Bocsánatot kértek a Lockerbie-merényletért

RTL Klub

Bocsánatot kértek Líbia szabad polgárainak nevében a rezsim elleni felkelés vezetői a skóciai Lockerbie-nél, 1988-ban lezuhant utasszállító repülő felrobbantása miatt.

A katasztrófának 270 áldozata volt, közülük 4 magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar.

A lázadók által létrehozott ideiglenes kormányzó tanács nyilatkozatát az áldozatok családtagjait képviselő brit ügyvéd olvasta fel Bengáziban. A közlemény nyilvánvaló és megvetendő terrortámadásnak nevezi a gép felrobbantását. A tanács vezetője szerint átadták annak bizonyítékait, hogy Kadhafi utasított a repülő elleni merényletre.

2003-ban Kadhafi elismerte felelősségét, de azt nem, hogy az ő parancsára történt volna a robbantás.

rtlklub.hu

16 hozzászólás “Bocsánatot kértek a Lockerbie-merényletért” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szimpatikus nyilatkozat, köszönet érte.

    Éljen a szabad Líbia!

  2. nagyapó szerint:

    Nagyon szép, hogy valaki bocsánatot kér azért amihez semmiköze, de vajon melyik törzs jelenti Líbiát?

  3. Jeniszej szerint:

    Bocsánat?? Ez nem volt az aműfaj!

  4. "?!" szerint:

    “Gordon”! Melyik szabad Líbiát élteted?

    Líbiát 1510-ben spanyol, majd később máltai csapatok igázták le.
    1544-ben a Török Birodalom része lett.
    Az 1911-1912. évi olasz-török háborúban Olaszország gyarmata lett.

    1942-től brit és francia közigazgatás alatt volt.

    1951. december 24-én vált független királysággá.

    1954-ben jelentős kőolaj-készletet fedeztek fel Líbiában, és megnőttek az állami bevételek, de a mély-szegénységben élő lakosságot irritálta, hogy a gazdagság a király és a külföldiek kezében összpontosult.

    Az 1969. szeptember 1-jén vértelen katonai puccsal megdöntötték a királyságot.

    A létrehozott iszlám alapokon nyugvó arab állam élére az akkor még mindössze 26 éves Moammer Kadhafi ezredes került, aki arab nacionalizmus és a szocializmus egy sajátos ötvözetét dolgozta ki és tette általánossá az országban.

    1971-re valamennyi nagyobb vállalatot állami tulajdonba vettek.

    Társadalombiztosítást vezettek be, amely kiterjed az ingyenes egészségügyi ellátásra, a nyugdíjakra, valamint az özvegyi és árva ellátásra.

    A korábban többnyire írástudatlan lakosságú országban a tankötelezettség 6-tól 12 éves korig tart. Ezután 6 éves középiskolába járhat aki akar.
    Az egyetemi képzés minden líbiai számára ingyenes.

    Az alkotmányt 1977-ben vezették be, 1994-ben pedig egy kisebb módosítást hajtottak végre rajta.

    Moammer Kadhafi 1969 óta az ország de facto államfője.
    1992 óta Zantani Muhammad az-Zantani az ország második legfontosabb személye, aki a minisztertanács elnöke és egyben a népi kongresszus titkára.

    2011 februárjában a tunéziai és egyiptomi facebookos forradalmi események átterjedtek Líbiára is.
    A külföldről támogatott tüntetések polgárháborúvá fajultak, majd 2011 március 19-én a polgárháború valós háborúvá vált azzal, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország bombázni kezdte az alig 6 milliós lélekszámú, de hatalmas államosított olajkészlettel rendelkező ország Kadhafihoz hű katonai egységeit nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a Líbiát 1951 előtt uraló britek és franciák megszerezhessék az ellenőrzést a líbiai olajkészletek felett.

    “Gordon”!
    Mitől lesz szabadabb Líbia, ha a britek és franciák megszállják Líbiát, és külföldi érdekeket kiszolgáló kollaboráns személyeket segítenek hatalomra Líbiában?

  5. Gordon szerint:

    “Bocsánatot kértek Líbia szabad polgárainak nevében a rezsim elleni felkelés vezetői a skóciai Lockerbie-nél, 1988-ban lezuhant utasszállító repülő felrobbantása miatt. (…)”

    A szabad Líbiát jelenleg a felkelők kezén lévő országrészt jelenti.

    Remélem lesz nagyobb is.

    Éljen a szabad Líbia!

  6. "?!" szerint:

    Információk “Gordon”-nak az amerikai Jamestown Alapítvány tanulmányából!

    A líbiai felkelők katonai vezetője Kalifa Hefta veterán arab nacionalista gerilla, aki negyedszázada szakított egykori harcostársával, Moammer Kadhafi líbiai vezetővel.

    Hefta főtiszt volt és 1969-ben támogatta Kadhafi katonai puccsát, majd tagja lett a Forradalmi Parancsnoki Tanácsnak egészen 1987-ig.

    1987-ben szakított Kadhafival, és két évtizeden keresztül az Egyesült Államokban élt, ahol a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka volt és támogatást kapott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (a CIA-tól) – írja az amerikai Jamestown Alapítvány tanulmányában Derek Henry Flood szerkesztő.

    Az LNA a Nemzeti Front Líbia Megmentéséért (NFSL) ellenzéki csoport katonai szárnya.

    “Ma, amikor Hefta ezredes végre visszatér az észak-afrikai harcmezőre, hogy megdöntse egykori, az 1969-es puccsban összeesküvőtársát, Kadhafit, ő lehet a legjobb összekötője az Egyesült Államoknak és a NATO szövetségeseknek, amelyeknek Líbia zabolátlan felkelőivel van dolguk.” – állítja a tanulmány.

    Március 24-én a Reuters brit hírügynökséget Ahmed Bani ezredes a felkelők szóvivője úgy tájékoztatta Bengáziban, hogy Hefta áll a felkelők hadseregének élére.

    Ban Ki Mun ENSZ főtitkár április 5-én egyebek között kijelentette, hogy az ENSZ alkalmazottaktól származó hivatalos információk szerint, Líbiában mindkét hadban álló fél egyaránt megsérti az emberi jogokat!

    “Gordon”! Ezektől vársz Te szabadabb Líbiát?

  7. "?!" szerint:

    Kiegészítés “gordonnak”!

    A Jamestown tanulmány szerint Hefta a Nasszerista iskolához tartozik, vagyis az egykori egyiptomi elnök elgondolásain alapuló pán-arab ideológiának a követője.

  8. Gordon szerint:

    Anno ugyebár Kossuth (akinek korábban voltak zűrös ügyei itthon) is végighaknizta a fél világot, hogy külföldről és idegenek pénzén szervezzen sereget Magyarország felszabadítására.

    Az mennyivel jobb?

    Vagy amikor az USA és a Ny-Európa 56-os beavatkozásának hiánya miatt bömböltök, akkor az miért más (mondjuk Horthy úr portugáliai lakos vezethette volna a felszabadító seregeket). Reménykedett is az öreg, hogy lesz valami.

    Az miért más?

    Vagy amikor a moszkovita Nagy Imre sírját koszorúzzátok az miért más?

    Azért más mert a zember szeretett volna változást, és most a jelenben meg szereti elképzelni a “mi lett volna ha” esetén bekövetkező megváltozott állapotú országot (pl.: Magyaország). Ez egyfajta reménykedés, vagy inkább illúzió. Jó érzés beleringatnia magát a zembernek.

    Valószínű hogy ha beavatkozás lett volna 56-ban, akkor most a “tarsolyos hülyék” (nem én találtam ki, nézzetek utána 🙂 ) most azon rínának, hogy a gonosz Amerika ránk hozta a háborút, pedig egyedül is ment volna.

    Érdekes lenne ezt hallgatni… 🙂

    folyt.köv

  9. Gordon szerint:

    Ha csak annyi változik, hogy a leendő új líbiai vezetés elismeri a Lockerbie mészárlás borzalmát, akkor már az is nagy eredmény. Az ötödik magyar áldozatról egyébként magam sem tudtam eddig – nem nagyon foglalkozik ezzel a kérdéssel a most épp a demokráciát féltő magyar sajtó (adódik a kérdés: miért?).

    Aztán remélem hogy a tüntetőket mészároló iráni rezsim lesz a következő. Bár az a rezsim stabilabbnak látszik és a hadserege is erősebb.

    Nyílván nem izraeli szinten erős a hedsereg, de azért erős.

    Ráadásul messzeb is van, ami a logikasztikai problémákkal rendelkező Ny-európai országoknak gond lehet.

    Éljen a szabad Líbia!

  10. "?!" szerint:

    “Gordon”!

    Ha értelmes válaszokat nem tudsz adni, akkor miért hatványozod a hülyeségedet?
    Felesleges több oldal terjedelmű szövegekkel sorozatosan bizonyítanod a magyarellenességedet és a seggnyaló nyugatimádatodat!

    Hogy lehetsz ennyire pofátlan, hogy a Líbia ellenni rablóháborúval kapcsolatos vitát is Horthy Miklós kormányzó ócsárolására használod, miközben erkölcsileg a védelmedbe veszed a líbiai olajkészletek megszerzésére irányuló rabló háborút?

    A 13:11-es hozzászólásodban írtad, hogy:
    “Vagy amikor a moszkovita Nagy Imre sírját koszorúzzátok az miért más?”

    Ezúton hozom a tudomásodra Te vad barom, hogy engem még soha senki nem látott sem a kommunista Nagy Imre és kommunista társai, sem más hősként beállított kétes értékű figurák koszorúzási ünnepségein, és ezután sem fog látni!

    Ezen kívül jó ha tudod, hogy nem szoktam bömbölni az USA és a Ny-Európa 56-os beavatkozásának hiánya miatt, mert veled ellentétben én fel tudom fogni, hogy milyen következményekkel jár egy-egy helyi háború eszkalálódása.

    Áruld már el Te idióta, hogy kit akartál provokálni azzal, hogy a Líbiával kapcsolatos vitába pofátlanul beleszőtted, hogy “az iráni rezsim hadserege nem izraeli szinten erős hadsereg”?
    Fizet neked valaki az ilyen provokációkért, vagy csak a hiányérzeted megszüntetése céljából nyaltál be egy nagyot az izraelieknek?

    Ha van egy csepp eszed akkor, fenti költői kérdéseimre ne válaszolsz.

  11. Jeniszej szerint:

    )))) 😀 ((((

  12. grün szerint:

    Gordon!
    “Felesleges több oldal terjedelmű szövegekkel sorozatosan bizonyítanod a magyarellenességedet és a seggnyaló nyugatimádatodat!”
    Ne hülyülj már el teljesen!!! 🙂

  13. csaba péter szerint:

    Egyetértvén azokkal akik mögé látnak a felszínnek , sem Jemen sem Szíria nem szerepel azon a listán ahol az állami önkény ellen meg kéne védeni az állampolgárokat.
    Gyanús , nem ? hogy az európai olaj a tét.

  14. Jeniszej szerint:

    😛

  15. Suttogó szerint:

    Gordon zseniális. Hosszú körmondatait tökéletesen használja arra, hogy minden ellenfelének minden sajgó pontjára elhelyezzen egy-egy fájó ütést.

    1. új líbiai vezetés elismeri
    2. Kadhafi “rezsim”
    3. Lockerbie
    4. mészárlás
    5. Kossuth
    6. ’56-os beavatkozás elmaradása
    7. USA, Nyugat
    8. kommuniták
    9. Nagy Imre
    10. “rínak” a “tarsolyos hülyék”
    11. magyar áldozatok
    12. iráni “reszim”
    13. erős
    14. Izrael
    15. még erősebb
    16. vissza a nyugatiakhoz
    17. végül a “szabad” líbiázás

    Gratula érte, remek. 🙂

  16. csaba péter szerint:

    Asszem! az únió elvérzik Líbiában.
    Nagy égés lesz

Itt lehet hozzászólni !