Fehér poros levelet kapott a csepeli MSZP iroda is

Magyar Rádió, Csepel.info

Fehér port tartalmazó borítékot kapott nyolc budapesti MSZP és egy SZDSZ-es pártiroda is. A borítékokon feladóként kitalált nevek szerepeltek, és volt a por mellett levél is bennük. Az MSZP csepeli szervezetének irodájára szerdán délután két óra előtt érkezett ilyen küldemény, amit az ott dolgozó titkárnő vett át. A gyanús borítékot – mivel port érzett benne – nem is bontotta fel. A titkárnő értesítette a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ szakembereit, akik elvitték vizsgálatra a gyanús küldeményt. A fehér poros küldeményeket azért kezeli kiemelt veszélyforrásként a katasztrófavédelem, mert a biológiai fegyverként is használt antraxra – magyar nevén lépfenére utalhat.

Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök azt mondta, nem kétséges, hogy összehangolt akcióról van szó.

– Valamennyi boríték megegyező típusú, ugyanolyan bélyegek vannak rajta, valamennyit május 5-én adták fel postán és hasonló módon géppel van megcímezve a boríték és ráírva a feladó neve és lakcíme.

Az eddigi vizsgálatok szerint minden cím és név kitalált. A borítékokban volt egy papírlap is, de hogy ezek üresek voltak-e, vagy írtak-e rájuk valamit, nem tudni. Az iroda munkatársai – Burány Sándor elmondása szerint – sehol nem nézték meg a papírokat.

– Amikor kibontották a levelet, először a por esett ki. Ilyen esetben teljesen világos önvédelmi reflex az, hogy tovább nem nyúlnak hozzá a küldeményhez.

Kapott fehér port a XIII. kerületi SZDSZ is. Ezt Szabadai Viktor helyi elnök borította magára véletlenül.

– Üres A/4-es papírlapban volt benne ez a kékesfehér por, ami aztán a kinyitás után kiömlött. Megijedtem.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódik, részleteket egyelőre nem árult el Bartha Pál szóvivő.

– Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy a küldeményekben található por egyáltalán micsoda, mit tartalmaz. A szakértői vélemény függvényében fogjuk eldönteni mi is azt, hogy milyen eljárást fogunk indítani. Úgy tudom, hogy egy levél is volt mellettük, ennek a tartalma is egyelőre vizsgálat alatt van, erről nem tudok még nyilatkozni.

Néhány hónapja csaknem kéttucatnyi szocialista képviselő kapott fehér port tartalmazó borítékot. Mindegyikben ártalmatlan anyag volt, a nyomozás még mindig tart – zaklatás vétsége miatt. Fehér poros támadások a 2001. szeptemberi New York-i merénylet után kezdődtek Amerikában. Azokban a borítékokban lépfene vírus volt a fehér por, és többen meg is haltak miatta.

Forrás: Magyar Rádió

Egy hozzászólás “Fehér poros levelet kapott a csepeli MSZP iroda is” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Kostolja már meg valaki!

Itt lehet hozzászólni !