A kisebbségi kormányzásban az egész ország kivérezhet

Inforadio.hu

Tölgyessy Péter

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc előtt egyetlen az ország javát szolgáló megoldás áll igazán: ha az SZDSZ véglegesen kilép a koalícióból, akkor a szocialistáknak maguknak kell kezdeményezniük az előrehozott választásokat. A politikai elemző hozzátette: csak a szabad demokraták állandó, aktív támogatásával tud működni az MSZP kisebbségi kormánya. A szakértő arról is beszélt, hogy véleménye szerint a szocialista és szabad demokrata koalíciót döntően egyetlen politikai akarat mozgatta: mindenáron megakadályozni a jobboldal és annak vezére, Orbán Viktor hatalomra jutását; emiatt hoztak olyan gazdaságilag irracionális döntéseket, ezért osztogattak, amellyel csak mélyítették a gazdasági válságot.

Az eddigi miniszterelnökök közül Gyurcsány Ferenc távozik majd a legnagyobb kudarccal, ám még csúfosabb lehet a távozása – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint a kormányfő előtt egyetlen az ország javát szolgáló megoldás áll: ha a szabad demokraták véglegesen kilépnek a koalícióból, neki vagy pártjának kezdeményeznie kell az előrehozott választásokat.

A szakértő szerint a koalíciós pártok előtt ma csupán egyetlen remény áll: visszaszerezni valamit az elveszett népszerűségből. Ezt alighanem úgy próbálják majd elérni – tette hozzá Tölgyessy Péter -, ahogy Gyurcsány Ferenc tette, amikor 2004-ben miniszterelnök lett: médiakormányzással, szép ígéretekkel, pontokkal és osztogatással, minden bizonnyal ezt jelenti a kormányfő által említett “bársonyos reform”.

A politikai elemző úgy véli: kizárt, hogy a szocialisták és a szabad demokraták más utat választanak, hiszen a megszorítások és reformok politikája kudarcot hozott számukra. Tölgyessy Péter hozzátette: attól tart, hogy a tétova kisebbségi kormány működése nagyon sokba fog kerülni az embereknek.

A démoni jobboldalról

A baloldal mindenáron meg akarja akadályozni a jobboldal, és Orbán Viktor visszatértét. Olyan mértékig azonosították a sátánnal a magyar jobboldalt, hogy úgy vélik: azzal szemben csaknem bármit meg lehet tenni – jelentette ki Tölgyessy Péter.

A politikai elemző úgy véli: a jobboldal démonizálása mindent felülírt, emiatt hozott a kormány olyan gazdaságilag irracionális döntéseket is, amelyek mélyítették a gazdasági válságot. A szakértő hozzátette: a jobboldal távol tartásával a reformközgazdászok is egyetértettek, így, amikor 2002 és 2006 között folyt a költekezés, meglehetősen halkan mondták, hogy nem kellene szórni a pénzt.

Amikor tarthatatlanná vált a helyzet, a második Gyurcsány kormány kádári típusú megszorításokat vezetett be: szétterítették a terheket a társadalomban, adóemeléssel és inflációkeltéssel, pontosan úgy, ahogy a Kádár-rendszerben tették – mondta Tölgyessy Péter, hozzátéve: emiatt rögtön elveszítették választói támogatásukat.

Erőszakos jótevő

A politikai elemző szerint, amikor a kormány demokratikus felhatalmazása megingott a megszorítások bejelentésével, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után pedig szabályosan összeomlott, Gyurcsány Ferenc a magyar jövő felől kezdte magát legitimálni, és átcsúszott a másik baloldali hagyományba, a messianisztikusba, a felülről való modernizációba.

A miniszterelnök ekkortól úgy gondolhatta: akkor is boldogítani fogja a választókat, ha az nem tetszik nekik, felülről végrehajtott, nagyszerűnek képzelt reformjaival – fűzte hozzá Tölgyessy Péter.

Csak az SZDSZ-ben bízhatnak

A volt kormánypártoknak, ahhoz, hogy talpon maradjanak, az lenne adolguk, hogy megfordítsák a jelenlegi helyzetet, amikor is az ellenzék választói támogatottsága meghaladja a kétharmadot. Erre nem lehet alkalmas egy olyan kisebbségi kormány, amely többségi kormányzás és sok-sok válság után született.

Tölgyessy Péter, felvázolva a lehetőségeket, úgy fogalmazott: ha a Magyar Demokrata Fórum úgy döntene, hogy megmenti Gyurcsány Ferencet, az alighanem a párt kiesését jelentené a következő parlamentből.

A másik lehetőség – tette hozzá a politikai elemző – a szavazatvásárlás. A szocialistáknak elvileg 190 képviselőjük van, Horn Gyula és Toller László azonban nem vesz részt a parlamenti munkában, vagyis hat állandó szavazatot kellene szerezniük, erre azonban a szakértő szerint nincs sok esélyük.

A szocialisták, reálisan, csak az SZDSZ-ben bízhatnak – jelentette ki Tölgyessy Péter. A politikai elemző hozzátette: az MSZP-nek már ahhoz is hat szavazat kell, hogy határozatképes legyen az Országgyűlés. Ez pedig eleve nincs meg, ha a szabad demokraták esetleg úgy döntenek, hogy a szavazásoktól való távolmaradásukkal segítik az ellenzékkel szemben többséghez a szocialistákat.

A parlamenti matematika szerint tehát a szocialisták csak akkor tudják működtetni a kisebbségi kormányzást, ha a szabad demokraták képviselői minden fontos törvényt, és főleg a költségvetést megszavazzák – fűzte hozzá Tölgyessy Péter.

A kisebbségi kormányzás a két volt kormánypárt szoros együttműködése nélkül rövid idő alatt elemésztheti a megszorítások eredményeit, a költségvetés kisebb hiányát. Ha még több viszály jön a szocialisták és a szabad demokraták között, akkor tökéletesen összeomolhat az állampolgári hit a baloldal kormányzóképességében.

A kisebbségi kormányzásban nem csak a baloldal, hanem az ország is kivérezhet. Ahhoz, hogy hazánk újra esélyt kapjon, mielőbbi új választás szükséges.

Forrás: Inforadio.hu

2 hozzászólás “A kisebbségi kormányzásban az egész ország kivérezhet” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Ez a pali mitől olyan okos? Igaz elég nagy útat járt be! “Szakértőből” tele a padlás Magyarországnak!

  2. Ez egyszerűen nevetséges! Beteg társadalom egy beteg irányítás alatt – megzakkant emberek, ruppótlanúl az EU Nyugat-Balkánján. Congratulation!

Itt lehet hozzászólni !