SZDSZ: “Az ország érdekében meg kell buktatnunk a tehetetlen kormányt”

Stop.hu, Inforadio.hu

SZDSZ

Mintha a szabaddemokraták se lennének tisztában azzal, hogy mit is akarnak. A tisztújító küldöttgyűlésre megjelentetett kampányújságban Fodor Gábor az adócsökkentésről másképpen nyilatkozik, mint saját gazdaságpolitikai tanácsadója. A koalíció újrakötésében általában nem reménykednek, de lehet, hogy az ezirányú megnyilatkozások mögött kampánytechnikai okok állnak.

Egyre fogyatkozó esélyét látja Fodor Gábor, hogy a szocialistákkal új koalíciót tudnak kötni. “Kiléptünk a koalícióból, ez egy lezárt történet. Persze teremtődhet új helyzet, de ez most nem rajtunk múlik. Ha az MSZP rászánná magát a változásra, azt én új helyzetnek tartanám, de erre napról napra kevesebb az esély” – mondta a volt környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ egyik elnökjelöltje a június hetedikei tisztújító közgyűlésre készült Együtt 2x4x4 című kampányújságjának adott interjúban.

Gulyás József, a liberális párt belső parlamamentje, az Országos Tanács elnöke tovább megy: “az MSZP-vel való új koalíció megkötésének az esélye nagyjából nulla”. Fodor tavalyi és idei kampányfőnöke szerint az SZDSZ nem mehet vissza egy Gyurcsány Ferenc vezette kormányba, de “nincs automatikus koalíciókötés egy MSZP által jelölt új miniszterelnök esetén sem”. Gulyás szkeptikusan nyilatkozik arról a programról is, amelyről a két koalíciós párt meg tudna állapodni. A kampánylapban nem zárta ugyan ki a 2009-es büdzsé szabaddemokrata támogatását, de azt hangsúlyozta, hogy “ha a kisebbségi kormány még inkább lebénul, (…) akkor nincs értelme 2010-ig fenntartani ezt az állapotot.

Párttársa, a Fodor mögé ügyvivőjelöltként beálló Velkey Gábor még radikálisabban fogalmazott. “Változásra kell kényszerítenünk a kormányt, meg kell újítani tartalmában, vezetésében. (…) Ha pedig ez nem megy, (…) az ország érdekében meg kell buktatnunk a tehetetlen kormányt” – jut el rövid írásának a konklúziójáig a Békés megyei országgyűlési képviselő.

A Velkey által az egyetlen, nem Orbán Viktor írta forgatónyönyvnek minősített kormányfő-váltást épp a STOP-nak adott interjújában utasította el Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese, aki nem stratégiai jelentőséget, hanem politikai karakterképzési eszközt lát a markáns liberális párti mondatok hátterében (egyúttal teljes döntési hatáskört felajánlva a liberálisoknak). Ezzel összhangban látszik állni Gulyásnak az a meglátása, mely szerint “mintha az SZDSZ útkeresésének legfontosabb kérdésévé a koalíciós kérdés vált volna”.

Ezzel arra utalt, hogy a Kóka János regnáló elnök vezette tábor gyanúsítja Fodorékat, hogy mindenáron új koalíciót akar kötni, egy évvel korábban épp a belső ellenzék suttogó propagandája diszkreditálta volna Kókát, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a szocialisták “klónját”. A STOP korábban többször írt arról, hogy a jelölések – és a STOP megtapasztalta belső hangulat – miatt egyértelműen esélyesebbnek látszó fodoristák hangoztatják, hogy az SZDSZ elhamarkodta a kilépést a kormányból, miközben a johanniták szerint ellenfeleik momentán közös listán gondolják el a bejutást a szocialistákkal.

Fodor a kampánylapban közölt elnökjelölti programjában kiemelt helyet kap a környezetvédelem (nyilván elmúlt egyéves előéletéből adódóan is), a fiatalok bevonása (“legyen az SZDSZ a mai huszonévesek pártja” – a belső kampányban a fiatal liberálisok szinte egyöntetűen Fodor mögé álltak), illetve a pártfinanszírozás és a képviselői költségvetés ügye, tehát az intézményesített politikai korrupció felszámolásának eddigi rendre kudarcba fulladt szándéka.

Az elnökjelölt vitairatában különösen fontosnak nevezi az alkotmányos berendezkedés védelmét, mivel “már nemcsak szélsőséges csoportok, hanem a legnagyobb ellenzéki párt szakértői is pedzegetik a Negyedik Köztársaság lehetőségét”. Ezzel végre tartalmat kap a tavalyi liberális kampányban még üres szlogennek tetsző, főként Magyar Bálinttal szemben hangoztatott véleménye, miszerint illúzió, hogy nincs szükség az alapjogok védelmére: Fodor szándékai szerint az SZDSZ-nek a Harmadik Köztársaságot védelmezők pártjának kell lennie.

A védelmezés nyilván konfrontációval jár Orbánnal, amivel szemben állónak tűnik a szintén a Fodor-táborba tartozó ügyvivő, Szent-Iványi István a kampánylapnak adott interjújának egy kitétele a “végletes politikai megosztottság enyhítéséről” – az európai parlamenti képviselő hétfőn egy másik interjúban is kitért a Fidesz-SZDSZ-viszony konszolidálására.

Fodor programjában a gazdaság legnagyobb problémájának a közteherviselés állapotát nevezi. Szerinte a legsürgetőbb feladat annak megváltoztatása, hogy kevesen fizetnek sok adót. Részletekbe azonban nem bocsátkozott, ám véleményével ugyanabban az újságban inkonzisztensen nyilatkozik régi bizalmasa, az OT-tagságra aspiráló egykori Kóka-tanácsadó, Ádám Zoltán.

A 2006-tól a gazdasági miniszteri, 2007-től az SZDSZ elnöki minőségében Kóka mellett gazdaságpolitikai tanácsadóként működő közgazdász idén hagyta ott a Liberális Gazdasági Kabinet titkári pozícióját, mivel nézetei – saját meglátása szerint – nem voltak kompatibilisek a párt gazdaságpolitikáját domináló Csillag István (2002-2004-ben gazdasági miniszter) és Mihályi Péter vonalával.

Ádám az interjújában arról beszélt, hogy ő maga sokkal kompromisszumkészebb és megértőbb a nagyobb állami jóléti szerepvállalás és a visszafogottabb adóreform ügyében, mint a hétfőn is 1000 milliárdos adócsökkentést – lényegében egykulcsos adót – követelő Kóka, illetve az őt instruáló említett közgazdászok.

“Az egykulcsos adó – hacsak nem akarunk 30 százalékos szjá-t – jelenleg nem fér bele a bevezetésével járó adóbevétel kiesés miatt. Tévedés azt hinni, hogy több százmilliárd forinttal csökkenthetők a jóléti kiadások. Ezek túlnyomó része nyugdíjkifizetés, amit nem lehet egyszerűen elvenni, az pedig egy mítosz, hogy a szociális támogatások kirívóan magasak lennének. (…) A jóléti kiadások lefaragására felhasználható mozgástér” – száll szembe a liberális ortodoxiával, az SZDSZ jelenlegi és esetleges elnökével a gazdaságpolikai tanácsadó.

A Fodor-tábor egyetlen gazdasági szakértőjének számító, ennek dacára – a STOP-ot informáló bennfentesek véleménye alapján – nem meghatározó Ádám szerint a stabilitást és a konvergencia-programot nem szabad a radikális adócsökkentés, és ezáltal a mesterséges gazdaságélénkítés kedvéért feladni: “a közterhek mérséklését csak fokozatosan, a mainál méltányosabb és egészségesebb teherelosztás formájában kellene végrehajtani”.

Forrás: Stop.hu

Kóka: az SZDSZ akkor szavazza meg a költségvetést, ha az adóreformot tartalmaz

Az SZDSZ csak akkor szavazza meg a 2009-es költségvetést, ha az a liberálisok elvárásainak megfelelő, markáns adóreformot tartalmaz – erről Kóka János, a liberális párt elnöke beszélt az InfoRádióban. A politikus a Magyar Televízió elnökválasztásával kapcsolatban elmondta: nincs megállapodás az MSZP-vel a tévéelnök személyéről.

Az SZDSZ-nek a koalíción belül az adóreform ügyében nem volt semmiféle mozgástere, most azonban lehetősége van arra, hogy kemény, világos és érthető feltételeket szabjon – mondta a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: az egyik fontos feltétel ahhoz, hogy az SZDSZ ellenzéki pártként egyáltalán elgondolkodjon a költségvetés megszavazásán, a jelentős adócsökkentés és adóegyszerűsítés.

Az országnak akkor lesz költségvetése 2009-re, ha az MSZP képes többséget szervezni mögé a parlamentben – mondta Kóka János, aki szerint az SZDSZ álláspontja világos: akkor nyílhat meg az út a költségvetés megszavazásának lehetősége előtt a szabaddemokrata frakció számára, ha az markáns adócsökkentést tartalmaz.

A pártelnök úgy véli: ez nem ultimátum, mert minden politikai párt a saját választóit képviseli, az SZDSZ pedig arra kapott felhatalmazást 2006-ban, hogy néhány fontos reformügyet képviseljen.

A politikus hangsúlyozta: a liberálisok elképzelései szerint az állami kiadásokat 4-500 milliárd forinttal kell csökkenteni ahhoz, hogy elérhető legyen a szükséges adócsökkentés, ami az SZDSZ legfőbb gazdaságpolitikai célkitűzése.

Kóka János úgy véli: a jelenlegi parlamenti felállásban vagy egy kisebbségben kormányzó szocialista párt, amely még nem képes önállóan elhatározni az adócsökkentést, és van egy ellenzék, amely beszél ugyan róla, de soha nem merte kimondani, hogy milyen költségcsökkentés szükséges hozzá – az SZDSZ mind a kettőről beszél.

Nincs megállapodás a szocialistákkal a tévéelnökről

Semmiféle megállapodás nincs a szocialisták és a szabad demokraták között a Magyar Televízió elnökének személyéről – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kóka János, hozzátéve: aggódik, hogy akár hónapokig is elhúzódhat az elnökválasztás körüli hercehurca.

Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: nagyon rossz, hogy egy olyan presztízsű és fontosságú közmédiumnak, mint a Magyar Televízió, nincs elnöke.

A liberális politikus arról is beszélt: az SZDSZ adócsökkentési programjában szerepel, hogy a közmédiumot ismét a fogyasztók finanszírozzák, vagyis, hogy az állam ne vállalja át a tévé-előfizetési díjakat, mert ez költségvetés-függővé teszi a televíziót.

A politikus hozzáfűzte: a törvény kimondja, hogyan kell biztosítani az MTV kuratóriumában a többségi pozíciókat, függetlenül attól, hogy egy koalíciót vagy egy egypárti kormányt illeti-e meg a többség.

Forrás és hanganyag: Inforadio.hu

Itt lehet hozzászólni !