Csepel – Háros: Utcák helyett dűlők és szám nélküli házak az egykori üdülőtelepen

Helyi Téma, Csepel.info

Egy kép a hárosi mindennapokról (forrás: Nol.hu, 2010. november)

A mintegy kétezer lakosú, a Rákóczi út és a Csepeli út között több hektáron elterülő Háros városrész számos problémával küzd. Utcák helyett többnyire dűlők, házszámok helyett helyrajzi számok jelzik a címeket; a mentők nemritkán eltévednek, ha erre járnak.

Hogy végre gazdája legyen a környéknek, az új önkormányzat hárosi biztosnak nevezte ki Balogh Ernő fideszes képviselőt, aki ambiciózus tervekkel vágott neki a feladatnak. A biztossal készült interjút az alábbiakban olvashatják.

– Mi a feladata a hárosi biztosnak?

– Korábban senki nem foglalkozott ezzel a városrésszel, nem véletlen tehát, hogy ennyire lepusztult. Azért neveztek ki, hogy egy élhetőbb környezetet alakítsunk ki, a lakosok nagyobb biztonságban éljenek ezen a vidéken. Az önkormányzat kasszája üres – így munkámért honorárium sem jár – ezért a Hároson kitűzött terveinket csak fokozatosan tudjuk megvalósítani. Tennivaló bőven akad, a lakók folyamatosan panaszolják jogos észrevételeiket. Ugyanakkor türelmüket kérem, amíg az eredményeket ők maguk is megtapasztalják.

– Kik lakják a területet, egyáltalán hogyan jellemezné Hárost?

– A legkülönfélébb emberek laknak erre, de általánosságban elmondható, hogy jellemző a szegénység. Főleg kertészetből, mezőgazdaságból élnek, de sok a munkanélküli. Korábban Csepel üdülőterülete volt, de jóformán csak faházakat, bodegákat építettek a telkekre. Az ingatlanok nagy része ideiglenes építési engedélylyel készült, és nagy részüknek több, akár 8-10 tulajdonosa is van. Szűk dűlők keresztezik a vidéket, házszámok is csak elvétve vannak. Az Almafa utcában például 15 olyan ház akad, amely a 27-es házszám alatt szerepel. A postás úgy találja meg a keresett címeket, hogy személyesen ismeri az embereket.

– Melyek a legfontosabb tennivalók?

– Többször bejártam a környéket egyedül, vagy hivatalos személyekkel, akikkel felmértük a legszükségesebb feladatokat. Azonnal szembetűnő, hogy mennyire sok a szemét. A Csevak is besegít, de a lakók is ígérték, hogy maguk teszik rendbe a portáikat. Az anyagi források függvényében a közvilágítást folyamatosan javítjuk. A jövőben nagyobb rendőri jelenlétre lehet számítani, hogy csökkenjen a betörések, lopások száma. Megszervezzük a hárosi polgárőrséget; máris mintegy 15 ember jelentkezett, hogy szívesen részt venne a járőrözésben.

– Mi lesz az utcákkal, házszámokkal?

– Terveink szerint 2014-ig belterületté nyilvánítjuk Hárost, s elkészül a területrendezési tanulmány. Rendes, legalább 10-12 méter széles utcákat akarunk kialakítani, amelyek nevét a lakókkal közösen választjuk ki. Valamennyi ingatlant házszámmal látunk el. Jómagam napi kapcsolatban állok a lakókkal, akik telefonon, személyesen közlik panaszaikat. Nem tudok mindig segíteni, de úgy érezhetik, legalább van valaki, aki kézben tartja az ügyeiket.

helyitema.hu

7 hozzászólás “Csepel – Háros: Utcák helyett dűlők és szám nélküli házak az egykori üdülőtelepen” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Sok sikert és elszántságot kívánok Balogh Ernőnek, pártállásától függetlenül. Hároson ugyanis munkára van szükség, nem dumára. Külön megköszönöm azt az önmérsékletet, hogy javadalmazást sem kér a munkájához. 1968-ban vagy akörül parcellázták fel a környéket. A 70-es években készült egy rendezési terv, amiben az egymással háttal szomszédos telkeket ikertelekké minősítették volna és akkor a jelenleg 2-2,5(!) m széles utakat ki lehetett volna szélesíteni. Ez nem lesz könnyű feladat…Más, a korábbi rendezés a Lámpás utcától északra átminősítette a területet. Nos, semmi változást nem tapasztalok arra…Jó,jó, lehet mutogatni hátrafelé…meg ez a 2014, hm…

  2. maminti szerint:

    Szép dolog, hogy lett a területnek egy felelőse, de ez semmit nem old meg. Eltakarítjuk a szemetet, és javítgatjuk a közvilágítást – és akkor mi van? A miklósi leágazás utáni rész komplett bádogváros, nyomornegyed, Budapest szégyenfoltja. Onnantól várható azon a területen fejlődés, ha majd valóban belterületté nyilvánítják, kijelölik az utcákat, és normális építési telkek mérhetők ki, kertesházat fenntartani képes lakosság költözik oda. Addig kidobott pénz minden forint.
    Külön említeném a Rákóczi út és a Csepeli út közötti rész azon a területét, ami a temető és a Miklósi leágazás között van. Itt úgy néznek ki a telkek, hogy középen van egy telekhatár és a két háttal álló telek olyan hosszú, hogy alig látni a végét. Több, mint 1000 négyszögöl (!) egy telek. Régen itt megművelt földek voltak, de ma már nem vetnek semmit a tulajdonosok, mert mire beérne a termés “valakik” eltüntetnék úgyis. Ezezk a telkek tehát tulajdonosaiknak csak költséget okoznak. A terület lakossága az évek folyamán eléggé átalakult, egyre több a nem munkából megélni kívánó elem, a közbiztonság egyre rosszabb. A telkek méretéből adódóan a bekerítkezés is horribilis összeg lenne.
    Már régóta halljuk, hogy középen fognak vágni egy utat, és akkor a Rákóczi úti telektulajdonos meg a Csepeli úti is meg tudja felezni a telkét és a hátsó részt el tudja adni építési telekként. De még úgy is 500 négyszögöles telkek lesznek. Ez egy értékes terület lehetne, a telkek méretéből adódóan lakóparkos beépítés lehetősége adott.
    Most már csak az kéne, hogy a beszélgetés helyett az önkormányzat a tettek mezejére lépjen.

  3. Márk szerint:

    Végre egy tisztességes ember, aki ráadásul FIDESZ-es és roma származású is! Ha jól tudom, még arrafelé is lakik. Ilyen értő politikusra van ott szükség.
    Nagyon sajnálatos a tény, hogy egy ismerősöm szerint – lehet, téved – csak Balogh úr és az LMP-s gyerek látogatta meg őt a választások előtt…
    Az MSZP évekig csak beszélt a területről, de az új vezetés cselekszik is, remélem.
    Nagyon örülnék, ha minden városrésznek lenne egy ilyen biztosa (honorárium nélkül, sajnos vagy nem!).
    Szerintem jó lenne kivezetni egy plusz vagy egy meglévő buszjáratot a Plútó utca – Csepeli út vonalán. Lehetne az egyik megálló a Krizantém u.-nál a temető, aztán még 1-2 délebbre a határig.
    Én úgy tudom, van már rendezési terv, csak el kell fogadni, nem…?

  4. csaba péter szerint:

    T Márk ! Mi lenne ha te is tennél valamit,?

  5. Csepeli lokál szerint:

    Ilyen cikk olvasásakor mindig Zorán jut eszembe, hogy egy kémény kéne nagyon magas mely megfordítva áll, hol minden tervünk visszaszállna mi régen elszállt már…
    Rendezési tervek helyett néhány szemetes konténer, és néhány közterület felügyelő látványosabbat alkotna ha akarna.
    Családunknak is volt ott néhány négyszögöle, de szerencsére sikerült eladnunk. Igéretből régen sem szenvedtünk hiányt, a terület rendbehozatala reménytelen.

  6. Solya szerint:

    2014 májusa van. Változás a területen nem történt.

  7. Kraft szerint:

    2016 még mindig semmi!

Itt lehet hozzászólni !