Hatályba lépett az új alaptörvény

Inforadio.hu, Csepel.info

“Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét”

Az új alkotmány Nemzeti hitvallás elnevezéssel tartalmaz preambulumot, amely a Himnusz “Isten, áldd meg a magyart!” sorával kezdődik. “Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre. Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit” – olvasható a hitvallásban, amelyben az áll: “nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét”.

Míg az eddig hatályos alkotmány azzal kezdődik, hogy Magyarország: köztársaság, majd Magyar Köztársaságnak nevezi az országot, addig az új alaptörvényben az olvasható, hogy “hazánk neve Magyarország” (ugyanakkor az új alkotmány is leszögezi: “Magyarország államformája köztársaság”).

Az új alaptörvényben önálló fejezet tartalmazza az alapvető jogokat és kötelességeket. Újdonság, hogy az alaptörvény a magzat életét a fogantatástól kezdve védi, és tiltja az emberi egyedmásolást. Rögzíti azt is: házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Alaptörvényi rangra emelkedett a – csak szándékos, erőszakos bűncselekmény miatt kiszabható – tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, és mostantól mindenkinek joga van – törvényben meghatározottak szerint – a személye, illetve a tulajdona elleni vagy ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.

A dokumentum kimondja azt is, hogy a testi és lelki egészség jogának érvényesülését az ország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás, a rendszeres testedzés támogatásával és a környezetvédelem biztosításával segíti elő.

A szülőket változatlanul megilleti az a jog, hogy a gyermeküknek adott nevelést megválasszák, és továbbra is kötelességük a taníttatásuk. Újdonság viszont, hogy az alkotmány kimondja: a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről.

Míg a hatályos alkotmány a határon túli magyarok iránti felelősségérzésről szól, az új alaptörvény azt tartalmazza: Magyarország felelősséget visel sorsukért, elősegíti közösségeik fennmaradását, fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását és a szülőföldön való boldogulásukat.

Az új alaptörvény értelmében az államfőnek továbbra is joga feloszlatni az Országgyűlést akkor, ha a kormány megbízatásának megszűnése esetén a köztársasági elnök által miniszterelnöknek javasolt személyt a Ház az első személyi javaslat megtételének napjától számított 40 napon belül nem választja meg. Új elem viszont, hogy az államfő akkor is élhet a feloszlatás lehetőségével, ha a parlament az adott évre vonatkozó központi büdzsét március 31-ig nem fogadja el. Rögzítik az alkotmányban, hogy a képviselő nem interpellálhatja, csak kérdezheti a legfőbb ügyészt.

A jövőben a köztársaságielnök-választás legfeljebb kétfordulós: az első fordulóban továbbra is a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges, a második körben pedig már csak a korábban a két legtöbb szavazatot kapó jelöltre lehet szavazni.

A mostani gyakorlat négyéves ciklusa helyett ötévente választják majd a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket.

Az új alkotmány kimondja: amíg az államadósság meghaladja a teljes hazai össztermék felét, az Országgyűlés csak olyan költségvetést fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza. Hasonlóképpen a központi büdzsé végrehajtása során nem vehető fel olyan kölcsön, amely az államadósság növekedését eredményezné. Ezektől a szabályoktól “csak különleges jogrend idején, az azt kiváltó körülmények okozta következmények enyhítéséhez szükséges mértékben vagy a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben lehet eltérni”.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét továbbra is hat évre nevezi ki a köztársasági elnök, és az államfő joga az MNB alelnökeinek kinevezése is. Az új alaptörvényben – szemben az eddig hatályossal – szerepel a Költségvetési Tanács, amelynek tagjai az államfő által hat évre kinevezett elnök, valamint az MNB, illetve a számvevőszék elnöke. A büdzsé elfogadásához szükség lesz a tanács előzetes jóváhagyására.

Az alaptörvény azt is rögzíti, hogy az ország hivatalos pénzneme a forint.

Az új alkotmány számos változást hoz az igazságszolgáltatás és a jogvédelem területén is. A legfőbb bírósági szerv a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyett a Kúria, amelynek első emberét kilenc évre választja a köztársasági elnök javaslatára a parlament kétharmada, míg az LB-elnök mandátuma eddig hat évre szólt. Alkotmányban rögzített szabályként jelenik meg, hogy a bírák – akik a korábbi szabályok szerint 70 éves korukig dolgozhatnak – 30 éves koruktól az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatnak szolgálati jogviszonyban. A nyugdíjkorhatár-betöltéssel megszűnő jogviszony vonatkozik az ügyészekre is, akik eddig ugyancsak 70 éves korukig végezhették munkájukat. Beemelik az alaptörvénybe azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a legfőbb ügyészt kilenc évre választja a parlament az ügyészek közül.

Az eddigi néggyel szemben csak ezentúl egy ombudsman lesz, az alapvető jogok biztosa. Az új alaptörvény szerint a ombudsman helyettesei – akiket, csakúgy, mint az alapvető jogok biztosát, szintén a parlament választ – a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét látják el. A személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését független hatóság ellenőrzi.

Forrás: Inforadio.hu

41 hozzászólás “Hatályba lépett az új alaptörvény” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Itt nyugszik a magyar demokrácia. Élt 20 évet.
    Magyarországon ma már tekintélyelvű féldiktatúra van.

  2. Gordon szerint:

    Na, miért!? 🙂

  3. nagyapó szerint:

    Az igazi demokrácia a komcsik szerint a sztálinista alkotmányban van, nem pedig ebben:
    “Isten, áldd meg a magyart!
    .
    .
    Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.
    Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttmûködve bontakozhat ki.
    Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvetõ értékei a hûség,
    a hit és a szeretet.
    Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.
    Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.
    Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.
    Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás
    nélkül intézi.
    .
    Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk
    érvénytelenségét.”
    Valamint a továbbiak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. hajós szerint:

    Ajánlom Sólyom László elemzését:
    http://www.tte.hu/toertenelemtanitas/toertenelemtanarok-orszagos-konferenciaja/7356-solyom-laszlo-alkotmany-es-alkotmanyos-kultura-magyarorszagon

    Néhány részlet:

    “Már a kilencvenes évek elejétől elharapódzott, és kiirthatatlannak bizonyult az a – főleg jobboldali – őrület, amely szerint minden sikertelenség oka az, hogy még mindig sztálini alkotmányunk van. Húsz éven át nem sikerült megmagyarázni, hogy csak az alkotmány évszáma és a törvény száma maradt meg a múltból – pedig népszerű érvek is születtek erről, mint például, hogy csak egy mondat maradt az új alkotmányban a régiből: az, hogy Magyarország fővárosa Budapest. A Fidesz választási győzelme eleve az elmúlt nyolc évvel, sőt az egész rendszerváltással való elégedetlenségre épült, s amikor hatalomra került, az újrakezdés ideológiájának jól jött az alkotmányos jogállam húsz esztendejét, most már mint „a régi rendszert” szimbolizáló alkotmánnyal való szembefordulás. 1989-ben valóban a régi rendszerrel szemben kellett alkotmányozni, amikor is az új alkotmány a gyökeres szakítást és tagadást testesítette meg. Most viszont mesterségesen kellett egy ellenséget teremteni, amivel szemben új alkotmányt kell hozni – ha már az új alkotmányozást szükségszerűnek állították be. Ennek jegyében módszeresen építették le a hatályos alkotmány iránti tiszteletet a politikai megnyilatkozásokban, valamint a napi érdekű alkotmánymódosítások tömegével, mintha csak egy rendeletről lenne szó.

    Természetesen az alkotmánymódosítás, mint az új alkotmány bevezetésének 1989-ben indokolt formája, és a tartalmilag új alkotmány ellentmondását 20 év alatt lehetett volna orvosolni – de az évszám-módosítás, újbóli kihirdetés stb. elbuktak. Ám sem ezekhez, sem egy új alkotmány meghozásához nem lett volna szükség a rombolásra, ami nemcsak a hatályos alkotmánynak, hanem az alkotmányosság kultúrájának is ártott. A régi alkotmánnyal szembeni érvek ráadásul nem voltak találóak, érdemben pedig az elmúlt húsz év politikai sikertelenségét meg sem próbálták az alkotmány bármely konkrét rendelkezéséhez kötni. A hatályos alkotmány keletkezésével szembeni kifogások pedig felhozhatók az új Alaptörvény ellen is.”

    “Gyakran hivatkoztak például arra, hogy „a Kerekasztal a nép feje fölött és titokban alkotmányozott”. Nem igaz, beengedtük a sajtót a Kerekasztal üléseire, ott is voltak kétszer-háromszor, de utána eltűntek, mert nem volt szenzáció, és nem is érették a jogi szövegezést és annak tétjeit. Azon kívül kiadták a kerekasztal tárgyalások pontos jegyzőkönyvét. Annak az alkotmányozásnak tehát megvannak a háttéranyagai, ami azért fontos, mert az alkotmányértelmezés egyik módszere a törvényhozó eredeti szándékára való hivatkozás. Mindez nincs meg az új az alkotmánynál. Hol vannak a viták anyagai, követhető volt-e, hogyan alakul az alkotmány szövege? Titokban folyt az alkotmány elkészítése.”

    “Szintén gyakran felhozták a hatályos alkotmány ellen, hogy hiányzott az alkotmányozó nemzetgyűlés katartikus élménye. Ez most sem jutott ki a magyar népnek. Az ellenzék távollétével, de a kormányoldalon is üres padsorok előtt, tökéletes érdektelenségben folyt a parlamenti procedúra. Ehhez jöttek az utolsó pillanatban, akár a vita lezárása után benyújtott módosító indítványok. Ilyen volt a bírói kar nyugdíjazása, a frakcióknak is ismeretlen, soha meg nem vitatott motívumokból. Mindez az alkotmányozást – a felszabadító élmény helyett – sajnálatosan leértékelte.

    A nemzet elmaradt alkotmányozási élményét pedig nem lehet utólagos, kötelezően elrendelt szertartásokkal pótolni.”

    “Az alkotmányosság kultuszát nem lehet felülről elrendelni. Ahhoz az alkotmányosság élményén kívül még sajátos történelmi hagyományok, vagy sajátos helyzet szükséges. A történelmet pedig nem lehet másolni. … Nálunk egy generációnak már volt alkotmányos élménye. Szervesüléséhez három generáció kell. De ezeken az emberöltőkön keresztül az alkotmányos kultúrát csak a hitelesség, a tapasztalat tarthatja fenn.”

    “Van azonban egy olyan változás, ami menthetetlen. Az alkotmánybíróság hatáskörének megcsonkítása gyógyíthatatlan seb. Azt merem állítani. hogy nem alkotmányos a rendszer, amelynek van egy olyan része – tudniillik a költségvetést, az adókat- és járulékokat érintő törvények, vagyis a kormányzati cselekvés igen széles és lényeges része – amely fölött nincs alkotmányos kontroll. Itt bármi megtehető, mert itt gyakorlatilag nem érvényes, azaz nem érvényesíthető az alkotmány, nem lehet alkotmánybírósági határozattal kikényszeríteni megtartását.”

    “Tehát az alkotmány nem új. Nem az alkotmány új – ez az igazi mondat –, hanem az alkotmányos hozzáállás az új. Tehát az a konszenzus, ami 20 év alatt mint az alkotmányos kultúránk alaprétege kialakult, tudniillik hogy az alkotmány szent, és csakis ezen belül van széles politikai mozgástér, ez ma úgy néz ki, hogy az alkotmány nem szent, hanem egy puszta instrumentum. Ez, ha így marad, hihetetlen nagy visszaesés lenne. Azt, hogy a régi alkotmányt nem kell tisztelni, mert jön egy új, a parlamenti gyakorlat, a napi érdekű alkotmánymódosítások, és azok módja is, a meglepetésszerű egyéni képviselői indítványok, szinte beidegződötté tették. Máshogy lesz-e ez az új alkotmánnyal? Ki tudja? Az alkotmány tekintélyének hihetetlen leszállítása a gyakorlatban, az, ahogy az alkotmányt kezelték, és ahogy arról nyilatkoztak – mindez alkotmányos kultúránk fordulata. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kétharmados többség akaratának nem állhat útjába semmi, maga az alkotmány sem. Ez alkotmányos kultúránkkal szöges ellentétben áll. Az alkotmányossághoz való hozzáállás utóbbi másfél évben megtapasztalt fordulata után hogyan lehetne hiteles az Alaptörvény köré elrendelt hivatalos kultusz?”

    “Az 1944-től 1990-ig tartó szuverenitás nélküli állapot említése a preambulumban nyilván nem történészi megállapítás, hanem egy politikai deklaráció szimbolikus szükségleteit elégíti ki.”

  5. grün szerint:

    nagyapó!
    Most már csak egyet kellene tisztázni
    Azok akik kijelentik, hogy “Valljuk……!” azok kik?!
    Mi van ha esetleg mi mást vallunk és nem vállaljuk amit ők vallanak?!

  6. gyalog szerint:

    Ady Endre: A perc-emberkék után

    Otthon bolondját járja a világ,
    Majmos, zavaros, perces, hittelen,
    Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
    Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

    Magyar Bábelnek ostoba kora,
    Ments Atyaisten, hogy bennelegyek –
    Engemet kötnek égbeli jegyek
    S el kell hogy jöjjön nászaink sora.

    Most perc-emberkék dáridója tart,
    De építésre készen a kövünk,
    Nagyot végezni mégis mi jövünk.
    Nagyot és szépet, emberit s magyart.

    Robogok honról rejtett vonaton,
    Ebek hazája ma, nem az enyém –
    S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
    Még a holttestem is ellopatom.

    Ez a ricsaj majd dallá simul át,
    Addig halottan avagy éberen,
    Pihenjen a szent láz s az értelem,
    Míg eltünnek a mai figurák.

    Magyar leszek majd hogyha akarom,
    Ha nem sutáké lesz itt a világ,
    S fölcsap minden szent és igazi láng
    Rejtekből avagy ravatalon.

  7. Gordon szerint:

    Gyalog azt sem tudja mi az hogy címer. 😀

  8. gyalog szerint:

    Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

  9. ebihal szerint:

    A Fideszben rengeteg jogi végzettségű ember van, s bár közismert, hogy jogi gya-
    korlatuk alig van, ennél azért többet kellett volna letenni az asztalra!

  10. Manitu szerint:

    Nem lep meg, hogy Sólyom védi a korábbi alkotmányt, hiszen érzelmileg is kötődik hozzá. Ugyanakkor már bőven ideje volt a sztálini alkotmány megszüntetésének. Sztálin ma már nem Budapest díszpolgára és nem hozzá fűződik az alkotmányunk sem. Szerintem ez így rendben van egy demokráciában.

  11. lolka szerint:

    grün szerint:
    2012. január 01., vasárnap – 16:00
    -Azért jó dolog ez a számítógép, nagyon sok minden majdnem csak őrökre megmarad és bármikor vissza kereshető….
    Manitu szerint:
    2012. január 01., vasárnap – 17:06
    -Úgy óvatosan megkérdezhetem, most kihez fűződik az alkotmányunk?….(nem muszáj válaszolni, csak egy kicsit elmélyülni….)

  12. ebihal szerint:

    A 89-es alkotmány a nevén és a számán kívül új volt, arra azt mondani, hogy sztálini,
    finoman fogalmazva is ökörség. És egyet ne feledjünk, Sólyom ehhez legalább ért.

  13. Gordon szerint:

    Bébibéka!

    Ez a hajó elment. Új alkotmány van és pont.

    Nyugi.

  14. nagyapó szerint:

    Megkérdezem? Melyik ország alkotmányának elfogadása történt széleskörű egyeztetés után?
    Hazánkban a nép döntött az új alkotmányról, amikor bizalmát adta 2/3-dal. Nem szép dolog hülyének nézni a választókat, hogy nem tudták mire szavaznak. Tudták, mert az MSZP azzal riogatott, ha 2/3 van akkor a lehetőség lesz alkotmánymódosításra (meg könnyebb a képviselői védettség felfüggesztése).
    A paragrafuskukac, volt elnök, Sólyom úr, már bizonyította jogi tudását alkotmánybíró korában. Nem volt igazán jó.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. hajós szerint:

    nagyapó: lófaszt, a Fidesz választási programjában nem szerepelt új alkotmány készítése, az emberek nem erre szavaztak. Az új alkotmány titokban készült, egyeztetések nélkül, az ellenzéki pártok távolmaradásával, és persze elvetették azt is, hogy népszavazással erősítsék meg.

  16. nagyapó szerint:

    Bülbülszavú hajós! Néha olvasson is, mielőtt fitogtatja hülyeségét.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  17. hajós szerint:

    nagyapó: ennyit bírtál válaszolni? Ehelyett azt is írhattad volna: “Oké, igazad van.” Korrektebb lett volna.

  18. Katka szerint:

    Az Isten verjen meg, te rohadék felcsúti torzsszülött. A komcsi apád, anyád egy kivagyi, beképzelt, nagyképű őrültet nevelt fel, hogy maradtál volna az anyádba, nagy szívességet tett volna kicsiny hazánknak.

    Éljen a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG! te meg rohadj meg, ahol vagy!

    Milyen károkat okozott az országnak idén a Fidesz-KDNP kormány és mit tervez jövőre.(nem teljes)

    Budapest, 2011. december 31., szombat (OS) – Döbbenetes ámokfutást rendeztek a kétharmados diktatúra képviselői.A demokrácia felszámolói a következő károkat okozták a nemzetnek. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szemelvényeket mutat be a rezsim tevékenységéből.

    •Idén már, 11 MILLIÁRD USA DOLLÁR hitelt vettek fel a nevedben. (Hol, a lé?)

    •állami gyógyszerkassza 25 milliárd forintos csökkentése

    •egykulcsos szja bevezetése, amellyel minden, bruttó 290 ezer forint alatt kereső munkavállaló jövedelme csökken

    •a munkavállalói járulék 0,5 százalékos növelése

    •bérek befagyasztása a közszférában 2013-ig

    •különböző nyugdíj- és szociális kiadások GDP-arányos, 1,5 százalékos csökkentése

    •öregségi nyugdíjak indexálása, vagyis csupán inflációkövetővé tétele, vagyis a nyugdíjemelés befagyasztása

    •közösségi vállalkozásokra fordítható állami források csökkentése

    •termékdíj és hamburgeradó bevezetése

    •munkaidő túlóra nélküli hosszabbítása

    •hétvégi és éjszakai bérpótlék csökkentése

    •5,5 napos munkahét bevezetése

    •közmunkaprogram forráskeretének megfelezése

    •munkanélküli ellátás idejének harmadára csökkentése

    •táppénz összegének megfelezése

    •belügyminisztériumi kiadások 35 milliárd forintos csökkentése, amelyből 20 milliárd forint a rendőrségtől került levonásra

    •az iskolákat, egészségügyi- és szociális intézményeket fenntartó önkormányzatok forráskeretének 86 milliárd forintos csökkentése

    •állami finanszírozású férőhelyek számának csökkentése a felsőoktatásban

    •fogyasztói árakban megjelenő különadók kivetése

    •55 év felettiek utazási kedvezményeinek megszüntetése

    •Nemzeti Kulturális Alap egymilliárd forintos csökkentése

    •diákok ingyenes múzeumlátogatási lehetőségének megszüntetése

    •különböző kulturális intézmények forrásainak 5,3 milliárdos csökkentése

    És a jövőben tervezett kormányzati lépéseket?

    •32 milliárd forint elvonása az önkormányzatoktól 2012-ben, további 122 milliárd forint 2013-ban

    •83 milliárd forint elvonása a felsőoktatásból 2012-ben, további 120 milliárd forint 2013-ban

    •93 milliárd forint elvonása a nyugdíjkasszából 2012-ben, további 129 milliárd forint 2013-ban

    •45 milliárd forint elvonása az közösségi közlekedésből 2012-ben, további 60 milliárd forint 2013-ban

    •83 milliárd forint elvonása a gyógyszerkasszából 2012-ben, további 120 milliárd forint 2013-ban
    stb….

    Országos sajtószolgálat

    Ő MEG 500 ezerrel TÖBBET VISZ HAZA HAVONTA!

  19. Katka szerint:

    nagyapó: Neked fingod nincs arról mi is a demokrácia!

  20. csaba péter szerint:

    Nagyapó abból amit felsoroltál a hitvallásodból csak egyet mondj ami nem hazugság.
    A fideszes kommunisták csak lopnak és csak hazudnak.

  21. csaba péter szerint:

    Nézte valaki a benzin , gázolaj árakat? És hogy autópálya matrica csak háromezerért van ? Ehhez mit szóltok izék ? Hogy , hogy nem lelkesedik egy bér seggnyaló sem?

  22. robi szerint:

    T csaba péter!

    Ajánlom figyelmedbe az alábbi idézetet, a hajléktalanokkal kapcsolatos közelmúltbeli “ügyintézések” fényében: “Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.”

  23. Manitu szerint:

    Új alaptörvény, régi tuskó Katka. Egy demokráciában a tuskóság is alapjog. Sokan élnek is vele 🙂

    Robi, a válság ellenére most hajléktalan szállók épülnek, és végre a közterületeket is visszakapja a lakosság. Jó érzés újra aluljárókban közlekedni, ami nincs telepisilve, nem kell látni a nemi életet élő hajléktalanokat és nem kell szagolni a bűzt. Az új szállóknak köszönhetően tisztálkodni is jobban tudnak ezek az emberek, nagyobb esélyt kapnak az újrakezdésre.

  24. Zoli049 szerint:

    Na a bérkomment. 🙂
    Te is így gondolod????

  25. csaba péter szerint:

    végre megszólalt a többi izé is. szarházi seggnyalók.

  26. Vica szerint:

    Azért engem érdekelne, mely pontok nem igazak mindabból, amit Katka felsorolt.

    Kedves FIDESZ-es kommentelők! Kérem, hogy cáfoljátok meg, ami megcáfolható. Ha pedig igaz, talán nem kellene tuskózni…

  27. gyalog szerint:

    Most perc-emberkék dáridója tart,
    De építésre készen a kövünk,
    Nagyot végezni mégis mi jövünk.
    Nagyot és szépet, emberit s magyart.

  28. ebihal szerint:

    Azt mondja a “nagyapó”, hogy széleskörű egyeztetés volt. Kivel, hol, mikor?
    A fideszesek egymásközt? Ismerek néhány rájuk szavazót, s velük nem egyez-
    tettek. Nagyapó már nem először hazudik!
    Ez az alaptörvény olyan, mintha a Pál utcai fiúk írták volna!

  29. Tóth Mária szerint:

    Katka, Vica ! azt is soroljátok fel, amit kedves vezéretek gyf megvalósított a hazudozás,ország-kiárusítás, lopás során! ócska proli ő, semmi más! csak a pénz az Istene!

  30. grün szerint:

    Tóth Mária!
    http://hvg.hu/gazdasag/20120102_allamadossag826
    “Te tetted ezt Király!”

  31. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Kegyednek véletlenül csak nem a zálneve Selmeczi?!

    “A szóvivő közölte, hogy “ezért a nemzeti ügyek kormányának egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzése volt eddig és lesz ezután is az államadósság csökkentése”. “A tavalyi évben komoly eredményeket értünk el, és idén is ezen az úton megyünk tovább” – jelentette ki Selmeczi Gabriella” ))) 🙂 (((

  32. Vica szerint:

    Kedves Tóth Mária!

    Úgy hiszem, Te vagy nem olvasod el általában a kommenteket, vagy nagyon szelektív a memóriád, esetleg érdemes lenne meglátogatnod az orvosodat.
    Már jó néhányszor leírtam, de a Te kedvedért ide külön Neked is leírom, hogy nem vagyok egyetlen párt tagja, sőt szimpatizánsa sem. Semmi közöm sem Gyurcsányhoz, sem Orbánhoz (eltekintve attól, hogy sajnos az utolsó választáson a FIDESZ-re, és a körzetem FIDESZ-es politikusára szavaztam, de ezt a hibát még egyszer biztosan nem követem el).
    Mint a Ti választó polgárotok, úgy gondolom, joggal kérdezem meg, hogy a Katka által felsoroltak tükrözik-e a valóságot, vagy sem. Ha valaki egy ilyen egyszerű kérdésre olyan választ ad, mint amilyet Te itt fenn, az számomra azt jelenti, hogy Katka minden szava igaz volt. Ha pedig ez így van, vagy hallgass szép csöndben, ha közöd van ahhoz, hogy így alakult, vagy írd le őszintén, hogy ez mind igaz, és magyarázd meg a választóidnak a bizonyítványotokat. Nem kommunistázni kell, hanem őszintén igazat mondani legalább egyszer az életben! Próbálgasd otthon a tükörben. Egyszer talán Neked is sikerülni fog, és kérj bocsánatot!!! Ez a minimum.

  33. Zoli049 szerint:

    Tóth Mária szerint:

    Kedves Mária!
    Szerezzek valami antidepit, vagy esetleg a háziorvos “üldözésimária” tüneteivel beutal a mentálra, ingyen! 😛

  34. grün szerint:

    Zoli049!
    Meg kell értened Máriát!
    Eddig volt több iskolája és most vissza államosította a kedves Vezír!
    Nekem múltkor még nagyon dicsekedett velük! 🙂

  35. Zoli049 szerint:

    grün!

    Egyre többeknek “államosítanak” mostanság, ha figyelsz a környezetre. 🙂

  36. nagyapó szerint:

    Szegény Magyarország! Nekünk csak ilyen baloldal jut? Trágárok, semmihez nem értenek, kocsmai szinten érvelnek. Hol van Csepelen, az országban egy olyan ember, aki értelmes, baloldali, nem lop és valami esélyt mutat arra, hogy ért a vezetéshez? Azért több kell, mint Bajnai, aki kijelentette nem ért a libákhoz, de az ország “vezetéséhez” igen. Ott is tartunk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  37. grün szerint:

    nagyapó!
    “Hol van Csepelen, az országban egy olyan ember, aki értelmes, baloldali, nem lop és valami esélyt mutat arra, hogy ért a vezetéshez?”
    Még nem baloldali, de már megmozdult a lelkiismerete!
    http://hvg.hu/itthon/20120102_bod_peter_akos_gazdasag ))) 🙂 (((

  38. Vica szerint:

    Kedves nagyapó!

    Hogyhogy Téged nem hívtak meg a mai buliba? Még nem nőttél fel eléggé hozzájuk?

    Ezt pedig épp Te voltál képes ide írni? Hiszen már a nick neved is egy nagy hazugság! Megoldottad, hogy még egy szót sem kell írnod ahhoz, hogy már hazug légy… Ez azért nem semmi!

    “Szegény Magyarország! Nekünk csak ilyen baloldal jut? Trágárok, semmihez nem értenek, kocsmai szinten érvelnek. ….
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.”

    Jó lenne, ha egyszer elolvasnád, amit leírtál, és elgondolkodnál rajta.

  39. ebihal szerint:

    Nagyapó állítólag mérnök ember, s mint ilyen reálisan kéne lássa a dolgokat. A mér-
    nöki pályán nincs mellébeszélés, tanították nekem 20 meg 40 évvel ezelőtt. Úgy
    látom azért akadnak köztünk Júdások is!

  40. ebihal szerint:

    Na mi van? Katka kérdéseire senki sem válaszol?

Itt lehet hozzászólni !