Milliók követik évezredek szokásait ezen a vasárnapon

Stop, Vasárnapi Hírek

Évezredes kultúránkban viszonylag fiatal ünnepnek számít az anyák napja, bár már az ókori Görögországban is tartottak hasonló megemlékezést. A tavaszi ünnepségen Rheát, az istenek anyját, s vele együtt az összes édesanyát köszöntötték.

Gyakori, hogy más szakrális ünnepekkel, többnyire az adott kultúrkör szentként tisztelt nőalakjai számára rendezett ünnepéllyel kötik össze az anyák köszöntését. Ehhez hasonló ünnepek a mai napig találhatóak a legkülönbözőbb kultúrák ünnepei közt, bár sok helyen épp a pogány ünnepek elfedése érdekében a nőkultuszra épültek a vallási ünnepek is. Ám mivel a születés és az élet misztériuma továbbra sem veszett el az örök értékek közt, általában szintén egy anya képével igyekeztek pótolni a pogány anyaképeket.

A szakrális anyaünnepek közül az egyik legősibb az ókori Egyiptom Ízisz-kultusza, akit a fáraók anyjaként tiszteltek. A modern korban azonban egy sokkal hétköznapibb eredetű legendához kötik az ünnepet. Állítólag 1956-ban egy kairói újságíró ikerpár annyira meghatódott egy gyermekeit egyedül nevelő özvegy édesanya történetét, akit hálátlan fia is cserbenhagyott, hogy március 21-ét, a tavasz első napját nevezték ki anyaünnepnek. Az arab világban ez a dátum terjedt el.

A középkori Angliában már a keresztény vallás hatása érződik az anyák ünneplésének rítusában is. A húsvétot megelőző nagyböjt negyedik vasárnapján azok, akik a családjuktól messze dolgoztak, szabadnapot kaptak, hogy édesanyjukat meglátogathassák.

Magyarországon először 1925-ben, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére tartották az anyák napját. Nálunk szintén egy vallási ünnephez, a májusi Mária-tisztelet, azaz az istenanya előtti meghajlás hagyományaihoz kapcsolták az ünnepet, mely hamar igen nagy népszerűségre tett szert.

1930-ben egy elemi iskola nevelője, Sugár Béla kezdeményezte az anyák szobrának felállítását. A vöröskeresztesek felhívására több mint hatezer tanuló ajánlotta fel zsebpénzét, hogy méltó emléket állítsanak édesanyáiknak. A szobrot, melynek alkotója Kaszap Károly szobrászművész volt, 1933. május 28-án a Szent Erzsébet téren koszorúzták meg, ünnepélyes keretek közt.

Bár az utóbbi években egyre többször hallani, hogy az anyák napja – a többi ünnephez hasonlóan – egyre anyagiasabb, csak a pénzről szóló ünneppé vált, az óvodákban, iskolákban a mai napig mondókákkal, versekkel és saját kézzel készített, hímzett papírszívekkel köszöntik a gyerekek édesanyjukat.

stop.hu

6 hozzászólás “Milliók követik évezredek szokásait ezen a vasárnapon” bejegyzésre

  1. Princess szerint:

    Boldog Anyák Napját kívánok minden édesanyának, közöttük az én anyukámnak és a nagymamáimnak is egyaránt!

    http://www.youtube.com/watch?v=VsNbhwSXDB8

    Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert anyummal nagyon jó a kapcsolatunk és ezt másoknak is meg kellene érezniük. Még ha néha képtelen ötleteim is vannak és fura dolgokat teszek, de kitart mellettem és megért! 😉

  2. balla bianka szerint:

    Sajnos én már csak a sírjára tudtam virágot vinni.

  3. grün szerint:

    Ősi magyar szokás szerint, évente legalább egyszer felkeresik édesanyjukat pár szál virággal a szociális intézményekben (elfekvő, ápolási központ), hogy felnevelésükért örök szeretetükről és soha el nem múló hálájukról biztosítsák Őket!
    Ahogy a zalkotmány is mondja erre akár kötelezhetőek is lennének!!!

  4. grün szerint:

    bianka!
    Bátorság kell ám egy csokor piros szegfűhöz!!!

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2011. május 01., vasárnap – 15:57

    Tudom, hogy nem ide tartozik!

    – Én mégis megteszem!
    -A magam és családom nevében köszöntöm az egyik legdrágábbat, az ÉDESANYÁKAT minden férfi Honfitársam nevében is! -Sajnálatra méltó, hogy erre a szerkesztőségnek nem terjedt ki a figyelme! Több mint bűn! Nálam hétfőtől, ők már nem dolgozhatnának!!!-

    T. Polgármester úr!

    Kérem szíveskedjék intézkedni a tekintetben, tegnap az anyák napja alkalmával a szerkesztés súlyos mulasztása ne maradhasson következmények nélkül!
    Mégis csak tűrhetetlen az, miszerint meg sem emlékeztek az ÉDESANYÁKRÓL.
    Valóban “ennyire nem számít” édesanyának lenni Csepelen? Akkor nagyobb a baj, mint azt bárki is gondolhatná!

  6. "?!" szerint:

    “GONDOLKODÓ”!

    Ne csak gondolkodj, hanem figyeld az eseményeket mielőtt mielőtt mulasztással vádolsz másokat!

    Ha figyelmesebb lennél, akkor észre vehetted volna, hogy a Csepeli Önkormányzat hivatalos honlapján (a http://www.csepel.hu honlapon) 2011. május 01. vasárnap 07:31-től olvasható a “Szeretettel köszöntjük az édesanyákat” című írás.
    Tehát Csepelen megfelelően megtörtént a hivatalos köszöntés!

    A csepel.infoval kapcsolatban pedig “nagy gondolkodóként” illene tudnod, hogy a csepel.infó egy hírportál, amelynek jellemzően az utólagos tudósítás a feladata.

    Tanulság: Mielőtt reklamálsz és vádaskodsz jobban figyelj, még az anyák napján is!

Itt lehet hozzászólni !