„Jó gazdasági program született”

Beszélgetés dr. Takács Imre könyvvizsgálóval

Csepel.hu

Az elmúlt egy évben komoly megtakarítások történtek a kerületben: az önkormányzat legfontosabb eredményének azt tartja, hogy a jelentős, évről évre növekvő költségvetési hiányt – a megörökölt adósságok törlesztése mellett – 2011-ben 2,4 milliárdra sikerült csökkenteni. A vagyonvesztés lelassult, az önkormányzat hosszabb távon már elindulhat a gyarapodás felé. Dr. Takács Imre könyvvizsgálóval beszélgettünk.

Én úgy látom, hogy az önkormányzat tisztességes módon látott neki annak a nehéz feladatnak, ami 2010 őszén előtte állt. Az évek óta aggasztóan növekvő költségvetési hiányt sikerült jelentősen lefaragniuk, s bár ez fájdalmas döntésekkel járt együtt, ezt fel kellett vállalniuk a talpon maradás érdekében. A vagyonvesztési folyamatok jelentős része lelassult, s hosszabb távon remény van arra, hogy a negatív folyamatokat meg lehet fordítani, és elindulni a vagyonmegőrzés, illetve a gyarapodás irányába. A vagyonvesztés egyébként egy önkormányzat normál működése során is bekövetkezhet, hiszen a betervezett költségvetés általában nem vagy nem teljesülhet pontosan: a bevételek nem a tervezett mértékben és ütemben érkeznek, az indokolatlan és felesleges kiadásokat pedig rövid távon nem lehet lefaragni. Mindennek következménye aztán az lehet, hogy a keletkező hiányt a szabad pénzeszközökből, a tartalékok bevonásával kell pótolni, vagyis csökken az önkormányzat vagyona.

Hat évvel ezelőtt nagy lehetőség előtt állt a kerület.

2005-ben jelentős bevételhez jutott az akkori csepeli önkormányzat: az észak-csepeli területek egy részét értékesítette nettó 9 milliárd 96 millió 112 ezer forintos áron. Ezzel az egyszeri, több mint kilencmilliárdos bevétellel remény volt arra, hogy Észak-Csepelen megvalósulhat, vagy legalábbis beindulhat egy olyan nagy volumenű fejlesztés, amivel egyrészt a csepeli lakosság életkörülményei jelentősen javulhattak volna, másrészt az önkormányzat gazdálkodása is „egyenesbe” kerül. Sajnos, ez nem történt meg. Ennek oka összetett, s nem kizárólag az akkori kerületi vezetés hibája, hiszen a fővárosi önkormányzat korábbi vezetésének is óriási a felelőssége abban, hogy a folyamatok lefékeződtek. Ráadásul olyan gazdasági szereplő is jelentkezett, aki úgy gondolta, nem az önkormányzaté ez a terület, hanem az övé: perek indultak, amiknek közvetve vagyonvesztés lett a vége, hiszen fontos beruházások nem valósulhattak meg. A pénzt így több tételben – kissé elaprózva – fejlesztési feladatokra, önkormányzati pályázati önrészekre költötték, s bár ezek jó részét aktiválták, ez számottevő vagyonnövekedésben nem testesült meg.

Több mint másfél évtizede foglalkozik az önkormányzat könyvvizsgálatával. Ön adhat-e tanácsot a kerületi vezetésnek, ha olyan folyamatokat észlel, amik károsak lehetnek?

Tanácsot természetesen csak akkor adhatok, ha azt kérik, illetve igénylik. Nagyon sok könyvvizsgálói jelentésből, véleményből idézhetnék, amikor felhívtuk a korábbi vezetés, illetve a képviselő-testület figyelmét a különböző negatív tendenciák felszámolására. Azt tapasztaltam, hogy nem honosodott meg egy egészséges vagyonszemlélet az önkormányzatnál: nem volt nyomon követhető, hogy a fontosabb testületi döntéseknél figyelemmel lennének arra, hogy az adott döntés hogyan érinti az önkormányzat vagyonának alakulását. Hozzátenném: a vagyoni helyzet, a vagyonhasznosítás eredménye nem egyetlen költségvetési év időhorizontjában értékelhető, hanem 2-3, de inkább ötéves periódusokban vizsgálandó, vizsgálható. Azt kell mondanom, hogy az elmúlt években sajnos – pejoratív értelemben vett – kincstári szemlélet uralkodott el, vagyis ami többletbevétel keletkezett, azt viszonylag gyorsan elköltötték. A keletkező hiányt ugyanakkor különböző forrásokból pótolni kellett, és ez nem csak vagyonvesztéssel járt, hanem csökkentette a képviselőtestület döntési lehetőségeit is. Hiszen a növekvő hiány, a növekvő áthúzódó kötelezettségek mellett a költségvetés egy része előre meghatározott módon zárolásra került, mert azt a hiány csökkentésére kellett fordítani.

Tehet-e ilyenkor valamit egy könyvvizsgáló?

A könyvvizsgáló nem tehet arra javaslatot, hogy az egyes előirányzatokra mennyit használ fel az önkormányzat, vagyis – például – akár az egész költségvetést felhasználhatja működésre, s csak minimális hányadot felhalmozásra. A működés persze rendkívül fontos, hiszen az önkormányzatnak vannak kötelező feladatai – okmányiroda, állampolgári ügyek intézése stb. –, amelyeket működtetni kell, de az önként vállalt, nem kötelező feladatainak finanszírozását bizony csökkentheti, s ezzel takarékoskodhat. Ilyen nem kötelező feladat például az alapítványok, egyesületek támogatása. A könyvvizsgálati ellenőrzés során kettős célunk van: egyrészt a különböző források felhasználásának jogszerűségét vizsgáljuk, másrészt azt, hogy a költségvetés egyensúlyban van-e.

Az önkormányzati törvény (az új törvénytervezet is) úgy fogalmaz, hogy a gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület a felelős, a gazdálkodás szabályszerűségért pedig a polgármester. Szerintem ez a mi szintünkön túl általános megfogalmazás, s a tapasztalataim is ezt mutatják. Úgy vélem, a felelősöket mindig konkrétan kell megnevezni, mert nem lehet mindenért egyetlen embert felelőssé tenni.

A kérdésre visszatérve: a könyvvizsgálat alatt törekedni kell arra, hogy a javaslataink preventívek legyenek, de tegyük hozzá, az is fontos, hogy a másik fél ezt hogyan fogadja, illetve elfogadja-e. Az önkormányzat jelenlegi vezetése partner ebben, kikérik a véleményünket fontos döntések előtt: a tapasztalataink alapján bizonyos negatív folyamatokra is fel tudjuk hívni a figyelmet.

Kérem, mondjon erre néhány példát.

Javasoltuk, hogy az önként vállalt (nem kötelező) feladatok önkormányzati finanszírozását folyamatosan napirenden kell tartani, mert vannak ezen a területen olyan szokásjog alapján kialakult, beidegzett rendszerek, amiken változtatni kell. Ez történt, amikor például a sporttámogatás rendszerét az önkormányzat felülvizsgálta és új alapokra helyezte. Az ugyanis nem sporttámogatás, ha egy egyesület közüzemi számláit az önkormányzat kifizeti. Az a klasszikus sporttámogatás, ha tehetséges sportolókat, sportágakat támogatunk, és ennek a sportértéke valamilyen formában megjelenik.

Ötven éve Csepelen lakik, így nemcsak mint könyvvizsgáló, hanem mint régi csepeli is foglalkozik a kerülettel. Hogyan értékeli a mostani helyzetet?

Lakótelepen lakom, ahol sajnos egyre kevesebb a fiatal: többen elköltöztek a kerületből. Ezt az elvándorlást jó lenne megállítani, és úgy látom, az önkormányzat ez ellen is próbál tenni. Persze ez is többéves folyamat, mint ahogy a pénzügyi helyzet rendbetétele is. Biztató az a képviselő-testület által nemrégiben elfogadott négy évre szóló gazdasági program, ami jó helyzetelemzést ad, s így jó kiindulás ahhoz, hogy tervezni lehessen az előttünk álló időszakot. Olyan program ez, amit csak kiegészíteni lehet, de elvenni belőle nem.

Forrás: Csepeli Hírmondó, Csepel.hu

39 hozzászólás “„Jó gazdasági program született”” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Úgy látom, hogy a fideszes városvezetők megint igazat mondtak.

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kedves dr. Takács Imre!

    Mindenek előtt tisztelettel köszöntelek!
    Gratulálok ezen anyag átvizsgálásához, összeállításához. Nem volt kis munka, de a Te felkészültséged, és a korrekt, minden tekintetben tiszteletre méltó emberi kvalitásaid, erre predesztinálnak.
    Még egyszer szívből gratulálok és további jó egészséget, sikerekben gazdag boldog jövőt kívánok szeretteid körében.

    Szívélyes üdvözlettel……..
    T. Admint felhatalmazom, hogy az e-mail címemet kiadhatja a részedre.
    A Munkásotthon igazgatója Nagy József úrtól is elkérhető!
    (Kedves Imre, megfogsz lepődni!)

  3. Bugi szerint:

    Várom a komcsik reagálásait, hogy nem is igaz amit a könyvvizsgáló állít. Ami nem más, mint amit az önkormányzat is. Németh Szilárd többet tett Csepelért egy év alatt, mint az MSZP 16 év alatt. Az MSZP csak lopni tudott, mindent tönkrevágott, a Fidesz meg egy év alatt megfékezték az évi két milliàrdos lenyúlást. Ezt hívják munkának!

  4. csaba péter szerint:

    Bugikám BUKTÁVAL dicsérd a napot

  5. grün szerint:

    Bugi!
    Várjuk meg a Narancsszínű Délibáb-ot!
    “A vacsora nem előzheti meg a disznóvágást!”
    Még a malac sincs megszerezve! ))) 🙂 (((

  6. grün szerint:

    http://www.origo.hu/itthon/20120113-millios-premiumokat-vett-fel-tobb-allami-ceg-vezetoje.html
    Megérdemli a Szerencsejáték Zrt vezetője, aki már Orbán Viktorral is képes Államkötvényt értékesíttetni mint kaparós-sorsjegyet! 🙂
    “Kaparj, kurta neked is lesz!”
    http://hvg.hu/gazdasag/20120116_orban_allampapir_nepszerusites
    Nézze meg jól ezt a zembert
    Venne tőle államkötvényt?! 🙂

  7. Bugi szerint:

    Talán ha cáfolnád a könyvvizsgáló állításait. Eddig azt mondtátok, hogy hazugság, hogy a Fidesz rendbe tette a költségvetést, és minden rendben volt. Sőt azt mondtátok, hogy nem is voltak megtakarítások. Áruld már el minek kellett nektek évi két milliàrd forintot lenyúlni?

  8. Bugi szerint:

    Ha nem loptatok volna, az országban se lenne ekkora baj.

  9. kilgore trout szerint:

    Vörösök! Ne tereljenek! Ebben a cikkben egy több, mint 15 éve az önkormányzat könyvvizsgálatával megbízott személy nyilatkozik a maguk által ajnározott csótányok hozzá nem értéséről, és ezzel még enyhén fogalmaztam.

  10. grün szerint:

    Bugi!
    Azért két év múlva megkérdezheti a következő önkormányzat, hogy akkor kérjük előadni a zelőző négy év 8 milliárdnyi megtakarítását?! ))) 🙂 (((

  11. ebihal szerint:

    Na most ki az, aki nem tud olvasni? A könyvvizsgáló a következőket mondta:
    – “…, s bár ez fájdalmas döntésekkel járt együtt”. Tehát a hiányt úgy faragták le, hogy
    olyan, egyébként hasznos, tevékenységeket, melyek nem voltak kötelezőek, nem fi-
    zettek tovább. Ez nem feltétlen az emlegetett pénzcsap elzárás!
    – “A pénzt így több tételben- kissé elaprózva – fejlesztési feladatokra, …..” Ezek sze-
    rint az észak-csepeli területekért kapott pénzt, nem lopták el teljesen.
    – “…, hogy a gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület a felelős,..” E szerint az
    akkori összes képviselőnek van felelőssége.
    El kellene ezen gondolkodni!

  12. Nemmondoomeg szerint:

    Bugi:
    “Az MSZP csak lopni tudott, mindent tönkrevágott, a Fidesz meg egy év alatt megfékezték az évi két milliàrdos lenyúlást. Ezt hívják munkának!”

    Miért nincsenek elszámoltatva még mindig ? Ja, ja tudom: Demokrácia. Így viszont amit te csinálsz vádaskodás.
    Soha nem fogják elszámoltatni azokat akik hazavágták a hazát 😀

  13. grün szerint:

    Bugi!
    “Több mint másfél évtizede foglalkozik az önkormányzat könyvvizsgálatával”
    Az utóbbi egy évben tűnt fel a könyvvizsgáló úrnak, hogy kétmilliárd megtakarítás keletkezett?!
    A zelőző tizennégy évben keletkezett hiány az nem?! 🙂

  14. szigetország szerint:

    grün!

  15. szigetország szerint:

    grün,

    Az előző időszakokban keletkezett hiányról is szó van, de nem hallgattak a könyvvizsgálóra. Ez is benne van a cikkben.

    Kíváncsi lennék a károgókra, akik eddig csak szidták az új önkormányzatot…

  16. nagyapó szerint:

    A könyvvizsgálónak akár feltűnt, a lopás akár nem, csak a jogszerűséget vizsgálhatta.
    – 182 mFt-ért tervet készíttetni az É-i területre? Jogszerű. A részleteket, a továbbiakat a rendőrségnek kell vizsgálni!
    – 300 mFt-ért uszodát terveztetni? Jogszerű. A részleteket, a továbbiakat a rendőrségnek kell vizsgálni!
    – a többi tékozlás/lopás l. VÖRÖS CSEPEL. Jogszerű? A részleteket, a továbbiakat a rendőrségnek kell vizsgálni!
    A könyvvizsgáló nem rendőr!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  17. grün szerint:

    nagyapó!
    “A könyvvizsgáló nem rendőr, csak a jogszerűséget vizsgálhatta!”

    szigetország mintha valamit említett volna, hogy “Az előző időszakokban keletkezett hiányról is szó van, de nem hallgattak a könyvvizsgálóra!”
    Kik?! Csak nem a csepeli közvagyon védelmére felesküdött önkoris képviselők?! Pártállástól függetlenül, teljes létszámban?!
    Akkor itt jönnek a zigézőjelek között a költő szavai:
    “Vétkesek közt cinkos aki néma!”
    Tehát a zakkori ellenzék is vastagon benne van ezekben a hiányokban! ))) 🙂 (((

  18. Manitu szerint:

    Takarékosság: ez főként azoknak fáj, akiknek a mutyipénzek mentek. Azért az a kétmilliárd nem szimpla takarékosságból jött össze, úgy össze se jöhetett volna – ezt mindenki érzi. Egyetlen olyan városban se lehet ennyit megspórolni, ahol viszonylag normálisan gazdálkodnak. Ennyi pénzt csak ott lehet spórolni, ahol pofátlanul, cinikusan lopnak is.

    Egyébként javaslom a nulla munkáról hőzöngő elvtársaknak végiggondolni: ha szerintük az új városvezetés nem dolgozik, és úgy sikerült nekik 16 év után rendbe tenni a kerület költségvetését, akkor az MSZP-s vezetés saját maguk szerint is csak csalhatott, lophatott és rombolhatott.

  19. grün szerint:

    Manitu!
    A kedvedért újra! Olvasd el figyelmesen!
    “Vétkesek közt cinkos aki néma!”
    Tehát a zakkori ellenzék is vastagon benne van ezekben a hiányokban! ))) 🙂 (((

  20. Manitu szerint:

    Kedves Grün, te matt idióta vagy? Az egykori ellenzék? Nem született volna Vörös Csepel, ha az egykori ellenzék benne lett volna. Azt meg, amit most a Fidesz tesz, most is az ellenzék akadályozza. Az MSZP még most is a kerület vesztéért küzd.

  21. grün szerint:

    Manitu!
    “Az MSZP még most is a kerület vesztéért küzd”
    A fidesz pedig akkor küzdött a zMSZP-vel, vagyis a kerület vesztéért!
    Jelentősen nagyobb létszámarányban mint a mostani!
    Ezt nevezik a sportban meddő erőfölénynek! ))) 🙂 (((

  22. Vátesz szerint:

    A volt mszp-s képviselők visonganak itt, hangulatot keltenek, hátha valamikor a csepeli választók visszaültetik őket a húsosfazékhoz! A mostani mszp-s képviselőknek több eszük van, ők kaptak újabb négy évet, hogy magánmegélhetésüket megszervezzék.
    Fiúk, lányok lapáton vagytok, ha a csepeliek majd baloldali képviselőtestületet akarnak, nem a régi lejárt lemezeket akarják ott látni! Rátok még a nyugdíjintézet sem kíváncsi,
    legfeljebb a temetkezési intézet, darab-darab!

  23. Bugi szerint:

    Nem sül le a pofátokról a bőr grün és a többi anti képviselő!

  24. Zoli049 szerint:

    grün szerint:
    2012. január 16., hétfő – 13:22

    Éllampapír, manyup garanciával? 🙂

  25. nagyapó szerint:

    grün! Az “önkoris képviselők” becsületes része, az ellenzék, elutasította a szoci előterjesztéseket!
    Ahogy a költő írja “Köhn és grün két tyúk, kotyognak, kotyognak!”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  26. szigetország szerint:

    A korábbi ellenzéket sorban leszavazták az önkormányzatban…

    Hiába szóltak pl. a lakásmutyikról vagy a Csepel SC elkótyavetyéléséről, a szocialista vezetés lesöpörte őket.

    A Fidesz felelőssége az volt, hogy nem szavazta meg a pénzlopást — grün, mit kellett volna még tenniük?

  27. szevenszi szerint:

    Tessék olvasni. No comment.

    Idézet. 2011,IV.28. Testületi ülés, “Beszámoló a 2010 évi költségvetés teljesítéséről”

    “Az önkormányzati költségvetés készítésénél – a folyamatos hiány mellett – évek óta meghatározó volt az előző évről, fedezet nélkül áthúzódó kötelezettségek számbavétele, tervezése. A 2010. évi költségvetésben a 2009. évről áthúzódó kötelezettségek összege 2.344,3 miilió Ft volt ( melyből a fentiekben jelzettek alapján 826,5 millió Ft a záró folyószámla hitelállomány összege.) Tekintettel az áthúzódó kötelezettségek összegére, a folyó évre ( 2010. évre) tervezett bevételek és kiadások hiány “csak” 1.410,6 millió Ft.volt.

    Beszámolót készítette, Halmos Istvánné Ágazatvezető, Előterjesztő Németh Szilárd Polgármester.

    3/2011.(II.25.)Kt RENDELET
    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a 2011. évi
    költségvetésről szóló rendeletét megalkotja, amelyben költségvetési bevételét 13.188.089 eFt-ban,
    költségvetési kiadását 15.885.555 eFt-ban, költségvetési hiányát 2.697.466 eFt állapítja meg.
    Határidő: elfogadásra: azonnal
    végrehajtásra: azonnal
    Felelős: Németh Szilárd polgármester
    15 igen
    3 nem
    3 tartózkodás m e g a l k o t v a

    Napirend 16. pontja: (47. sz. előterjesztés)
    Javaslat folyószámla hitelkeret módosítására és a folyószámla-hitel igénybevételére
    Előterjesztő: Németh Szilárd polgármester
    132/2011.(II.25.)Kt H A T Á R O Z A T
    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a folyószámla
    hitelkeret összegét 2.500.000.000,- Ft-ban határozza meg.
    Felkéri a polgármestert, hogy a folyószámla hitelkeret további igénybevételével kapcsolatban a
    közbeszerzési eljárást folytassa le.
    Felkéri a polgármestert, hogy az eljárás eredményének megállapítására vonatkozó javaslatát
    terjessze a Képviselő-testület elé, legkésőbb 2011. március 17. napjáig.
    Határidő: elfogadásra: azonnal
    végrehajtásra: 2011. március 17.
    Felelős: Németh Szilárd polgármester

  28. hajós szerint:

    A könyvvizsgáló az interjúben egy darab számot nem mondott, csak általánosságokban beszélt.

    Különben nem értem, miért a vagyon a fő téma. Vagyon ide, vagyon oda, vagyon jobbra-balra. Kit érdekel a vagyon? Az önkormányzatnak szerintem nem az a feladata, hogy gyűjtögesse a vagyont. Nem értem, hogy ha az önkormányzat mondjuk elad egy földterületet, a pénzből pedig felújít egy iskolát, akkor miért kell sipítozni, hogy “jaj, vagyonvesztés!”. Mert valaki kiszámolta, hogy a felújított iskola nem ér annyival többet, mint amennyibe a felújítás került. Na bumm, és akkor mi van? Inkább legyen az önkormányzatnak egy baszott nagy üres grundja, mint egy felújított iskolája? Vagy hogy? Szóval ez a vagyonozás egy nagy baromság szerintem.

  29. grün szerint:

    Bugi!
    Nem sül le!
    Aki felkötötte a kolompot az zörgesse!
    Továbbra is fenntartom véleményemet, mint egy nagyagyatlan!
    Nem tudom kitől van, de igaznak tartom!
    “Akit a jelleme alkalmassá tenne képviselőnek, annak pont a jelleme nem engedi meg, hogy az legyen!”
    Wiki nem találja, tőlem biztos nem, ahhoz meg túl szép! 🙂

  30. grün szerint:

    szigetország!
    “A Fidesz felelőssége az volt, hogy nem szavazta meg a pénzlopást — grün, mit kellett volna még tenniük?”
    Összebújni és bégetni, hátha egy arra járó rendőr megkérdezi, mi a jajgatás tárgya!
    Esetleg a csahosokat riasztani!
    Valamint lehetne hivatalos úton…!
    De könyörgök, nem vagyok én olyan okos mint akik vállalták! ))) 🙂 (((

  31. "?!" szerint:

    Gondolatébresztő, a még gondolkodni tudók részére!

    A fenti cikkben közölt beszélgetést azzal a tényközléssel vezették be, hogy az évről évre növekvő költségvetési hiányt 2011-ben 2,4 milliárdra sikerült csökkenteni, és a vagyonvesztés lelassult.

    A „Manitu”-hoz hasonló üresfejűektől kérdezem, hogy 2011-ben vajon kik lopták el a 2,4 milliárd forintot, és kik lopják folyamatosan az önkormányzati vagyont, amelynek következtében a vagyonvesztés nem állt meg, csak lelassult?

    Takács Imre könyvvizsgáló az alábbiakkal adta meg a választ a fenti cikkben erre a kérdésre:

    1.) Kijelentette, hogy: „A költségvetési hiányt sikerült jelentősen lefaragniuk, s bár ez fájdalmas döntésekkel járt együtt.”

    Azt azonban nem részletezte, hogy ezt csak a kerületi hatáskörű felújítások és fejlesztések drasztikus visszafogásával, valamint az eddig fejlesztési tartalékként kezelt „északi pénz” maradékának a költségvetésbe történő bevonásával (a fejlesztési tartalék megszűntetése árán) sikerült elérni.

    2.) Kijelentette azt is, hogy: „A vagyonvesztési folyamatok jelentős része lelassult”, majd az alábbi mondatokkal (még talán „Manitu” számára is érthetően) megmagyarázta ennek az okait.
    Elmondta, hogy „A vagyonvesztés egy önkormányzat normál működése során is bekövetkezhet, hiszen a betervezett költségvetés általában nem vagy nem teljesülhet pontosan: a bevételek nem a tervezett mértékben és ütemben érkeznek, az indokolatlan és felesleges kiadásokat pedig rövid távon nem lehet lefaragni. Mindennek következménye aztán az lehet, hogy a keletkező hiányt a szabad pénzeszközökből, a tartalékok bevonásával kell pótolni, vagyis csökken az önkormányzat vagyona.

    Tehát minden lopásról üvöltöző idióta megtudhatta, hogy lopás nélkül bekövetkezhet önkormányzati vagyonvesztés.

    3.) Ismertette, hogy 2005-ben jelentős bevételhez jutott az akkori csepeli önkormányzat azzal, hogy az észak-csepeli területek egy részét értékesítette nettó 9 milliárd 96 millió 112 ezer forintért.
    Ezzel az egyszeri, több mint kilencmilliárdos bevétellel remény volt arra, hogy Észak-Csepelen megvalósulhat, vagy legalábbis beindulhat egy olyan nagy volumenű fejlesztés, amivel egyrészt a csepeli lakosság életkörülményei jelentősen javulhattak volna, másrészt az önkormányzat gazdálkodása is „egyenesbe” kerülhetett volna, de ez nem történt.
    Ennek oka összetett, s nem kizárólag az akkori kerületi vezetés hibája, hiszen a fővárosi önkormányzat korábbi vezetésének is óriási a felelőssége abban, hogy a folyamatok lefékeződtek. Ráadásul olyan gazdasági szereplő is jelentkezett (A FŐVÁROS), aki úgy gondolta, nem az önkormányzaté ez a terület, hanem az övé: perek indultak, amiknek közvetve vagyonvesztés lett a vége, hiszen fontos beruházások nem valósulhattak meg.
    A pénzt így több tételben – kissé elaprózva – fejlesztési feladatokra, önkormányzati pályázati önrészekre költötték, s bár ezek jó részét aktiválták, ez számottevő vagyonnövekedésben nem testesült meg.

    A fentiekből minden lopásról röfögő idióta megtudhatta, hogy sem a költségvetési hiány, sem az önkormányzati vagyonvesztés nem azért következett be, mert azokat pénzeket valakik ellopták, hanem azért, mert a csepeli önkormányzat is finanszírozási problémákkal küszködik, mint a legtöbb önkormányzat.

    Megtudhatták azt is az idióták, hogy az északi területért kapott pénzek sem tűntek el, hanem azokat fejlesztési feladatokra, és önkormányzati pályázati önrészekre (pl. az Ady projektre) költötték.

    Remélem, hogy a fentiek leírásával sikerül egy aprócska fényt gyújtani a habzó szájjal folyamatosan lopásról röfögők sötét agyába, és ennek az elolvasása után abbahagyják a röfögést!

  32. Pecás szerint:

    Nem habzó szájjal és Nem röfögve:az előző vezetés szétlopta a kerületet!Ennyi…Ez a puszta tény…A többi lózung!

  33. Manitu szerint:

    Írásjel, te szerencsétlen, szellemi fekete lyuk, te neuronok réme. A hiányt, te szerencsétlen hülye, az önkormányzat évről évre gördítette előre. Először csak néhány százmillió volt, aztán a következő évben újabb néhány százmillióval nőtt, stb. 2010 őszére már akkorára nőtt, hogy 4,3 milliárd forint volt az év végére várható hiány. Ezt küzdötte le az új vezetés egy év alatt kb. kétmilliárd forinttal.

    Ez tehát azt jelenti, hogy az új önkormányzat a bevételeket a kiadásokkal egy szintre hozta, de közben fizette az adósságokat is, amit az előző vezetés vett fel. A hiány már csökkent kétmilliárddal, és az új vezetés már “csak” az előző vezetés által felhalmozott hiányt gördítette tovább, amit csodával se lehetett volna egyszerre megszüntetni.

  34. Vátesz szerint:

    ?! Az északi területtel kapcsolatban nem a fővárossal, hanem a Maharttal volt per. A Mahart magának követelte a terület jelentős részét, igényét a bíróság előtt viszont semmilyen dokumentummal nem tudta alátámasztani, így törvényszerűen elvesztette a pert. Ez jóval az eladás előtt már megtörtént! 2005. szeptemberében, amikor vevő jelentkezett a területre, a bizottságban javasoltam Csepel vezetésének, hogy elővételre ajánlják fel a területet a Magyar Államnak és a fővárosnak, ezzel későbbi pereket előzhetnek meg. Tóth Mihály polgármester el is küldte az elővételi ajánlatot, az állam nevében Dr. Veres János pénzügyminiszter válaszolt, miszerint az állam nem tart igényt a területre (persze hogy nem, akkor ment a Gyurcsány-féle agyament Kormányzati Központ gründolása, kellett arra a pénz). A főváros nevében Demszky Gábor még csak nem is válaszolt, csak az eladás után után fenyegetőzött perrel, amelyet 2006 tavaszán a fővárosi MIÉP-frakció szavazatával sikerült meghiúsítani.
    Abban a fideszeseknek teljesen igaza van, hogy az MSZP 16 évi csepeli kormányzása alatt évről-évre növekedve halmozódott fel a több mint 4Milliárdos hiány, amelyet kölcsönből és a fővárosnak járó 1,5Milliárdból (önkormányzati lakások eladásából) finanszíroztak. Az viszont helytelen, hogy a befolyt “északi pénzt” nagykanállal “ették”, felélve a jövőt és az utánnuk jövők mozgásterét!
    Bármilyen önkormányzati költést meg lehetne vakargatni, ami a piaci ár felett köttetett, a klientúrát bőségesen táplálták, amit azok abból például a Szent Imre téri szökőkút formájában “önkéntesen adományoztak”, visszajuttattak az csak néhány csepp. A visszajuttatás magánmódjairól nincs tudomásom, így azt a csepeli polgárok fantáziájára bízom!
    Egy biztos, a maszoposoknak nagyon hiányzik a hatalom, de annyit nem akarnak saját zsebükből összedobni, hogy egy saját blogon hülyítsék az embereket. Ahogy megírtam, a jelenlegi mszp-s képviselők vesztett ügyre nem költenek, a saját magánboldogulásuk megszervezésével vannak elfoglalva! Hogy a Gyurcsány kezét a Munkásotthon előtt csókolgató öregasszonyok 2014-ben kire fognak szavazni, azt bizony én nem tudom!

  35. nagyapó szerint:

    Vátesz! Nem kell az öndicséret, az büdös. A MAHART 1955-ben alakult. Az É-i területen a háború előtt a WM repülőterülete volt. Kaszala is ott szállt le.
    Demszkyt nem érdekelte az É-i terület, a fenyegetőzése a Fekália Művek létesítésekor történt, amikor arra hivatkozott, hogy a FM területe valaha Ferencvároshoz tartozott.
    A többi rész stimmel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  36. Vátesz szerint:

    Nagyapó! Ne szarakodj velem, mert megvan az a bizottsági ülés anyaga, ahol javasoltam az elővételre felajánlást! Kerestesd ki az adott ülés jegyzőkönyvét! Aztán meg mi a fenét fényez az engem, hogy annak idején én javasoltam az elővételre felajánlást, inkább Tóth Mihályt fényezi, hogy mszp-s polgármester létére nem először fogadta meg egy miépes tanácsát! A te főnökeid, Orbán Viktor és Kövér László is megfogadta már azelőtt az én tanácsomat, amiből a Fidesznek jelentős politikai haszna származott! (2002-es gázár-kampány)
    Egyébként meg ?! már kíváncsian várja a válaszodat, tényleg te vagy-e atya, fiú, szentlélek! Kár egy fideszesnek belém kötnie, mert én a haza oldalán állok!

  37. ebihal szerint:

    Úgy látom nagyon kerülik ezt a mondatrészt: “…, hogy a gazdálkodás biztonságáért
    a képviselő-testület a felelős,…”. MINDEN AKKORI KÉPVISELŐ!!!

  38. "?!" szerint:

    Most látom, hogy tegnap este 20:03-kor ismét kiszabadult “Manitu”, Minden Indiánok Nagyon Büdös Szellentése, és hozta a megszokott formáját.
    A dr. Takács Imre könyvvizsgáló által elmondottakat figyelmen kívül hagyva, megpróbálta megmagyarázni a buta fejével a megmagyarázhatatlant.

Itt lehet hozzászólni !