Egy éven belül leválthatják Orbán Viktort?

„A periféria országainak demokratikus szerkezete fel van függesztve”

Mindennapi.hu

Az EU-ban senkit nem érdekel, hogy kik miatt jutott Magyarország súlyos helyzetbe: leváltanák Orbánt, csak hogy súlyos megszorítások legyenek?

Róna Péter közgazdász szerint Görögország és Olaszország után Magyarország vezetését is „saját emberére” bízhatja az Európai Unió, hogy ezek után a demokrácia “ideiglenes felfüggesztése” mellett súlyos megszorító intézkedéseket hozhassanak.

Az alábbiakban a Mindennapi.hu oldalon megjelent cikket idézzük.

Noha lenne lehetőség az euróövezet problémáinak orvoslására, ezek az eszközök egyelőre nem kerültek előtérbe. Jelenleg egy egészen más küzdelem zajlik, ami egy olyan eurózóna fenntartásáról és átalakításáról szól, ami a centrum és a periféria közötti erőviszonyokat betonozza be – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Róna Péter közgazdász.

Szerinte a periféria országainak szerepe a jelenlegi gazdasági szerkezetben annyi, mint a török vendégmunkásoké a 60-as években a német gazdaságban. Mint mondta, ennek a szerkezetnek az intézményesítéséről folyik most a vita. Amikor a görög válság beindult, minimális mennyiségű pénzzel kezelni lehetett volna a helyzetet, azonban Németország egyáltalán nem is foglalkozott a görög helyzettel, azt a látszatot keltve, hogy négy hónappal későbbi tartományi választásai miatt nem jó, ha Angela Merkel kancellár a görögök gondjaival foglalkozik.

Róna szerint mire a német kancellár pártja (CDU) számára vesztes tartományi választások lezajlottak, a görög helyzet teljesen elmérgesedett, azonban még ekkor sem foglalkoztak vele, és olyan konstrukciókkal álltak elő, amelyeknek nyilvánvalóan semmi hasznuk nem volt, és  kivitelezhetetlenek voltak. A bejelentett megállapodások nem valósultak meg. Az idei júliusi egyezségből semmi nem lett, de a két héttel ezelőtti G 20-as megállapodás sem sikeres, hiszen ahhoz, hogy működjön, Olaszországnak be kellene fizetnie mintegy 60 milliárd eurót. Bár ezt Olaszország nem tudja megtenni, bejelentették, hogy ez lesz a megoldás, tehát nyilvánvalóan kilóg a lóláb, hogy komolytalan a megállapodás – fűzte hozzá a közgazdász.

A görög „mentőcsomag” egyébként egy hatalmas privatizációról szól, amelyben a vízművek, a villamos energia és a kikötők is szerepelnek az eladásra váró tételek között. Róna Péter portálunknak kifejtette: „jelenleg az zajlik, hogy a periféria országaiban a megválasztott politikai vezetőket az EU lecseréli a saját embereire. Az új görög miniszterelnök, Papadémosz az európai jegybank alelnöke, Mario Monti, aki valószínűleg Olaszország miniszterelnöke lesz, a brüsszeli európai bizottságnak volt belső piaci biztosa. Ez azt jelenti, hogy Olaszországban is lesznek privatizációs folyamatok, és ezt már le is írták. A valutaalap és az IMF levélben szólította fel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt: Olaszország nevezze meg, hogy évenként miként tud 5 milliárd euró állami vagyont, ingatlant eladni, amely összeget teljes mértékben az adósság törlesztésére fordítaná.” (Válság: foggal-körömmel küzdenek az olaszok)

A közgazdász vélekedése szerint ez a mechanizmus már beindul, és egy éven belül Magyarország miniszterelnöke Andor László lehet, hiszen látszik, hogy az unió kihelyezi a periféria országaiba az általa ismert és megbízható embereket. Mindezt alátámasztja a Wall Street Journal cikke is, amelyben arról írnak, hogy Magyarországon lehet a következő nagy válság. A közgazdász szerint a cikk megalapozója Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának nyilatkozata lehet, amelyben a biztos elmondja, hogy mekkora lesz a magyar költségvetési hiány.

„A dolog lényege az, hogy óriási politikai átalakulás kezdetén vagyunk, amiben a periféria országainak demokratikus szerkezete fel van függesztve. Jelenleg már a döntéshozás az úgynevezett frankfurti csoport kezében van” – összegezte Róna Péter.

Az „Unió Politikai Bizottságaként” emlegetik a frankfurti Operaházban október 19-én összeállt testületet. A csoportot az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusának lassúsága keltette életre. Egyetlen érdemi határozata azonban eddig az volt, hogy értésére adta a görögöknek: a világon sehonnan nem számíthatnak egy centre sem addig, amíg nem teljesítik a legutóbbi uniós csúcson kialkudott feltételeket. Az „Unió Politikai Bizottságának” ezen határozatát nagy lelkesedéssel támogatta a többi tagország, de vezetőik már most ferde szemmel nézik egy olyan újabb uniós testület működését, amelynek munkáját képtelenek ellenőrizni. Ez a testület Európa gazdaságáról döntő testület ma már.

Forrás: Mindennapi.hu

24 hozzászólás “Egy éven belül leválthatják Orbán Viktort?” bejegyzésre

  1. hűha szerint:

    Róna Péter az LMP pártalapítványának a társelnöke! Sőt, a rendszerváltozás nagy nyertese, aki 1990-ben hazajött Amerikából, ahol bankár volt. Egy rakás privatizációs botrány van a számláján. Lásd például: MÁV Utasellátó kiszervezése!

  2. kiskovi szerint:

    Nem csak ov kellene leváltani, hanem a velejéig dilettáns bandát, sajnos a hozzá nemértésükkel sikerült elnyomniuk az értelmesebb fajtákat is.
    Ezzel nem azt írtam, hogy az egész fideszt – mert tudom sokan szerelmesek itt beléjük -, kaptak egy olyan hatalmat, amivel eddig csak azt érték el, hogy az országot szakadékba kormányozták.
    Végre nem csak megszorításokat kellene eszközölni a népen, hanem a kiadás oldalt is csökkenteni! A Csepeli fidesz legalább ezt elkezdte..

  3. grün szerint:

    Elég későn, de végre rájöttek a zigasságra?!
    Jobb ha pénz csinálja politikát, mintha a politikusok foglalkoznának a pénzzel! 🙂 🙂

  4. abcd szerint:

    Újabb állampapír-aukció bukott el
    Ezúttal a hathetes kincstárjegyre volt olyan alacsony az érdeklődés, hogy az ÁKK semmit nem adott el.

    A forint ma a világ legrosszabbja
    A dollárral szemben 2,3, az euróval és a frankkal szemben 1,5%-ot esett, a jen történelmi csúcson.

    Brutális áremelés jön a kutakon

    Nagyot gyengült a forint
    Eurót 315, frankot 255, dollárt 230 forint felett lehet kapni a bankközin. A jen csúcson áll.

  5. Gordon szerint:

    “az országot szakadékba kormányozták.” – írja a Fideszeről kiskovi.

    Az ország már 2009-ben (államcsőd) a szakadék szélén állt.

  6. grün szerint:

    Gordon!
    Tehát a szocik a kút kávájára szartak, a fidesz csak belepiszkálta?! 🙂 🙂

  7. Papi szerint:

    Hát azért, Hogy úgy mondjam az mszp képén sincs semmi bőr!

  8. grün szerint:

    http://www.femina.hu/terasz/tenyleg_eljon_a_vilagvege_2012_ben_a_nasa_valaszol
    Sőt, ha eljön még azt is tudom kit kell utána elszámoltatni! 🙂 🙂

  9. islander szerint:

    hűha

    Azé’ egyszer nézz szét a jobboldal háza táján is, hogy ott kik diszponálják magukat…. :-/

    Utána lehet okoskodni.

  10. aggódó szerint:

    a demokrácia “ideiglenes felfüggesztése”. Ez mit jelent?
    A pénzhez szereposztást is mellékelnek?

  11. Nemmondommeg szerint:

    Én is helyesbítenék:
    “az országot szakadékba kormányozták”
    az országot tovább lökték a szakadékba. Ők csak befejezik amit vörös barátaik elkezdtek.

  12. Nemmondommeg szerint:

    “A testület hétfő délutáni ülésén szavazott a felmerült javaslatokról, ezek alapján jelentősen megnőhet a képviselők tiszteletdíja.”
    Mekkora gusztustalan parlamentünk van.
    Válság van és ők tovább dorbézolnak. Hányinger……Egytől egyig.

  13. grün szerint:

    aggódó!
    Kb. ugyanazt mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok!

  14. Lakó1214 szerint:

    Ma megint valami csatát nyertünk?
    Hogy a bánatban, mikor történelmi gödörben áll minden?
    Ki az az elmebeteg, aki ezeket még megkajálja?

  15. Manitu szerint:

    2006-ban volt a Gyurcsány-féle beismerés arról, hogy szétqrtak mindent. 2006-2008 között ment a kínlódás a megszorításokkal, 2008-ban jött a válság az IMF-hitellel, amiről Fletó azt mondta, hogy nem használjuk fel, és persze rögtön felhasználtuk. 2010-ben egy kivérzett, eladósodott országot kezdett kormányozni a Fidesz, amelyik elkezdte csökkenteni az adósságot.

    És 2011-ben azok, akik szétromboltak mindent, most elkezdtek vonyítani, hogy amit 8 évig romboltak, az még nem épült újjá, az ország nem szerzett mindent vissza abból, amit szétloptak, tönkretettek.

    Gratulálok.

  16. abcd szerint:

    Nincs alapja az alábbinak !!!
    Ez csak egy vicc !

    “Soha nem volt még ilyen drága az euró
    Nem sokkal hét óra előtt átléptük a 2009 márciusi rekordot, 317,72 forint az új mélypont.”

  17. nagyapó szerint:

    abcd! Nézzen utána eddig mely cégek, szervezetek vásároltak kincstárjegyet! Meg fog lepődni.

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  18. grün szerint:

    Csak enni, újságot olvasni nem szabd a zülésteremben!
    Ja, meg a Főnököt leszavazni sem!
    Alvásról nem vót szó!
    Meg asztán ott a Laci betyár asztalán a csengő. ha szavazni kell rázza meg! Az a dóga! 🙂 :-

  19. grün szerint:

    Elmérgesedett az USA- Orbán viszony?!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=491025
    Van már gyorsnaszádunk, levegőbe utántölthető Gripenjeink!
    Szövetségben a NATO-val, kínai finanszírozással támadjuk meg őket!
    Ha leigázzuk jó, ha veszítünk és bekebeleznek bennünket még jobb! 🙂

  20. Manitu szerint:

    Röhöghetsz, hogy ilyen helyzetbe hoztátok az országot. Neked biztosan vicces is.

  21. aggódó szerint:

    Tessék csak nézni, a pénz nem számít. A látszatra sem adnak:
    http://fn.hir24.hu/interju/2011/11/15/repulnek-a-kepviselok/

    A csóringerek meg húzzanak a nadrágszíjon! Mi változott mez színén kívül?

Itt lehet hozzászólni !