“Mintha világbajnokságon lettünk volna” – kalandos focitornát nyert a Csepel Palesztinában

Origo

Losonci Róbert és Takács Krisztián tulajdonosok Sepp Blatter FIFA-elnök társaságában

Joseph Blatter FIFA-elnökkel fotózkodott, és Mahmúd Abbász miniszterelnökkel teázott a harmadosztályú Csepel FC, amely a szerencsének is köszönhetően és pszichológia trükköket is bevetve nemzetközi futballtornát nyert Palesztinában.

Az Európát képviselő magyarokat sztárként kezelték, rendőri felvezetéssel mentek a meccsekre, rajongók és autogramvadászok lestek rájuk, a térség bajnokcsapatai pedig csepeli labdarúgókkal erősítenének.

A Palesztin Labdarúgó Szövetség a nakba, a nemzeti gyásznap alkalmából rendezte meg május 14. és 23. között a tizenhat csapatos nemzetközi tornát, melyre Afrikából, Dél-Amerikából és a közel-keleti országokból érkeztek csapatok. A szövetség Európába is több helyre postázott meghívókat, de csak Magyarországról kapott visszajelzést.

“A budapesti palesztin nagykövetség engem kért fel, hogy keressek olyan magyar csapatot, amely kész elindulni a viadalon, melynek teljes költségét a repülőjegytől a szálláson át az ellátásig a palesztin állam állja. Gyorsan kellett reagálni a felkérésre, az élvonalbeli csapatok a futó bajnokság miatt nem értek rá, a Csepel viszont örömmel elfogadta a meghívást” – mondta az [origo]-nak a magyar-palesztin kettős állampolgárságú Abou Warda Renátó, aki korábban Újbudán játszott, ezúttal viszont a pályán és tolmácsként a csepelieket segítette.


A tornát a nemzetközi szövetség védnöksége alatt rendezték, a megnyitóünnepségen jelen volt Sepp Blatter, a FIFA svájci elnöke is, aki kedélyesen elbeszélgetett a csepeli klubvezetőkkel. “Blatter urat egy Puskás Ferencről szóló DVD-vel és Csepel-ereklyékkel leptük meg. Érdeklődött, hogy hanyadosztályból jöttünk, kérdezett Budapestről, majd örömét fejezte ki, hogy Európát egy magyar csapat képviseli” – mesélte Takács Krisztián, a Csepel ügyvezető tulajdonosa, aki Gálhidi György távozása után már edzőként is tevékenykedik a klubnál.

A házigazdák mindent elkövettek, hogy a vendégcsapatok kifogástalanul érezzék magukat. “A palesztinok tökéletes házigazdák voltak, ötcsillagos szállodában laktunk Ramallahban, minden kívánságunkat teljesítették. Mintha világbajnokságon lettünk volna, a meccsek rendőri felvezetést kaptunk, sikongattak a lányok, kiosztottunk egy csomó autogramot, az elődöntőt és a finálét élőben adta a televízió” – lelkendezett Takács.

“Az ellenfelek játékosai fizikálisan top formában voltak, ügyes, kombinatív játékot játszottak, legalább két-három fokozattal gyorsabban futottak nálunk, de a fegyelmezettségünk, a jó helyzetkihasználásunk és a veszélyes pontrúgásaink eredményre vezettek” – tette hozzá Abou Warda, aki azt mondja, szívesen leszerződtetné a palesztin bajnok al-Araami, de ő várhatóan alkalmi csapatának, a Csepelnek mond majd igent a nyáron.

A B csoportból való továbbjutást a palesztin bajnoknak köszönhette a Csepel. Az al-Araami a pályán 3-0-ra verte ugyan a magyarokat, de elkövetett egy adminisztrációs hibát. “A palesztinok nem nevezték egyik kapusukat a tornára. A játékost ellenünk becserélték, de észrevették a hibát, így a szünetben visszacserélték a kapusokat. A focistáim észlelték a látványos gubancot az ellenfélnél, de kértem őket, hogy a meccsre koncentráljanak. A találkozó után udvariaskodtunk kicsit, gratuláltunk az ellenfélnek, leszögeztük, hogy nem élünk feljelentéssel, ám mivel FIFA-torna volt, ezért hivatalból megtették mások, amely után 3-0-s gólkülönbséggel megkaptuk a három pontot” – magyarázta Takács.

A többszörös szenegáli bajnok Diraf Dakar elleni találkozó a továbbjutásról döntött, de a két meccsből kettőt nyerő afrikaiak nem tudtak az óvásról. A Csepel egy hotelben lakott a Dakarral, a magyarok pedig kitalálták, hogy eljátsszák a magukat nyeregben érző afrikaiaknak a behódoló ellenfelet. “Gratuláltunk nekik az elődöntőhöz, amelyből végül tényleg semmi sem lett számukra, mert olyan nagy mellénnyel léptek pályára ellenünk, hogy kiütéses vereségbe szaladtak bele.”

A Csepel FC még Mahmúd Abbászhoz, a palesztin elnökhöz is bejutott. “Miután a biztonsági emberei mindenünket átkutatták, egy zártkörű teázáson vehettünk részt Mahmúd Abbásznál. Közvetlen volt, mindenkivel lefotóztatta magát, érdeklődött, hogy érezzük magunk Ramallahban, mi a véleményünk az országról” – mondta Takács. A magyar küldöttségnek a meccsek közötti napokon is izgalmas programokat kínáltak nekik a szervezők, elvitték őket Jeruzsálembe és Tel-Avivba is.

A találkozókat egy új, tízezres stadionban, az al-Ramban rendezték, a palesztinai csapatok meccsén több ezren voltak, de ha külföldi klubok játszottak egymással, akkor alig ötvenen lézengtek a lelátókon. A fotósok mindig azon az oldalon ültek, ahol a nézők is, így csupa olyan fotó készült, amelyen a háttérben kongott az ürességtől a nézőtér. A Csepel az elődöntőben büntetőrúgásokkal jutott tovább, a döntőben pedig nagy csatában 1-0-ra verte a Hilal al-Quds csapatát.

A tornagyőzelemért egy háromezer dollár értékű aranyozott kupát és aranyérmeket kaptak, valamint egy akkora tablóképet, melyet alig bírt felvinni a gépre a csepeliek ügyvezetője. “Címvédőként visszavárnak minket a jövő évi tornára, terveink szerint egy másik magyar klub is velünk tart majd. Hamarosan lesz egy nőifoci-torna is Palesztinában, most ennek a megszervezésében veszek részt, mert számítanak a magyarok indulására. Próbálunk hasznot húzni a sikerünkből, a nagykövetséggel egyeztetünk arról, hogy kerülhetne pár palesztin labdarúgó a magyar bajnokságokba, miközben a jordániai bajnokkal Filó Tamás és Juhász László átigazolásáról tárgyalunk, az al-Yrmuknak ugyanis mindkét magyar játékos felkeltette az érdeklődését” – taglalta a viadal várható hozadékait a tulajdonos.

Az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Testülete május 24-i ülésén elutasította a Tököl fellebbezését, amelyet az után nyújtott be a harmadosztályú csapat, hogy nem kapta meg az NB II-es induláshoz szükséges klublicencet. A Tököl így hiába lesz bajnok, nem juthat fel, így az NB III-ban harmadik, palesztin tornagyőztes Csepel előtt ismét felcsillant a másodosztály lehetősége.

origo.hu

17 hozzászólás ““Mintha világbajnokságon lettünk volna” – kalandos focitornát nyert a Csepel Palesztinában” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    A szerencséhez is szerencse kell, meg a magyarok mindenkori “finesze “.
    Bár a politikában is így tudnánk érvényesülni…

  2. csapajev szerint:

    Sajnos hajlamosak vagyunk egy-egy részsiker után egekig emelni csapatainkat!
    A válogatottat is. Csak később jön a fekete leves. Gratulálok a csapatnak,és további sikereket kívánok.
    A további tudatos csapatépítést kell folytatni, a munkáról sem megfeledkezve!

  3. "?!" szerint:

    A tegnapi képviselő-testületi ülésen Takács Krisztián mszp-s önkormányzati képviselő, a Csepel FC ügyvezető tulajdonosa és edzője arra kérte fel Németh Szilárd polgármestert, hogy a Palesztinában elnyert kupát a holnapi meccs után ünnepélyesen adja át a Csepel FC csapatának. A felkérést a Polgármester úr elfogadta.

  4. Nemmondommeg szerint:

    A fickó a bal sarokban.
    Losonci.
    Érdekes fellendülés.
    Amíg az Ady Endre úton volt a Suzuki szalon sima hétköznapi, mezei eladó volt.
    Választások előtt megláttam a piacnál MSZP-s önkéntes pólóban szegfűt osztogatni.
    Ennyi lenne egy karrier ?
    :DDDDD

  5. Nemmondommeg szerint:

    Miért is nem csodálkozom ?
    Az oldalukon ki van ?
    Szenteczky János
    alelnök

  6. grün szerint:

    “?!”!
    N.SZ. adja át a kupát a csapatnak? Miért vette el hiszen a kép tanulsága alapján már a csapat tagjai megkapták!
    Esetleg nem tetszik Szilárdnak és visszaadja?!

  7. aggódó szerint:

    Remélem, ezek után minden csepeli büszke lesz a remek sportteljesítményre.
    HAJRÁ, CSEPEL!

  8. "?!" szerint:

    Kedves “grün”!

    A sötét agyad megvilágítása érdekében tájékoztatlak, hogy Németh Szilárd polgármester nem nem visszaadja, hanem a mai meccs után rendezendő ünnepségen a Csepel FC ügyvezetőjének a felkérése alapján, a hazai földön megismételendő átadásban vesz részt a kupa átadójaként!
    (Azt viszont, hogy a kupa megismételt átadására miért van szükség, azt kérdezd meg Takács Krisztián mszp-s képviselőtől, a Csepel FC ügyvezető tulajdonosától és edzőjétől!)

    Előre borítékolható volt az, hogy ha ezt a felkérést a Polgármester úr nem fogadta volna el, akkor most bandátok tagjai azért röfögnének és hörögnének, hogy miért utasította el a Csepel FC ügyvezetőjének mszp-s önkormányzati képviselőként előterjesztett felkérését!

    A kupa Németh Szilárd úr által történő átadása azonban még nincs lefutva, mert a Csepel FC honlapján olyan hírek is olvashatók, hogy Németh Szilárd polgármester úr mégsem lesz ott az ünnepségen, és a nevében valaki más adja át kupát.

    Kíváncsi vagyok rá, hogy a hozzád hasonló mszp-s agitátorok, a “ha van rajta sapka, akkor az a baj, ha nincs rajta sapka, akkor az a baj” alapon mit fognak sivalkodni akkor, ha igazolódnak a hírek, és a Polgármester úr mégsem fog részt venni a kupa másodszori átadása céljából rendezett ünnepségen és más adja át a kupát!

    Remélem, hogy a fenti információkkal sikerült legalább halvány világosságot gyújtani a nagyon sötét agyadban?

  9. Narancsvírus szerint:

    Szombaton, a mérkőzés után kerül sor a palesztin tornagyőzelem hazai megünneplésére is. A megnyert kupát a szurkolók előtt újra átadja a csapatnak Németh Szilárd, Csepel polgármestere.
    A Németh Szilárd lemondta. Nem jön. Jellemző. Az alpolgármestert küldi maga helyett. Undorító.
    Most akkor csak a Csepel, vagy a Fidesz?
    Képek a Csepel meccsekről itt, ha estleg Szilárd nem jön ki, akkor legalább lássa, hogyan néz ki egy Csepel bajnoki! A mai esemény képei is idekerülnek föl!! http://www.facebook.com/media/set/?set=a.207546465950673.49217.100000859632031

  10. obama szerint:

    Arról nem olvasta egyik cikkben sem, hogy melyik városban voltak a mérkőzések, ez titok?

  11. grün szerint:

    “?!”!
    Ha nem ér rá átadni N.SZ. a kupát rendelje be a csapatot a zedénnyel együtt a Neki megfelelő időpontban és teljesíccse előljárói kötelességét!
    Ahogy Bajnai feltudott menni a Sólyom nevűhöz, hogy az gratulálhasson a kinevezéséhez….!

  12. aggódó szerint:

    Két információ a fotelharcosoknak: a Csepel 2:0-ra győzött a Újbuda ellen és a kupát Ábel Attila alpolgármester adta át.

    SZÉP VOLT, FIÚK!!!!

  13. "?!" szerint:

    “grün”!

    17:55-kor ismét a lerobbant szellemi képességedhez méltó hozzászólást produkáltál!

  14. Gordon szerint:

    “Joseph Blatter FIFA-elnökkel fotózkodott, és Mahmúd Abbász miniszterelnökkel teázott a harmadosztályú Csepel FC”

    “A 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínének szavazása kapcsán egyre több korrupciógyanús ügy merül fel, a hírek szerint a FIFA bizottságának több tagja is áruba bocsátotta voksát. A FIFA vezére, Sep Blatter tagadta a vádakat, ám könnyen lehet, hogy a botrány az elnököt is betemeti.”

    http://www.samsungsport.hu/20110528/eljott-az-ido-blatter-tavozasara/

    Lehet hogy Blatter úr kampányolni ment az arab világba?

  15. Narancsvírus szerint:

    Délután a Csepel pályán volt a Palesztin nagykövet! Németh Sziárd hol volt? Nagyon sok csepelit megsértett a polgármester! Képek a polgármester úrnak, hogy miről maradt le:
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.207655415939778.49267.100000859632031#!/media/set/?set=a.207655415939778.49267.100000859632031

  16. "?!" szerint:

    Ne szívóskodj “narancsvírus”-sal fertőzött Ernőke!

    Ez a csapat csak a hajdani NB I.-es bajnok Csepel SC múltjához méltatlan NB III.-as árnyékcsapat, ezért túlzott elvárás részetekről, hogy a település első embere ezzel a lecsúszott és jelentéktelenné vált csapattal együtt szerepeljen!

  17. aggódó szerint:

    Módos településhez sikeres sportegyesület tartozik.
    Eladósodott, beruházók által nagy ívben elkerült, munkahelyekkel nem rendelkező, lakosságában elöregedett kerületnek szegény csapat dukál.

    Sajnos, Csepel nem Las Vegas. A vezetői sem Las Vegast működtetik.

Itt lehet hozzászólni !