Tarthatatlan a BRFK létszámhiánya

Népszabadság

Rendőr

Sürgős állami beavatkozás nélkül a főváros rendőrsége nem tudja tartani a nehezen elért eredményeit. Ehhez azonban el kell érni, hogy a rendőrök akarjanak Budapesten szolgálatot teljesíteni, mert ma nem akarnak – foglalta össze Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke a BRFK jelenlegi helyzetét.

Tegnap ugyanis a főváros szakbizottságának tagjai meghallgatták Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány beszámolóját a rendőrség elmúlt évi munkájáról.

A főkapitány elmondta, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben tavaly volt a legalacsonyabb, nem érte el a százezret. Tovább csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, de a felderítést javítani kell.

A főkapitány emlékeztetett rá, hogy a tavalyi létszámelvonás és elvándorlás miatt a közterületre vezényelhető erők létszáma 50 százalékkal csökkent. A BRFK-ról az év elején csaknem 1300 rendőr hiányzott.

Danielisz Béla elnök azt javasolta, számolják ki, mennyi pénz szükséges az 1500 rendőr pótlásához és a fővárosi rendőröknek juttatandó 30 százalékos Budapest-pótlékhoz. Ezt az összeget kérje Demszky Gábor a miniszterelnöktől és az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Ez ugyanis az a minimum, amely hosszabb távon is biztosítaná a rendőrség megbízható működését és a közbiztonság javulását, valamint azt, hogy a rendőrök szívesen vállalják a fővárosra jellemző többletfeladatokat és fokozott kockázatot.

Forrás: Népszabadság

2 hozzászólás “Tarthatatlan a BRFK létszámhiánya” bejegyzésre

  1. morzsi szerint:

    Ez roppant érdekes. Mikor oszlatni kell van létszám, csak azonosító nincs!

  2. david03 szerint:

    Kedves morzsi!

    Az oszlatások idején Budapesten lévő rendőrök létszámának nagyrészét vidékről toborzott állományosok tették ki. Míg itt oszlatták a jónépet, addig vidéken “egy szál rendőr” sem maradt. Ez az előidézett helyzet aminek a mai napig érezni hatását nem kevés pénzbébe került az államnak, amit természetesen az adófizetőkkel fizettetnek meg.

Itt lehet hozzászólni !