Az Albert házaspár átadta az aláírásokat

Mno.hu

Tb-mentő népszavazás

Visszavonhatatlanná vált az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés, miután az Albert-házaspár csütörtökön átadta az Országos Választási Irodának (OVI) az összegyűjtött, a szükségesnél mintegy két és félszer több, közel félmillió aláírást. A népszavazást várhatóan ősszel tartják.

Az átadáson az OVI-t a kezdeményezők arról tájékoztatták, hogy 31 ezer íven 491 958 aláírást gyűjtöttek össze három hónap alatt. Az íveket egy kisbuszon vitték a választási szervek ferencvárosi, Balázs Béla utcai épületébe, ahová az átadásra az újságírók is elkísérhették a kezdeményezőket. Rytkó Emília, az OVI vezetője azt közölte, hétfőn ül össze az Országos Választási Bizottság (OVB), amely várhatóan arról határoz, hogy az OVI 45 napon belül hitelesítse az aláírásokat.

Az aláírásgyűjtők azt közölték, részt kívánnak venni a hitelesítési folyamatban; az OVI vezetője jelezte, ezt lehetővé teszik. Újságírói kérdésre Rytkó Emília elmondta, az országgyűlésnek nincs mérlegelési joga, tehát el kell majd rendelnie a népszavazást, ha 200 ezer hiteles aláírást találnak. A kezdeményezést támogató, és az aláírásgyűjtésben részt vevő szakszervezetek és civil szervezetek sajtótájékoztatójukon a kormányt tették felelőssé amiatt, hogy mintegy négymilliárd forintért újabb népszavazást kell tartani.

Gaskó István, az aláírásgyűjtésben részt vevő Liga Szakszervezetek elnöke emlékeztetett arra, hogy „gyakorlatilag az egész társadalom felemelte a szavát” a több-biztosítós, üzleti lapon működő társadalombiztosítási modell bevezetése ellen. A kormány nem hallgatta meg a társadalom tiltakozását a törvény elfogadása előtt, a sztrájkok és tüntetések ellenére sem – fűzte hozzá.

Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) képviseletében azt hangoztatta, a félmillió aláírás azt bizonyítja, hogy nem lehet hosszú ideig a nép ellen cselekedni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazás sikere esetén három évig egyetlen kormánynak sem juthat eszébe az üzleti alapú biztosítás bevezetése.

Várady Tibor, a Védegylet, a NOE és a Humanista Mozgalom által létrehozott TB-mentők képviseletében úgy vélte, ez az egyetlen biztos út a privatizáció megakadályozására a jelenlegi bizonytalan politikai helyzetben.

Albert Zsolt, a népszavazás kezdeményezője szerint a társadalmi szervezetek bebizonyították hogy van erejük, és hogy a fontos kérdésekből a civileket nem lehet kihagyni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munka nem ért véget, és hogy a civil szervezeteknek még eredményessé kell tennie az őszre várható népszavazást.

Az OVB várhatóan másfél hónap múlva határozatban állapítja meg az aláírások számát. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot, ám a népszavazás megtartása már elkerülhetetlen. Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”. A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.

Forrás: Mno.hu

10 hozzászólás “Az Albert házaspár átadta az aláírásokat” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    -5.000.000.000Ft! Kinek a pénzéből?

  2. morzsi szerint:

    Az 5.000.000.000 Ft-nál sokkal többe kerül nekünk a bevezetés!

    Be kéne mindenkitől szedni, szedetni a járulékokat és sokkal több pénz kerülne a TB., az EB., és az államkasszába is!

  3. leslie szerint:

    A kormány ezt a pénzt megint kihúzza az adófizetők zsebéből, mert a végeredmény boritékolható. Sajnos,még mindig sok, tudatlan, egyszerű ember azt hiszi, versenyezni fognak érte a magánbiztosítók-főleg a nyugdíjasok és a krónikus betegek után.Be kéne látni már, nem kér a nép a rá eröltetett ÖNGONDOSKODÁS-ból.

  4. Kovács Ernő szerint:

    Graskó nem a kormány!

  5. atata szerint:

    Kedves Ernő! én igen türelmes ember vagyok – egy határig. Te azonban az idegeimen kezdesz táncolni, pedig a Csepel SC megmentése ügyében egy platformon vagyunk (de csak ott!). Próbálj meg visszakuncsorodni a kályhához ülj le és gondolkodj el mielőtt marhaságokat kezdesz írni. A Csepel SC ügyében megláttad a rákfenét, más országos ügyekben pedig a beléd nevelt merev nemgondolkodás szabályai szerint frecsegsz. Tényleg, próbáld ki, mielőtt erre a fórumra beírsz, ülj le igyál meg egy sört (ebben is segíthetek) és némi léha melázás után gondolkodj el, mielőtt a billentyűkhöz érsz. Én feltétlenül hiszek az emberek olyatán képességeiben, hogy előbb -utóbb felismerik az igaz utat.
    Még valami a fenti összegről legalább tudod mire lett elköltve, ez is egy üdítő kivétel.

  6. Csepeli Galvániszap szerint:

    Ezt a pénz megspórolhatta volna a kormány, ha visszavonták volna a törvényt.

  7. Nagyapó szerint:

    Ez a népszavazás is belekerül 5 milliárdba, mint az előző. Ki ezért a felelős? Az a kormány amelyik a nép akarata ellenére hoz döntést. Ezt az 5 milliárdot is meg lehetett volna spórolni, mint az előző 5,6 milliárdot, ha hozzánemértő kormányunk visszavonja (hány lélegeztetőgépet lehetne ezen vásárolni?) . Nem tette fizessenek az adófizetők!
    Apropó:
    Az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád szerint 1800 milliárd forint tőke „morzsolódott el” az EU támogatásokból – azaz nincs látszata. Ez hat év minden napján csak(!) napi 821 millió forint „elmorzsolódását” jelenti az EU pénzekből.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. infósferi szerint:

    Talán akkor kellett volna gondolkodni a kormányzó képviselőknek az esetleges népszavazás “veszélyére”, amikor megszavazták a privatizációs törvényt.
    Úgy néz ki, elhitették magukkal, hogy mindent le lehet nyeletni az emberekkel. A tanulság: többre kell becsülni azt, aki megválasztott!

  9. Kovács Ernő szerint:

    atata: Nekem nem kell leinnom magamat, hogy lássam az igaz utat! Honnan tudod, hogy a tiéd az igazi? A fröccsöt jobban szeretem!

  10. atata szerint:

    K. Ernő! azt senki sem mondta idd le magad, de szánj időt arra, hogy mielőtt le ülsz a gép éle és billentyűzől, gondold át mit teszel, és esetleg azt is ,hogy miért. Igazából én is boros vagyok (száraz fehér Balaton-felvidéki….),de az ember kész áldozatokat is hozni. A borra pedig vonatkozik a francia paradoxon törvénye, talán egyszer arról is mesélek, de nem biztos, hogy a tej a legegészségesebb ital a vízen kívül. Sok sikert az IGAZ út kereséséhez.
    ceterum censeo: a Nagyapó sentenciája.

Itt lehet hozzászólni !