Szmog: riasztási fokozat Budapesten

Stop.hu, Időkép

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfő hajnalban.

A közlemény szerint a légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében – a Fővárosi Közgyűlés rendeletének megfelelően – Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel.

Ez jelenti a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, a közösségi közlekedés választását a gépkocsik helyett, a gépjárművek alapjárati üzemeltetésének mellőzését, a fűtésnél pedig, ahol lehet, a gázfűtés választását.

A közlemény szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlaga 2011. január 29-én a város négy mérőpontján érte el és haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket (75 &181;g/m3). Ezek a pontok szombaton a Gilice téren, a Teleki téren, Budatétényben és Csepelen voltak. Vasárnap a kilenc mérőpontból ötnél ez az arány elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket is (100 &181;g/m3). Ezek a pontok az előbbi helyszíneken, továbbá a Kőrakásparknál voltak.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Budapest esetében – a környezetvédelmi hatóság adatai alapján – az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom következménye. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait. Az ipari kibocsátás (például erőművek, szolgáltatások) részaránya mintegy 10 százalék, továbbá a lakosság egyedi fűtéskibocsátása is gyakorlatilag mintegy 10 százalékot eredményez.

stop.hu

8 hozzászólás “Szmog: riasztási fokozat Budapesten” bejegyzésre

  1. csaba péter szerint:

    A régi szép idők amikor még mindenki arról szövegelt , hogy a Csepel művek szennyezi a levegőt.
    Amikor már a hetvenes években is a közlekedés volt a fő szennyező , és nem az ipar.

  2. csaba péter szerint:

    Ha a térképre nézünk akkor szembetűnő hogy Csepel az egyik legszennyezettebb kerület , noha itt már gyakorlatilag nincs ipari tevékenység.
    Azonban a közlekedési káosz amit az elmúlt évtized okozott illetve a mostani kurzus sem akar megoldani bizony Csepelre terheli a közlekedési dugulás fő terhét !

  3. J szerint:

    Akkor biztos a Gerinc út miatt van szmog!:D
    http://halasztelekma.hu/2011/01/nehany-nap-mulva-atadhatjak-a-gerincut-halasztelki-agat/

    Végül is ez nem is ipari létesítmény:
    http://www.alpiq.hu/mit-kinalunk/uzemeink/termikus-eromuvek/kombinalt-ciklusu-eromuvek/combined-cycle-power-plants.jsp
    Mondhatni kisméretű KKV!:) Vagy egy óriási levegőszűrő berendezés!:D

  4. kilgore trout szerint:

    Valamit én itt nem értek. Szombaton DK-i, vasárnap D/DNY-i, ma délelőtt É-i szél fújt.
    A ma reggeli (fenti) kép szerint Csepel a legszennyezettebbek közé tartozó terület. Ugyanakkor a mai kora délutáni adatok szerint Csepelen a legjobbak közé tartoznak az értékek PM10-ben.
    Egy kicsit hiszterizáltnak tartom ezt a térképet, pláne úgy, hogy azon olyan pontokon is adnak meg adatokat, ahol nincs mérőpontja az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak, ugyanakkor az időkép nevű oldal is erre a hivatalos forrásra hivatkozik.

  5. fülöpke szerint:

    T. csaba! A helyben lakók túlnyomó többsége ebben a kihalt kerületben nem talál munkát, ezért kocsijába ül és ingázik.
    Tán nem kellett volna a pártkáderekből lett helyi kapitalistáknak annyira mohó kapzsinak lenni a Csepel Művek lenyúlásakor. Sz@rért- h..gyért jutottak csarnokokhoz és várták a Nagy befektetőt, aki nem jött el. Azóta rohad a gyártelep ( a kerület csúszik vele), a befektetni szándékozók az olcsóbb zöldmezős beruházásokat választották.
    Neked mi jutott a Nagy Űzletből, csaba?

  6. Gordon szerint:

    “lletve a mostani kurzus sem akar megoldani’ – írja kevesebb mint négy hónappal az önkormányzati választások után Csaba bavaria pofáraesett Gordonnal szemben Péter.

    Pofátlan egy alak.

  7. csöves szerint:

    AZ ünnepek alatt is szmog volt ,pedig akkor alig volt autóforgalom egy átlag naphoz képest. Az forgalom amúgy is érezhetően csökkent a benzin árak miatt .Nem kellene a forgalomra fogni ezt is , persze az autóst mindenért lehet szívatni.

  8. Schneider Ádám szerint:

    így van, csöves jól mondja.

Itt lehet hozzászólni !