Itt olvashatja a Széll Kálmán-tervet – a kormány megtalálta a mérgezés forrását

Magyar Nemzet, Csepel.info

Bemutatta a kormány a piacok és természetesen egész Magyarország által nagyon várt Széll Kálmán-tervet. Navracsics Tibor általánosságban ismertette a 26 pontból álló akcióprogramot, Matolcsy György pedig néhány részletet alaposabban is kifejtett.

Matolcsy György bevezetőjében a szocialista kormánytól megörökölt helyzetet mutatta be. Hangsúlyozta, a kormányzás átvételénél „azt mondták, minden jól megy”, de ebből semmi sem volt igaz, mert például 7 százalék felett volt az államháztartási hiány.

Ezt egy 700 milliárdos zárolással és a rendkívüli bevételek segítségével konszolidálták, amit óriási eredménynek értékelt a gazdasági tárca vezetője. Matolcsy szerint 2010 végére alakult ki a dilemma, hogyan tovább?

Három forgatókönyvet vettek fontolóra. Az első arról szólt, hogy 2012-re konszolidálják az államháztartást, majd ezt követően akár 2016-ig is lehet majd egy kicsit nagyobb a deficit. Ezt a megoldást a kormány, de a Fidesz–KDNP választási szövetség is elvetette – mondta a miniszter. A másik megoldás az lett volna, ha az állami nyugdíjkasszába visszaáramló pénzeket a költségvetési deficit csökkentésére használják fel, akár 4-5 éves időtartamban. Ezt a jövőt felélő, pazarló forgatókönyvet is elvetették.

A harmadik, végül elfogadott forgatókönyvet nagyon alapos munkaként mutatta be a tárcavezető. A kút mélyére néztek, hogy megtudják, miért ihatatlan a víz, megtalálják a mérgezés forrását – élt a hasonlattal Matolcsy György, aki az államadósság elleni küzdelmet helyezte középpontba.

Ha 2014-re az államadósság a 60-70 százalék közötti sávba csökken, akkor ez „gazdaságtörténeti áttörés” lenne, még Széll Kálmán is büszke lenne rá – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető is emlékeztetett: a 2002-es 52,5 százalékról 80 százalék fölé nőtt az államadósság, ami egy „kalandor politika” eredménye. Az adósság hét területen halmozódott fel, ha nem lépnek, akkor egészen 90 százalékig is felmehetett volna a hiány.

Nem megy varázsütésre

Főként a foglalkoztatás és a bürokrácia, adminisztráció területén van szükség fordulatra. A pazarlás, a nem hatékony működés megszüntetése nem megy varázsütésre, hosszú hónapok nagy összefogást és jó irányítást igénylő reformjait kell végrehajtani. Egy-másfél év megújító munkájára van szükség, hogy 2014-végére 65-70 százalékos szintre tudjuk hozni az államadósság mértékét.

Matolcsy kitért arra is, miért veszélyes az államadósság: életveszélyesnek nevezte a magyar eladósodást, mivel az állam eladósodottsága megjelenik a társadalom szereplőinek eladósodásában is.

– A világ gazdagabb országai is eladósodottak, de ők ezt még megengedhetik maguknak, mi nem. Van egy buborék a világban, amely szétpukkanhat; a többi ország magasabb államadóssága maga alá temetheti a hozzájuk mérve sokkal kisebb magyart – tette hozzá. Elmondta, az igazán nagy seb a külső adósságfinanszírozás. A hozzánk hasonló országok köréből is kilógunk ennek nagysága tekintetében.

Az államnak azért is fontos ledolgoznia az adósságait, mert ezzel segíti a családok, vállalkozások helyzetét is, ezért kellenek a fordulatok. Az említett hét területről szólva hozzátette; a férfiak foglalkoztatása tekintetében különösen rosszul állunk. Az állami kiadásokat csökkenteni kell, semmilyen területen sem engedhető meg a pazarlás.

Szomorú számok is vannak

Sajnos van egy szomorú számunk is – folytatta Matolcsy. A természettudományos- és a mérnökképzés terén nagyon lemaradtunk. Az oktatáspolitikában is komoly fordulatot kell végrehajtani tehát. Hatalmas problémát jelent emellett a rokkantnyugdíjasok óriási aránya is. Ezért a segélyek és a nyugdíj helyett közmunkát kínál a kormány – emelte ki a pénzügyminiszter, majd hozzátette: hazánk lecsökkent versenyképességét a strukturális reformok segítségével kívánja helyreállítani a kabinet.

Matolcsy ezt követően felvázolta a magyar eladósodás rövid történetét. „1973 óta halmozzuk az adósságot. Az akkori vezetés 21 milliárdos hitelt vett fel, és ebből csupán 4 milliárd jutott beruházásokra, a többiből a kamatokat fizették. Pórul jártunk! Ez többet nem ismétlődhet meg”. A 90-es években rövid ideig csökkent, majd újra növekedésbe kezdett az államadósság, 2011-re pedig elérkeztünk a mélyponthoz – folytatta a miniszter. Úgy vélte, mindenképpen meg kell húzni egy vonalat, amit az alkotmányba is be kell majd emelni. A GDP 50-55 százalékát meghaladó adósságot 2002-ben már majdnem elérte az első Orbán-kormány, mely az egyetlen volt a 2000-es évek kormányai közül, mely csökkenteni tudta az adósságot. „Fél méterre voltunk ettől a szinttől”. Matolcsy a devizahitelekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a biztonságos forintról – sajnálatos módon – a lakosság átállt a devizákra, emiatt kamatfizetési válság alakult ki. „Döbbenetesen hangzik, de a magyarok jelenleg több mint ezermilliárdot költenek a kamatok fizetésére.”

Tudjuk a receptet

Hogy hogyan csökkenthető az államadósság? – tette fel a kérdést Matolcsy. – Mi tudjuk a receptet. Az adósságrendezés végrehajtható egyszeri lépésekkel is. A magán-nyugdíjpénztári befizetések állami pénztárba visszatérő részét például erre tudjuk fordítani. Ennek a vagyonnak a 60-70 százalékát költhetjük adósságkezelésre. A jelenleg a GDP 82 százalékát kitevő adósságot ilyenformán 76-77 százalékra tudjuk javítani. Ezzel párhuzamosan természetesen növelnünk kell a foglalkoztatást és a beruházásokat.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, második lépcsőben egy takarékos állami gazdálkodást kívánnak kialakítani, a cél pedig 2014-ig a fokozatosan csökkenő államháztartási hiány elérése. Ennek biztosítására dolgozták ki a Széll Kálmán-tervet, mely strukturális átalakításokkal szünteti meg a pazarlás rendszerét.

Elmondta, a kormány az egyszeri, különleges bevételekről sem mond le, így például beszámítja majd a három évre teljes összeggel kivetett bankadót is. A pénzintézetek 180 milliárd forinttal járulnak majd hozzá az adósságfinanszírozáshoz. Matolcsy leszögezte: a társasági adó szintjét tartani kívánja a kabinet, „19 százalékról nem fogunk 10 százalékra csökkenteni, hogy ezt is a törlesztésre fordíthassuk. Ezen intézkedések sorával 2012-re az államháztartás komoly egyenlegjavulásával számolhatunk. Ennek háromnegyedét strukturális átalakításból, egynegyedét pedig a különleges bevételekből fogjuk elérni.”

Négy-hat százalékos növekedést prognosztizált Matolcsy, ami szerinte beállítja majd Magyarország növekedési képességét. Emellett megalapozza a 300 ezerrel magasabb foglalkoztatottsági szintet, valamint a versenyképességünket is. „Mondjuk ki: igen, sereghajtókból éllovasok akarunk lenni” – fogalmazott. Hozzátette: 2014-re elérünk egy olyan szintre, mely méltó Széll Kálmán hagyatékához.

A Széll Kálmán-tervet teljes egészében itt olvashatja.

mno.hu

A gazdasági terv névadójáról bővebben itt olvashat.

42 hozzászólás “Itt olvashatja a Széll Kálmán-tervet – a kormány megtalálta a mérgezés forrását” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    “Helyes-e a magas jövedelműeknek kedvezni az adórendszeren keresztül, s ezt ellensúlyozni a szociális kiadások lefaragásával? A választ mindenkinek magának kell megtalálni.” Hm.

  2. Bakker szerint:

    Széll Kálmán terv: 11. Adóság és akcióterv

    26 új pont az újabb semmiről. Dátumok, hülye semmitmondó dumák! Újabb terv a tervek megtervezéséhez!
    Már júliusban mondtam, hogy kormányozni kéne!
    Tudják egyáltalán, hogy mit kéne csinálni?
    Úgy vélem vakon vannak, mint Esmeralda!
    Kiváncsi vagyok ehhez mit szólnak a piacok, mert a 2/3 egy részét még meg lehet vezetni, de a pénzéhes pénzvilágot nemigen!

  3. grün szerint:

    A strukturális el lettek tolva, egyelőre csak július elsejéig?!
    Ki látgtt már olyan csomagot amit a krampuszok osztanak?!
    Talán a Mikulás lebetegedett?! Úgy lett volna illdomos ha a róla elnevezett csomagot a névadója nyújtja át!!!

  4. grün szerint:

    Most látom a “reformokat” kihagytam, de Ők is!!

  5. Manitu szerint:

    Grün, nked nem teljesen mindeg, hogy éppen milyen rformok vannk? Ha Fidesz vn neked így is úgy is rossz, ha MSZP vn, akor meg a sz@rt is kanállal eszed meg.

  6. Bakker szerint:

    A nyüves devizahitelesekkel mi van? Nem tudok róla, hogy rájuk szakadt volna a bank vagy az eszközkezelő, lemaradtam esetleg valamiről abban a 30 órában míg nem tudtam tájékozódni?

  7. Manitu szerint:

    Szerintem most is vannak devizahitelesek. Egyébként szerintem senki nem mondta, hogy az állam majd helyettük fizeti ki a hitelt.

  8. Bakker szerint:

    Nem tévedsz Drágám!

    1. Igen,… most is vannak devizahitelesek.
    2. Valóban senki nem állította, hogy az állam helyettük fizet.

    Puszi: Bakker

  9. Bakker szerint:

    Ja, ha már itt vagyok. Miért hoztak olyan törvényt (talán tegnap), hogy a bezsebelt magánnyugdíjakat folyó kiadásokra is el lehet költeni. Hölgyek, Urak! Szívet a kezekre! Nem erről volt szó!
    Vagy nem jól emlékszem, nem jól látom?

  10. Tarjányi László szerint:

    Semmi csodálkoznivaló nincs a mai gazdasági helyzeten. Húsz év óta a bölcsész és jogász értelmiség az ország vezetője, bármely párt vagy koalíció is volt hatalmon. Érthető, hogy a fiatalság nem tolongott a természettudományi és mérnök pályák irányába. Se pénz, se karrier. Gyenge képességű humándiplomásokból akár miniszterelnök is lehetett, lásd Gyurcsány, a pécsi egyetemen még diáknak is gyenge volt, ezért inkább a KISZ-ben tündökölt. Gyengeképességű, de gátlástalan kádergyerekek zsebretették a magyar állam vagyonát, ahol gyengék voltak a privatizációhoz, ott segítettek a nemzetközi karvalytőkének a behatoláshoz. Ezért ment Göncz Árpi bácsi elnökségének első évében kilencszer New Yorkba, ahol mind a kilencszer meglátogatta Edgar Bronfman urat a Zsidó Világkongresszus elnökét, aki ezek után a MOL fő tulajdonosa lett, az általa birtokolt Bank of New Yorkon keresztül.
    A MOL sanyarú helyzete is neki köszönhető, mert a részvényeit szép csendesen eladta az OMV-nek, amely miután nem tudta átvenni a MOL vezetését, bosszúból eladta egy orosz, ismeretlen hátterű cégnek. Ettől kell majd a magyar államnak valahogy visszaszerezni a részvényeket.
    A természettudományi és mérnöki pályákhoz igen csak jó képességek kellenek, s nem mellékesen még szeretni kell dolgozni is. Ma a könnyű pénz bűvöletében élnek a fiatalok, a leghülyébb is médiasztár szeretne lenni. Tessék kérem megmondani, ki tartja el az országot, ha se szakmunkás, se mérnök nem lesz? Én a karcsúsítást a felsőoktatásnál kezdeném, max. 30ezerre csökkenteni a beiskolázások számát, ennek felét kötelezően a természettudományi és mérnöki területek tennék ki, a többi meg menjen szakmunkásképzőbe. Amikor én egyetemre jártam, ennél jóval kevesebb volt a beiskolázás, a diákok java kerülhetett be, s még azok között is voltak gyenge tanulók az egyetemeken. A mai egyetemi képzési szint a hajdani középiskolai szintet üti meg éppenhogy. Színtiszta pénzpocsékolás.
    A nyugdíjasokat meg a rokkantnyugdíjasokat bűnbaknak kitenni marhaság, nem általában kell a füvet tarra nyírni, hanem a helyzetnek megfelelően. Kelet-Magyarországon egész települések rokkantnyugdíjasak, a 17éves cigánygyerek már idegi állapota miatt rokkantnyugdíjaztatja magát, azután meg fura módon jogosítvánnyal a birtokában autót vezet. Engem meg Budapesten négy nagyműtét, kemo és sugárkezelések után, emberfejméretű hasfali sérvvel az ORSZI orvosa könnyű fizikai munkára alkalmasnak talált Ez már röhejes! Na ezt kívánja tovább szigorítani az Orbán-kormány. Tessék megmondani csak a magyarokat kell mégjobban piszkálni, az újmagyaroknak nem kellene végre elkezdeni dolgozni? Vagy ennek a lehetőségnek a megemlítése már SZÍNTISZTA RASSZIZMUS?

  11. kritikus szerint:

    Szín tiszta szívatás.. Komolyan azt gondolják, hogy ezzel ki tudják szúrni a szemünket? Persze, egy ideig megy az a bizonyos parasztvakítás.
    Ha mi nem működünk együtt, akkor megvan az eszközük, mivel rábírnak minket arra, hogy úgy döntsünk, hogy mégis. és ők? Őket ki kéri számon? és ha számon kérik, egyáltalán kapunk választ? NEM… vagy mégis? ja persze, esetleg hazugságot.
    Hanta Banda mindegyik és csak az idegeinkkel játszanak, és az időnket húzzák…
    Én nem akarom szítani a tüzet, de azt gondolom, hogy ez egy tarthatatlan állapot és valójában mindenki tudja, hogy semmi ötlet/terv a változásra, ugye?!

  12. Perspektíva? szerint:

    “Mennyi éves -idei- kamattörlesztésről is van szó -ami szinte maga az éves a “nemzeti jövedelem” ?!

    Hogyan is van és hogyan is lesz a kamatteher az említett idő intervallumban?!

    Vagyis: ha évekig “megszorít” a kormány, akkor is, annak árán lehetséges-e törleszteni egyáltalán -a mindig újratermelődő és szinte lineárisan, sőt exponenciálisan fokozódó, növekedő- kamat-, és ezzel az adósságterhet?!

    *(Ez a helyzet és valóságállapot erősen kilóg, nem illik bele a racionális gazdasági, de gazdaságpolitikai, sőt pénzügyi logikába, rendszerbe sem! Nincs gazdasági tartalom -nem is lehet és nem is lesz az idő előre haladtával még alap sem ebben az “adósságtörlesztő” politikában és szemléletben!)

    Ez az irracionalitás azt bizonyítja, hogy egy mesterségesen az országra erőltetett rabló pénzgazdálkodás, pénzáramaltatás, pénzkeringetés folyik, aminek szinte semmi köze az ország gazdaságához, sőt annak maradékát, foszlányait, maradékait, az abból származó bevételeket is egyszerűen kiszippantja maga csak a kamatteher évente!

    Ebből pedig az következik, hogy virtuális pénzvilágról, pénzpolitikáról, de gazdaságpolitikáról, ilyen folyamatokról van szó! A józan ész azt mondatja velünk, hogy ilyen adósságteher, adósságcsapda nem is létezhet valójában -sem diktatúrákban, sem demokráciákban!

    A józan ész azt mondatja velünk, hogy ez az egész fikció!, aljas hazugság halmaz, ami arra kellett, arra kell és a célból működik, hogy alap, indok, ürügy álljon hosszú időre rendelkezésre ahhoz, hogy az országot, annak társadalmát szó szerint kirabolják, tönkretegyék, ellehetetlenítsék holmi tőzsdecápák, pénzpolitikai maffiák. A térség több országa ugyanebbe a helyzetbe került! Ilyen nyugaton nem létezik!”

  13. Perspektíva? szerint:

    Lehet, hogy ez nem is államadósság?! :)))

    További kellemes ébredezést! :))))

  14. admin szerint:

    Narancsvírus, ha lesz egyszer valamiről véleményed, kíváncsian várjuk. A fórum erre való.

  15. "*" szerint:

    A kormány gazdasági program helyett egy határidőnaplót ismeretetett. Kontárok!

  16. Perspektíva? szerint:

    Hirtelenjében egynéhány tétel, mindegyik már nem is jut az ember eszébe:
    -bank adók
    -multi adók
    -nyugdíjak “átcsoportosítása”
    -jön a hamburger adó lehet még sorolni, ami e rövid idő alatt be lett vezetve.
    Eddig ez kb. hány milliárd? Tudják követni? S nem elég! Soha nem is lesz elég?!
    Az átcsoportosított csak nem háromezer-milliárd 67%-át államadósságra fordítják, és ezáltal az mindössze 2-3%-al csökkenhet! Ezt az óriási összeget a termelésre, munkahelyteremtésre fordították volna, akkor lábra kaphatott volna a gazdaság folyamata, s nem vegetálna. No és az sem mellékes a beforgatás révén itt maradhatott volna az országban, abból lehetett volna még többet profitálni. (P+Á+P) Ismerős? Ugye egyszerű képlet! Ezzel szemben: Még, még ennyi nem elég! Ugye ismerős? Lehet, hogy emiatt sem lesz egyhamar vége, ennek az öngyilkos folyamatnak? 65éve mindig csak áldozatvállalást kérték a mindenkori hatalmak. Vajon meddig bírja ez a rendkívül toleráns nép? Attól tartok, ha sikerül viszonylagos egyensúlyba tornázni(kormányozni) az országot, jön egy újabb pálfordulás és aztán kezdődik az ország újabb eladósítása, mert hiszen vannak akik csak ahhoz értenek! Akkor mire jó ez a szüntelen áldozatvállalása ennek a sok vihart, szegénységet megért szép kis hazának, s polgárainak? Elgondolkodtató?

  17. Gordon szerint:

    Szerintem az az elgondolkodtató, hogy hogyan jutott abba a helyzetbe az ország ahol most van.

    “Köszönjük” mszp!

  18. Gordon szerint:

    “Ilyen nyugaton nem létezik!” – írja belelkesedve saját mondandójától Perspektíva?.

    Most soroljam?

    Írország, Portugália.

    Folytassam?

  19. Perspektíva? szerint:

    T. Gordon!
    Azt gondolom nem értette meg az írásomnak lényegi mondandóját! Igazán sajnálom. A módszerváltás óta “pártokra ráhúzott demokrácia” égisze alatt tovább folytatták (folytatják) az országot áldozathozatalra. Meddig? És 65éve tartó soha véget nem érő folyamat részesei vagyunk, hatalmi berendezkedéstől függetlenül. Tetszik már érteni? Vagy annyira fiatal, hogy pályakezdőként van jelen, akkor az állapotához csak gratulálni tudok.

  20. Perspektíva? szerint:

    T. Gordon!
    Kérem szíveskedjen értelmezni a 4.05 és a4.07-kor megjelenített anyagot is. Talán segíthet Önnek is valamit.

  21. Gordon szerint:

    Miért pont 65 éve (1945 óta) tartó folyamat?

    Úgy emlékszem Horthy úr és társai egy minden tekintetben romokban heverő országot hagytak maguk mögött.

    Még szerencse hogy Portugáliában kellemes a klíma.

  22. Perspektíva? szerint:

    Ki nyomtatja a pénzt? Miért és kinek fizetünk kamatokat? Tényleg lesz infláció, ha nem kölcsönpénzt viszünk a gazdaságba? Mitől kell, hogy független legyen a jegybank? Miért nem fogjuk sohasem visszafizetni az államadósságot? Van egyáltalán megoldás ezekre a problémákra? Kik azok a “befektetők”, akik nekünk “kölcsön adnak” és akiket állandóan meg kell nyugtatni? Milyen szerepe van a médiának az adósságszolgálat és az uzsorakamatok fizetésében? Kik irányítják a pénzügyeken keresztül a világot?

  23. meghát.... szerint:

    T.Perspektíva! Nagyon tetszik a ” virtuális pénzpolitika” kifejezésed ! Paul Grignon a volt kanadai pénzügyminiszter pont erről beszél ” A pénz ,mint adósság “című írásában. Ezért mondom több alkalommal ( a blogoló társaim ellenérzése ellenére is), hogy felesleges az államadósság törlesztése! VISSZA FIZETHETETLEN !!!! (Lásd a magyarországi bedőlt hitelesek esetét). Ez egy manipulált adósság csapda. A SZAR szerintem 1913 körül kezdődött ,amikor is az amerikai állami kézben lévő Fed bankot megkaparintották a Morgan ” félék”! A mai Magyar “valóságot” ,még az angol közgazdász Keynes válságkezelő teóriái sem húzzák ki a szarból.( Még rövid távon sem). Senki nem említi (média) az amerikai AMBAC hitelbiztosító 2010.nov. 8-án. CSŐDVÉDELMET KÉRT!!!Mit is jelent ez ? Gyakorlatilag fizetésképtelenné vált! Hogyan került ez gondolatom a Magyar gazdasági viszonyokhoz stb..? kérdezhetnék sokan.Az ilyen típusú , cégek a hitelkötvényesítési folyamatok során, pénzügyi kötvényekre alakítják át az adósságokat,és elvileg fizetési garanciát vállalnak ezen kötvények ÉRTÉKÁLLÓSÁGÁRA. Ha bedőlt a cég ,megszűnt az értékállóság . Nem? Óriási (ráadásul manipulált )pénzösszegek forognak kockán! Ezeket a veszteségeket egyetlen állam sem fogja kibírni, (egyértelmű, még Magyarország sem). Sőt az olyan szupranacionális intézmények, mint a VALUTA ALAP,vagy az EURÓPAI KÖZPONTI BANK sem! ” ilyen nyugaton nem létezik” utolsó soroddal , a fent említettek miatt nem értek egyet . A világban egy manipulatív virtuális pénzcsinálás folyik, teljesen elrugaszkodva a gazdaságtól. NINCS MÖGÖTTE MUNKA!!!!!!

  24. Perspektíva? szerint:

    T. Gordon!

    Talán Önnek nem elég a 65 év? Akkor vállaljon amennyit csak bír!
    Csak nem költözésre adta a fejét? Valóban ott kellemes a klíma!

  25. Perspektíva? szerint:

    T. meghát!
    Mindig igyekeztem az értelmes emberek véleményeit, megfelelő intelligenciával előadott érveléseit, tiszteletben tartani, s azokat emberi módon megbeszélni!

    Pénzbirodalom

    A diktatúrák, legyenek azok akár a politikai erőszak, akár a pénz végletes kényszerének megjelenési formái, lefojtják az önálló ítéletalkotást. Míg előbbiek a fenyegetés miatt, hogy nem szabad, utóbbiak a kivitelezhetetlenség miatt, hogy nem lehet – netán nem érdemes. A pénz vagy az erőszak uralta társadalmakban az emberek valódi alattvalók, ezért e helyeken a hatalom megtartásának igyekezete csak a lehetetlenség fenntartására kell hogy irányuljon. Minden alattvaló minden pillanatában érezze, hogy nem lehet. Az ilyen állapotokban virágzik a hiszékenység, akár a vezér hirdeti az igét, akár a hírközlés bármely uralt formája. Az elbutítottságból és megalázottságból eredő hiszékenység szinte mindent befogad.

    Míg a politikai erőszak az életet fenyegeti, addig a pénz erőszaktevése az agyat támadja meg, kikezdi a kritikai gondolkodást. A modern pénzuralom – az egyszerűsítő gondolkodás kiterjesztéséhez és a valódi összefüggések elleplezésére – számos kiadványt jelentet meg, üzemeltet szem- és fülfigyelmet felkeltő színességeket, amelyeknek eredendő célja az okok és következmények elrejtése. A kizárólagosságra törekvő hatalmak lelki világa, a felszínes lét gondozása. Buta gondolatmenetekkel, egyszerű szavakkal, színes képekkel le kell kötni az érzékszerveket, és az együttműködő állampolgári magatartás elvárásaként hinni kell ezekben az üzenetekben. Az értékzavarral küzdő vagy jól megfizetett tájékoztatási ügynökök jelszava az, hogy Igény van rá!, amely igényt, még a legalantasabbakat is, természetesen ők keltették fel.

    Aki kételkedik, azt az erőszak természete szerint elkülönítik, vagy a pénz hatalma által lelkét és életét felőrlő konfliktusokba szorítják, amíg fel nem adja kritikai hadállásait. A médiakorban ennek eszköze a nyilvános lealázás. Ez lehet helyi, országos, de nemzetközi szintű fegyelmezés is. A politikai erőszak korszaka leáldozóban van, de a pénz önzése és erőszakos befolyásszerzése – napi tapasztalat.

    Az önálló ítéletalkotásra az erőszak mellett csak a szervezettség adhat kellő erőt. A szervezettség mint az emberi kapcsolatok önvédelmi eszköze, végső soron az állam, amelynek van kellő ereje – ha van –, hogy a pénz hatalma ellen védelmet adjon a szellemi önállósághoz. Ha a demokratikus állam megfelelő számú értelmes közösséget tud szellemi vonzáskörében tartani, akkor ezt eredményesen hívhatja segítségül a nagyobb közösség védelmére, a pénz diktatúrájának önzése ellenében. A pénz mindenhatóságának képviselői természetes módon éppen ezt az államot szolgáló, segítő intelligenciát akarják felszámolni, eltávolítani, hogy az állam önvédelmi erejét csökkentsék. Ezek többnyire a közhatalom leépítésének jelszavával szolgálják a pénz uralmi térnyerését, mert ezért vannak megfizetve. Sokan hiszik, hogy a pénz érdekcsoportjai is egymással versengésben vannak, és ezért egymást kölcsönösen korlátok közé szorítják. A történelem és a gazdaság számos példát adott már arra, hogy illúzió a pénz hatalmasainak erőkiegyenlítő versengésében bízni, mert céljaik és érdekeik természetes módon esnek egybe, ezért valódi vetélytársak soha nem lesznek az alattvalókkal szembeni küzdelemben. A királyok régen is mindig megegyeztek, de napjainkban is szépen megsegítik egymást a kormányok ellenében, a mohóságuk okozta pénzügyi válság felelősségének elkenése érdekében.

    A pénz kizárólagos hatalmához, az uralkodásra törekvés modern szemlélete az államot vásárolja fel, a pénz ügyét szolgáló politikai képviselet megteremtése érdekében. Megvásárol politikusokat, pártokat, használja őket vagy egymásnak uszítja, esetenként média útján ellehetetleníti a közösségi önvédelem kiemelkedő képviselőit. Ha az állam gyenge vagy nincs elégséges számú szövetségese, akkor a pénzhatalom bevásárolja magát a politikai hatalomba. A pénzbirodalom épít a gyengeségre, és arra az új gondolkodásmódra, hogy az emberek sorsuk javítására egyre kevésbé ismernek közös menekülési utakat, hanem ki-ki egyéni és csak a saját sorsát megváltó megoldásokban gondolkodik. Ennek folyományaként elszaporodnak a közvagyont fosztogató hivatali emberek, akik már kizárólag csak a saját túlélésük érdekében „dolgoznak”, s rombolják le a közösségi felemelkedésbe vetett hit erőfeszítéseit.

    A pénzbirodalom leghatékonyabb közege a szegénység és a nyomorúság. Ilyen közegben néhány forintért is lehet szolgálót, hivatalos gyűlölködőt vagy közreműködőt találni, s az egymásra uszított emberek még egymás féken tartását is szívesen elvállalják. Élni muszáj. A jelenségre kétféle módon lehet választ adni: vagy közösségépítéssel és kulturális megújulással, vagy az egymás elleni kíméletlen küzdelemmel. Ki-ki a maga módján ma is ezt teszi!?

  26. "?!" szerint:

    T. “perspektíva?” !

    Kérdezem, hogy Téged minden éjjel ilyen rémálmok gyötörnek, mint amelyből felébredve ma hajnal óta ontod a szöveget olyasmiről, amit ha alaposan átgondolsz, akkor magad is rájössz, hogy az csak felesleges okoskodás.

    Azzal magam is egyetértek, hogy szinte a lehetetlennek tűnik az államadósság törlesztésével kikerülni az adósságcsapdából, de szerintem nincs más lehetőség mint megpróbálni ezt a szinte lehetetlent is.

    Kérdezem, hogy meg tudod-e válaszolni mellébeszélés nélkül, hogy az adósságnak és kamatainak a megfizetésén kívül, milyen más járható út van előttünk, továbbá azt, hogy meg tudod-e mondani mellébeszélés nélkül azt, hogy mi történne kis hazánkkal, ha állami szinten kijelentenénk, hogy nem fizetjük tovább az adósság kamatait, és a tőketartozást sem fizetjük vissza?

    Írtad, hogy “…felesleges az államadósság törlesztése! VISSZA FIZETHETETLEN !!!! (Lásd a magyarországi bedőlt hitelesek esetét). Ez egy manipulált adósságcsapda.”

    A fenti kijelentésed és a hasonlatod azért sántít, mert Te magad is tudod, hogy a tőke hitelt minden bedőlt hiteles is, és a kormány is a saját elhatározása alapján vette fel annak ellenére, hogy a hitelezők nem kényszerítették a hitel felvételére, továbbá annak ellenére, hogy a felvételkor azt is tudták, hogy a tőketartozást kamatokkal növelten vissza kell fizetni.

    Kérdezem, hogy szerinted mi lenne a világban, ha általános szokássá válhatna az, hogy miután a felvett pénzt a bedőlt hitelesek is és a kormányok elköltötték, akkor következmények nélkül jelenthetnék ki, hogy nem fizetik vissza sem a hitelt sem a kamatokat, de azt a vagyontárgyat (lakást, kocsit, állami autópályát, stb.-t) megtartják, amelyek megszerzésére vagy megvalósítására a hitelt felhasználták?

    Ezekre a kérdésekre válaszolva próbálj a hitelezők számára is elfogadható “perspektívát” ismertetni, de felesleges üres duma nélkül!

  27. csaba péter szerint:

    Hát két, három dolognak, borzasztóan örülök:
    – Újra kitalálták a kisipari egységár gyűjteményt. a limitált rezsiköltség kapcsán .
    Nehéz lehetett előkeresni.
    – Mindenfajta nyugdíjkedvezmény megszüntetése: helyes a bányászok , és kohászok korkedvezménye úgyis jogtalan , dögöljenek meg.
    – A nyugdíj kifizetések limitálása: egyetértek aki nem hal éhen azonnal az ne akarjon dőzsölni
    – A rokkantnyugdíjasok , meg ne hivatkozzanak fogyatékosságukra : forduljanak a Mesterhez , aki hisz annak kinő a lába , újra fog látni , stb
    és mehet munkanélkülinek .
    Mennyire más lesz!

  28. csaba péter szerint:

    Még jobban örülök a deviza hitelesek megsegítésének : a 190 FT/ SFR rögzített árfolyam nemcsak a konvertibilis forintot vágja haza de azt is biztosítja hogy a hitelesek unokáinak is legyen fizetni valója bőven.

  29. csaba péter szerint:

    Az embernek az az érzése , hogy a jelenlegi gazdasági vezetőink amellett hogy soha nem dolgoztak, A Szocializmus Politikai Gazdaságtana című tankönyvön kívül mást nem is ismernek.

    Ki itt a komcsi ?

  30. csaba péter szerint:

    Kac . kac

  31. ETIKUS szerint:

    Lehet, hogy az alant írottakon sokan felkapják a fejüket?

    BESZÉLJÜNK MAGYARUL, ELVTÁRSAK! )))

    Nektek könnyű lesz megszüntetni azt, ami valójában nem is létezett! A tetemes adósságot, az adósságcsapdát, mert az egy nagy mese volt. Az egy nagy mese!!!!!
    Csak ebben a tekintetben vagytok és lehettek képesek kilépni az adósságcsapdából.
    Ha egyszerüen megszüntetitek ezt a hazugságot, tehát valójában ezt teszitek, ezt a hazugságspirált teszitek lassan félre, fokozatosan, nem pedig az van amiről beszéltek,
    mert az hazugság ciklusok óta!
    A szivattyút kell leállítani, megszüntetni, mert kiderült az abszurd hazugság, és az hogy ekkora adósság törlesztése egyszerűen lehetetlen, és az ország fölmorzsolásáról, nyílt ellehetetlenítéséről szól. Az ország nemzeti jövedelmének kamatteherkénti évenkénti kiszivattyúzásáról. Míly könnyedén, a többit meg csak hozzá kellett a kormányoknak hazudni, hiszen a nép azt sem tudja, fiú-e vagy lány!
    Ez világabszurd és világbotrány! De a régió más országa is hasonló cipőben jár jó ideje, de Magyarország nagyon át lett verve és nagyon ki lett rabolva az adósságtörlesztés, az adósságcsapda hazugságának trükkjével!!!

    Bizony a “Perspektiva” írásainak van alapja, hiszen ő is utalt már az ún. “virtuális pénzek mozgására, a pénzbirodalmasok által felépített koncepciókra.

  32. Gordon szerint:

    csaba!

    Megtagadod a múltad?

  33. ETIKUS szerint:

    A pénzszivattyú úgy van ránk kötve, hogy az NO.-ba, Fr.-ba, és Angliába áramlik, amelynek csapjait szinte lehetetlen elzárni. Az esetleges egyik megoldásról már tettem említést, a másik meghaladja a kompetenciámat.

  34. ETIKUS szerint:

    perspektíva: Köszönöm szépen, meg kell mondani, örülök az észrevételének és nem vagyok egyedül, látom! megszólalhatnak itt kiváló látó és értő emberek sorban! Sokat kellett erre várnunk, mert volt idő, amikor meg sem szólalhattunk…

    Remélem, reméljük, hogy minél többen megértik, hogy a pártfanatizmusnak racionális keretek között lehet értelme csak, és azt is, hogy vannak idők, helyzetek, amikor tudni kell kényszeren fölül emelkedni a pártszimpátián is, hiszen kontroll kell minden szinten, a társadalmi kontrollnak működnie kell, annak mindenben és mindenhol meg kell jelennie…

    A politika szereplőinek is ez kellene, hogy érdekükben álljon, hiszen ez minden irányban stabilitást, védettséget is biztosít a társadalom egészében…

    Sokat fogunk még papolni magáról a törvény fontosságáról is…

    Mindenkinek törekednie kell a felelős kommunikációra…

  35. ETIKUS szerint:

    És akkor ott a világraszóló mese, hazugság sztori, hogy fizetnünk kell, mert el vagyunk adósodva! Könnyű ezeknek mindenről, bármiről azt mondani, hogy hitelekben úszik! A nép meg porlik, fizet! A mese, az abszurd évek óza beválik, a nyugat röhög, mert hülye lenne közbe szólni, ha az országban nincs ébredés a hazugságokból! Ilyen adósságcsapda nincs és nem is lehet,amit évek óta hazudik a szivattyút éltető politikai banda.

  36. ETIKUS szerint:

    Nincs, nem volt pénz -mondták a nép szemébe folyamatosan -és sorra kiderültek a korrupciós botrányok, a folyamatos lenyúlások, osztogatások, folyt a pazarlás -és még mindig folyik!

  37. "?!" szerint:

    T. “Perspektíva?” ! Megismétlem részedre a ma 12:19-kor feltett alábbi kérdéseimet.

    Kérdezem, hogy Téged minden éjjel ilyen rémálmok gyötörnek, mint amelyből felébredve ma hajnal óta ontod a szöveget olyasmiről, amit ha alaposan átgondolsz, akkor magad is rájössz, hogy az csak felesleges okoskodás.

    Azzal magam is egyetértek, hogy szinte a lehetetlennek tűnik az államadósság törlesztésével kikerülni az adósságcsapdából, de szerintem nincs más lehetőség mint megpróbálni ezt a szinte lehetetlent is.

    Kérdezem, hogy meg tudod-e válaszolni mellébeszélés nélkül, hogy az adósságnak és kamatainak a megfizetésén kívül, milyen más járható út van előttünk, továbbá azt, hogy meg tudod-e mondani mellébeszélés nélkül azt, hogy mi történne kis hazánkkal, ha állami szinten kijelentenénk, hogy nem fizetjük tovább az adósság kamatait, és a tőketartozást sem fizetjük vissza?

    Írtad, hogy “…felesleges az államadósság törlesztése! VISSZA FIZETHETETLEN !!!! (Lásd a magyarországi bedőlt hitelesek esetét). Ez egy manipulált adósságcsapda.”

    A fenti kijelentésed és a hasonlatod azért sántít, mert Te magad is tudod, hogy a tőke hitelt minden bedőlt hiteles is, és a kormány is a saját elhatározása alapján vette fel annak ellenére, hogy a hitelezők nem kényszerítették a hitel felvételére, továbbá annak ellenére, hogy a felvételkor azt is tudták, hogy a tőketartozást kamatokkal növelten vissza kell fizetni.

    Kérdezem, hogy szerinted mi lenne a világban, ha általános szokássá válhatna az, hogy miután a felvett pénzt a bedőlt hitelesek is és a kormányok elköltötték, akkor következmények nélkül jelenthetnék ki, hogy nem fizetik vissza sem a hitelt sem a kamatokat, de azt a vagyontárgyat (lakást, kocsit, állami autópályát, stb.-t) megtartják, amelyek megszerzésére vagy megvalósítására a hitelt felhasználták?

    Ezekre a kérdésekre válaszolva próbálj a hitelezők számára is elfogadható “perspektívát” ismertetni, de felesleges üres duma nélkül!

    “ETIKUS”! A fenti kérdéseket Te is megválaszolhatod, ha olyan nagyon okos vagy!

  38. csaba péter szerint:

    Nekem nincs mit megtagadnom , de ti még saját magatokat is megtagadjátok.
    Hisz még nevetek sincs.

  39. Gordon szerint:

    Neked se mindig volt neved (lásd.: bavaria).

  40. csaba péter szerint:

    de neked még lehet

  41. grün szerint:

    “Ne légy szeles, bár munkádon más keres….!” Széllel nem lehet haladni csak átstrukturálva?!
    Két út áll előttünk mondta Navracsicska Krampusz:
    Az egyik zsákutca, a másik járhatatlan?!
    De hol volt a Mikulás a csomagosztásról?!

Itt lehet hozzászólni !