Berekesztették a fővárosi közgyűlést – 900 millió volt az ára

Index.hu

 

Demszky

Bár a fővárosi közgyűlés még nem tett pontot a turulos emlékmű végére, az eredmény borítékolható, Demszky Gábor szerint ugyanis Budapest történetében ez volt az első olyan eset, hogy egy polgármester tudatosan sértett törvényt (és állítatta fel az emlékművet). Ám a közgyűlés nem jutott el a határozathozatalig, a teremben ülő jobbikosok kiabálni kezdtek (Demszky meg kapott az alkalmon, hogy provokálja őket), így berekesztették az ülést, amin egyébként 900 millió forintos pályázati pénzt bukott el Budapest.

Horvátországi nyaraló, hazaáruló, ne zsidózz! – ilyen és ehhez hasonló szitkok röppentek a fővárosi közgyűlés ülésén, amikor Demszky Gábor szónokolt a turulos emlékműről. A főpolgármester szerint először fordult elő, hogy egy kerület első, választott embere tudatosan megsértette a törvényt. Demszky Gábor szerint gyakorlatilag mindegy, hogy a XII. kerületben egy turulszoborról van szó, vagy egy trafikról, a jogszabályok semmibe vétele a lényeg. (Többek szerint a hangját megemelő főpolgármester direkt provokálta a megjelenteket.)

Egyébként az indulatok már Demszky felszólalása előtt elszabadultak, gyakorlatilag a turulos napirend tárgyalásának kezdetén. A felzúdulást az váltotta ki, hogy a városvezetés álláspontját előterjesztő Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint a közgyűlésnek nincs lehetősége a mérlegelésre, a bírósági ítéletet kell követnie, azaz a turult el kell bontani.

A XII. kerület polgármestere szerint viszont a 22-es csapdájába került a szobor. Azt ugyanis a fideszes politikus sem vitatta, hogy a bíróság döntése szinte kötelező érvényű, ám szerinte az igazságszolgáltatásnak nem kellett volna ilyen döntést hoznia, ha a főváros korábban engedélyezte volna a szobor megmaradását. Pokorni azt szeretné, ha a turul tovább élhetne és a világháború katonáinak állítana emléket, míg a civil áldozatoknak egy másik emlékművet emelnének. (A civil áldozatok emlékművével Demszky is egyet értett.)

A dühödt tüntetőket egyébként maga Pokorni is próbálta csendre inteni, mondván: kiabálással semmit nem lehet megoldani. Ám a jobbikosok nem hallgattak a fideszes politikusra, s tovább kiabáltak, illetve beszóltak Demszkynek. Ekkor a közrend helyreállítása érdekében Ikvai-szabó Imre főpolgármester-helyettes berekesztette az űlést. Egyszer, aztán még egyszer, ugyanis a jobbikosok nem mozdultak, az ülésteremből csak a képviselők szivárogtak el.

Egyébként Demszky felszólalásán kívül már csupán két jelentkező lett volna a szavazásig, az ülés berekesztés jogszerűsgét a közgyűlési folyosón több ellenzéki politikus is vitatta. Arról beszéltek, hogy a közgyűlés szervezeti és műkdödési szabályzata nem ismeri az ülés berekesztés fogalmát, a tanácskozást határozott idő megjelölésével félbeszakítani lehet. Arra viszont lehetőséget ad az szmsz, hogy a közgyűlés munkáját akadályozó swzemélyeket kivezetessék a teremből, arre azonban kísérletet sem tett a levezető elnök, Ikvai-Szabó Imre. Ráaádsul a berekesztés miatt a közgyűlés egy sor fontos kérdésről nem döntött, ilyen például a buszsáv létesítésére beadandó uniós pályázat, amelynek határideje május 5-e.

Többen nyilvánvaló provokációnak nevezték a történteket, rámutatva arra, hogy ha Pokorni Zoltán reggeli javaslatát elfogadják és első napirendi pontként tárgyalják az ügyet, akkor a tüntetőknek nem lett volna okuk délután demonstratíve megjelenni, hiszen azzal már nem befolyásolhatták volna az addigra megszülető döntést.

Ezek persze csak elvi purparlék, ám ami az ügy pragmatikus részét illeti: ha a megjelentek nem zajongnak, akár meg is adhatta volna a fővárosi közgyűlés a turulos emlékmű fennmaradási engedélyét. Ugyanis a mindössze egy fős koalíciós többség a mai napon épp szünetelt, az egyik képviselő beteget jelentett. Továbbá az MDF frakciója előre jelezte, hogy egyértelmeűn a szobor életben tartására voksol.

900 milliót bukott Budapest az ülés berekesztésén

900 millió forinttól, 17 km buszsávtól esett el a főváros a berekesztett ülés alatt, tájékoztatta el az Indexnek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője. A közép-magyarországi régió települései, így Budapest is május 5-ig pályázhatott volna buszsávépítésre. A VEKE segítségével előkészített fővárosi tervekben 12 helyszínen (Dózsa György út, Pesti út, Törökvész út, Régi Budaörsi út, Hegyalja út, Szentmiháyi út, Andrássy út stb.) 17 kilométernyi buszsáv létesülhetett volna, ha a pályázatot még időben jóváhagyta volna a Fővárosi Közgyűlés.

Közleménycsata a kismamabérlet körül

Szeptember 1-jétől lesz a BKV járművein használható kismamabérlet, döntött a közgyűlés csütörtökön. A jóléti intézkedés bejelentésében érdekes módon azonban nem a fővárosi politikusok, hanem a BKV volt a leggyorsabb, Hagyó Miklós jótéteményeként titulálva a kedvezményes utazást biztosító lehetőséget. “Azonban a korrekt tájékoztatás megkívánja, hogy emlékeztessünk arra, Hagyó Miklós mostani előterjesztését jóval megelőzte Dr. Rétvári Bencének, a fővárosi közgyűlés KDNP-s képviselőjének a kismama bérletre vonatkozó előterjesztése.” – írja válaszul a KDNP közleménye. A kismamabérletről való döntés tavaly decembere óta húzódik, legutóbb a kormánypárti többség március 27-én szavazta le. Függetlenül az ötletgazdától szeptember 1-jétől minden budapesti, GYES-en vagy GYET-en levő szülő kiválthatja a bérletet, ami 3250 Ft lesz.

Forrás: Index.hu

Egy hozzászólás “Berekesztették a fővárosi közgyűlést – 900 millió volt az ára” bejegyzésre

  1. Székely szerint:

    Kiabálással valóban senki nem megy semmire. Várom azonban, hogy az összes engedély nélküli, vagy nem az előzetesen elkészített okmányok szerinti építkezést állítsassa le Demszky, a hivatalok ne adjanak rá fenmaradási engedélyt, és amit illegálisan húztak fel, azt a bíróság vagy Demszky bontassa le. Nagyvállakozóéknál biztos nem szerezne piros pontot, talán a mindenkori kampánypénzei is csökkenénnek, de ilyen az élet. Egyrészt.
    Másrészt kezd nagyon elszomorítani a jelképek körüli állandó vita, és balliberális sárdobálás. Persze akik kormányzati, vagy városvezetési sikereket nem tudnak felmutatni, azoknak és holdudvaruknak biztos csak ez maradt.

Itt lehet hozzászólni !