Kiköltözne Budapestről? Itt vannak a déli agglomeráció árai

Napi Gazdaság

Az elmúlt néhány év gazdasági nehézsége rányomta bélyegét a déli agglomerációra is: a kereslet minimális, a lakóingatlanok árai 10−20, az üdülőké pedig 30−40 százalékkal estek 2007-hez képest az egész szigeten − állítják az ingatlanosok.

A Csepel-sziget települései közül Szigetszentmiklóson a legmagasabbak az ingatlanárak, de mint Gergicsné B. Enikő, a Sziget-Info Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa elmondta, Tököl és Halásztelek sem sokkal maradnak le mögötte. Persze Szigetszentmiklósnak is vannak frekventáltabb és olcsóbb részei. Ez utóbbiak sorába tartozik például a Bucka rész, ami zártkerti terület volt, majd felparcellázták és belterületbe sorolták, de mivel keskenyek az utak, nehéz a közműveket bevezetni. Ez is oka, hogy amíg a házhelyek árai a városban általában hat−tízezer forint/négyzetméter között szóródnak, itt hatezer forint alatt van a négyzetméterár. Az Óvárosban azonban már 10−15 ezer forintos telekárral kell kalkulálni, ám itt nincs üres házhely, csak régi felépítményes. (Itteni aprótelkes, ötvenes évekbeli régi vályogházat tízmillió forint körül lehet megszerezni.)

A családi házak négyzetmétere az említett Bucka részen 80−120 ezer, míg az Óvárosban 150−250 ezer forint, az itt − bontással “megtisztított” − telkeken felhúzott új társasházi lakásoké pedig 210−300 ezer forint között, míg a Lakihegyi lakóparkban 240−270 ezer forint között mozog. A 10−15 éves középkategóriás házakat − melyekből több is van a piacon a bedőlt hitelek miatt − átlag 25 millióért kínálják.

Luxusminőségű lakóingatlanokat főleg a szintén kiemelt területen, az Oázis lakópark környékén kínálnak 50 millió forinttól. Lakótelepi lakásokat Szigetszentmiklóson is árulnak: a József Attila lakótelep 36−62 négyzetméteres gázkonvektoros téglalakásainak négyzetméteréért 170−220 ezer forintot, míg például a Szentmiklós úti panelekért 125−160 ezer forint közötti árat kérnek tulajdonosaik.

Duna-parti házak hatmilliótól

Tököl közel hasonló árfekvésű, ami az üzletasszony szerint részben a viszonylag jó közlekedéssel és az egyéb szolgáltatások meglétével magyarázható. Ezért a helyhatóság szabályokkal óvja is a várost a túlterheltségtől, és próbálja megtartani a mezőváros jelleget. A város építészeti arculata ugyan sokszínű, mégis egységes: nívós könnyűszerkezetes és tégla ikerházak, hagyományos kockaházak, új társasházi lakások, régi vályogházak egyaránt megtalálhatók. Ez utóbbiak ára állapottól függő: egy-egy felújításra váró hasonló lakóingatlan akár már 50−60 ezer forintos négyzetméteráron is megvásárolható, ám egy szépen felújított, 80 négyzetméteresért már elkérik a kilencmillió forintot is. Az új, 70−90 négyzetméteres ikerházakért garázs nélkül 17−22 millió, míg a 3−4 éves társasházi lakások négyzetméteréért 180−190 ezer forintot, a társasházakká átépített volt tököli laktanya lakásaiért pedig 170−210 ezer forintos négyzetméterárat kell a vevőknek letenniük. A használt társasházi lakások ára a városban 110 ezer forint/négyzetméterárról indul.

Szigethalomra döntően a könnyűszerkezetes építési mód a jellemző: a hasonló technológiával − hat éven belül épült − sorházi lakások négyzetméterára 125 ezer forint körül mozog. Az óvárosi részen 50-60 éves házhoz már nyolcmillióért hozzá lehet jutni, a kockaházak ára 9−11 millió forint között mozog. A Duna partján, ahol mediterrán házak, villák épültek, a kisebb házak ára hatmillióról, a nívós villáké 50 millió forintról indul.

Vízparti telkek 8−10 millióért

Eladósorban lévő családi házakból – újakból és használtakból − szintén bő a választék: a néhány éve átadott, két-három szobás, cirkofűtéses, korszerű szigetelésű és anyagú önálló lakóházak kínálati ára 13-15,5 millió forint között mozog. A hatvanas évekbeli kockaházaké is ekörül van, míg a hetvenes-nyolcvanas évekbeli tetőteraszosokért gyakran elkérik a 15-16 millió forintot. Ez utóbbiak nem igazán kelendőek, hiszen amíg a piac mozgott, addig is inkább az újak iránt volt érdeklődés.

A régió vesztesei a nyaralók

A nyaralók piaca még csendesebb a Csepel-sziget településein, mint a lakásoké. Amíg ugyanis 2007-től napjainkig átlagban a családi házak ára 10−20, addig a nyaralóké 30−40 százalékkal esett vissza. Számos tulajdonos a szülőktől örökölt üdülőtől szeretne “megszabadulni”, hiszen egyre nagyobb gond a fővárostól való távolság. A piacon a régebben épült kisebb kőépületektől a szintén régebbi és újabb, nagyobb nyaralókig széles a kínálat. Előbbiek ára – többnyire 150 négyzetméteres telekkel − 10−12 millió forint, míg a nagyobb üdülőházaké 18 millió forintról indul. De sok a gazdára váró közvetlen vízparti telek is: ezek legszebbjeinek négyzetméterára 20−25 ezer forint között, a stégeké pedig 500 ezer és 2,5 millió forint között szóródik.

napi.hu

Itt lehet hozzászólni !