Kiváltak Gyurcsányék az MSZP-ből

Origo, Index, MTI

A volt miniszterelnök szombaton az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform rendezvényén bejelentette, hogy kiválnak az MSZP-ből, és a korábban megalapított Demokrata Párt részeként új pártot hoznak létre. Gyurcsány szerint az új párt azért fog küzdeni, hogy “Orbán hatalmát megbuktassa”.

Bejelentette Gyurcsány Ferenc, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kiválik az MSZP-ből, és külön pártként fog tovább politizálni. Gyurcsány szerint az új párt azért fog küzdeni, hogy “Orbán hatalmát megbuktassa”. Az [origo] tudósítja szerint a volt miniszterelnök azt is hangsúlyozta, nem bíznak abban, hogy a pártok törvényességi felelőse, azaz Polt Péter legfőbb ügyész bejegyezi az új pártot, ezért a párt a már korábban bejegyzett Demokrata Párt részeként jön létre úgy, hogy annak megváltoztatják a nevét, az alapszabályát és a vezetőségét is. Az új párt neve Demokratikus Koalíció – a Szabadság és a Szolidaritás Pártja lesz.

Gyurcsány azt is bejelentette, hogy még ma megalakul az új párt parlamenti frakciója, amelynek a vezetője Molnár Csaba lesz. A frakciójukat elhagyó képviselők azonban a parlament házszabálya szerint csak fél év szünet után csatlakozhatnak egy másik parlamenti frakcióhoz  Gyurcsány azt mondta, hogy megvizsgálták a parlament házszabályát, és szerintük egy frakció akkor alakul meg, amikor kimondja a saját megalakulását, tehát nem kell fél éven keresztül függetlennek lenniük.


szólj hozzá: Új pártot alapított Gyurcsány

A volt miniszterelnök azt is hozzátette, hogy “alávaló, gazember packázásokkal” próbálják majd az új frakciót ellehetetleníteni, de szerinte ez nem fog sikerülni, mert tízen lesznek, de “százezreket” fognak képviselni. A frakcióalapításhoz szükséges tíz ember kilétéről Gyurcsány nem beszélt, de korábbi értesülések szerint a frakciótagok Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varju László, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Szűcs Erika és Oláh Lajos lesznek. Az egyes számú párttagkönyv tulajdonosa Vitányi Iván.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyurcsány utalt rá: nem lesz miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány szerint az új párt célja a jogállamiság és az alkotmányos rend védelme. Szerinte egy új kormány célja lenne a sajtó szabadságának visszaadása, az Alkotmánybíróság jogkörének bővítése, az önkormányzatok jogainak visszaadása és a közvetlen demokratikus intézmények megerősítése. Bírálta a jelenlegi kormány tevékenységét is, és hozzátette, hogy az új pártnak például az oktatás vagy az egészségügy területén vannak tervei, de ezeket nem résztelezte. Szerinte ugyanis még nem jött el a kormányprogram kihirdetésének az ideje, és ha eljön, akkor azt nem ő fogja meghirdetni. Gyurcsány ezzel arra utalhatott, hogy nincsenek miniszterelnök-jelölti ambíciói.

A volt miniszterelnök a kormányról is beszélt, amely szerinte illegitim, és illegitim minden “Orbán egypárti alkotmánya alapján kinevezett állami vezető is”. Gyurcsány az MSZP-ről is beszélt. “Egy éve azt mondtuk, hogy adunk még egy esélyt a hozzánk legközelebb eső pártnak” – mondta. Hangsúlyozta, hogy most tett utoljára kritikus megjegyzést “a volt pártjára”. Hozzátette azt is, hogy az MSZP-vel versenyezni kell, de “vigyázni is kell egymásra”, és ha bántják őket, akkor arra nem fognak válaszolni.

A rendezvény első felszólalója a később az új párt frakcióvezetőjeként bemutatott Molnár Csaba volt. Szerinte “Orbán Viktor és nívótlan csatlósai megszállták az országot”, Magyarország pedig már csak “féljogállam”. Szerinte a Demokratikus Koalíció a szocialistákat, a liberálisokat és minden, a szabadságért küzdő embert egyaránt befogad.

“Szívfájdalom nélkül kilépek a mostani MSZP-ből”

A Demokratikus Koalíció Platform rendezvénye félórás késéssel, Somló Tamás koncertjével kezdődött meg szombaton a Fáy utcai sportcsarnokban – jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A platform első születésnapi rendezvényével egy időben tart választmányi ülést az MSZP is.

A nagyjából ezer résztvevő vastapssal köszöntötte a feleségével bevonuló Gyurcsány Ferencet és a platform többi vezetőjét. A közönség soraiban az MSZP-frakció Gyurcsányt támogató tagjai közül jelen van Vadai Ágnes, Kolber István, Molnár Csaba, Varju László és Szűcs Erika. Tudósítónk szerint jelen van Vágó István, Bauer Tamás és az egykori SZDSZ-es Eörsi Mátyás is, a közönség pedig túlnyomórészt idős emberekből áll.

Gyurcsány beszéde után az szervezők az új pártba való belépési szándéknyilatkozatokat osztottak ki. Ezeket az [origo] tudósítója szerint nagyon sokan kitöltötték. Több általunk megkérdezett nyilatkozattevő eddig is a Demokratikus Koalíció Platform tagja volt, de nagy részük, akik eddig csak szimpatizánsok voltak, azt mondta, hogy Gyurcsány beszédének a hatására akarnak belépni az új pártba. Voltak olyanok is, akik az MSZP-nek is tagjai. Ők arra a kérdésre, hogy elhagynák-e az MSZP-t, ha az nem engedné a kettős tagságot, igennel feleltek. “Ahová Gyurcsány Ferenc megy, oda megyek én is, és szívfájdalom nélkül kilépek a mostani MSZP-ből” – mondta az egyikük. A megkérdezettek állításuk szerint eddig nem tudták, hogy a Demokratikus Koalíció a korábban bejegyzett Demokrata Pártból fog megalakulni.

A szakítás előre sejthető volt

Gyurcsány Ferenc csütörtökön, miután Mesterházy Attila pártelnökkel tárgyalt, azt mondta: lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy a Demokratikus Koalíció távozik az MSZP-ből, mint hogy marad, és azt ígérte, hogy döntésüket szombaton, a platform első születésnapján jelentik be. Ezt azzal indokolta, hogy addig a DK elnöksége és országos tanácsa is ülésezik, és a kilépéshez ezek egyetértése szükséges. Azt is közölte, ha úgy döntenek, hogy elhagyják az MSZP-t, képesek lesznek önálló frakciót alakítani, vagyis vele együtt legalább tíz politikus távozik a szocialista frakcióból.

Azt akarják, hogy az MSZP maradjon a legnagyobb ellenzéki párt

Varju László, a platform igazgatója pénteken a Magyar Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, tizenegynél több szocialista képviselő biztosan nem csatlakozik a várhatóan kiválókhoz, mert a DK fontosnak tartja, hogy az MSZP maradjon a parlament vezető ellenzéki ereje.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A volt miniszterelnök azt már világossá tette, hogy ha mennek, “egy gombostűt sem” visznek magukkal az MSZP-ből, és ebben az esetben lemond a Táncsics Alapítvány vezetéséről is. Ezzel szemben az MSZP-választmány ülésének mai napirendjén hivatalosan nem szerepel a szétválás, igaz, nyilvánvalóan szóba kerül majd. Az előzetes tájékoztatás szerint a választmány meghallgatja Mesterházy Attila pártelnököt, aki a november 12-i kongresszusra történő felkészülésről számol be, majd Szekeres Imre tájékoztatja a testületet a József Attila Alapítvány szakpolitikai anyagairól. Az ülés előtt a pártelnök és a választmány vezetői Nagy Imre szobránál emlékeznek meg az 1956-os forradalomról.

Forrás: Origo

Mesterházy erőtől duzzadó MSZP-t lát

Az MSZP elnöke szerint pártja erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkoznak ezután – jelentette ki Mesterházy Attila szombaton az MSZP országos választmányának ülése után.

A választmány elfogadott egy kilencpontos határozatot is, amelyben egyebek között felszólítják „azokat a képviselőket (országgyűlési, önkormányzati képviselőket), akik Gyurcsány Ferenccel kívánnak távozni az MSZP-ből, hogy mandátumukat adják vissza az őket jelölő szervezeteknek”. Mesterházy Attila ugyanakkor megerősítette, hogy mivel az országgyűlési képviselők megválasztásuk pillanatától maguk rendelkeznek mandátumukról, ezért ez csak egy politikai felszólítás, ha maguktól nem mondanak le mandátumukról, akkor nincs eszköze az MSZP-nek arra, hogy ezt kikényszerítse. Az MSZP elnöke egyébként sok sikert kívánt Gyurcsány Ferencnek „ahhoz a munkához, amibe belekezdett”.

Forrás: MTI

23 hozzászólás “Kiváltak Gyurcsányék az MSZP-ből” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Remélem Cusi mellett fog politizálni, oda való, mert hazug, tolvaj (ez állítólag elévült).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Manitu szerint:

    Aha. Tehát a diktatúra az, amikor sajtószabadság van, amikor jogegyenlőség van, és ez igaz a miniszterelnökrre is, aki ugyanúgy büntethető, ha bűncselekményt követ el mint a sarki fűszeres, és ha az MSZP-sek nem lophanak.

    Tehát a demokrácia az, ha az MSZP-sek lophanak, és ezért nem büntethetik meg őket, és ezt meg se lehet írni, tüntetni meg azért nem érdemes, mert ránklőnek vagy eltörik a kezünket.

    Szerintem jobb lenne, ha a szavak visszakapnák a jelentésüket, és ha a tolvajok megkapnák a büntetésület!

  3. Nemmondommeg szerint:

    Miért nincs még börtönben ?
    Félek soha nem is lesz. Eladta és tönkretette az országot.
    Mit sem változtat az hogy kivált ebből a bűnfészekből, alapít egy másikat.
    Már rég Hagyó hátát kéne mosnia a börtönben sok sok társukkal együtt.

  4. Narancsvírus szerint:

    Viszlát MSZP!!!
    Megalakult Gyurcsány pártja
    http://hirszerzo.hu/hirek/2011/10/22/20111022_video_igy_szuletett_a_demokratikus_koalic
    Reszkess Orbán, ne is gyere haza!!!!!!!!!!!

  5. bugi szerint:

    Idióta vírus. Most jobbikos maradsz vagy futsz Gyurcsány ölébe?

  6. Incike szerint:

    Nagy duma! Csak jöjjön haza mert itthon nagy szükségünk van rá!

  7. Narancsvírus szerint:

    A Magyar Demokratikus Charta tüntetése 2010. november 02-án, a Vértanúk terén
    http://www.youtube.com/watch?v=_-RPJZ_NVI0
    bugi, tapsolj annak, aki tönkreteszi Magyarországot!!

  8. Incike szerint:

    Vírus húzz el……………..

  9. grün szerint:

    “Kiváltak Gyurcsányék az MSZP-ből”

    “kiválnak az MSZP-ből, és a korábban megalapított Demokrata Párt részeként új pártot hoznak létre. Gyurcsány szerint az új párt azért fog küzdeni, hogy “Orbán hatalmát megbuktassa”
    A múltidő jele a “T”!

  10. grün szerint:

    Vírus!
    Húzd el Incikét! Fele kőcsség, dupla öröm! 🙂

  11. Incike szerint:

    Tudod kit vagy mit húzogasson………….

  12. Incike szerint:

    A zavarkesz azért ott csápolt rendesen 🙂

  13. szigeti szerint:

    Meg kellene kérdezni Fletót,hogy mi van azzal az 1400 milliárd adóforinttal,ami kivándorolt Indonéziába az Ő meg Bajnai regnálása idején.
    Ez nem lenne elég egy köztörvényes per indításához?

  14. Zoli049 szerint:

    Végre…

    El lehet felejteni a témát? Mert a híradások 25%-át ez tette ki. 🙂

  15. Vátesz szerint:

    Gyurcsány meg Orbán egyformák, mindketten hatalommániákusok. Az eszes parasztgyereknek köszönőlevele van a MIÉP, a FIDESZ, az MSZP egykori elnökeitől. Mindnyájan kinyalhatják a zsidók seggét, ezen változtatni már nem tudnak!

  16. kilgore trout szerint:

    Azért az elég szomorú, hogy egy ilyen alja ember a demokrácia szót a szájára meri venni. Igaza van Manitunak.

  17. aggódó szerint:

    Méltó büntetésüket?
    Hol éltek idáig az ilyen naiv, ostoba figurák?

    Nem, hallottak semmiféle megkötött paktumokról, amelyek MINDEN SORÁT BETARTOTTÁK AZ ÉRINTETTEK?

  18. grün szerint:

    Közlemény
    Befejeződött az MSZP belháborúja, ezért beláthatatlan ideig a Hír-tv szünetelteti politikai műsorait! 🙂

  19. CsepeliNo1 szerint:

    Ezzel az MSZP ideje meg van számlálva.
    Szerintem a legjobb esetben is 8-10%-ot lesz már csak képes elérni a következő választáson, ha addig kihúzza a Hagyó lóvé….

    Utána meg vége.
    Javasolom, az MSZP-t nevezzék át HAGYÓ PÁRTRA! Most már csak úgyis az Ő hívei maradnak – maradtak ott!

  20. nagyapó szerint:

    Gyurcsány(i), miután megpuccsolta Medgyessyt, most a szocikkal teszi ugyanezt. Nem bánom, mert neki “köszönhető” a polgári oldal 2/3-a. Most szétveri volt pártját.
    Remélem viszont, hogy az Országgyűlés lesz olyan bölcs, hogy nem enged frakciót alakítani egy olyan pártnak, aminek nincs tagsága, választáson nem mérették meg magukat, “képviselőik” mandátumukat más párttól kapták. Mehetnek a függetlenek közé.
    Remélem csalással nem érhető el minden.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  21. Vátesz szerint:

    Még a végén kiderül, hogy nemcsak Csurka, hanem Gyurcsány is Orbán embere! 😀

Itt lehet hozzászólni !