Ingyen üzemanyag a belvárosban

Egy nap a városban blog

A napokban mit sem sejtve sétáltam a belvárosban, amikor az Oktogonnál, a kisföldalatti bejárata mellett egy egészen furcsa felfestést láttam meg a földön.

Elsőre azt gondoltam, hogy mozgássérülteknek hoztak létre parkolóhelyeket, majd amikor jobban megnéztem az ábrát, kiderült, hogy az inkább e-betű, mint kerekesszék akar lenni.

Szétnéztem a környéken, és nem messze a jeltől ráakadtam erre:

Kiderült, hogy az egy ELMŰ elektromos-töltőállomásáról van szó. Akinek elektromos autója van, a BKK-nak hála ingyen használhatja a két parkolóhelyet, az ELMŰ meg elintézte, hogy ingyen tölthesse fel üzemanyaggal, vagyis árammal a járművet.

Kicsit áttúrtam a netet, kiderült, hogy számtalan ilyen töltőállomás van Budapesten. Arról tudtam, ami évek óta üzemel az ELMŰ székháza előtt, de a BKK honlapja szerint pár hete már a Clark Ádám téren, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Margit szigeten, a Fő utcában és az Istenhegyi úton is lehet ingyen tölteni az autót.

Ami persze egyfelől sovány vigasz azoknak, akik tízmilliót fizettek egy hagyományos hajtással körülbelül ötmillió forintos autóért, másfelől mégis mutatja a fejlődés irányát.

varosban.blog.hu

6 hozzászólás “Ingyen üzemanyag a belvárosban” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Látszólag szuper, ha azonban úgy működik mint a 0-ás oszlop a Váci úti ELMÜ előtt, akkor még ez is csak “parasztvakítás”. A Csepeli Zöld Kör Egyesület révén volt módom két alkalommal tesztelni a Peugeot Ion elektromos járgányt. Imádni való autó; tökéletes környezetbarátság; városi közlekedésre a legtutibb megoldás áll szemben azzal, hogy sem az ország, sem a főváros nem támogatja az elektromos autózást.
    Tény, hogy az ára igen magas, és az is tény, hogy télen nem mernék kimenni vele a városból. Egy alkalommal volt is gondom, mert egy hosszú nap után Budaörsre menet, be kellet kéredzkednem egy ismerőshöz másfél órás töltésre, hogy hazaérjek a járgánnyal Csepelre.
    Az a baj, hogy ez a jármű hiába kiváló már a városokban való közlekedésre, ha bizonytalan az üzemanyag ellátása. Normális esetben a napi városi használat nem volt több 100 Km-t, de télen délután és este, pillanatok alatt kifogyott a rendelkezésre álló hatótáv.
    Az oszlop nagyon szimpatikus volt – első ránézésre! A használata enyhe kritikával közelítve gyermekcipőben járt! A kezdéshez el kellett kunyerálni az ELMÜ portájáról a csatlakozókábelt,majd jött az oszlop aktiválásának telefonos cirkusza. A vonal másik felén ülő emberek nagy nehezen elindították az áramot, így másfél órás röghöz kötés volt a sorsom. Nem hagyhattam ott az autót, mert nem lehet töltés közben biztonságosan lezárni! Ráadásul, az oszlop csak normál, azaz lassú töltésre képes – ami egy vicc. Ezt az oszlopot az ELMÜ valószínűleg a saját Eautói töltéséhez szerkesztette meg, mert ésszerűsége egy ilyen köztéri segítségnél kizárólag a rövid idejű gyors-töltésnek van!
    Ezek az oszlopok nem arra kellene, hogy szolgáljanak, hogy „INGYEN” szolgáltassanak üzemanyagot! Ez egy nagyon blikkfangos, de OSTOBA megoldás!
    Ilyen oszlophoz azért áll oda az ember, hogy minél gyorsabban nyerjen ki minél több energiát. A gyors-töltő rendszer 20 perc alatt 80%-ra feltölti, míg ez a normál 6 óra alatt teszi meg ugyanezt. Ez az oszlop a minél gyorsabb töltéssel képes csak a használhatóságot bizonyítani: így csak látszat, csak PR értékű játék csupán!
    Ez nagyon nagy kár, mert ha a belvárosban munkát végző szolgáltatók elektromos autói biztonságosan képesek lennének gyors-töltő oszlopOK segítségével végigdolgozni a műszakot, akkor a belváros levegője nem mérgezné a helyi lakosságot!
    Menyhért Péter CsZKE Környezetkímélő Járművek Érdekegyeztető Fóruma

  2. islander szerint:

    Vérgre valami környezettudatos előrelépés!
    Csak kár, hogy a benzines kétszeresébe kerülnek ezek a villanyautók.

  3. Menyhért Péter szerint:

    Ja,és még egy apróság: kínszenvedés, és vagy hat mobil beszélgetés volt az ára annak, hogy az oszlopot végre lekapcsolják, és vissza tudjam adni a kábelt az ELMÜ portásainak!
    Mellékesen ez az “aktus” közel fél órás szervezkedést igényelt.
    Üdv menyus

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Csepeliek!
    Ennél sokkal érdekesebb a következő linken található elektromos tesztbusz!
    http://www.bkv.hu/hu/aktualis_jarmutesztek/sor_ebn_105_electric_bus
    A következő linken a menetrendje is megvan; érdemes kipróbálni!
    http://www.bkv.hu/hu/aktualis_jarmutesztek/jarmuteszt_menetrend
    Üdv menyus

  5. Menyhért Péter szerint:

    Bocs, még egy apróság!ű

    Az elektromos tesztbusz képeit nézve láttam, hogy létezik az ELMÜ oszlopai között gyorstöltő is! Vajon az a csatlakozó szabványos lehet? Hogy állnak hozzá az elektromos autók típus-csatlakozói?
    Üdv menyus

  6. Menyhért Péter szerint:

    Még egy bocs!
    Úgy látszik, már vége a tesztnek – legalábbis az összefoglaló jelentésben az van, hogy októberig tartott csak.
    Majd megpróbálok utánajárni, hogy lesz-e még ilyen elektromos teszt.
    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !