Felhatalmazás nélkül nem járhat el a kormány

Mno.hu, TV2 Tények

A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül nem járhat el – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie. „Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog ülni egy csónakban” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a britek kereken elutasították az új kormányközi szerződésben való részvételt, az eurózónán kívüli többi kilenc EU-ország viszont saját parlamentjével kíván előbb konzultálni.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia később sem kívánja bevezetni az eurót, míg Magyarország szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt megteszi, amint a feltételek lehetővé teszik.

A gazdasági-pénzügyi válság miatt nem szabad feladni az EU-bővítés folytatását – hangoztatta. Elmondta, hogy indítványára egyértelműbb, Szerbia számára pozitívabb lett az eredeti szövegtervezet, amelyet a szerb EU-tagjelölti státus megadásának menetrendjére dolgoztak ki. Mint megjegyezte, a most elfogadott szöveg – amely a jövő márciusi EU-csúcsra ígéri a hivatalos döntést ebben a kérdésben – „olyannyira jó, hogy ez már csaknem maga a döntés”.

Számolni kell

Az eurózóna lassuló gazdasági növekedése miatt Magyarországon is újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket – mondta Orbán Viktor. Mint mondta, csökkenteni kell a magyar növekedési előrejelzést, valamint kedvezőtlenebb árfolyamon kell újraszámolni az egész költségvetést. „Ezt úgy hívják GPS nyelven, hogy újratervezés” – mondta el a miniszterelnök. Tehát sokkal nehezebb európai gazdasági rendszerben, egy sokkal lassabb eurózónás növekedés mellett újra kell terveznünk a 2012-re vonatkozó pénzügyi terveinket – tette hozzá.

Teljesen nyilvánvaló, hogy német növekedési előrejelzés miatt csökkenteni kell a növekedési előrejelzésünket és nyilvánvaló, hogy egy kedvezőtlenebb árfolyamon kell újraszámolnunk az egész költségvetést – mondta el. Orbán hangsúlyozta: „újratervezés van, amit  nagyon gyorsan el fogunk végezni”.

Egyszerre nem megy

Orbán Viktor tudomásul veszi, ha Fellegi Tamás arra a következtetésre jutott, hogy egyszerre két munkát – az IMF-tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítását – nem lehet rendesen elvégezni.

A miniszterelnök az újságíróknak azt mondta, nem tud arról, hogy Fellegi felajánlotta volna lemondását a miniszteri posztról. Arról van tudomása, hogy Fellegi el fogja végezni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások irányítását. „Ha jól értem, arra a következtetésre jutott, hogy a két dolgot együtt nem tudja csinálni” – tette hozzá.

A kormányfő úgy reméli, hogy erről még a héten beszélni fog Fellegi Tamással. Mint mondta, tudomásul veszi, ha egyszerre két munkát nem lehet elvégezni, és egyetért azzal, hogy most a legfontosabb a nemzetközi pénzügyekről való tárgyalássorozat. Örömének adott hangot, hogy Fellegi Tamás „hajlandó az erőit ennek érdekében mozgósítani”.

Fotó: Reuters

Orbán Viktor korábban azt mondta, az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti. Az európai uniós tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozójának második napjára érkezve a miniszterelnök kijelentette: az ő mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, a kérdésben a parlamentnek kell döntést hoznia. Hozzátette: márciusig kell a döntésnek megszületnie, így a parlamentnek bőven van ideje.

Forrás: Mno.hu

23 hozzászólás “Felhatalmazás nélkül nem járhat el a kormány” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Ne szerénykedjen már Főnök!
    Mintha Ön nem a parlament felhatalmazásával vett volna részt a tanácskozáson!
    Esetleg csak arra járt és a sok embert látva beült közéjük?! ))) 🙂 (((

  2. Zoli049 szerint:

    Jóreggelt! 🙂

    A 2/3 nem elég felhatalmazás – most – mert eddig elég volt.

  3. meghát.... szerint:

    -Aki időt nyer ,életet nyer……..- “a miniszterelnök kijelentette: az ő mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, ” Milyen magyar szuverenitás?Mindig seggnyalók ,csatlósok,vagy leigázottak voltunk! Napjaink újkori rabszolgasorsáról,nem is beszélve.Ravkós ,cigány mentalitás (mindenki hülye,csak én vagyok a fájer gyerek.)Ezt a cselezgetést,még a grundon is kiröhögik.

  4. Jeniszej szerint:

    Magyar tervez EU kivégez.
    Mi a f. lehet tervezni akkor, amikor valamelyik fő bankvezér nem kap p-nát. – És holnaptól infláció van.
    Miért? – Csak.
    Jó ez nekünk, hogy így besétáltunk a csapdába?
    Egész Ázsia röhög rajtunk!
    Megint rossz lóra tettük?
    Azt mondja a fater, hogy ne féljek, mert majd az unokáinknak majd jobb lesz. ))) 😀 (((

  5. Katka szerint:

    Hazudik és mellébeszél, mint a fajtája. Az lesz amit ő akar, csak a felelősséget hárítja át másokra!

  6. lolka szerint:

    “Nem szabad elfelejtenünk, hogy az Európában egy főre jutó 20 ezer eurós adósságot részben a következő generációnak kell majd visszafizetnie –”Annak idején nekem is azt mondták aztán mégis mindig azt hallottam, hogy húzni kell a nadrágszíjon…azóta is húzgálom…

  7. nagyapó szerint:

    grün, Zoli049, meghát…., Katka, meg a többi komcsi! A Bajnaiék által felvett kölcsönből mennyit kell idén, jövőre visszafizetni? Hol van az a pénz? Sok főokos miből kell visszafizetni?
    Csak fújja a vuzuvelát, “röfög és zabálja a moslékot” (Kertész).
    Áprilisban térjünk vissza a témára, lesz meglepetés!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. Zoli049 szerint:

    Most úgy röfögsz Te is, mint ha komcsi lennél! 🙂

    Szerinted az eddigi kétszeres kamatú, szabadpiaci finanszírozás mennyibe került? A libásék után ki mondta ennek a brigádnak, hogy fel kell még venni lét? Senki. Na, akkor miért vettek fel? Mert nem működik itt semmi. Ahhoz meg már mi a f.x köze van a libáséknak? Te is döntsd már, hogy miről és mit akarsz írni!

  9. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. december 10., szombat – 17:00
    -Az olvasás, az egy nagyon rafinált dolog…ugrik mindjárt itt mindenkinek. Felesleges, mert arról volt szó, hogy “Európában egy főre jutó 20 ezer eurós adósságot részben a következő generációnak kell majd visszafizetnie”…ide most nem illik a “Csak fújja a vuzuvelát, “röfög és zabálja a moslékot” (Kertész).”…

  10. islander szerint:

    nagypapa

    csak a pontosság kedvéért:
    VUVUZELA, nem vuzuvela

    A vuvuzela (más néven: darázskürt) (bantu nyelven: lepatata) egy dél-afrikai levegőkürt. stb.stb.

  11. gyalog szerint:

    Náci!
    Hát azt az 500milliárdot, amit Viktor a szegények zsebéből a gazdagokéba gyűrt át, mikor látjuk viszont?

    Szeretettel, gyalog

    Ceterum cenzeo: náciból sosem lesz demokrata

  12. gyalog szerint:

    Jövő héttől már tárgyalnia kell a parlamentnek a brüsszeli döntésről – mondta a miniszterelnök az m1 televíziónak adott exkluzív nyilatkozatában, amely vasárnap 18.55 perckor kerül adásba.

    Szorít a kapca, Élvtársak?

    Ceterom cenzeo: náciból sosem lesz demokrata

  13. meghát.... szerint:

    Akinek nem osztok kártyát,és a pofájára vesz,az menjen a kurva anyjába.

  14. meghát.... szerint:

    A szolidabb változat: ez nem telefon ,hogy beleugass.

  15. meghát.... szerint:

    Folyt. mindig kerülöm a konfrontációt, de ha valaki unintelligens, szóra sem méltatom.Most elfogyott a toleranciám.

  16. csaba péter szerint:

    A mestert mióta zavarja a felhatalmazás? Egyébként meg mindegy ,úgy se áll vele szóba már senki Európába . tök mindegy mit mond .
    “Az Európai únión kívül is van élet.” mondta , ugye emlékeztek? Elég szar de van .

  17. csaba péter szerint:

    Ez a Fellegi tud valamit , éerdekes , hogy 2008 ban ezt a fiúk simán megoldották .
    Úgy látszik mégsem voltak annyira hülyék , mint ezek.

  18. csaba péter szerint:

    Ez a fülkeforradalmi birka nyáj gondolkodás nélkül mindent megszavaz amit a Mester mond nekik.
    Ez csak a gyávasága , hogy azt mondhassa nem támogatja a parlament. Ő már rég eldöntötte , hogy szembe megy az EU val.
    Csak az a baj , hogy erre tényleg nagyon ráfaragunk .
    Egy éven belül kikerülünk az EU ból.
    Árulni fogja az országot annak aki többet ad érte.

  19. csaba péter szerint:

    ” Szegény , szegény Magyar Hazám”
    ” Ki száz meg száz ezreket rabol bírája lészen annak ki garast rabolni kényszerül”

  20. lolka szerint:

    csaba péter szerint:
    2011. december 11., vasárnap – 00:58
    -“Árulni fogja az országot annak aki többet ad érte.”-már meg van a gazda….nem?…

  21. Jeniszej szerint:

    Van a Fateromnak egy működő petróleum lámpája. Nem lehetne ezt hasznosítani?Nincsenek nyomógombok rajta. Eredeti régi lovas kordé helyzetjelző volt az ötvenes években.
    Utjelzőnek megjárná! 🙂

  22. csaba péter szerint:

    igen lolka a z új gazda Kína

Itt lehet hozzászólni !