Védett lett Csepel neve- ülésezett a képviselő-testület

Csepel.hu

A mindenkori polgármester engedélye is kell a jövőben a Csepel név használatához, így bizonyos esetekben meg lehet akadályozni, hogy visszaéljenek kerületünk és az önkormányzat nevével. A közbiztonság javítása érdekében a közterület-felügyelet létszámát 16 új kollégával növelte az önkormányzat képviselő-testülete, így nem csak nappal, de éjjel is találkozhatnak a csepeliek a felügyelet éber munkatársaival – egyebek mellett erről döntött a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A képviselő-testület az önkormányzat saját halottjának nyilvánította a nemrég elhunyt Kövesi Sándornét, aki évtizedeken át tanított a Jedlik Ányos Gimnáziumban. A városatyák a Kék Általános Iskola új igazgatójának több pályázó közül Tikosné Turi Erzsébetet szavazták meg, és elfogadták az intézményvezetői pályázatok meghirdetését.

Az önkormányzat testülete védetté nyilvánította a „Csepel” nevet. A szigorúbb szabályozást az indokolja, hogy ne lehessen visszaélni kerületünk illetve az önkormányzat nevével; nem mindegy, hogy ki és milyen célra kívánja felhasználni azt. A képviselő-testület többsége elfogadta a javaslatot, hogy – néhány esetet leszámítva – a polgármester előzetes engedélye szükséges a név használatához. Ugyanakkor nem kell engedély az önkormányzat intézményei esetében, amelyek eddig is használták a nevet.

Megszűnik a költségtérítés, megújul a gépjárműpark

Az önkormányzat a közelmúltban bizottsági és képviselő-testületi támogatással közbeszerzési eljárást folytatott le gépjármű-állományának felújítására. A kerület 13 személygépkocsit vásárolt 43 millió forintért. A gépkocsik az önkormányzat rendes, zökkenőmentes működéséhez szükségesek, időről időre pedig azért kell új kocsikat vásárolni, mert a szerviz- és fenntartási költségek az autók amortizációjával együtt növekszik, és fenntartásuk gazdaságtalanná válik. A mostani gépkocsi-beszerzéssel a választott tisztségviselők, a polgármester és az alpolgármesterek és a jegyző is szolgálati kocsit kapnak, viszont megszűnik a költségtérítés. A szocialista képviselők értetlenkedve fogadták a javaslatot, mire Szeles Gábor jegyző utalt rá, hogy ezzel a lépéssel tiszta helyzetet teremtenek, a korábbi működéshez képest pedig nem nőnek az ilyen jellegű kiadások.

Németh Szilárd polgármester a vitában hangsúlyozta, hogy nem luxusautókat vásárolt az önkormányzat, és szigorú elszámolási rendet alkalmaznak. Az MSZP-s kritikákra kiemelte: a jelenlegi vezetés jóval kevesebb fizetésért dolgozik mint a korábbi, és jóval kisebb a költségtérítésük is, amely most ráadásul teljesen megszűnik. A korábbi gyakorlat szerint a tisztségviselők ugyan a saját gépjárműveiket használták, de ennek fejében 100 ezer forintot meghaladó költségtérítést kaptak – ez a most megszűnő juttatás a kerület új vezetésénél már kezdettől 30 ezer forintra csökkent.

Csepel 300

A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat pályázatot írt ki a csepeli közösségek részére a Csepel 300. évfordulójának megünnepléséről szóló programokra. Az idei költségvetésben 15 millió forintot biztosítanak erre a célra. A döntéssel az önkormányzat egyben emlékbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Klinghammer István professzor lett.

A városatyák támogatták a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett Csángó Bált, és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületét. Ugyancsak támogatást kapott a sztómával élő emberek segítésével foglalkozó Dél-Pesti ILCO Egyesület, de elhangzott az is, hogy a Csepeli Szociális Szolgálat pályázaton nyert közel kilenc millió forintot a fogyatékosokat támogató szolgálat működtetésére.

Megújulhat a Kapisztrán János park

Az önkormányzat egy korábbi testületi ülésén Gergely István MSZP-s képviselő azt javasolta, hogy a Kapisztrán János utca Kapisztrán Szent János utca névre változzon, ezért Németh Szilárd polgármester egy olyan előterjesztést is elkészíttetett, amely az ellenzéki politikus kérésének tett volna eleget. Az előterjesztésből azonban komoly vita lett, Gergely István ugyanis kifejtette, hogy javaslata csak egy volt több másik között, és ezért azt visszavonja.

A testület meghallgatta Kál Károly korábbi SZDSZ-es képviselőt is, aki helyi lakosként szintén kifogásolta a névváltoztatási javaslatot, valamint az utca és az ott található kisebb tér évtizedek óta tartó elhanyagolt állapotát.

A vita zárszavában Németh Szilárd polgármester Gergely István kérésének eleget téve visszavonta a névváltoztatást, és a javaslatára a képviselő-testület végül arról döntött, hogy rendezik az utca és a tér környékét, emlékparkot létesítenek Kapisztrán Szent János tiszteletére. A testületi ülésen Tenk András LMP-s képviselő Tamariska-dombbal kapcsolatos előterjesztését is támogatták a városatyák: itt Németh Szilárd polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat eddigi döntései is megfelelnek az ellenzéki képviselő mostani javaslatainak.

Morovik Attila alpolgármester arról számolt be, hogy a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat levélben értesítette a hajléktalanok ellátásáról szóló szerződés megkötésének visszavonásáról. Németh Szilárd jelezte, hogy nem tesznek le az elesettek megsegítéséről, noha a hajléktalansággal összefüggő problémákat még sehol sem tudták tökéletesen megoldani. Kiemelte, hogy törekedni kell arra, hogy a hajléktalanokat lehetőleg visszavezessék a normális életbe és a munka világába. Az azonban továbbra sem fogadható el, hogy közterületeket foglaljanak el, életvitel-szerűen ott éljenek a fedélnélküliek. Csepelen jelenleg a gyár területén, két helyen is található hajléktalanszálló, emellett a Vöröskereszt által fenntartott nappali melegedő és utcai szolgálat működik. Az önkormányzat terve, hogy egy újabb nappali melegedőt alakítson ki – tette hozzá.

Forrás: Csepel.hu

Kál Károly volt SZDSZ-es képviselő írása:

Kapisztrán vagy Kapisztrán Szent János utca

Ez volt a tétje a 2012. január 26. –i Önkormányzati Testületi Ülés egyik napirendi pontjának.

Ez inspirált arra, hogy közel másfél év után elmenjek a nyilvános testületi ülésre. Konkrét oka hogy az esetleges utcanév változás személyesen érint, mivel a Kapisztrán utcában lakom. A magam nevében beszéltem, hangsúlyozva, hogy e mögött nincs és ne is keressen senki semmilyen szervezett vircsaftot. Élni akartam állampolgári jogommal, hogy szólhassak, hiszen a testület döntése engem és természetesen a Kapisztrán utca összes lakóját érinti. Szólni akartam, s lám meghallgatásra találtam. Borka-Szász Tamás a terület egyéni önkormányzati képviselőjének javaslatára Németh Szilárd Csepel Polgármestere szót adott.

Szóltam. Javasoltam a polgármesternek, ha méltóképpen akar a Testület tisztelegni Nándorfehérvár kiemelkedő másik történelmi személyisége halálának 2012 október 23.-án esedékes 556-dik évfordulója előtt, akkor ne az utca nevét változtassák meg. Még akkor sem ha az amúgy egy kicsit meggondolatlan javaslat felkarolásaként kézenfekvőnek látszana. Már csak azért sem mert ez az utcában lakók számára jelentős költségeket és ráadásul bosszúságot okozna.

Legyen inkább az utca elején az egyik épületen egy odaillő márványtábla elhelyezve. Vagy ami még jobb! Az Ady Endre út és a Kapisztrán János utca sarkán, a Meteor épülete mellett lévő dzsuvás közterületen alakítson ki az Önkormányzat Kapisztrán Szent János történelmi emlékéhez méltó emlékparkot. Hozzá tettem még, természetesen csak a magam nevében, hogy ennek a parknak a gondozásában , ha igény van rá önkéntes munkával természetesen részt veszek.

A polgármester a javaslatot befogadta, s a következő tartalmú határozati javaslatot terjesztette a testület elé. A képviselő testület úgy dönt, hogy utcanév változtatás helyett , az Ady Endre út és a Kapisztrán utca sarkán lévő üres közterületen Kapisztrán Szent János emlékparkot alakít ki. A testület a határozati javaslatot egyhangúlag támogatta.

Bölcs döntés hozott a testület. Talán nem sértettem meg senkit azzal, hogy ezért valamennyi Kapisztrán utcai lakos és a magam nevében köszönetemet fejeztem ki Német Szilárd Polgármester és a Képviselő Testület felé.

Ami rossz el kell ítélni, ami jó meg kell dicsérni! Ez most JÓ VOLT !

Kál Károly Kapisztrán utcai lakos

34 hozzászólás “Védett lett Csepel neve- ülésezett a képviselő-testület” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Mi az, hogy “a Csepel 300. évfordulója”?

  2. hajós szerint:

    “A mindenkori polgármester engedélye is kell a jövőben a Csepel név használatához”

    Szerintem ez jogellenes, az önkormányzat nem hozhat ilyen rendeletet.

  3. Dr. grün szerint:

    hajós!
    Meg lehet például emlékezni arról, hogy Csepel 300 éve már állt!
    Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a történelmi tény, hogy az 1837-38-as nagy árvízkor annyira elpusztult. hogy másfél kilométerrel odább újra fel kellett építeni!
    Meg aztán “Az idei költségvetésben 15 millió forintot biztosítanak erre a célra. A döntéssel az önkormányzat egyben emlékbizottságot hozott létre!”
    Innentől a zemlékbizottság dolga, hogy a többit hozzá misztifikálja! 🙂

  4. benfentes szerint:

    egyetértek hajóssal.

    és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy gratuláljak a vezetésnek az új autókhoz 🙂

  5. Manitu szerint:

    Hajós, csak nem félted valamelyik újságodat? Na és milyen pénzből nyomatod, csak nem “volt” közpénzből? Na erre bégess valamit.

  6. Manitu szerint:

    Grün, minek szavaztátok meg a 300 évet, ha álnéven meg köpköditek? Szánalmas kis alakok vagytok.

  7. Dr. grün szerint:

    Manitu, nagy szellentés!
    Amiről népszarvazás volt az nem 300 év, hanem 300forint volt! ))) 🙂 (((

  8. gyalog szerint:

    “Hajós, csak nem félted valamelyik újságodat? Na és milyen pénzből nyomatod, csak nem “volt” közpénzből? Na erre bégess valamit.”
    (Manitu)

    Beee-ez nem a Vörös Csepel zugfirkászi zugirata. Beee-ez a ti stílusotok.

  9. bhu szerint:

    Mi van a gerincúttal, uszodával, forgalomcsökkentéssel, közvilágítással?
    A többit elnézést, de leszarom.

  10. hapci szerint:

    A gerincút majdnem kész, a tanuszodát átadták, a forgalom csökkent és a jó a közvilágítás.
    Ez az önkormányzat már letett valamit az asztalra!

  11. Zsonyó szerint:

    És mi van a közpénzen vett autókkal?

  12. bhu szerint:

    1.A gerincút majdnem kész, de nincs kész és én nem kaptam tájékoztatást, miért áll, és mikor lesz kész. Nem várok lehetetlent.

    2.Én nem a posztógyári tanuszodáról beszélek, ahol még én tanultam, hanem USZODÁról. Nekem nem kell, mert rühellek úszni, de ez érdekli az embereket, meg meg is volt ígérve.

    3.A forgalom nem csökkent. Ez valóban csak a gerincút után válik aktuálissá, de azután rendezni kell a Hollandi út és folytatása, Csillagtelep sorsát, mert botrány az agglomerációs lavina.

    4.A közvilágítás sok helyen nem megoldott (ld. Királyerdő) és a Csevaknak nincs rá költségvetése hivatalos tájékoztatás szerint.

    Az utcanevek közül volt, amit támogattam (Munkásőr, Tanácsház), enélkül a ‘Szent’ szó nélkül meglennék. A 300. évfordulót meg kell ünnepelni, de amíg az előbbi dolgok nincsenek rendezve, nem tud érdekelni. Én ilyen proli vagyok.

  13. bhu szerint:

    Nem vonom kétségbe, hogy az autókra szükség volt, csak szintén nem érdekel annyira.

  14. CsepeliNo1 szerint:

    De arra volt pénz, hogy a Csevak vezír felnyalja az év végi prémiumát!

    Jól mondja Zsonyó!
    Várom Ábel Attila kommunikációját (remélem ezen is olyan jót fogok röhögni, mint azon az alakításán amit a Bolgár műsorban nyújtott – az TRAGIKOMIKUS volt), miért is kellett Csepelnek 44 millióért autókat vennie?
    Erre van pénz?
    Mindenhol behúzzák a nadrágszíjat, de maguknál nem! Micsoda ERKÖLCSI MAGASSÁG!

  15. Öreg halász szerint:

    CsepeliNo1: a Csevak sokkal jobban működik mint valaha. Sokkal kevesebből, sokkal többen dolgoznak a Csevakban, és nincsenek sok tízmillió forintos prémiumok sem, mint Szenteczky idején.

    Ja, és nem lopnak. Micsoda erkölcsi magasság! Hát lehet így is?

  16. joságos. szerint:

    T.Öreg halász!Az utolsó mondathoz.Honnan tudja?

  17. hapci szerint:

    CsepeliNo1!

    Öcsém, akkora demagóg vagy, hogy Észak-Koreában is elkelnél!

    Miért baj, hogy autót vesznek? Vagy az önkormányzat épületéből is ki kéne vonulni sátrakba, mert az olcsóbb?

  18. csapos szerint:

    Egészségedre, hapci!

    Tudod, 22 évig valahogy csak elvoltak a csepeli polgármesterek meg az alpolgármesterek csicsa meg közpénzből vett autó nélkül, meg aztán nem 3-4 helyről vették fel a fizetésüket mint a mostani Németh-Borbély tandem. Így aztán Zsonyó és CsepeliNo1 sorai jogosak. Egy jó kis újabb Ábel-interjút én is szívesen meghallgatnék. Ezekben a komor időkben száz százalékos biztonsággal felvidít.

  19. Manitu szerint:

    Gyurika azt tedd hozzá, hogy kb. kétszázötvenezerrel kaptak több pénzt havonta, és csak az elmúlt években kaptak/kaptatok még több mint százmillióból jutalmat is. Igaz, nettóban ez “csak” nyolcvan millió körül volt, de a csepeliek a bruttót fizették, az összes járulékkal együtt.

    És azt is tedd hozzá, hogy nemcsak cenzúra volt abban az időben, de te voltál a főcenzor. Meg tedd hozzá, hogy csődhelyzetben léptetek le, úgy tönkretettétek a kerületet. Az nem kevés munka, hogy mára már a szakemberek is elismeréssel szólnak a fideszes önkomrányzat munkájáról.

  20. Manitu szerint:

    Ja, és ugye a sokmilliós jutalomból te sem maradtál ki csaposgyurka. Abból simán vehettél akár magadnak is egy autót.

  21. Zoli049 szerint:

    Ki és mi -től / -elől kell megvédeni a Csepel nevet?
    Ez egy elmozdíthatatlan terület… Nem terméknév, nem márkanév (már, sajnos)
    Nehogy felvegye a nevet Makkoshotyka?

  22. Manitu szerint:

    Biztos az olyan piti kis csalóktól, mint te. Holnap is kimész azzal a könyvvel, hogy mindenhol lefotózd? 😉

  23. Zoli049 szerint:

    Indiánfing!

    Hol van a Vaterás hírdetésetek??? Itt is megkérdezem, hátha neked van valami tipped?
    Te nem hiszel el valamit, akkor én sem szoktam. Erről szól a MI és a TI. Látod? Uborka…

  24. csapos szerint:

    Manitu!

    Te, mint a Fidesz-írókezek előre tolt éke és ékessége, biztos tudod egészen biztos forrásból : a csepel.infótól fogja a mutyibányász megvonatni a Csepel nevet? 🙂

  25. nagyapó szerint:

    Jó az autóvásárlás. Így nem lesz lehetőség, hogy a Csevak vezér Záhonyba járjon tankolni.
    A vezetők kaptak kocsit, így nem kell fizetni a volt polgármester et. sofőrjét.
    A kocsik többsége a kerület üzemeltetéséhez szükséges. Gondolom csapos et. nem a kőkorszaki szakik autójára gondolt?
    Kapisztrán Szent János emlékpark létesítése remek dolog. A kis teret rendben lehet tartani (ahogy Kál, volt képviselő úr ígérte), talán egy emlékező szobor is elhelyezhető, a szinte Hunyadihoz mérhető hős tiszteletére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  26. Zoli049 szerint:

    “Jó az autóvásárlás. Így nem lesz lehetőség, hogy a Csevak vezér Záhonyba járjon tankolni.”

    Mi van??? 🙂
    Összefüggés?
    Te ökör! Záhonyban még nem “nemzeti benzint” árulnak??? )))) LOL ((((

    Ennyire hülye vagy!

  27. nagyapó szerint:

    Zoli049! A hülyeség a kamionosok egy szűk részének sajátja!
    Olvasson, egy sofőrnek kell tudni olvasni – hacsak nem román, aki pénzért vett nálunk jogsit – olvassa ami a Vörös Csepelben van a volt Csevak igazgatóról!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  28. Zoli049 szerint:

    nagyapó!

    Tudod, aki a világrahozott, az lehet román?!
    Zoli a kamionos proli, aki hozza a TI oldalnak is az árut?!
    Szeretnél annyi kategóriát, mint nekem van? Nyúlj a zsebedbe és hajrá, ha egyáltalan adtak neked jogsit? 🙂 Jah, nem kellet az MHSZ-es, igaz? 🙂

  29. Zoli049 szerint:

    nagyapó!

    Záhonyban még mindíg Magyar Nemzeti üzemanyagot árulnak!!! 😀

  30. ebihal szerint:

    Miért lenne hiteles a mit Szeles Gábor az autókkal kapcsolatban mond, hisz ő is
    kapott, saját maga ellen nem beszél. Azt, hogy legyen szolgálati autó megértem,
    de azt, hogy a polgármesternek, a 3 alpolgármesternek, meg a jegyzőnek
    külön-külön tesznek egyet a segge alá, az már durva. Mire van a BKV ? Vagy
    vinni kell a gyereket?

  31. CsepeliNo1 szerint:

    “Miért baj, hogy autót vesznek? Vagy az önkormányzat épületéből is ki kéne vonulni sátrakba, mert az olcsóbb?”
    Jobban járnánk, ha sátrakba vonulnának!
    Nem baj, hogy autókat vesznek! Áááááááá, dehogy!
    De akkor ne próbálják meg az előző vezetésről bebizonyítani, hogy loptak, mert felvettek valamennyi prémiumot!
    Ők 1994-től, ha jól emlékszem irányították Csepelt (ha jól emlékszem párszor vettek fel jutalmat), a mostani vezetés 2 éve működik, és már kocsikat vesznek, 40 milláért! HA EZEK NORMÁLISAK…!!!!!!!!

  32. CsepeliNo1 szerint:

    a Csevak sokkal jobban működik mint valaha.
    Azért mert 30-ért dolgoznak közpénzen?
    Csepel soha nem volt ennyire DZSUVÁS, mint a Fidesz érában…

    Sokkal kevesebből, sokkal többen dolgoznak – Vagyis egy ember több embernek a munkáját látja el, kevesebb odafigyeléssel, több hibázási lehetőséggel. Jobb, ha tőlem tudod, a vezetők jobban meg vannak fizetve!
    Soroljam még?

  33. CsepeliNo1 szerint:

    Az nem kevés munka, hogy mára már a szakemberek is elismeréssel szólnak a fideszes önkomrmányzat munkájáról.
    Tudjuk Manitu, mint európában a gazdaságpolitikátokért!
    Csak még senki nem látta, meg hallotta ezeket az embereket, akiket Ti emlegettek! De biztosan így van!

    nagyapó!
    ÉBREDJ FEL! Bár amilyen HÜLYE vagy, ez nem lehetséges!
    A Csevak vezírnek is van tankolási kártyája! Ha jól tudom Szilárdnak is, meg most már biztosan Borbély is kapott! Majd 2 év múlva megnézzük, ez milyen összeg lesz!
    AKKOR FOGSZ MAJD NÉZNI!

Itt lehet hozzászólni !