Szilvásy és Zuschlag telefonjai

Mno.hu

A politikusok és hivatalos személyek elleni nyomozásra jogosult Központi Nyomozó Főügyészség is bekapcsolódott a Zuschlag-ügy nyomozásába – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Index szerint Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter szerepét vizsgálhatják.

Vizsgálja az ügyészség, miként értesülhetett előzetes letartóztatása előtt Zuschlag János arról, hogy a telefonbeszélgetéseit lehallgatják – adta hírül tegnap az Index internetes lap. A cikk úgy folytatódik: a nyomozásban arról is kérdezték a tanúkat, hogy Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerepet játszhatott-e az egykori MSZP-s képviselő informálásában. A portál forrásai szerint az ügyészség korábbi vallomások alapján szerzett tudomást Zuschlag jól informáltságáról: a volt ifjú szocialista letartóztatása előtt állítólag azzal hencegett, hogy olvasta a róla szóló lehallgatási jegyzőkönyveket.

A Magyar Nemzet megkereste Szabó Ferencet, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetőjét, aki elmondta, hogy az ügy ezen szálát hatáskör hiányában átadták a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A főként politikusok és hivatalos személyek elleni nyomozásra jogosult ügyészségi szerv vezetője, Keresztes Imre elzárkózott a válaszadástól, arra hivatkozva, hogy az ügy államtitkot képez, ezért részleteket nem árulhat el. Kérdésünkre Keresztes annyit fűzött hozzá, hogy a titkos nyomozás egyes, a nyilvánossággal megosztható részeit akkor közlik majd, ha a vizsgálat eredményre vezet.

Elmondta: a Zuschlag-ügy nyomozási határideje őket is köti, így a mellékszál vizsgálatával várhatóan addigra végeznek. Megírtuk: a Zuschlag-ügy nyomozásának érdemi része már lezárult. Az ügyészség szerint azonban az eljárás még akár két hónapig is eltarthat, mert a 16 gyanúsítottra vonatkozó több ezer oldalnyi nyomozati anyag iratismertetési szakasza elhúzódik. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ezért indítványozta a március 19-én lejárt nyomozati határidő ismételt meghosszabbítását. – A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyetlen konkrét ügyben sem nyilatkozik arról, hogy mely szervezet megrendelésére, kivel szemben, milyen titkos információgyűjtést végez, vagy végzett – közölte tegnap a szakszolgálat. – A lehallgatási jegyzőkönyveket közvetlenül a lehallgatást megrendelő szervezetnek juttatjuk el. A jegyzőkönyv egy példányban készül, másolatot a szakszolgálat nem készíthet, és nem tárolhat.

A fentiekből következően a lehallgatási jegyzőkönyveket a megrendelő szervezeten kívül más személy, beleértve az irányító minisztert, nem látta és nem kaphatta meg – figyelmeztettek, hozzátéve, amennyiben a gyanúsított valóban azt állította, hogy a jegyzőkönyveket olvasta, a nyomozást folytató ügyészeknek a helyzet tisztázása érdekében minden lehetőségük megvan arra, hogy Zuschlag Jánostól megkérdezzék, ez valóban így történt-e, és ha igen, e jegyzőkönyveket kitől kapta. – Megjegyezzük, hogy az államtitoknak minősülő jegyzőkönyvek átadást követő szabályszerű kezelésére a szakszolgálatnak nincs ráhatása, az a megrendelő szervek feladata és felelőssége – érveltek.

Forrás: Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !