Tenyérből etetik a csepeli SZDSZ-t

A Fidesz-KDNP csepeli frakciójának sajtóközleménye

 

tenyérből etetik…

Évi 36 milliót kaszál a helyi pártvezér cége

Országos felháborodást keltett a közelmúltban, hogy Kál Károlynak, csepeli SZDSZ-es képviselőnek, pártja kerületi elnökének cége őrzi közpénzen az 1200 tonna mérgező galvániszapot. A Fidesz javaslatát, mely szerint az ilyen jellegű gyanús és visszatetsző üzleti kapcsolatokat, politikai összefonódásokat szüntesse meg az önkormányzat, az MSZP frakció – Tóth Mihály polgármester asszisztálása mellett – előbb titkosította, majd a napirendről is levetette. Az előterjesztést elkészítő önkormányzati képviselő, bizottsági elnök társunk ellen pedig vizsgálóbizottságot állítottak fel. Kál Károly gazdasági kapcsolatait az SZDSZ országos tanácsának elnöke, Gulyás József – Wekler Ferenc baranyai ámokfutásával egy lapon említve – elítélte, erkölcsileg és politikailag egyaránt károsnak nevezte.


A 2006-ban „Az önkormányzatnak kontroll kell” szlogennel kampányoló Kál Károly szó szerint érthette ígéretét: az ő cége őrzi ugyanis az önkormányzat számos ingatlanát, a vagyonkezelőt, a csepeli piacot, és több játszóteret, sőt a gerincút építése miatt szétdózerolt családi otthonok telkeit is. Ez a kontroll a rendelkezésünkre álló pénzügyi adatok szerint, évente átlagosan 36 millió forintjába kerül a csepeli adófizetőknek. Amikor Borbély Lénárd, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnöke, a Fidesz-KDNP csepeli frakciójának tagja, a képviselő cégének szerződései után érdeklődött, az MSZP-SZDSZ vizsgálatot indított a Fideszes képviselő ellen. Abszurd, cinikus és önkormányzati törvény – ellenesen, a vizsgálat tárgya az volt, hogy pénzügyi-ellenőrzési bizottsági elnökként Borbély Lénárd képviselőnek volt-e joga élni képviselői és bizottsági elnöki jogkörével.

A csepeli önkormányzat testülete a múlt héten nyílt ülésen tárgyalta a Borbély Lénárd ellen indított vizsgálóbizottság jelentését. Az ő indítványát viszont – melyet előbb zárt ülésre tettek – végül levették a napirendről. A levetetett indítvány a következőt javasolta volna: „a Képviselő-testület határozottan elutasítja, hogy az önkormányzat akár közvetlenül, akár cégein keresztül anyagi érdekeltségű kapcsolatban álljon a testület bármely tagjának vállalkozásával.”

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója továbbra is összeegyeztethetetlennek tartja a képviselői munkával Kál Károlynak az önkormányzattal fennálló gazdasági kapcsolatait. Az SZDSZ-es képviselő cégén keresztül abban érdekelt, hogy minél tovább „őrizhesse” biztos pénzért a Duna-parti galvániszap-telepeket, a leendő gerincút elhagyatott telkeit. Így a galvániszap mielőbbi elvitelével és a gerincút megépítésével kapcsolatban ellenérdekeltté, városatyai döntéseiben pedig befolyásolhatóvá vált.

A közpénzekkel való politikai haszonlesés az elmúlt években eluralkodott az MSZP-SZDSZ által vezetett közéletben. A csepeli példa azt mutatja, hogy a „Zuschlag-modell” bűncselekményei csak a jéghegy csúcsát képezik, azonban a jogsértőnek nem nevezhető, de erkölcsileg gyomorforgató szocialista – szabad demokrata mutyizás az önkormányzatok szintjén is jelen van. Elgondolkoztató, hogy Gyurcsány Ferenc legutóbbi ötletrohama, a közélet tisztaságát megcélzó hét pontja sem tartalmaz olyan javaslatot, amely megszüntetné a mai, erkölcsileg tarthatatlan állapotot.

Mindezen okok miatt továbbra is azt követeljük, hogy vagy Tóth Mihály polgármester azonnal szüntesse meg a Kál Károly SZDSZ-es képviselő cégével fennálló szerződéseket, s a lehető legrövidebb idő alatt írjon ki új pályázatot az őrző-védő munkák elvégzésére.

Budapest, 2007. október 4.

Németh Szilárd
Frakcióvezető
Fidesz-KDNP csepeli frakciója

10 hozzászólás “Tenyérből etetik a csepeli SZDSZ-t” bejegyzésre

  1. galvániszap szerint:

    és milyen trehányul őrzik… nem is őrzik, néha arra járnak. A kerítés egyébként lukas, az megy be aki akar… gondolkodom, hogy emlékbe elrakok pár kilót…

  2. Karcsi szerint:

    Ez sajnos nem csak Csepelre és az SZDSZ-re jellemző, mindehol megy a “mutyizás”. Azután mindegyik párt úgy tesz, mintha csak a másik lenne bűnös, és ő szent.
    Jó lenne, ha a – hál’ Istennek – erősödő csepeli civil kezdeményezésekre nem ülnének rá a pártok, és azok hatékonyabban meg tudnák valósítani az önkormányzat társadalmi kontrollját, mint a jelenlegi hisztériakeltő, hataloméhes ellenzék.

  3. Csepeli Galvániszap szerint:

    A “viszkis” rablóra is lehetett volna mondani: sajnos nemcsak rá jellemző, hogy lop és rabol, hanem mások is csinálnak ilyet. Nehogy felmentsük már őket!

  4. Csepeli Galvániszap szerint:

    Karcsi, most látom milyen könnyen osztogatod a magad címkéjét: “hisztériakeltő, hataloméhes”. Az biztos, hogy ha a Fidesz lenne hatalmon, akkor a Kál Károly cégének nem menne az a havi hárommillió forint közpénz. Vagy képviselő lehetne, vagy vállalkozó. De hogy ugyanannak az önkormányzatnak képviselője legyen meg ilyen szinten biznisztársa is, az valószínűleg ki lenne zárva. És ez max. Kál Károly részére lenne hisztérikus. Amúgy meg a Kádár rendszer vége óta az aktuális ellenzék dolga az, hogy demokratikus úton ellenőrizzen, ha szükségesnek látja kritizáljon, és demokratikus választások során – ha a választók úgy döntenek – hatalomra jusson. Ez nem hataloméhség, hanem verseny.

  5. Laja szerint:

    Látom Karcsi nagyon a védelmébe vette a helyi MSZP-t. Jól működik a párthűség. Ha Karcsinak jó ez az egyhelyben toporgás, vagy rothadás, ami a kerületben van, akkor a megfelelő oldallal szimpatizál. Engem nem érdekel, hogy ki vezeti Csepelt, de a jelenlegi vezetés a bandájával együtt elhúzhatna már innen a lehető legmesszebb. Kártékony a működésük. Ez az szdsz-es Kál pedig kiváncsi vagyok, hogy tud-e még tükörbe nézni? Bár gondolom neki ez nem probléma. A választások alatt olvashattunk már róla internetes újságokban, miszerint 3/2-es, vagy 3/3-as ügynök volt. Már nem tudom melyik, lehet, hogy mind a kettő. Egy bandába tartoznak: Tóth, Kál… stb.

  6. Karcsi szerint:

    Érdekes, de pont ma volt a hírekben, hogy az SZDSZ azt javasolja, hogy az önkormányzati képviselőkre hasonló gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkozzanak, mint az országgyűlési képviselőkre… Ez esetben pedig Kál Károly barátunk elmehetne a … És akkor én még mindig SZDSZ szavazó vagyok…

  7. Karcsi szerint:

    Ja, nem hataloméhség, hanem verseny… ebben igazatok van, csak nekem nem szimpatikusak az eszközeitek.

  8. Ábel Attila szerint:

    Amikor elfogynak az érvek, akkor jön a “hataloméhség”, “szélsőjobbal cimborál” és hasonló megjegyzések. Úgy látom Karcsi, hogy elfogytak az érveid.

  9. Ponyicsányi Márta szerint:

    Laja!
    Pont igy van ahogy irod!
    Elhuzhatnának a lehető legmesszebb!
    Oda a kerületben ahol laknak!!!!!!

  10. János szerint:

    Mit várhatunk amikor miliárdosok “vezetik” ezt az országot. Ami itt Csepelen történik az csak ” nudli “, ahogy szokták mondani. ! Egyébként mindent megmagyaráz számomra az a kijelentés, amit egy MSZP.-s országgyülési képviselő mondott, ” tudomásul kell venni, ma Magyarországon kapitalizmus van “. Mindezt egy televiziós müsorban az MTV. 1, Kedd 21 cimü adásában mondta. Ez világos beszéd nem kell ragozni !! Ezt akartuk ??? Valószinüleg nem . De bizony a kapitalizmus az tényleg verseny a javából. Hajsza a pénz után teljes gázzal, amig lehet. !!!!!

Itt lehet hozzászólni !