“Nem fogjuk a román himnuszt énekelni” – Magyar színekeben folytatja az erdélyi biatlonos

Árulásról beszél a román teniszező

Origo, Csepel.info


szólj hozzá: A himnuszok a csíki meccs után

Tekintse meg a videót!

Miután kigolyózták a 2010-es vancouveri olimpiai csapatból, Szőcs Emőke úgy döntött, Románia helyett inkább Magyarország versenyzőjeként küzdene a biatlonversenyeken.

A csíkszeredai sportoló álma november 25-én valóra vált, a célja ugyanaz, mint a tavaly hazaigazolt alpesi síző Miklós Editnek: szeretne kijutni a 2014-es téli olimpiára. 

“Az iskolában megkérdezték, ki szeretne síelni, én jelentkeztem, és ott ragadtam. Eleinte csak sífutással foglalkoztam, de Márton Simon – aki most a román biatlonválogatott edzője – javasolta, próbáljuk meg a sílövészetet. A futás mindig is jól ment, így a váltással inkább nehezítettem a saját dolgomat, hiszen a lövészet sokszor ki tud tolni velem. Ezzel csak a sportkarrieremet nehezítettem” – mesélte az [origo] megkeresésére Szőcs Emőke.

Régi álma volt, hogy magyarként magyar színekben versenyezzen, két éve pedig egy igazságtalan döntés megérlelte benne az elhatározást.

Szőcs Emőke

“A 2010-es vancouveri olimpiára kivívtam a kvalifikációt, végül azonban nem engem tettek be az utazó csapatba, hanem egy mögöttem végző lányt. Akkor éreztem úgy, most már mindenképpen váltanom kellene. Persze, hogy motivált, hogy ha ti így, akkor majd én megmutatom máshogy.”

“Nem elég egy lépéssel jobbnak lenni”

A 25 éves sportoló Csíkszeredában kapta meg a magyar állampolgárságot, és mivel a magyar szövetségnél és a román szövetségnél egyaránt megértésre talált a kérése, november végén már magyar színekben állhatott rajthoz.

“Miután a magyar szövetség tárt karokkal várt, klubom pedig szintén elengedett, a Román Síszövetség elnöke azt mondta, inkább nem húzza az időt, hiába is akarná megakadályozni a lépésemet, nem tudná. Annak ellenére, ami az olimpia előtt történt, nem voltunk egyáltalán rossz kapcsolatban” – mondja, hozzátéve, hogy akkor is eséllyel pályázhatott volna a következő olimpiai indulásra, ha nem vált országot. “Persze, remény lett volna. De legutóbb is beverekedtem magam a csapatba, mégis pórul jártam, mert úgy keverik a kártyákat, ahogy nekik jó” – minősítette a román szövetség munkáját.

A HSC Csíkszereda ünnepli a 2011-es Mol-liga győzelmet

Szőcs szerint a román-magyar ellentétet mindig is érzékelhető volt a romániai sportéletben. “Érezzük, hogy ha tétre megy a verseny, nem elég egy lépéssel jobbnak lenni, inkább kettővel kell az ellenfél előtt járnunk. Ilyenkor a sporttársak is gyakran elszólják magukat, mindenki kimutatja a foga fehérét. De megszoktuk már, vagyunk olyan erősek, hogy kitartunk.”

Szerinte a csíkszeredai válogatott jégkorongmeccs himnuszbotránya nem ügy, semmi különleges nem történt. “Az, hogy a román válogatottban szereplő magyarok a magyar himnuszt éneklik, gyakran megesik. Szerintem jogos, amit a fiúk csináltak: naná, hogy nem fogjuk a román himnuszt énekelni. Ha ott lettem volna, ugyanezt teszem: elénekeltem volna a magyar, majd a székely himnuszt.”

Vb-szereplés után cél az olimpia

Tavaly egy másik csíkszeredai sportoló, az alpesi síző Miklós Edit már kiharcolta a váltást, akkor ő úgy érvelt az [origo]-nak, hogy elsősorban érzelmi okokból szeretne magyar színekben versenyezni. Esetében a román szövetség valamiféle kárpótlást várt a magyaroktól, arra hivatkozva, hogy egy Romániában nevelkedett versenyzőt veszítenek el. Szőcs azt mondta, az ő esetében hasonló ötlet már nem merült fel.

“Edit után látták, nálam már nem lesz esély. Persze, olyanokkal próbálkoztak, hogy adjam vissza a felszerelésemet, de például a fegyverem maradt, mert az a csíkszeredai klub tulajdona. Márpedig én maradok itthon, itt tudok indulni román versenyeken, de természetesen lesz magyarországi klubom is. Decemberben a magyar fiúkkal jártam a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) versenyeire, most pedig majd a román válogatottal megyek Világkupa-viadalokra.”

Érthető, hogy Szőcs inkább Erdélyben készül, az ottani viszonyok alkalmasabbak a téli sportolásra. “Sajnos az utóbbi időben már mi is hóhiánnyal küszködünk, hideg van ugyan, de a hó nem akar esni. Szerencsére már rá tudunk segíteni hóágyúzással és Hargitafürdőn van egy másfél kilométeres pálya, ott tudunk edzeni.”

Az Östersundban megrendezett IBU-kupa versenyeken egy 84., illetve egy 89. helyet szerző sílövő elmondta, a Világkupákra és a világbajnokságra három fokozatban lehet eljutni, először kontinentális kupán kell kiharcolni az IBU-kupán való indulást, és ott lehet kvalifikálni a Vk-ra és a vébére.

“Az már biztos, hogy indulok a jövő évi, ruhpoldingi vébén, és nagyon nagy esélyt látok arra, hogy ott legyek a szocsi olimpián 2014-ben.”

origo.hu

Székelyek viszik a hátukon a román hokit – Magyar himnuszt énekelve

A csíkszeredai meccs azért lett országos téma Romániában, mert a kezdés előtt a román válogatott tagjai a magyar himnuszt elénekelték, a románnál viszont némák maradtak, majd a meccs végén többen csatlakoztak a székely himnuszt eléneklő közönséghez is.

A meccset 4-1-re nyerte a román válogatott, amelynek 24-es keretében a 22 magyar nemzetiségű játékos mellett egy román és egy honosított ukrán játékos szerepel.

A Pro Sport című újság hihetetlennek, míg a Libertatea román sport fekete napjának minősítette a történteket. Az egykori román teniszcsillag, Ilie Nastase az Adevarul című lapban árulásról beszélt, a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság vezetője pedig magyarázatot követel a román hokiszövetségtől.

A román válogatott keretének gerincét adó másik klub, a Brassó elnöke nem lepődött meg azon, hogy a történtek ilyen indulatokat korbácsoltak fel Romániában. “Hozzá vagyunk szokva az effélékhez, ebben az ügyben a sport a legkevésbé fontos. De ilyenkor legalább beszélnek rólunk” – fogalmazott Miklós Ervin.

Az Origo teljes cikkét ide kattintva olvashatják el.

42 hozzászólás ““Nem fogjuk a román himnuszt énekelni” – Magyar színekeben folytatja az erdélyi biatlonos” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Nem fogjuk a román himnuszt énekelni”
    mondják a román hokicsapat tagjai!
    Több optimizmust! Jelenleg valahol a 25-30-dik helyen tanyáznak a világranglistán, de évi egy-két hely javítással rövidesen esélyesek lehetnek akár a dobogó legfelső fokára is!
    De ha átigazolnak magyarnak hat-nyolc hellyel mi előbbre tartunk!
    Oszt’akkó lehet énekünnyi akár a magyart is! ))) 🙂 (((

  2. TI szerint:

    grün! Te ezt soha nem fogod érteni! Te énekeld csak a hottentotta himnuszt az illik hozzád!

  3. Tóth Mária szerint:

    grün, a világpolgár! minden ok, csak magyar nem legyen. Bőrönd bepakolva? már mehetsz is!

  4. grün szerint:

    TI !
    Baumgarten Zsoltika is mindig vitte magával a lemezt! Huszon pár helyet kellett volna javulnia hozzá!
    A Schumi miatt a végén már kívülről fújta a zolaszt meg a “Tojcsland, tojcsland über alles”-t! ))) 🙂 (((

  5. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Hofi örökbecsű szavaival élve:
    “Csak kalandvágyból maradtam itthon!” ))) 🙂 (((

  6. nagyapó szerint:

    grün! Szokásos zagyva szövegéből nehéz kihámozni a lényeget: “A Schumi miatt a végén már kívülről fújta..”
    Elárulom, hogy Suminak, ha nyert, mindig a német himnuszt játszották!
    Jobban megy a zemberezés.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. grün szerint:

    nagyapó!
    Schuminak valóban a németet (91-szer), majd a lovacskájának pedig a zolaszt!
    Azt nem volt kedvem kigyűjteni! De ötöt Ferrarival nyert! Kb. hatvan-hetven bizti van!
    A francia Jean Todt mindig megsiratta, a német Schumi pedig eléggé el nem ítélhető módon végig táncolta!
    Kapott is érte eleget a tifósiktól, még valami fontos zembertől is!

    A kívülről fújta a mi Zsoltinkra is vonatkozik, Aki onnan tudta, hogy közeledik a befutó mikor Májkl ötödször rántott el mellette! ))) 🙂 (((

  8. Jeges mosoly szerint:

    Kedves Grün!
    Fociban nem csak akkor éneklik el a himnuszt, ha győznek. Sok esetben a mérkőzés előtt is elénekli mindkét csapat. Nem lehet, hogy hokiban is hasonlóan van a dolog? Nem tudom, csak kérdezem

  9. grün szerint:

    Jeges mosoly!
    Nem keverendő a győzelem után a győztesnek a dicsőségért kijáró Himnusz a mérkőzések előtti, a harci kedvet növelő énekelgetéssel!
    Az meg igen furcsán adná ki magát ha a rumunestik a 4 .1-es győzelmük után saját tiszteletükre a magyar Himnuszt énekelnék!
    Sőt, ha jól figyeltem egy ukrán is volt közöttük, Ő meg se ezt, se azt, hanem mondjuk az ukránt?!
    Na, neeeeeee! Kac-kac!

  10. Zoli049 szerint:

    grün!

    Milyen mókás lenne egy BL meccsen, ha minden nemzetiségnek lepörgetnék a saját himnuszát? 🙂
    3X45′ lenne egy meccs? 😀
    Aki, amilyen nemzet színeiben sportol, annak a nemzetnek a himnuszát játszák, de ez szóimétlés. Akinek meg ez nem világos, az fizessen egy csomaggal nagyobbat elő a kábelen, aztán lesz sportcsatornája és ott szembesülhet az ilyen hétköznapi dolgokkal.

  11. Gordon szerint:

    Egy BL meccs nem válogatott meccs. A románok csak saját maguknak köszönhetik ezt a furcsa helyzetet.

    A román nacionalisták úgy vannak a többségében magyarok lakta Székelyföld dologgal, mint a magyarországi nacionalisták Erdély többségében románok lakta területeivel: csak a terület kell (de az bármi áron), az ott élő emberek viszont le vannak tojva.

  12. grün szerint:

    Gordon!
    “A románok csak saját maguknak köszönhetik ezt a furcsa helyzetet”
    Bizony igazad van!
    A megoldás pofon egyszerű lenne!
    “Szertár előtt szereléssel sorakozó!” ))) 🙂 (((

  13. hoho szerint:

    grün, te mekkora aljas takony vagy! Igazi internacionalista idióta!

  14. ebihal szerint:

    Azt gondolom, aki felvállalja a válogatottságot, jelen esetben a románt, az vagy
    énekli a román himnuszt, vagy hallhat, még ha a nemzetisége magyar is. A má-
    sik lehetőség, hogy lemond a válogatottságról, illetve kettős állampolgárként a
    magyar válogatottban szerepelhet.

  15. grün szerint:

    hoho!
    Ha már rájöttél büszkén vállalom: Magyar vagyok! ))) 🙂 (((

  16. nagyapó szerint:

    A himnuszokról jut eszembe egy ’60-as évek-béli román-magyar focimeccs. Bevezetésként játszották a két himnuszt, kezdve a románnal. Csikar nem ismerve a zenét, de ismerve a szokásjogot, zenére kezdett melegíteni. Megvolt a mérkőzés alaphangja.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  17. grün szerint:

    nagyapó!
    Csikar valóban egyszer játszott 75 válogatottsága alatt Romániában, (1958 okt. 26.)
    Azt azonban erősen kétségbe vonom, hogy olyan szokásjog lett volna valaha is, hogy a játékosok egymás Himnuszára melegítettek volna!
    No, persze láthattad, ha Nektek akkor már volt tv-tek és egyenesben közvetítették?!

    nagyapó ha kinyitja a száját hazudik….ceterum censeo! ))) 🙂 (((

  18. grün szerint:

    nagyapó!
    Még annyit ha szabad hozzáfűznöm, hogy nem kezdhették a román Himnusszal mert a meccs Bukarestben volt és a szokásjog alapján mindig a vendégével kezdenek!
    Azt meg egyenesen sértésnek tartom és Csikar nevében annak még a feltételezését is kikérem, hogy a saját Himnuszunkra kezdett volna brékelni! Azt már csak fel kellett ismerje, még ha a román zenészek pattogósra vették is a figurát!

    Újra: nagyapó ha kinyitja a száját hazudik, ebből eredően lop is! ))) 🙂 (((

  19. Gordon szerint:

    bébibéka:
    “énekli a román himnuszt, vagy hallhat”

    A hallgatással nem volt gond.
    Ha meg nem tudja a román himnusz szövegét az erdélyi magyar sportoló, akkor nem kell énekelnie.

  20. ebihal szerint:

    Gordon!A válogatott egy országot képvisel, ami nem minden esetben egy nemzet is.
    Ne kavard a drekket!

  21. Gordon szerint:

    “A válogatott egy országot képvisel, ami nem minden esetben egy nemzet is.” – írja bébibéka.

    Az állam területén élő kisebbségek (melyek regionálisan akár többségben lehetnek – lásd.: Székelyföld) is államalkotó tényezők.

    Románia azonban ezt nem nagyon akarja elismerni a jelenlegi román állam területén élő magyarok esetében (lásd.: hazátlanozás).

    Erre utaltam, amikor azt írtam, hogy a románok a fenti botrányt csak saját maguknak köszönhetik.

  22. ebihal szerint:

    Gordon! Nem pendülünk egy húron! Egy sportoló, ha magára húzza egy ország válogatottjának szerelését, köteles bizonyos dolgokat betartani, vagy ha erre képtelen akkor ne vállalja a válogatottságot! Magánemberként akkor és annyiszor énekelheti
    a magyar himnusz, ahányszor akarja. Utolsó mondatodra az lesz a válasz,hogy eze-
    ket a sportolókat többé nem hívják be a válogatottba.

  23. Gordon szerint:

    Bébibéka!

    Nem a sportoló szintjén értékelem az ilyen eseményeket. Ha egy többségi társadalom (ez esetben a román nemzet) nem hajlandó a román állam területén élő nagyszámú egyéb nemzetet (ez esetben a magyar) államalkotóként és egyenrangúként elismerni (formálisan és nem formálisan), akkor annak ez lesz a vége. (Ezen az sem segít, hogy anno mi sem – a “mi” alatt a korabeli magyar politikai elitet értem ismertük el őket Trianon előtt. Mondjuk a magyar társadalom többsége sem volt politikai tényez – lásd.: választójogi viták)

    Ez ugyanaz a sztori, csak a szerepek felcserélődtek.

  24. Gordon szerint:

    Trianon után 91 évvel, az 1947-es békeszerződés után 64 évvel sem lojális az adott nemzet (a jelenlegi román állam területén élő magyarság) egy része, hanem különállását hangsúlyozza.
    Divatos szóval élve: a “másságát” hangsúlyozza. Megjegyzés: Jobbikosok! Lehet habzó szájjal üvölteni, hogy Gordon liberális. 😀

    A másság hangsúlyozásának igénye (+ nemzeti hagyományok tisztelete) miatt nem éneklik az ottani magyarok az adott állam himnuszát, és amiatt vannak jelen egyes székely zászlótípusuk a fenti sporteseményeken.

  25. ebihal szerint:

    Gordon! Nem hinném, hogy erre az a válasz, hogy román szerelésben magyar himnuszt énekelek. Elismerem és tiszteletre méltónak tartom az érzéseiket, de ez ebben a szituban
    szerencsétlen megoldás.

  26. Gordon szerint:

    Nem igazán marad más megoldás. Persze az is egy államot minősít, ahogy a területén élő őshonos nemzeti kisebbségekkel (melyek regionálisan akár többséget is alkothatnak, így helyi szinten a szerepük jóval nagyobb – ahogy azt a székely példa mutatja) bánik.

    Ezért talán jobb megoldás lett volna anno egy független Erdély (történelmi Erdély vagy kiterjesztett Erdély), egy svájci mintájú politikai berendezkedéssel.

    De ez a hajó már elment.

  27. Zoli049 szerint:

    Gordon!

    Tipp:

    Mi lenne, ha ideigazolnának? Akkor lehet szabadon dalolni és magyar színekben a hazai csapatokat segíteni.
    Ameddig román színekben játszik, addig így járt!

  28. nagyapó szerint:

    grün! Csak most olvastam stílusához illően zavaros bejegyzéseit. Mivel nem talált semmit a neten, feltételezi, hogy nem is történt meg. Idézek:
    „1958. október 26.
    A bukaresti Augusztus 23. Stadionban barátságos labdarúgómérkőzést játszik a magyar és román ifjúsági válogatott és a felnőtt A-válogatott. A számtalan szabálytalanság és durvaság ellenére az ifik mérkőzésén 4:1-re, a nagy csapatok mérkőzésen pedig 2:1-re kikapnak a románok. A mérkőzés alatt a román szurkolók több magyar szurkolót megvernek, vagy paradicsommal dobálják meg őket, a magyar játékosokat becsmérlik, szidalmazzák játékukat fújjolással és a játéktérre történő kő-, üvegdobálással igyekeztek megzavarni. Jellemző a légkörre, hogy Nicolae Ceauşescu, a Központi Vezetés tagja kirohan, és elhagyja a mérkőzés színhelyét, amikor a szovjet bíró az egyik román játékost leküldi a pályáról. A budapesti Népsport tudósítója a botrányos jelenetekről nem számol be, csupán annyit jegyez meg, hogy: “A fanatikus szurkolók egy része szinte arénává változtatta a pályát…” (A bukaresti magyar nagykövet, Keleti Ferenc úgy látja, hogy: “A mérkőzésen történt események világossá teszik a román vezető elvtársak és mindenki előtt, hogy a román lakosság körében igen sok tennivaló van még a sovinizmus maradványainak felszámolására.”. Mivel az év folyamán Romániában járt budapesti Honvéd labdarúgóit, valamint a vízilabda csapatot is különféle inzultusok érik, ezért egy későbbi jelentésében annak a véleményének ad hangot, hogy a közeljövőben nem tanácsos újabb sporttalálkozót rendezni a két ország között.)”
    Megjegyzem a szünetben Sándort Bundzsák váltotta.
    Különben a mérkőzésre rengeteg maros-megyei „román” utazott a magyaroknak szurkolni, akik többet mondtak a meccsről az et.-aknál.
    Így aztán grün, maradjon a zemberezésnél!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  29. grün szerint:

    nagyapó!
    Tehát akkor egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a magyar játékos kezdte az avargást, mert pogózott a román Himnuszra?!
    “A legnagyobb út is egy kis lépéssel kezdődik!” ))) 🙂 (((

  30. Gordon szerint:

    Zoli049, 2011. december 30., péntek – 19:13

    “Mi lenne, ha ideigazolnának?”

    Miért kellene mindenáron ideigazolniuk? Nem kell mindenkinek átjönnie. Persze az is megoldás, de ez kizárólag az egyén döntése. Románia csapatában – tehetségük és sportszakmai munkájuk alapján – azt a soknemzetiségű államot képviselik, ahol felnőttek.

    “Ameddig román színekben játszik, addig így járt!”

    Nem román színekben játszik, hanem Romániát képviseli, mely (ismétlem) egy soknemzetiségű állam, melyben 1,4 millió magyar él.

  31. Gordon szerint:

    Egyébként nyugodtan lehetne egész Románia területén (de legalább a kiterjesztett Erdélyben) hivatalos nyelv a magyar is.

    Magyarázat: Finnországban a svéd is hivatalos nyelv.
    2007 végén Finnország lakosságából 289 596 fő, 5,46% a svéd kisebbséghez tartozott, míg Románia lakosságának 6,7%-a magyar, a kiterjesztett Erdély lakosságának 19,6%-a magyar, a tágabb értelemben vett Székelyföld lakosságának meg 59,2% magyar, a szűkebb értelemben vett Székelyföldé pedig 80%-a magyar.

    Persze tudjuk, hogy a román politikai elit (+ holdudvar) nem egyenlő a finn politikai elittel. Erről azonban megint nem a romániai magyarok (vagy akár a magyarországi nemzeti erők) tehetnek.

  32. Zoli049 szerint:

    Nem jönnek az orvosok sem! Szerencse.
    Ezek a nyúlbélák meg beszartak itthon?
    Ugyan mennyit dobnak nekik??? Ha meg dobnak, akkor mások is sorba fognak állni, hmmm? 🙂

  33. ebihal szerint:

    Gordon! Szép gondolat, hogy a bő 90 %-os román többség, úgy álljon a dolgokhoz,
    ahogy leírtad. Gondold azonban végig, hogy te magad hányszor írtad az infon, hogy
    az ellenzéket meg kell törni !? Attól, hogy ez házon és hazán belül van még hasonló
    szituáció! Nem lehet kettős mércét alkalmazni!
    Lehet Trianont emlegetni, de ez nem ott kezdődött. Amikor annak idején az urak
    megengedték, sőt segítették az ország újra telepítését, senki sem gondolta, hogy az egy tömbben letelepedők majd hátba szúrnak.Korábban a szászokat pont ezért telepítették
    Erdélybe és nem az osztrák határ mellé.

  34. Gordon szerint:

    Bébibéka!

    Én csak felvetettem egy működő példát.

    Nem azt írtam, hogy az ellenzéket meg kell törni, hanem azt, hogy:
    “Meg kell roppantani a blokádot” (mellyel a parlamenti munkát akarták egyesek megakadályozni)

    folyt.köv

  35. Gordon szerint:

    Azt is írtam, hogy:
    “Egyértelmű a szándék: Megakadályozni, hogy a demokratikusan választott képviselők bejuthassanak a parlamentbe.

    A blokádot állító áldemokraták a mentelmi jogukra hivatkoznak. Véleményem szerint a mentelmi jog nem vonatkozik arra, hogy megsértsék más képviselő bejutásának jogát az Országházba.

    Mindez független attól, hogy az autóval vagy gyalog, esetleg légi úton (pl: helikopterrel) történik. Mint a fociban: “a szándék a lényeg”. A szándék pedig ellenkezik a parlamentarizmus elveivel.”

    Azt is írtam, hogy: “Le kell verni az obstrukciót!” (a parlamentit)

    folyt.köv

  36. Gordon szerint:

    Bébibéka!
    A fent idézet hozzászólások egy teljesen más témában születtek. Nem egy klasszikus nemzetiségi ellentét kapcsán. Felesleges pontatlan idézeteiddel iderángatnod, ami nem idevaló. 🙂

    Visszatérve a finn példára: ott valami miatt működik.

  37. nagyapó szerint:

    grün! Azt hiszem nem értjük egymást. Mindig a vendég himnuszt játsszák elsőnek, majd a hazait. Fordítva bunkóság, vagy provokáció.
    Olyan ez, mint ha jön a cseh elnök és a reptéren a magyar himnusszal kezdenek (Havel hazament volna).
    Csikar ismerte az etikettet és a protokollt, ezért így mutatott rá a román bunkóságra (de lehet, hogy Csau miatt volt ilyen sorrend).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  38. Pista bácsi szerint:

    Teljes mértékben igazad van Gordon

  39. grün szerint:

    nagyapó!
    “A himnuszokról jut eszembe egy ’60-as évek-béli román-magyar focimeccs. Bevezetésként játszották a két himnuszt, kezdve a románnal. Csikar nem ismerve a zenét, de ismerve a szokásjogot, zenére kezdett melegíteni”

    Bocsáss meg nekem, hogy zagyválásodat félreértve feltételeztem, hogy a román Himnusszal kezdtek!
    Sőt, az én Anyámat, aki Sanghájban volt táncosnő!
    Vén hülye, szenilis! ))) 🙂 (((

  40. "?!" szerint:

    Jé! A 30 éves “nagyapó”-nak, még van képe továbbra is ezen a nick néven itt röfögni, miközben azt még most sem tanulta meg, hogy az általa papagájként ismételgetett záró mondatát hogyan kell helyesen leírni!

    Ceterum censeo… A 30 éves “nagyapó”, ha kinyitja a száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  41. ebihal szerint:

    Gordon! Az elvek ugyanazok! A többség vagy képes engedményekre a kisebbség
    felé /ez lenne a természetes/, vagy sem.

Itt lehet hozzászólni !