Ez a lemaradás programja

Inforadio.hu

 

Csaba László

Csaba László közgazdász szerint a kisebbségi kormányzás csak stagnálást jelentene a gazdaság számára. Az egyetemi tanár hozzátette: a jelenlegi, rossz mutatókon csakis komoly és drasztikus változtatásokkal lehetne javítani. A szakértő arról is beszélt, hogy jelenleg nincs olyan program, ami hosszú távon meghatározná a gazdasági irányt Magyarországon.

Aggasztónak tartja az alacsony gazdasági növekedési rátát Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az Európai Unióban minden tagállam gyorsabban növekszik.

Ez a lemaradás programja, aki ebben az országban akar élni, az nem lehet elégedett – tette hozzá a szakértő, aki úgy véli: az elmúlt évek gazdaságpolitikája kimerült a közterhek növelésében, a bürokrácia fokozásában és a pótcselekvésekben, miközben a foglalkoztatottság csökkent, a munkanélküliség pedig nőtt.

Irányváltásra van szükség, és ezt mindenki tudja – jelentette ki a szakértő.

Csaba László szerint a kormányzat gazdaságpolitikájának problémája eddig is az volt, hogy irreleváns: sok, önmagában fontos kérdéssel foglalkoztak, ám ezek a gazdasági növekedést nem érintették, az inflációcsökkentés, az euró bevezetése szempontjából jelentéktelenek voltak

Teljesen mindegy például, hogy mi történik az egészségügyben, hiszen az csupán kis részét, mindössze 5 százalékát teszi ki a nemzeti terméknek – fűzte hozzá az egyetemi tanár.

Nincsenek jó programok

Csaba László szerint jelenleg egyáltalán nincs olyan program, ami hosszú távon meghatározná a gazdasági irányt Magyarországon, ám a mindenkori ellenzéktől ezt nem is lenne méltányos számon kérni. A közgazdász úgy látja: az ellenzék óvakodik is attól, hogy az általánosságokon túlmenő gazdasági koncepciót formáljon.

Szükség van arra, hogy szakmai műhelyek gondolkodjanak egy ilyen programon – mondta az egyetemi tanár, aki úgy tudja, hogy a munka, civil kezdeményezések nyomán már megindult.

E munka eredményeként nyilván nem egy számokat, mértékeket, lépéseket, ütemezést tartalmazó kormányzati elképzelés alakul majd ki, de a koncepció választ adhat olyan kérdésekre, hogy akarunk-e ekkora államot és adóterhelést, be akarjuk-e vezetni az eurót és az ahhoz tartozó fegyelmezett gazdálkodást vagy sem – tette hozzá Csaba László.

Forrás: Inforadio.hu

14 hozzászólás “Ez a lemaradás programja” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Igaza van Csaba László professzornak. Még az ellenzéknek sincs igazi gazdasági programja. De ez azért van, mert még Csaba professzor sem rendelkezik pontos adatokkal, amiknek alapján el lehetne indulni. Hosszútávra tervezhető a nyugellátások, az oktatási – és egészségügyi költségek. Ismertek a demográfiai adatok, így ezek a kiadások nagy pontossággal kiszámíthatók.
    Van azonban a kiadási oldalnak egy olyan része amely nem ismerhető meg. Ez a kormány pazarlása, mint pl. 20-30 főre bérelt 120 személyes különgép 19 millióért Bukarestbe, új Audi flotta a vezetőknek, izraeli vízágyú, stb.
    Még nagyobb a közbeszerzéseknek álcázott pénzkiáramlás. Tegnap bejegyzett, 3 millió Ft törzstőkéjű kft- k milliárdos megrendelései, áron alul eladott honvédségi eszközök, Európa legdrágább autópálya-beruházásai, a világ legdrágább metróépítkezése, olcsó áram a csókos cégeknek (ez pl. 3000 millió Ft a kádkőgyárnak, amiből aztán lehet évi 90 milliót részesedésként felvenni), valamint a 20-30 évre titkosított szerződések, mint pl. a Déli Áramlatról szóló, stb.
    Ezeket a költségeket megismerve lehet majd tervezni, és meghatározni a jövőt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Kovács Ernő szerint:

    Csaba László, ha olyan okos, akkor miért nem lesz miniszterelnök? Könnyű okoskodni a partvonalon kivűlről! Pláne jobboldalról!

  3. Nagyapó szerint:

    T.
    Kovács Ernő
    Elárulok egy nagy titkot. Ezek az emberek először is elvégeznek néhány egyetemet, azután elolvasnak egy csomó szakkönyvet, majd leülnek az íróasztalhoz és várják, hogy eszükbe jusson valami. Van sok olyan, akinek ez sikerül. Ezek ettől olyan fenemód okosak.
    Apropó soroljon fel néhány baloldali tudóst!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. leslie szerint:

    Az elmúlt hónapokban sok előremutató gondolatot olvashattunk a magyar gazdaság sürgető feladatairól, adóreform törekvésekről.A partvonalon túlról persze könnyű okoskodni, de akik vállalták az ország jobbítását, azok munkálkodásainak az eredményét a bőrünkön érezzük. Miért baj, ha valakik közzé teszik elképzeléseiket? Vagy tényleg, sokan azt hiszik, ez a lehető legjobb út, amin megyünk?

  5. Bubus szerint:

    Biztos, hogy kellenek megszorítások. De ha ég a ház, nem azt kérik fel az oltására, aki felgyújtotta.

    Márpedig ezt az országot a Medgyessy-Gyurcsány kormány gyújtotta fel – ha szabad a hasonatot hasznáglni. Először a 23 ezer román fenyegetésével lelkileg, aztán a 100 napos programmal, 100 lépéssel, 48 ponttal XY pillérrel és a nagyüzemi tolvajlás bevezetésével gazdaságilag is. Arról nem is beszélve, hogy külhoni magyarjainkat úgy mutatták be itthon, mint a bűnözőket, akiknek csak gyógyellátásra és a nyugdíjasok 13. havi fizetésére fáj a foguk.

  6. Csepeli Galvániszap szerint:

    Ezzel a kormánnyal semmire nem jutunk. Csak egy olyan vezetés képes kirángatni az országot a slamasztikából, amelyik hiteles. Ezeknek még azok sem hisznek, akik rájuk szavaznak.

  7. LB szerint:

    Nagyapó!

    Vannak baloldaliak is szép számmal, pl. Glatz Ferenc.
    De egy tudós nem attól “okos”, hogy jobb vagy baloldali.

    Ráadásul emlékeim szerint Csaba László sem nem jobb, sem nem baloldali. Ha már muszály skatulyázni, én inkább liberálisnak mondanám.

  8. Wass Albert barátja szerint:

    Kedves Ernő!
    Az a baj, hogy Csaba László jobboldali? Mit jelent baloldalinak lenni? Ha vannak kifejezetten baloldali értékek – és, ha valaki,akkor Te biztosan tudod, hogy mik ezek- írd már meg nekünk, ne hallgasd el előlünk ! Szerinted Gyurcsány megfelel a baloldali értékeknek?
    Ajánlom az “adminisztrátornak”, hogy indítson ezzel a kérdéssel egy oldalt , a “Kovács Ernők” és “Nem Kovács Ernők” ütköztessék véleményüket !
    Hallgatlak Ernő!!!!

  9. leslie szerint:

    Jól tudjuk, kiknek áll ma érdekében, hogy a lényegi kérdésektől elvonják az emberek figyelmét. Ebben a fórumban is volt már ilyen közismert figura.
    Úgy gondolom, hogy az érdemi vélemény cserétől el kell választani a sekélyes, esetleg felkérésre írt hozzászólásokat.

  10. Kovács Ernő szerint:

    Wass Albert barátja: A baloldali értékek is változnak, mint minden. Nem az a balodali politika, amit az ellenzék vezére kinál az embereknek! Igérget a semmiből, megtéveszti az embereket! Az embereknek el kell mondani a valós tényeket, és utat mutatni, hogyan lehet elindulni ebből a reménytelen helyzetből! Az a régi módi baloldali politika már csak Kínában, Kubában, és Észak-Koreában vergődik! De, ahogy nézem az ellenzék is valami hasonlót akar!

  11. atata szerint:

    Kedves K. Ernő ebben a fejetetejére állított világban felejtkezzünk már el a jobb, bal oldali értékekről szóló blablákról. Általános emberi értékek vannak, ezek a világ egyik legrégibb történelmi könyvében összefoglalódnak 10 pontban. ( HA NEM JÖSZ RÁ MAGADTÓL, HOGY MIRŐL ÍROK/ BESZÉLEK , ÚGY A KÉSŐBBIEKBEN SEGÍTHETEK.)
    Nyilván valóan nem érték az ha magunk hasznára és mások kárára herdáljuk a közös vagyont és a ránk bizott javakat esetleg országot.
    Ebben a mai világban -Mitterand szerint is- egy csendes világháború folyik, mi ebben vesztésre állunk több sebből vérzünk és a Hegedűseink irányítják az országot. Valószinűleg az árulás, a mások érdekeinek szolgálata az ország akaratának semmibe vétele a jelelegi bal legfőbb értéke. erre varrjál gombot.
    Ceterum censeo: Nagyapó idevágó igazsága.

  12. LB szerint:

    Ernő! Igazán levehetnéd már a szemellenződet és megpróbálhatnál felülkerekedni a fidesz-orbán fóbiádon.
    Azt írod OV-ről: “Igérget a semmiből, megtéveszti az embereket!”
    Ajánlom figyelmedbe GYF öszödi beszédét, Olvasd el többször és próbáld megérteni. Talán idővel te is rájössz, ki ígérgetett, ki hazudott és ki tévesztette meg az embereket hosszú időn át.

    Egy egyszerű példa. A szomszédod, egy építési vállakozó titokban felgyújtja a házadat, ami porig ég. Később ezt baráti körben be is vallja, amit idővel te is megtudsz. Ezt követően te őt bíznád meg a házad újjáépítésével??? Mert hasonló esetben én feljelenteném és börtönbe csukatnám!

  13. infósferi szerint:

    Hat év bal oldali kormányzás eredménye után akár,csak egy bal oldali értéket jó lenne megismerni. Aki tud ilyet, írja meg! Amit 3. éve látunk, azt jól jellemzi, hogy amíg a tömegek szegényednek, addig a vékony gazdasági elit vagyona dinamikusan gyarapszik.

  14. alkimista szerint:

    Baloldali értékek:
    -Esélyegyenlőség -Mindenki egyenlő mércéve méretik
    -Általános szellemi és gazdasági jólét
    -Mindenki számára elérhető, az adófizetők forintjaiból fentartott színvonalas egészségügyi és oktatási szolgáltatás
    -A munka becsülete -Anyagilag és erkölcsileg megbecsült munkavállaló
    -Létbiztonság
    -Szellemi szabadság, a szabad gondolat építő ereje

    Ernő, te és a barátaid (pl. Táncsics Antal), ezek közül melyikért is tettetek valaha egy icipici lépést is???
    (Ui: A kérdésben buktató van, nem a sajátodról, a közéről van szó, persze!!!)

Itt lehet hozzászólni !