi helyzetét az első évben sikerült sok tekintetben rendezni. A csepeli fejlesztések terén is rengeteg ígéret van, amelyeket megfelelő mederbe lehet terelni. „Látjuk mit kell tenni” – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy egy év alatt mintegy kétmilliárd forinttal tudták csökkenteni a 2010 év végére várt költségvetési hiányt.
A polgármester a politikusok politikai, erkölcsi és jogi felelősségéről is szót ejtett. A kerület önkormányzata a Vörös Csepel című könyv kiadásával igyekezett informálni a lakosságot a régi vezetés hibás döntéseiről, és a korrupció-gyanús ügyekről. Emellett az a korábbi ballépések büntetőjogi felelősségi elszámoltatás érdekében közel 40 büntetőjogi feljelentést is tettek – emelte ki Németh.

Az önkormányzat a szociális terület javítása érdekében új cselekvési tervet nyitott meg. Németh kiemelte, fontos a magyar vállalkozók támogatása. „Ez egy hosszútávú program. A vállalkozóknak szabadságot kell adni, normális adózást kell biztosítani, továbbá kontroll alatt kell tartani a vállalkozásokat” – mondta.

Csepel közbiztonságával kapcsolatban a legtöbb embernek az iskolai kettős gyilkosság, továbbá a hajléktalanok közötti gyilkosságok jutnak eszébe. Németh elmondta, a közbiztonság megerősítése fontos lépés volt. „Új közbiztonsági programunkban a lakótelepre és a hárosi zártkerti részre is kivittük a rendőröket. Végleges megoldásokon dolgozunk” – emelte ki.

Németh Szilárd továbbá Csepel újjáépítésének tricentenáriumáról, illetve a Csepel SC fennállásának 100. évfordulójáról is beszélt, melyeket a Rádió Orient műsorában meghallgathat.

orientpress.hu

8 hozzászólás “Csepeli kilátások, a múlt árnyékban” bejegyzésre

  1. bhu szerint:

    Továbbra is várom a gerincútról kiadandó tájékoztatást.
    Nem rajtuk kérem számon, rajtuk a tájékoztatást kérem számon, de azt igen. Mintha nem is létezne egy ilyen nagyberuházás…

  2. kritikus szerint:

    bhu… te kis naiv!!!
    Annyi határidőről hallottunk már, de messziről jött ember azt mond, amit akar… Ha most azt mondják, hogy április 1., akkor sem kell nagy lángésznek lenni, hogy kitaláljuk, hogy ez megint egy tréfa. Aki ok nélkül farkast kiált, annak egy idő után már nem fognak hinni… ez egyenes következtetés.
    Bezzeg, ha a tisztes állampolgárnak a cselekedetei nincsenek összhangban egy kicsit a törvényekkel, akkor jön a NAV és a lelki terror, és azt is bevallod, amit nem követtél el. Szerintem igazából nincs is ilyen beruházás, de parasztvakításból ötös!!

  3. mamus szerint:

    Szerintem az embereket már nem a kettősgyilkosság izgatja,meg a hajléktalan gyilkosság, hanem az,hogy nem mernek kimenni sötétben a megszokott utjaikra,mert mindenfajta lézengő ember támad. Nem csak a kutyákat, hanem sajnos a munkából hazatartókat, vagy épp a kutyasétáltatókat.

    tehát mi Csepeliek nem hátranézünk, hanem szeretnénk már előrenézni, és biztonságosan közlekedni, haladni minden téren.

    Azon kivül biztos sok csepeli ember agyában megszületik a gondolat, hogy most is megy a duma, mennyi hibája volt az előző vezetésnek, de jollakott gyomorral könnyú a bársonyszékből osztani a észt, vadonatuj autókkal járni utcáinkat, tömött zsebbel vásárolni stb. …. Majd akkor kell mutogatni, ha ők nem azt csinálják és nem annyit tesznek zsebre mint az előzőek.

  4. Manitu szerint:

    Mielőtt szétesnél itt a félelemtől, azt se felejtsd el, hogy a mostani vezetés hozott először enyhülést a közbiztonságban. Nincs már hajléktalan-piac, a sétáló utcában több rendőrt látni mint kétes elemet, folyamatosan járőröznek, dolgoznak a rendőrök és a közterületesek. Ilyenre 16 évig nem volt példa az előző vezetés idején. Persze a jobbat könnyű megszokni…

  5. Dr. grün szerint:

    És közben még évi kétmilliárd megtakarítás is mutatkozik!
    Halleluja! ))) 🙂 (((

  6. Minden lében kanál szerint:

    Halleluja?!?

  7. Tóth Kati szerint:

    Jó munkát és jó egészséget kívánok Csepel újjáépítéséhez.Hajrá Magyarország,hajrá Csepel!

  8. lolka szerint:

    “Németh Szilárd polgármester 2010-es .”…2010 előtt hol élt?-nem itt?-Ö kampányolt választás előtt, tudta mire “adja a fejét” még ígéreteket is tett (csepeli kórház, Szabadság utca forgalma, gerinc út…)-Németh Szilárd polgármester 2010-es hivatalba lépésekor a korábbi évek súlyos hagyatékával találta szemben magát. Nem kényszerítették rá…Ő akarta…akkor most behúzott nyakkal csöndben, de hatékonyan csinálja amit vállalt…

Itt lehet hozzászólni !