Orbán Viktor a parlamentre bízza a döntést

MTI, MTV, Magyar Nemzet, RTL Klub, Csepel.info

Tekintse meg a miniszterelnök nyilatkozatát az EU csúcs döntésével kapcsolatban!

Fél százalék a 2012-es gazdasági növekedés felső határa a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ezt az m1-nek adott nyilatkozatában mondta a jövő évi költségvetés átalakításával kapcsolatban.

A vasárnap adásba került interjúban a kormányfő szólt arról is: méltányolja a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásának okát, de szerinte olyan jogi megoldásra van szükség, amellyel Fellegi Tamás kormánytag marad, hogy kellő súllyal tudja képviselni a magyar kabinet álláspontját a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon.

A büdzsé átalakításáról Orbán Viktor kifejtette: ennek egyik oka az, hogy az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, a másik pedig az, hogy ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt – és úgy tűnik, ez lassan halad –, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára. Ezért az egész 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak. „Ez a két tényező visz bennünket abba az irányba, hogy számoljuk újra a költségvetést, és igazítsuk hozzá a mára kialakult európai állapotokhoz, és csak reménykedhetünk abban, hogy év közben majd ezt nem kell megtenni” – mondta. Az előzetes tervek szerint a 2012-es növekedést a 1,5 százalékról „legalább a 0,5 százalékig le kell vinni, de ez a felső határ, lehet, hogy inkább ez alá”, a forintárfolyamot pedig jelentősen meg kell emelni – közölte a kormányfő, hangsúlyozva azonban, „a dolog nem annyira vészes, mint amilyennek látszik”, mert az eredetileg benyújtott büdzsét is jelentős tartalékkal tervezték. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a tartalék szintjét, amennyire lehet, szeretné megtartani.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter lemondásáról szólva elmondta, méltányolja, hogy a tárcavezető úgy látja, egyszerre nem tudja megoldani a minisztérium vezetését és az IMF-fel folytatott tárgyalások irányítását. „Erre kell megoldást találnunk, de neki benne kell maradnia a kormányban, mert egyébként hogyan tudná kellő súllyal képviselni a magyar kormány álláspontját” – jelentette ki. Az ügyben született döntés részleteit legkésőbb hétfőn ismertetik.

Az euróválságról szóló EU-csúcstalálkozón képviselt magyar állásponttal kapcsolatban azt mondta: a magyarok érdeke az lenne, ha az eurózóna országai, amelyeknek a pénze súlyos válságban van, megoldanák ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a magyaroknak ezért ne kelljen fizetniük, hogy az EU közben ne gyengüljön, hanem erősödjön, a magyar gazdaságpolitika lehetőségei pedig ne szűküljenek, hanem táguljanak. Arra a kérdésre, hogy félreérthette-e valaki a magyar álláspontról Brüsszelben elmondott szavait, Orbán Viktor azt válaszolta: „én azt mondtam, hogy amíg a parlament nem dönti el, hogy Magyarország részt vesz-e egy ilyen megállapodásban, addig a magyar kormány erre nem mondhat sem igent, sem nemet”. „Ezért van szükség arra, hogy a jövő héttől kezdődően a magyar parlament érdemben foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel”, olyan megállapodás született ugyanis az euróval fizető országok között, amely a nemzeti szuverenitást jelentősen korlátozza, „és én nem akarok és nem is mondhatok le Magyarország szuverenitásáról anélkül, hogy a magyar parlament erre ne adna felhatalmazást” – jelentette ki, hozzátéve, nem lehet kapkodni, nem lehet „egy vacsora alatt igent vagy nemet mondani”. Azért sem szabad most Magyarországot belevinni semmilyen megállapodásba, mert az „felelőtlen kaland” lenne – jegyezte meg. Az eurózóna országainak viszont nincs más választásuk, ugyanis bár van közös pénzük, de nincs közös gazdaságpolitikájuk, közös költségvetésük, és ha ez így marad, tönkremennek, szétesik az euró, és abból katasztrófa is lehet, vagyis nekik a közös pénz után közös költségvetési politikát, majd közös gazdaságpolitikát kell alkotniuk, és „ki tudja, talán politikai uniót is” – vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy az euróövezeti, illetve más EU-tagállamok kétoldalú hitelek formájában 200 milliárd euróig terjedő összeggel növelhetik az IMF kapacitásait, a miniszterelnök azt mondta: ez Magyarországot nem érinti, „mi nem fogunk fizetni”. Magyarország jelenleg részt vesz egy IMF-programban, 2009-ben ugyanis kölcsönt vett fel a valutaalaptól, a program alatt álló országok pedig nem fizetnek be – emlékeztetett. A végtörlesztésre kitérve azt mondta, a devizahitel rossz piaci termék, amely nem maradhat a magyar gazdaságban, ki kell vezetni, „akkor is, ha a bankok eredetileg ezt nem akarták, de most már be kell látniuk, nekik is érdekük, hogy közös megoldást találjunk, hogyan vegyük ki, mert ha az a megoldás marad, amit én javasoltam, és ami mentén elindultunk, azt nem biztos, hogy túl fogják élni”.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a kormánynak az euróválság mellett kell megküzdenie a gazdaság örökölt hibáival. Elmondta: amikor kabinetje hivatalba lépett, az ország a csőd szélén tántorgott, de úgy tűnt, hogy az eurózóna országai erősek, és így „napsütésben” lehet végrehajtani a kormány által tervezett változtatásokat, amelyek célja, hogy a parlamenti ciklus végére Magyarország Közép-Európa egyik, vagy ha lehet, legversenyképesebb gazdasága legyen. „A különbség az, hogy nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is” – mondta. Arról is beszélt az interjúban, hogy ma sok vita és konfliktus van Magyarországon, de ez velejárója a nagy átalakításoknak. Hozzátette: 2013 az elrugaszkodás, az emelkedés éve lesz. „Teljes nyugalommal mondhatom azt Magyarország polgárainak, hogy nincs mitől tartaniuk. Magyarország meg fog állni a lábán, és el fogjuk érni a kitűzött céljainkat.”

mno.hu

31 hozzászólás “Orbán Viktor a parlamentre bízza a döntést” bejegyzésre

  1. csaba péter szerint:

    Szegény Bethlen amellett hogy végletekig be volt szarva, látszott érzi hogy szánalmas volt az egész .

  2. Zoli049 szerint:

    Ez a Bethlen egy érdekes jelenség. Baromi rossz riporternek, műsorvezetőnek, de rohadt rég a királyi tv-ben van. 🙂 Azt nem értem, hogy a kereskedelmi RTL is belefolyik ilyenekbe, vagy a VV feltétele? 🙂

  3. csaba péter szerint:

    Azért van valaki aki figyelte is , hogy mit mondott a mester ?
    Mert nem semmi az biztos . na?

  4. csaba péter szerint:

    Egy kis történelemi áttekintés.

    A hetvenes évekre kialakult három nagytérségi modell ami befolyást gyakorolt a világgazdaságra. USA, JAPÁN Szovjet . ez utóbbi idő közben OROSZ lett .

    Mostanra meglelent KÍNA és pár évtizeden belűl felzárkózik INDIA.

    Európa vissza vonhatatlanul lemaradt.
    Az ok az hogy a nemzet államok “kistérségek” a globális versenyben és mint ilyenek pusztán volumenük miatt esélytelenek. labdába rúgni.
    Az EU létrehozása esélyt ad egy nagytérségi egység létrehozására ami ebben a versenyben esélyes lehet a tartós második helyre . Az Orosz térség beintegrálása meg azzal kecsgtetne, hogy a világ vezető hatalma az EU lehetne.

    Ehhez bizony az kell hogy létre jöjjön az Európai Egyesült Államok. Ezt már Kossuth is kifejtette anno.
    Az igazi EU pedig csak akkor lesz megvalósítható ha minimum közös a Külügy , a Pénzügy , a Hadügy , jogügy.
    Mintha ez már működött volna egy Osztrák Magyar monarchiában?
    nem?

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    VÖRÖSMARTY MIHÁLY

    GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN

    Hová lépsz most, gondold meg, oh tudós,
    Az emberiségnek elhányt rongyain
    Komor betűkkel, mint a téli éj,
    Leírva áll a rettentő tanulság:
    “Hogy míg nyomorra milliók születnek,
    Néhány ezernek jutna üdv a földön,
    Ha istenésszel, angyal érzelemmel
    Használni tudnák éltök napjait.”
    Miért e lom? hogy min juh a gyepen
    Legeljünk rajta? s léha tudománytól
    Zabáltan elhenyéljük a napot?
    Az isten napját! nemzet életé!
    Miért e lom? szagáról ismerem meg
    Az állatember minden bűneit.
    Erény van írva e lapon: de egykor
    Zsivány ruhája volt. S amott?
    Az ártatlanság boldog napjai
    Egy eltépett szűz gyönge öltönyén,
    Vagy egy dühös bujának pongyoláján.
    És itt a törvény – véres lázadók
    Hamis bírák és zsarnokok mezéből
    Fehérre mosdott könyvnek lapjain.
    Emitt a gépek s számok titkai!
    De akik a ruhát elszaggaták
    Hogy majd belőle csinos könyv legyen,
    Számon kívül maradtak: Ixion
    Bőszült vihartól űzött kerekén
    Örvény nyomorban, vég nélkül kerengők.
    Az őrült ágyán bölcs fej álmodik:
    A csillagászat egy vak koldus asszony
    Condráin méri a világokat:
    Világ és vakság egy hitvány lapon!
    Könyv lett a rab nép s gyávák köntöséből
    S most a szabadság és a hősi kor
    Beszéli benne nagy történetét.
    Hűség, barátság aljas hitszegők
    Gunyáiból készül lapon regél.
    Irtózatos hazudság mindenütt!
    Az írt betűket a sápadt levél
    Halotti képe kárhoztatja el.
    Országok rongya könyvtár a neved,
    De hát hol a könyv mely célhoz vezet?
    Hol a nagyobb rész boldogsága? Ment.e
    A könyvek által a világ elébb?
    Ment, hogy minél dicsőbbek népei,
    Salakjok annál borzasztóbb legyen,
    S rongyos ember bőszült kebele
    Dögvészt sóhajtson a hír nemzetére.
    De hát ledöntsük, amit ezredek
    Ész napvilága mellett dolgozának?
    A bölcsek és a költők műveit,
    S mit a tapasztalás arany
    Bányáiból kifejtett az idő?
    Hány fényes lélek tépte el magát,
    Virrasztott a szív égő romja mellett,
    Hogy tévedt, sújtott embertársainak
    Irányt adjon s erőt, vigasztalást.
    Az el nem ismert érdem hősei,
    Kiket – midőn már elhunytak s midőn
    Ingyen tehette – csúfos háladattal
    Kezdet imádni a galád világ,
    Népboldogító eszmék vértanúi
    Ők mind e többi rongykereskedővel,
    Ez unt fejek- s e megkorhadt szívekkel,
    Rossz szenvedélyek oktatóival
    Ők mind együtt – a jók a rossz miatt –
    Egy máglya üszkén elhamvadjanak?
    Óh nem, nem! amit mondtam, fájdalom volt,
    Hogy annyi elszánt lelkek fáradalma,
    Oly fényes elmék a sár fiait
    A sűllyedéstől meg nem mentheték!
    Hogy még alig bír a föld egy zugot,
    Egy kis virányt a puszta homokon
    Hol legkelendőbb név az emberé,
    Hol a teremtés ősi jogai
    E névhez “ember!” advák örökül –
    Kivéve aki feketén született,
    Mer azt baromnak tartják e dicsők
    S az isten képét szíjjal ostorozzák.
    És mégis – mégis fáradozni kell.
    Egy újabb szellem kezd felküzdeni,
    Egy új irány tör át a lelkeken:
    A nyers fajokba tisztább érzeményt
    S gyümölcsözőbb eszméket oltani,
    Hogy végre egymás szívben átkarolják,
    S uralkodjék igazság, szeretet.
    Hogy a legalsó pór is kunyhajában
    Mondhassa bizton: nem vagyok magam!
    Testvérim vannak, számos milliók:
    Én védem őket, ők megvédnek engem.
    Nem félek tőled, sors, bármit akarsz.
    Ez az, miért csüggedni nem szabad.
    Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit
    Agyunk az ihlett órákban teremt.
    S ha összehordtunk minden kis követ,
    Építsük egy újabb kor Bábelét,
    Míg oly magas lesz, mint a csillagok.
    S ha majd benéztünk a menny ajtaján,
    Kihallhatók az angyalok zenéjét,
    És földi vérünk minden csepjei
    Magas gyönyörnek lángjától hevültek,
    Menjünk szét mint a régi nemzetek,
    És kezdjünk újra tűrni és tanulni.
    Ez hát a sors és nincs vég semmiben?
    Nincs és nem is lesz, míg a föld ki nem hal
    S meg nem kövülnek élő fiai.
    Mi dolgunk a világon? küzdeni,
    És tápot adni lelki vágyainknak.
    Ember vagyunk, a föld s az ég fia.
    Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,
    S ahelyett, hogy törnénk fölfelé,
    Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt
    Posvány iszapját szopva éldegéljünk?
    Mi dolgunk a világon? küzdeni
    Erőnk szerint a legnemesbekért.
    Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
    Ha azt kivíttuk a mély süllyedésből
    S a szellemharcok tiszta sugaránál
    Oly magasra tettük, mint lehet,
    Mondhatjuk, térvén őseink porához:
    Köszönjük élet! áldomásidat,
    Ez jó mulatság, férfi munka volt!

  6. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Aki ennyiből nem érti meg a “nagyjaink” felelősségét annak egy Vörösmarty Összes sem jelent semmit!
    “Leírva áll a rettentő tanulság:
    “Hogy míg nyomorra milliók születnek,
    Néhány ezernek jutna üdv a földön,
    Ha istenésszel, angyal érzelemmel
    Használni tudnák éltök napjait.”
    üdv. grün

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kedves GRÜN úr!

    Hozzászólása méltó az Ön felkészültségéhez, intelligenciájához! Külön köszönöm.
    Ugye nem szükségeltetik jobbról v. balról, v. bárhonnét megnyilvánulásainkat indítani. Csak egy, mégpedig az EMBERISÉG jövője a tét!”

    Hiszen: “Ember vagyunk, a föld s az ég fia.
    Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,
    S ahelyett, hogy törnénk fölfelé,
    Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt
    Posvány iszapját szopva éldegéljünk?
    Mi dolgunk a világon? küzdeni
    Erőnk szerint a legnemesbekért.”

    Szerény megjegyzésem!
    Nem véletlenül másolok be egy-egy verset, idézetet, hiszen azokban benne rejlik mind az, amit elődeink nagyjai már papírra vetettek, az utókor számára.
    E csodálatos versben szinte minden benne foglaltatik, csupán olvasni, értelmezni kell, így számomra érthetetlen a viszonylagos mellőzése.

  8. Manitu szerint:

    Ismét tipikus példája ez annak, milyen fontos a demokrácia, és mennyire következetesen demokratikus a kormány és a kormányfő.

  9. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Januártól nem emelkedik a víz- és csatornadíj Budapesten. Újabb jobbikos siker!

  10. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Nálam ebből a zidézetből egyetlen szó és egy kérdőjel kiegészítéssel egy csillagos ötöst, akár vörös csillagost is ki lehetett érdemelni! A zátkosban, természetesen!

    “Hogy míg nyomorra milliók születnek,
    (Nem) Néhány ezernek jutna üdv a földön,(?)
    Ha istenésszel, angyal érzelemmel
    Használni tudnák éltök napjait.”

    No, de azért kellenek a zoktatási reformok, mert valaki még a végén így is értelmezné! 🙂

  11. noname szerint:

    Európa a nemzetközi pénzvilág fiktív gazdaság – mocsarában elmerülni látszik, míg Kína, India és a működőképes országok a reális, értékteremtő gazdaság előnyeit élvezi.
    Érdemes végiggondolni Drábik János 2001-es gondolatait
    (http://corpuscuit.us/joma/index.php?option=com_content&view=article&id=162:a-hatterhatalom-uj-vilagrendje&catid=37:tarsadalom-kritika&Itemid=46).

    Orbán (2011.12.11) beszéde többnyire mellébeszélő mentegetőzésnek tekinthető. Néhány kijelentése viszont szerintem magyarázatot igényel:
    “A dolognak az a lényege, hogy ne termeljen adósságot. Például a nyugdíjrendszernél az volt a feladat, … , hogy annyi nyugdíjat kell kifizetnünk, amennyi nyugdíjjárulékot beszedünk. Vagy fordítva: annyi nyugdíjjárulékot kell beszednünk, amennyi nyugdíjat kifizetünk. ……”
    Ez a duma olyan szép, csak ami mögötte van, az tragikus. Az emberek túlnyomó többsége ugyanis nem veszi észre a logikusnak ható dumában, hogy ezzel az állam KIVONUL a társadalombiztosítás SZOLIDARITÁS elvéből! Orbán a költségvetésbe bujtatva ugyanazt hajtja végre, amit Gyurcsányék a TB privatizációval terveztek.

    “… a deviza hitelekről beszélünk, az egy rossz piaci termék. Az adósrabszolgaságra ítéli magyar családok százezreit. Az a rendszer, az a termék nem maradhat benn a magyar gazdaságban, azt onnan ki kell venni, akkor is, ha azt a bankok nem akarták. ”
    Ejha! A Viktor lényegében ugyanazt állítja, mint amit Róna Péter, de nem képes megtalálni a logikus végkövetkeztetést az ésszerű válaszhoz.

    “Magyarország áll a lábán, sőt teljes nyugalommal mondhatom azt Magyarország polgárainak, hogy NINCS MITŐL TARTANIUK.”
    Ej, Viktor!Miért hazudsz az emberek szemébe? Tudnod kéne, hogy országunk a végletekig kiszolgáltatott a globális pénzvilágnak, így bármikor kinyírhatnak minket! Miért kell hamis propaganda reményeket kelteni az emberekben, ahelyett, hogy gazdasági és politikai lépésekkel a saját hívők elhelyezése helyett, inkább a magyar gazdaság, a belső piac talpra állításával törődnél? Ha nem adtad volna el a lelked a magyar felső tízezernek, és inkább a középosztály nyomorúságos helyzetén próbálnál változtatni,, talán esélyünk lehetne a stabilitásra.

  12. ebihal szerint:

    Manitu! Milyen demokráciáról beszélsz? Ez egy sunyi színjáték! A 2/3 azt fogja
    megszavazni amit a kedves vezető akar.

  13. GONDOLKODÓ! szerint:

    Belátható már napjainkban is, hogy az Unió ezzel a döntésével saját magát hozta öngyilkos helyzetbe. Csak hát mindenki sodródik az árral, a láthatatlan birodalom általi erővel. Egyre inkább a végjáték folyamatában tudhatjuk mi magunkat is, akár tetszik, akár nem. Nincsen más kiút, ezen végig kell mennie az emberiségnek. Ha csak………mégis, talán, képes lenne az emberiség azt az egyetlen végső megoldást, végső kétségbe esésében latba vetnie, de ehhez fel kellene tudnia nőnie. Ugyan, nagyon sokszor e helyütt is leírtam már, mi szükségeltetne a felemelkedéshez, a változáshoz!
    Jó néhány évvel ez előtt, beszélgetvén az egykori KGST Miniszterünkkel, a nagy közgazda, Ő is mondotta, hogy az euró birkózik a dollárral. S kíváncsian várta, vajon milyen eredmény jöhet ki belőle?
    Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy Európa belátható időn belül képtelen lesz az USÁ-n felülkerekedni. Objektív akadályai vannak! Anglia sem véletlenül lépte meg, amit lépett.

  14. Manitu szerint:

    Ebihal! Ha a Parlamentről beszélsz, akkor az pontosan az a demokratikus szervezet, amelyet azért választottak meg a választópolgárok, hogy demokratikusan döntsön olyan ügyekben is, mint amiről szó van.

    Amire meg te gondolsz, hogy az elvtársaiddal te döntenél mondjuk hármasban az ország ügyeiről, az a diktatúra.

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Manitu!
    Soha sem hidd el azt, miszerint az választ aki az X-t behúzza, vagy a gombot megnyomja!
    Mielőtt háborúba indulsz, te még nem tudhatod, hogy az már régen eldőlt! De azért a csatának folynia kell mert……………

  16. grün szerint:

    Manitu!
    Most dobja be a Vezír a nagy hindu-kefecselt! Megpróbálja eddigi saját hibás döntéseit áthárítani az Őt hatalomra juttatókra, ezzel létre hozva saját “házi ellenzékét”!
    Mivel most már a kétharmad sem tud visszalépni a saját felelőtlen, kapkodó döntéseinek “eredményeitől”, így meg van a “törököt fogtunk, de nem enged” esete!
    Innentől nem a választópolgároknak van parlamentje és annak miniszterelnöke, hanem fordítva és kész a diktatórikus egyszemélyi vezetésű ország!
    És most lehet bégetni! ))) 🙂 (((

  17. Toth Kati szerint:

    Kedves ebihal és grün!A kétharmad demokratikus úton lett megválasztva.Nem volt választási csalás,mint elődeiknél,ez olyan fájó nektek,Hiába fáj nektek akkor is így van.Demokratikus választáson kétharmados felhatalmazást kaptak.Én,aki rájuk szavaztam el is várom tőlük,hogy ennek szellemében kormányozzanak.Lehet ugye ilyen elvárásom ,megengedik nekem uraim,Csak demokratikusan!

  18. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Természetesen megengedem!
    Egy klasszikust idéznék:
    “Magyarországon mindenkinek demokratikus joga hülyének lenni!” Sumicska Lajos
    Nekem, Neked, Neki
    Nekünk, Nektek, Nekik! ))) 🙂 (((

  19. Vátesz szerint:

    Csaba Péter, Zoli049! Betlen János nem th-val írja a nevét, annál inkább is mivel az apját Bettelheim Oszkárnak hívták, és a Szabad Nép újságírója volt!

  20. csaba péter szerint:

    Kedves Tóth Kati, Hitler is demokratikusan került hatalomra.
    Göbbelsz mondta : Az ellenségeinket azzal tévesztettük meg , hogy azt igértük ,legálisan kerülünk hatalomra , de azt nem igértük , hogy a hatalommal legálisan is akarunk élni.
    És most is ez folyik. Vagy nem?
    Cáfold meg!

  21. csaba péter szerint:

    Kedves Vátesz csak nem” Upor Bettelheim” – re gondolsz?

  22. csaba péter szerint:

    Pontosabban Orbán Viktor a parlamenttel mondatja ki a döntését.

  23. Vátesz szerint:

    Betlen-Bettelheim Oszkár 1909. szeptember 13-án született Pozsonyban. Villanyszerelő szakmát tanult, aztán inkább kommunista lett. Néhány hónapig a Szovjetunióban „képezték” a kommunistaságra, hazatérve a szlovák kommunista pártban „dolgozott”, s a harmincas évek végén már vezetőségi tag lett belőle. A Szabad Nép című kommunista hecclap munkatársa lett, majd 1951-1954 között a lap főszerkesztője. 1951-1956 között a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének póttagja. 1954-1956 között a Tartós békéért, népi demokráciáért! című nemzetközi nyomtatvány magyar nyelvű kiadásának szerkesztője. 1956 tavaszától ismét a Szabad Népnél főszerkesztő-helyettes. 1957-től 1969-ig a Párttörténeti Intézet „tudományos főmunkatársa”, ahol elsősorban a Kommunista Internacionálé történetével foglalkozott.
    Bettelheim Oszkár 1956-ban bukott ember lett: a kivénhedt vadkommunistákat, a leghülyébb apparatcsikokat még Kádár sem szívelte. Pláne ha ráadásul zsidók voltak. Kádár az MSZMP Ideiglenes Központi Bizottságának 1956. november 11-i ülésén elmondott beszédében Oszkárt is azok közé sorolta, „akik a mi nézetünk szerint semmiféle vezető szerepet nem tölthetnek be sem a párt, sem az ország életében”.

  24. nagyapó szerint:

    Születnek a nagyvárosi legendák. A dunai népek konfederációját Nem Kossuth, hanem Obranovics Mihály szerb fejedelem javasolta 1859-ben Kossuth Lajosnak (Keresztúry Sándor). Kossuthnak csak azt “sikerült” elérnie, hogy amikor megtagadta a Szent Koronát, a tótok rácok, oláhok, a 900 éve a Korona alatt élő horvátok, ellenünk fordultak. Ezért viseli oly sok utca a nevét.
    Most bemásolnám a Zalán futását, de nem teszem.
    Orbán miniszterelnök szavait idézve: miről beszélnek? Nem is olvasták a tervezetet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  25. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    “Tóth Kati szerint-nek 18,13-h” hozzászólásával messzemenően egyetértek, én is rájuk szavaztam és a másvéleményű hozzászólókkal szemben én is a demokratikus, megfontolt kormányzásban hiszek.
    Ugye Gyurcsány is demokratikusan került hatalomra, “hazudtunk éjjel, nappal ” Lehet folytatni a Hitleri demokratikus hatalomra jutást és kormányzást Csaba Péter úr !
    Idézek egy jónevű politológus véleményéből:
    Nem ő dönt, nem az övé a döntés felelőssége, a döntést szélesebb alapra akarja helyezni, ehhez az országgyűlésnek kell legitimációt adni – az elemző szerint ez a beszéd egyik legfőbb mondanivalója. Hozzátette: Orbán Viktor minden lehetséges opciót, így a múlt heti brüsszeli csúcson született megállapodás elutasítását is nyitva hagyta.

    Ez a kormányzati felelősség hangsúlyozásának a pozíciója. Egy nehéz helyzetben kormányzó, de erős párt számára a lehető legracionálisabb választás ez – emelte ki Kumin Ferenc, aki szerint Orbán Viktor interpretációja alapján egy felelősen működő, nehéz dilemmák előtt álló kormány áll szemben egy felelőtlenül ötletelő ellenzékkel.

  26. ebihal szerint:

    Tóth Kati és Anikó!
    Mindenkinek joga van arra szavazni akire akar. A választási eredményt senki sem
    vitatta./Más kérdés, hogy a választási rendszer sajátossága miatt, a szavazásra jo-
    gosultak számának nem egész harmadával, 2/3-ot lehet szerezni.De ez van./ Ja, és
    nem szerveztek blokádot sehova a vesztesek.
    Egyébkét tudnának nekem egy esetet említeni, amikor a 2/3 nem azt szavazta meg,
    amit OV akart? Erről beszélek, ezért színjáték.

  27. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Kedves “Ebihal szerint”-nek ! :
    A volt MSZP-SZDSZ-es kormány nem tudom, hogy milyen többségben kormányzott 8 évig (lehet, hogy ők is 2/3-ban voltak ??) mindent megszavaztak, végrehajtottak amit akartak nem ? Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal !!!
    “Tudnának nekem egy esetet említeni, amikor az előző kormány nem szavazott meg amit Gyurcsány (később Bajnai) akart ?”
    Most miért fáj, az ellenzéknek, ill. a velük szimpatizálóknak, hogy ugyanazt csinálja a Fidesz-KDNP-és kormány. Ja keserű a szőlő ugye ? Nem Ti vagytok hatalmon, lehet mindent lepocskondiázni, megkritizálni, jót úgysem tudnak tenni !!
    Minden csepeli polgárnak szíves figyelmébe ajánlanám nemrégen az Önkormányzat által kiadott “Vörös Csepel” Gyilkosságok, visszaélések, mutyivilág a XXI.kerületben című kisfüzetű kiadványt, érdemes elolvasni ! Hogy mikre derül fény, milyen becsületes, tisztességes volt a 16 évig uralmon lévő baloldali önkormányzat és MSZP-vel karöltve !!!

  28. ebihal szerint:

    Anikó! Szövegértési gondok vannak! A mostani kormányról , és a mostani parla-
    mentről beszéltem, mert OV már néhányszor eljátszotta ezt a szöveget. Azért
    hadd mondjak valamit, a szocik nem éltek vissza a 2/3-l , még ha hülyeségeket
    csináltak is. A hazugságokat, mint üveggolyót itt is meg fogjuk kapni.

  29. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Ebihal szerint-nek: úgylátszik Te sem értetted amit én írtam összehasonlítva az előző kormány hú de demokratikus kormányzását a mostanival. Nem véletlenül írtam, hogy ők ugyanúgy véghezvittek mindent amit akartak hisz akkor többségben ők voltak hatalmon nemde ?? Hazudtak ők éppen eleget a 8 év alatt. Itt is a 16 évi balos önkormányzat, karöltve vele az MSZP-és diszpintyekkel. Mondjam a neveket: Tóth, Orosz, Szenteczky, Gulyás, Podolák, Avarkeszi, Császár stb.
    Figyelmedbe ajánlom az önkormányzat kiadványát “Vörtös Csepel’ gyilkosságok, visszaélések, mutyivilág a XXI.kerületben, érdemes elolvasni.

  30. ebihal szerint:

    Anikó! Az előzőek is megszavaztak minden olyat amit előzőleg közösen eldöntöttek,
    ebben nincs vita. Azonban olyan nem volt,/legalábbis én nem tudok róla/ hogy akár
    gyf, akár a bajnai borítékban küldte volna a véleményét a frakciónak. OV ezt már
    néhányszor megtette, és láss csodát a frakció pont azt szavazta meg.
    A “Vörös Csepel” megjött, elolvasni akkor fogom, amikor egy jogerős ítélet szüle-
    tik, és mindig csak azt a részt. Ha viszont már elolvastad, tudod, hogy olyan esetek is vannak, ahol testületi döntés alapján történtek a mutyik. A testületben ott ültek a
    mostani vezetők is. Vagy nem?

Itt lehet hozzászólni !