Tarlós: 1956 igazságos szabadságharc volt

Budapest Portál

Tekintse meg az Index videóját!

„A csendes többség ma egyértelműen rendet és átgondolt fejlesztéseket akar Budapesten. Csodát persze nem tehettünk rövid egy esztendő alatt, de sok minden eltűnt a fővárosi közéletből, ami nem volt odavaló” – mondta ünnepi beszédében Tarlós István főpolgármester. Az erős és egységes Budapest érdekében együttműködésre hívta a parlamenti erőket és a kerületeket is.

1956 legfontosabb jellemzője, hogy igazságos szabadságharc volt – mondta Tarlós István főpolgármester a fővárosi önkormányzat ünnepi megemlékezésén, a Magyar Rádiónál felállított színpadon. A főpolgármester II. János Pál pápa szavait idézve úgy fogalmazott: „Az igazságért ma is küzdeni kell. A szabadság nem hatalmaz fel, hogy mindig azt tegyük, ami jól esik. Az igazság minden szabadság gyökere, minden felszabadítás vezérelve. A szabadság kockázatokat is rejt, ha nem engedelmeskedik az igazságnak, összeroppanthat bennünket.”

A főpolgármester felidézte 1956 előzményeit, kiemelve, hogy a forradalomnak történelmünk legdicsőbb eseményei között van a helye, „október 23. és november 11. között csodát műveltek a magyar szabadságharcosok. Diákok és idősek, értelmiségiek és munkások, nők, férfiak, gyerekek olyan összefogásban tettek tanúbizonyságot hazájuk mellett, amilyenre alig volt példa az utóbbi századok során.”

Tarlós István szavai szerint 1956 alapozta meg, hogy most, a 21. század elején zavartalanul, szabad választásokon döntheti el a nép, hogy kiket, kit választ. „Amikor a sokszínűség már nem pusztán egyetlen szín számtalan árnyalatát jelentheti csak. Ha megjelenik valami új a palettán, ostobaság azt állítani, hogy a kínálat szűkebb lett, sérült a sokszínűség. Az eggyel többre nem mondhatjuk, hogy eggyel kevesebb. Nem okos dolog riogatni a világot, jó előre ’újnácinak’ bélyegezni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmarty-t, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek.”

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a szabadság nemcsak jog, hanem kötelesség is. „Az az értelmes és hasznos szabadság, amelyik mindenkor a renddel párosul, és nem sérti sem a közérdeket, sem mások egyéni alapjogait.” Tarlós István úgy folytatta: egy évvel ezelőtt nemet mondtak a további szabadosságra, és jelzést adtak az igényre, Budapest a rend és az őszinteség fővárosa is legyen. Utalt arra, hogy egyszerre kell kezelnie a kormánynak és a fővárosnak az egyáltalán nem könnyű örökséget, és a megváltozott világgazdasági körülmények között egy súlyosan eladósodott országban a magunk elé tűzött célokat elérni.

„Nem állítom, hogy soha nem hibázunk, de a szándékaink tiszták” – jelentette ki. „A csendes többség ma egyértelműen rendet és átgondolt fejlesztéseket akar Budapesten. Csodát persze nem tehettünk rövid egy esztendő alatt, de sok minden eltűnt a fővárosi közéletből, ami nem volt odavaló” – tette hozzá.

Tarlós István kiemelte, hogy Budapest a magyar nemzet egységes fővárosa, 150 év óta eddig még senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni ezt. Utalt arra, hogy két évvel ezelőtt Kósa Lajos, a második legnagyobb város, Debrecen polgármestere ismerte el: a magyarok legfontosabb városa Budapest, itt él a legtöbb magyar ember, a főváros járul hozzá legnagyobb mértékben Magyarország teljesítményéhez. „Valamennyien számítunk a parlamenti erők és a kerületek segítségére, hogy felemeljük csodálatos adottságú fővárosunkat. Hívom Önöket is arra a munkára, amelynek eredményeképp olyan erős és egységes Budapest képe sejlik fel, amelyre politikai hovatartozásra tekintet nélkül büszkék lehetünk” – zárta beszédét a főpolgármester.

budapest.hu

45 hozzászólás “Tarlós: 1956 igazságos szabadságharc volt” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    “Mondatait a jelenlevő pár száz fős hallgatóság tapssal honorálta.”

  2. Vátesz szerint:

    Miért, jelen volt az egész 2/3-ad?

  3. csaba péter szerint:

    Hát objektív tájékoztatás a mai napról aztán nincs ugye admin?
    Ami ma történt az erzsébet hídnál , és az új színháznál tegnap?
    Mivan beszartunk?

  4. csaba péter szerint:

    Hát hiába , ha a nagyvezér és csatlósai megpucolnak , marad a lelkes érdeklődés , az a pár kivezényelt bértapsoló.
    Mintha a gyurcsány lelkes közönségét látnám.

  5. Vátesz szerint:

    Na és mi van a csepeli ünnepségekkel? Reggel misére menet volt szerencsém elmenni az 56-os emlékmű mellett 8 órakor, a szokásos “tömeg” egyharmada volt ott. Ennyien voltak kiváncsiak Németh Szilárd polgármester részvételével megtartott ünnepségre?
    Hol a tudósítás a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat előtti ünnepségről?
    Nem volt szokásos állófogadás a Munkásotthonban a kitüntetések átadása alkalmából?
    Talán Németh Szilárd postán küldte el a (posztumusz) Csepel Díszpolgára címeket, meg a Csepeli Örökség díjakat?

  6. Vátesz szerint:

    Idézem egy régebbi hozzászólásom:
    “A Fidesz már elérte a hegycsúcsot, innen már minden út lefelé vezet!!!” 😉

  7. csaba péter szerint:

    Ma létre jött az új baloldal gyucsány nélkül , Mszp nékül.

  8. csaba péter szerint:

    Fijúk meg vannak számlálva napjaitok.

  9. csaba péter szerint:

    Ha a Fidesz szerint a Dörner , és a Csurka a mérce ,
    és akinek ez nem tetszik az mind ballib komcsi
    akkor az a százezer ember bizony nem fidesz szimpatizáns .
    Aki többek közt ellenük tüntetett.
    A fasizmus a hétköznapok részleteiből épül fel a szemünk láttára .
    Erre polgárként nem lehet gombot varrni , mégha utáljuk is a szocikat.

  10. grün szerint:

    A Taplós Rádió előtt tartott megemlékezésén megjelentek a fővárosi fidesz szimpatizánsok teljes létszámban?! Alakul!

  11. Manitu szerint:

    Egy éve nincs a kezetekben a hatalom, kedves Csaba és Grünelvtárs: már elfogyott a pénz? Kevés lesz néhány sértődött szakszervezetis meg magát demokratikusnak tartó kommunista az Erzsébet hídnál. Kevés lesz a halálra sértődött jobbikos-miépes Vátesz is, aki még mindig pénzt akar valamiért, amiért nem kért pénzt, de nem is ígértek neki semmit. Szerencsétlen flótások.

  12. Manitu szerint:

    Tarlós egy év alatt többet tett Budapestért, mint Demszky 16 év alatt. Demszky csődközelbe vezette a várost, Tarlós attól óvja. Hatalmas a különbség.

  13. csaba péter szerint:

    Tehát te sem voltál kint ,no ennyit a lelkesedésről.
    ha pedig kedves manitu egyet értesz a Dörner Csurka páros kinevezésével akkor ugye te is építed a fasizmust

  14. Vica szerint:

    Ha valami tetszik nekem mostanában, hát az alábbi videó mindenképpen. Teljesen objektívnek látom, nem gyűlölködő, egyszerűen tényeket közöl, amivel sajnos maximálisan egyetértek: http://www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0&feature=player_embedded

  15. Vica szerint:

    Ja, bocs kedves csepel.info szerkesztők. Azért elég nagy tömeg gyűlt tegnap össze ahhoz, hogy talán említést érdemelt volna…

  16. jaffa szerint:

    Manitu szerint:
    Tarlós egy év alatt többet tett Budapestért, mint Demszky 16 év alatt. Demszky csődközelbe vezette a várost, Tarlós attól óvja. Hatalmas a különbség

    Igen, a Fdesz frakcióval közösen, átengedte az idegenforgalmi adót azoknak a BELSŐ kerületeknek akik hatalmas bevételre számíthatnak a fővárosban. Ilyen többek között az a 5.kerület aki az elmúlt 5 évben Budapesten a legjobban eladósodott. Ezzel is csökkentve a Főváros bevételét. Kérdezem,hogy akkor az iparűzési adóra Németh Szilárd miért nem tart igényt,ami Csepelnek komoly bevételi forrás lehetne. Csepeli vállalkozásoktól kapja a Főváros a legtöbb iparűzési adót. ( SIEMENS, ALPIQ, -az Alpiq Energia Magyarország Kft. a magyarországi villamosenergia piac egyik legnagyobb, független, külföldi háttérrel rendelkező kereskedő cége-, SZENNYVÍZTISZTÍTÓ,stb….)
    KINEK AZ ÉRDEKEI SZERINT IRÁNYÍTJA TARLÓS, A FŐVÁROST?????

  17. jaffa szerint:

    Komcsik!
    Az átkosban nem csak elfogadtátok Csurkát, de a műveit, színdarabjait is rendszeresen olvastátok,ill. néztétek meg a színházban. Akkor most mi a problémátok vele??

  18. admin szerint:

    Kedves Vica!

    Választott nickneved csak annyiban tér el egy régi fórumozónk által használt névtől, hogy te nagy kezdőbetűvel írod a Vicát.
    Javasoljuk, hogy az egyértelmű megkülönböztethetőség kedvéért a jövőben módosíts rajta.

    Köszönettel:
    Csepel.info csapata

  19. "?!" szerint:

    Kedves “Manitu”!

    07:16-kor írtad:
    “Kevés lesz néhány sértődött szakszervezetis meg magát demokratikusnak tartó kommunista az Erzsébet hídnál.”

    Javaslom, hogy szállj le a magas lóról, és próbálj meg tárgyilagos választ adni az alábbi három kérdésre!

    1.) Talán azért látszott százezres tömegnek az Erzsébet híd és az Astória közötti területen megjelent “néhány sértődött szakszervezetis meg magát demokratikusnak tartó kommunista”, mert a Fidesz nagygyűlés résztvevői nem értesültek róla, hogy elmarad a Fidesz rendezvénye, és a fideszes tömeg tévedésből keveredett a “néhány sértődött szakszervezetis meg magát demokratikusnak tartó kommunista” közzé?

    2.) Nem gondolod-e, hogy egyre többen keverednek a “néhány sértődött szakszervezetis meg magát demokratikusnak tartó kommunista” közzé a hasonlóan idétlen látványpolitizálás után, mint amit a csepel.hu oldalon “Rendelettervezetek társadalmi véleményezése” címmel úgy indítottak, hogy 1 éves működés után elsőként olyan rendelettervezetről kértek társadalmi véleményt, amelynek a záró rendelkezése az alábbiak szerint rendelkezik:
    2.§ (1) E rendelet 2011. október 28. napján lép hatályba, ……
    (2) Jelen rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

    3.) Szerinted ez is csak egy szokásos baki, vagy szándékosan akarnak sikerélményt nyújtani azoknak a véleményezőknek, akik észreveszik, hogy ezt a rendeletet nincs értelme sem véleményezni, sem megalkotni, mert a “rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti”?

  20. Vica szerint:

    Kedves Admin!
    Régebben is írtam a csepel.info-ra. Szerintem akkor is nagy betűvel írtam a nevem, a magyar helyesírás szabályai szerint ugyanis a neveket nagy betűvel írjuk. OK. Lehet, hogy előfordult, hogy figyelmetlen voltam, de ez Veled is előfordul időnként (mint a példa mutatja). Szóval én vagyok a régi fórumozó. Lehet, hogy nem vártad tőlem a fenti hozzászólást, de már piszkosul tele van a hócipőm az egyre fokozódó nyomorral. Tudod, azt gondoltam, a gödörből egyszer csak fölfelé vezet az út, s most folyamatosan azt látom, hogy még mindig van lejjebb, hogy még mindig mindent az elődökre lehet kenegetni a helyett, hogy végre történne valami kézzel fogható jó is a jónépnek. Tévedtem, mert a választáskor a kisebbik rossz mellett X-eltem, de kiderült, hogy a nagyobbik mellett döntöttem…

  21. Manitu szerint:

    1. Aki olvas újságot, az tud róla. Aki nem hülye, az meg észreveszi, hogy most azok beszéltek a sajtószíbadság végéról, akik a sajtóban ma is ordenáré módon beszélnek, és megtehetik, és azok beszélnek diktatúráról, akik Gyurcsánynak tapsoltak, amikor a Fidesz-nagygyűlésbe lövettek.
    2. Ha egy törvény hatályba lép, az nem visszamenőlegesen történik. Pl. ha egy törvény egy hónapot ír elő kedden, akkor nehéz egy hónappal a kedd előtt kitenni valamit. Ha csak nem időgéppel. Neked van olyanod? ,-)
    3. Szerintem nem egy csepeli rendelet miatt készítenek országgyűlési törvényt.

  22. Vica szerint:

    Kedves Manitu! Akkor tök fölösleges a csepel.info is, hiszen aki olvas újságot, az úgyis mindent tud. Meghallgattad a nótát, amit föltettem? Ha zavarnak az arcok, hát vonatkoztass el tőlük. A szöveg ugyanis megállja a helyét (sajnos). Nem kellene pedig folyamatosan Gyurcsányozni. Most nem Ő “uralkodik”, és a trutyi egyre mélyül, mi meg szépen belefulladunk.

  23. admin szerint:

    Kedves Vica!

    Mi csak javasoltunk valamit. Neked és vicának lesz kellemetlen, hogy folyamatosan össze fognak benneteket keverni.
    A hozzászólások tartalmát csak az íratlan fórumos szabályok betartásának szempontjából vizsgáljuk.
    Itt nincs cenzúra. Ha koptatnánk a netes radírunkat, akkor nem lenne több mint százezer hozzászólásunk.

    Üdvözlettel:
    Csepel.info csapata

  24. Manitu szerint:

    Tudod Vica, amíg demokrácia van, addog azt olvasok, amit csak akarok, és akkor mondom el a véleményemet, amikor akarom.

    Gyurcsány: engem 2006-ban azért kergettek meg, mert el mertem menni a a Fidesz megemlékezésére. A trutyit Gyurcsány és a helyi elvtársai hagyták ránk.

    Nézz körül! Mindent elvittek, megloptak, tízmilliárdok hiányoznak! Ja, hogy szerinted nem kell megbüntetni, ha valaki lop, inkább az utódját kell szidni? Nézz tükörbe néhanapján Vica. Nem ártana.

  25. Vica szerint:

    Kedves Manitu! Teljesen igazad van. Demokráciában azt olvasol, amit akarsz, és persze elmondhatod a véleményedet is, ha nem félsz… én eddig is azt olvastam, és már nincs mitől félnem. (Legalábbis nagyon remélem.) Ja, és ki nem szarja le, hogy mások mit csináltak? Tudok róla, hogy korrupt tolvaj banda ment most a dutyiba, és remélem, csak azok, és nem volt közte koncepciós per, mert hát el tudom azt is képzelni… Én pedig simán tükörbe tudok nézni. Még mindig nem vagyok egyetlen párt tagja sem, nem loptam, nem csaltam és nem ártottam senkinek, és ez már így is marad. Te hogy vagy ezzel?

  26. Vica szerint:

    Kedves Admin!
    Fogd már fel végre, hogy régebben is én írogattam. Akkortájt kezdtem ide írni, amikor a (sajnos mára már eltávozott) rokkantnyugdíjas ismerősömet meglopta egy “kedves” MSZP-s ügyvéd úr. Mostanában sokáig nem jöttem fel. Zavarlak?

  27. Manitu szerint:

    Kedves Vica!

    Koncepciós per utoljára akkor volt, amikor Gyurcsányék megpróbáltak mindenkit börtönbe zárni, aki elment a Fidesz megemlékezésére 2006-ban, és lelövöldözték. Igen, akkor koncepciós perek voltak, mindenkiről, akinek eltörték kezét-lábát, akinek kilőtték a szemét, azt feltételezték, hogy rendőrökre támadt.

  28. Vica szerint:

    Úgy legyen.

  29. grün szerint:

    Vica!

    Írjad dupla W-vel és mindjárt magyarosabb!

  30. Vica szerint:

    Ha Te mondod (írod)… Az a helyzet, hogy nem szoktam “magyarkodni” (külsőségekben is addig volt kedvem ünnepelni, amíg tilos volt, mára már megcsömörlöttem) egyszerűen csak igyekszem helyesen írni, ez talán csak nem probléma?

  31. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Isten szabadnak teremtette a magyar nemzetet és szabadságharcainkat mindig csak véres és szívós harcok után tudták csak leverni.

    1703-ban és 1848-ban a magyarság egy emberként rázta le magáról Bécs láncait, majd 1956-ban szintén egy emberként a lyukas zászló alatt felsorakozva szállt szembe a moszkvai sztálinista önkénnyel.

    1956 harca nem ért véget, és bár ma már nem Bécs, vagy Moszkva jelenti a rabságot, hanem Brüsszel és Tel-Aviv.
    A mi kötelességünk a Corvin köziek és a Széna tériek harcát folytatni.
    1990 után kimentek a tankok, de bejöttek a bankok és maradt a régi garnitúra, akik 1945 után a szovjet tankokon vették át az ország vezetését, majd 1990-től a nemzetközi zsidó tőke támogatásával.

    Ahogy egykoron a pesti srácok félelmet nem ismerve megrohanták a Szabad Nép szerkesztőségét,a Rádió épületét, a Köztársaság téri ÁVH épületet és molotov koktél hajítottak a ruszki páncélosokra, úgy kellene ma megrohanni a magyarságot kizsákmányoló bankokat és molotov koktélt hajítani rájuk!

  32. Vica szerint:

    Szép volt, Szúrós dinnyehéj! A költőiességről nem is beszélve… Akkor most szerinted mi a teendő? Vállvetve és teljes fegyverzetben beözönlünk Brüsszelbe és Tel-Avilba a szabadságjogainkért harcolva? Hol olvassuk fel a 12 pontot? Hogy gondoltad pontosan, kérlek magyarázd el, mert nagyon szeretnélek megérteni!

  33. Gordon szerint:

    “1703-ban és 1848-ban a magyarság egy emberként rázta le magáról Bécs láncait, majd 1956-ban szintén egy emberként a lyukas zászló alatt felsorakozva szállt szembe a moszkvai sztálinista önkénnyel.”

    Már amelyik része nem a másik oldalon harcolt, mert ugye azokban az időkben is megosztott volt a magyar elit.

    folyt.köv

  34. Gordon szerint:

    Brüsszel ellen szabadságharcot vívni jogos lehet bizonyos szakpolitikai kérdésekben (pl.: gazdatámogatások rendszere), de az politikai unió olyan lehetőséget teremt a nemzet egyesítésére, mint 90 év óta semmi (pl.: szabad határátlépés az unión belül, szabad határmenti gazdasági és kulturális együttműködések, vagy közlekedésfejlesztés).

    A ’48-asok is uniót akartak (akkor Erdéllyel).

    Becsüljük meg, hogy az elmúlt 55 évben nem volt fegyverropogás hazánkban, és ’68-at, meg ’99-et leszámítva 66 éve nem álltunk háborúban közvetlen szomszédaink valamelyikével.

  35. Gordon szerint:

    “szabadságharcainkat mindig csak véres és szívós harcok után tudták csak leverni.”

    Igen, leverték. Szabadságunkat nem nyertük el. Mindig valamiféle kiegyezés, megegyezés, rendszerváltás vagy módosítás vezetett el egy élhetőbb világhoz (pl.: 1867 és előzményei, 1990 és előzményei).

    Ezek a tények, a többi csak romantikázás.

  36. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Vica!
    Ha Neked van valami szellemes ötleted, azt szívesen olvasom.

    Gordon!
    Magyarság alatt nem a magyarul beszélő hazaárulókat és az ellenséggel kollaborálókat értem.

  37. Gordon szerint:

    dinnyehéj!

    Én magyarság alatt mindenkit értek, aki annak vallja magát (kivéve egykét pl. Haynau-féle nagypofájut, aki nyilván nem volt az, csak egy időben – amíg érdeke fűződött hozzá – szeretett azzal hencegni, hogy magyar).

    Nálam a nemzethez tartozás nem egy forradalmi megmozduláshoz való viszonyulás alapján dől. Hogyan is dőlhetne el?

    folyt.köv

  38. Gordon szerint:

    Akkor Apponyi Albert se lenne magyar, akinek az apucija… háááát… mondjuk úgy “nem volt mindig a magyar szabadság és függetlenség legnevesebb szószólója 1847 körül” … a gyerkőcről mégis valami egészen más jut az eszünkbe … ha eszedbe jut egyáltalán valami…

    El kellene egy kicsit merülnöd a történelemtudományokban, és aztán szép csendben – először csak okulva mások hsz-eiből – fokozatosan visszamászhatnál a fórumra… 🙂

  39. Vica szerint:

    Úgy hiszem, kedves Szúrós dinnyehéj, nem érdemes utiköltségre spórolnunk. Azt gondolom, a hiba a mi készülékünkben van. Hiába tanítottak meg minket írni és olvasni, rossz helyre tettük az X-et. Pontosabban (szerintem) nem volt olyan hely a papíron, ahová érdemes lett volna tenni. Hidd el, a gyűlölködés nem vezet sehová (kár, hogy ezt sok hívő, vagy magát hívőnek hirdető ember sem akarja fölismerni). A megosztottsággal pedig magunkat döngöljük a sárba. Csak az a baj, hogy ezt sokan nem látják/nem akarják látni.

  40. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Gordon!
    Apponyi Albert esetében azt tudom mondani, hogy a rokonait senki sem válogathatja meg.

    ,,Én magyarság alatt mindenkit értek, aki annak vallja magát…” Ezt osztom is, de akkor lehet, hogy félreértettél engem. Én azokra gondolok, mint hazaárulók, akik magyarként 1848-ban Bécset, 1956-ban pedig Moszkvát szolgálták ki. Azt, aki elárulja hazáját, azt nem tudom a magyarságba sorolni! Sajnos nem csak nemzeti hősökkel, hanem árulókkal is “tudunk büszkélkedni”…

    Vica!
    Hidd csak el, hogy én pontosan tudom, hogy hová tettem az X-et másfél, illetve 1 éve és ezt azóta sem bántam meg! Nem tudom, hogy milyen gyűlölködésről írtál… Netán alsóbbrendűeknek neveztem a cigányokat és a zsidókat? Én úgy látom az írásaimból, hogy nem! Vagy netán a kiirtásukra buzdítottam bárkit is? Valahogy ezt sem véltem felfedezni, de ha Te ezt meg tudod cáfolni, akkor várom a válaszodat sok szeretettel, de addig is ne kreálj hazugságokat!

  41. Vica szerint:

    Dehogyis, kedves Szúrós dinnyehéj! Jó Neked, hogy ennyire tudsz még hinni a döntésedben. Sajnos nekem már nem olyan egyértelmű a dolog, és nincs ki másra haragudnom, mert a toll az én kezemben volt.

    Ezt írtad: “Ahogy egykoron a pesti srácok félelmet nem ismerve megrohanták a Szabad Nép szerkesztőségét,a Rádió épületét, a Köztársaság téri ÁVH épületet és molotov koktél hajítottak a ruszki páncélosokra, úgy kellene ma megrohanni a magyarságot kizsákmányoló bankokat és molotov koktélt hajítani rájuk!”

    Hát ez itt nem a szeretet himnusza volt. Ugye? Aztán mire mennél a bankok lemolotovkoktélozásával? Azok a szerencsétlen alkalmazottak, akik meghalnának, mit ártottak Neked? Akik általában nők, feleségek és anyukák. A bankok addig mehetnek el, ameddig engedik őket. Nem mindenhol tudnak ilyen messzire menni…

    Nem is tudom, hogy jutott eszedbe a cigányok és zsidók szóba hozása. Tettem félreérthető megjegyzést? Talán a megosztottság kapcsán… Nem konkrétan erre gondoltam, amikor írtam Neked, de tudod, ez is van, és – bár nem feltétlenül Neked kell címezni, nem is Neked szánom – de sajnos igencsak létezik és egyre nagyobb teret kap a problémák másokra hárítása, és a nacionalizmus is. Ez pedig nem Brüsszel, vagy Tel-Aviv felelőssége. Ez a miénk, ezzel nekünk kell szembenéznünk.

  42. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Vica!
    A nacionalizmus nem szélsőséges eszme! A XIX. században a nemzeti önrendelkezés és nemzeti állam eszméje volt. Ne keverd össze a sovinizmussal, mert a nacionalizmus=nemzeti öntudat központba helyezése, a sovinizmus=egy népcsoport felsőbbrendűségét hirdető eszme… Ilyen volt pl a nácizmus is, ami nem egyenlő a nacionalizmussal!

  43. Vica szerint:

    A sovinizmus a nacionalizmus szélsőséges, agresszív formája, amely valamely nemzet, népcsoport felsőbbrendűségét hirdeti, valamely nemzet számára kiváltságos jogokat követel, ellenséges érzületeket és gyűlöletet táplál más nemzetekkel szemben, azok üldözésére, leigázására, alávetésére uszít. Az imperialista háborúk előkészítésének idején, amikor az uralkodó osztály igyekszik a tömegeket megnyerni háborús céljainak. legszélsőségesebb formája a fasiszta ideológia;

    A nacionalizmus szó a hitleri nácizmus óta számomra igencsak rosszul cseng. A nemzeti öntudat egészen más. Hinni, bízni magunkban, és tenni érte, haladni (lehetőleg a jó irányba) együtt, és nem mások kárára. Ha ebben egyetértünk, akkor egyetértünk.

  44. csapajev szerint:

    A két Vicát/??/még véletlenül sem lehetne egy napon említeni….Aki kis v-vel írja a nevét sajnos a fönti témákhoz még csak nem is “konyít”….Pontosan annyira nem,ahogyan a helyesíráshoz…..SEM.

  45. Vica szerint:

    Most már tényleg kíváncsivá tettetek. Míg én a messzi távolban kihagytam a Veletek való társalgást egy jó időre, addig egy kis vica megjelent a színen? Nohát, nohát. Aztán mit szólt hozzá admin? Úgy megszerette a helyesírási hibáival együtt, hogy engem megpróbált kitagadni, amikor visszatértem? Vagy lehet, hogy a kor teszi, hogy tökéletesebb lett a helyesírásom (is :)). Az utolsó választás után még egy rövid ideig itt voltam, azóta pedig csak most tértem vissza. Tényleg. Gondolkodó már nem szokott ide írni? Tudom, hogy voltak, akik nem csípték igazán, de szerintem ritka értelmes ember lehet. Kár, hogy valószínűleg nem ismerem.

Itt lehet hozzászólni !