Miért nem hatékony az állami tulajdon?

Heti Válasz

Fejétől bűzlik a hal

Pártemberek mindenhol

Miért nem eléggé hatékony az állami tulajdon? Részint azok miatt, akikről ez a cikk szól. Miért nem hoz versenyképesség-növekedést Gyurcsány Ferenc népirészvény-programja? Ugyancsak miattuk. Merthogy ők, a pártos vállalatvezetők a “félmagánosítás” után is maradnak.

“A szabad demokraták háromfős tárgyalódelegációja közvetlenül a választások után leült a Puch László vezette szocialistákkal, hogy felosszák az állami vállalatok felügyelőbizottsági, igazgatótanácsi pozícióit” – írta a 2002-es választások győzteseinek gazdasági beágyazottságát értékelve a Népszabadság. Azóta a helyzet szemernyit sem javult: a miniszterelnök új tulajdonosi programjának célvállalatai – a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópályakezelő Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. – egytől egyig a politika, illetve “kiérdemesült” politikusok foglyai.

Miként a táblázatból kiderül, a társaságoknál közel harminc olyan csúcsvezetőt találtunk, aki pártszolgálatosként szerzett ismertséget, esetleg az MSZP- vagy az SZDSZ-elnök előző – üzletemberi – életéből származó bizalmas barát. A két koalíciós pártnak tehát aligha érdeke hatékonyabbá tenni a köztulajdont; népirészvény-programok ide vagy oda, az állami cégek továbbra is a fejüktől “bűzlenek” majd. Pedig kétféle megoldás is kínálkozna a versenyképesség növelésére.

Gyurcsány Ferenc választhatná a holland mintát: noha az amszterdami repülőteret működtető Schiphol Group 75,8 százalékban az állam, negyedrészben a főváros (illetve Rotterdam) tulajdonában van, pénzügyileg független – a cég a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékát adja -, testületeinek összetétele ugyanis nem a “pártleosztást” tükrözi. Másrészt a kormánynak lehetősége nyílna olyan szakmai magánbefektetők bevonására, akik a bebetonozott igazgatói-irányítási szerkezet szétrobbantásával véget vethetnének a pártelvű döntéshozatalnak, ami – látni fogjuk – máig gyakorlat az állami cégeknél.

Gyurcsány Ferenc azonban mind az amszterdami modellt, mind a klasszikus magántőke-bevonást elvetette. Új tulajdonosi programja inkább a volt szocialista országok egyik-másikában már alkalmazott népi privatizációt idézi: az eddigi hírek szerint az érintett négy (vagy több) cégben az állam 51 százaléknyi tulajdont tartana meg, tíz százalékot a piacra dobnának – hogy a piac árazza be a vállalat részvényeinek értékét -, s 39 százalék szállhatna kedvezményes tőzsdei úton a nép gyermekeire. Ám a sok kicsi hosszabb távon nem menne sokra: a kistulajdonos nem járulhatna hozzá a vállalat versenyképességének javításához (a részvényérték növeléséhez), hiszen a vezető testületeket továbbra is az 51 százalékos állam pártemberei határoznák meg.

Pártos tisztségviselők

Az eddigi tapasztalatok alapján nincs ok feltételezni, hogy e kurzus – legyen bár 51 vagy 100 százalékos tulajdonrésze – ne akarná kifizetőhelyként (is) használni az állami társaságokat. A legszélsőségesebb példák a közelmúltból: Lamperth Mónika szociális miniszter Nők Kaposvárért Egyesülete 2008 februárjában (és 2006-ban is) “közérdekű kötelezettségvállalás” címén milliós támogatást kapott a Szerencsejáték Zrt.-től; közben a Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető-helyettes fémjelezte Sportegyesületek Országos Szövetsége hárommillió forintot nyert ugyaninnen.

A kormány szövetségeseként mutatkozó cigány önkormányzati vezető, Kolompár Orbán, illetve az általa jegyzett szervezetek, alapítványok pedig egy éve négy jogcímen öt-öt millió forinthoz juthattak a nemzeti lottóvállalat kasszájából. S nem mellékesen: az MSZP székházügyleteiben elhíresült, Puch László pénztárnokhoz kötődő Horizont Zrt. elöljárói szinte megszállták a Szerencsejáték Zrt. főhelyeit; a Horizontnak székhelyet biztosító József Attila Alapítvány első embere, Barabás János szintén a négylevelű lóherés társaságnál felügyelőbizottsági elnökösködik. (Miként a Magyar Nemzet megírta, az MSZMP egykori agitprop osztályának helyettes vezetőjét emellett évi 7,2 millióért tanácsadóként alkalmazza a Miniszterelnöki Hivatal, lánya pedig információnk szerint Dobrev Klára egyik alapítványánál dolgozik.) Barabáshoz hasonló jolly jokere az SZDSZ-nek is van: Szerencsejáték-vezérigazgatói megbízatása mellett a szabad demokrata Székely Gábort illeti a Fővárosi Közgyűlés gazdasági csúcsbizottságának egyik alelnöki posztja, és ugyanő a BKV felügyelőbizottsági elnöke.

Táblázatunkból az is kiolvasható, hogy a leginkább “tőzsdeérett” Állami Autópályakezelő Kóka János SZDSZ-elnök, a Magyar Posta viszont Gyurcsány Ferenc vonzáskörzetébe tartozik, és ezen aligha fog változtatni az új részvényprogram. A villamos művek pedig valódi koalíciós terep: bár a társaság elnöke, Vásárhelyi István az SZDSZ rendszerváltó robotosaként vált ismertté, ma már lényegesebb az a tény, hogy ő az MSZP pénztárnokának sógora.

Forrás: Heti Válasz

4 hozzászólás “Miért nem hatékony az állami tulajdon?” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Most jön majd a trükk. Ezeket a cégeket részvénytársasággá alakítják, ahol az igazgatóság tagjai külön, nagymennyiségű részvényt kapnak, ezáltal kimozdíthatatlanok lesznek (lásd MOL-Pál, Kupa, OTP-Csányi, stb.). Így “készülnek” az ország leggazdagabb emberei.
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. atata szerint:

    Ejha! szép magyar leventék ha én is köztetek lehetnék, bár az arcomon még van bőr és protézisre sem szorul a vázszerkezetem, így aztán….

  3. miska72 szerint:

    Nem pártemberek mindenhol! Gazemberek mindenhol! Nem mindegy!

  4. Seneca szerint:

    Csőzik László nemcsak az SZDSZ egyik “új, nagy reménysége” (az egykori gatyaletolós óriásposzter egyik fotómodellje, aki nemcsak arcát, de alfelét is odaadta a párt kampányához), hanem jelenleg a fideszes többségű Érd alpolgármestere is… ahogy az előző ciklusban is az volt, az akkori MSZP-s többség idején! Hoppá!
    Csak nem egy minden tekintetben mindenkinek megfelelő, nagyformátumú személyiségről van szó?

Itt lehet hozzászólni !