Emlékkiállítás Szabó János alkotásaiból

Csepel.info

A Király-Erdei-Műhely családi, szellemi alkotó közösség szeretettel várja kedves vendégeit Szabó János (1960-1989) festményeiből rendezett emlékkiállításra 2011. február 12-én 17 órára. A kiállítást megnyitja Filip Tamás költő, az alkotó barátja.  Rendezte Erdei Éva.

A kiállítás bejelentkezéssel mindennap megtekinthető február 12-től március 16-ig Csepelen, a Kondor utca 29-ben. Elérhető a 148-as autóbusszal. Telefon: 420-1728. E-mail: erdeieva@net-tv.hu, eva@erdeigaleria.hu, honlap: www.erdeigaleria.hu.

Erdei Éva véleménye a művészről:

Szabó János huszonkilenc éves korában tragikus körülmények között elhunyt
festőművész ezer szállal kötődött Csepelhez. Itt született, itt járt iskolába, az egész rövid életét Csepelen élte le. A csepeli Munkásotthon Képzőművész Körében mestere Misch Ádám festőművész volt, de mesterének vallotta Bálint Endrét, akivel riportot készített, és művészi igényű fotón örökítette meg 1983-ban.

Szabó János az ELTE magyar – közművelődés szakán diplomázott jeles eredménnyel. Szakdolgozatát „Az amatőr művészeti mozgalom egy lehetséges fejlesztési alternatívája” címmel írta, amelyben a mozgalom potenciális energia tartalékairól szól. Elgondolkodtató véleménye szerint: „…az AMC csak úgy tudja kibontani a benne rejlő lehetőségeket, ha egy szervezeti egységre épül, és gyakorlati tevékenységét egy épületkomplexumban fejti ki.” A Galaktika 1986/7 számában megjelent, „A népszerű kultúra és az esztétikum” c. tanulmányában szintén figyelemre méltó, merész megállapítással találkozunk, mi szerint az elitkultúrában és a tömegkultúrában egyaránt létezik az autentikus remekmű, a kommersz és a giccsprodukció.

Hazánk felemelkedéséről máig érvényes módon gondolkodott:„a formálódó magyar demokrácia legfontosabb alappillérei a helyi autonómiák. A jogbiztonság, a valóban korszerű, európai mércével is kimagasló új Alkotmány, a hozzá kapcsolódó törvények csak kereteit adhatják fejlődésünknek. Lemaradásunk csak akkor csökkenhet, csak akkor valósulhat meg évszázados álmunk: az európaiság, ha működőképes helyi autonómiákat sikerülm létrehoznunk. Pontosabban szólva az önszerveződést a helyi lakosságnak kell véghezvinnie.” – írta 1989 december 3- án. Gondolatainak különös jelentőséget ad az a tény, hogy ma, 2011-ben az Európai Tanács határozata alapján Európa zászlajára éppen az önkéntességet tűztük.

csepel.info

2 hozzászólás “Emlékkiállítás Szabó János alkotásaiból” bejegyzésre

  1. Pecás szerint:

    Kicsit Offolok:Kisebb földmozgás lehetett ma Csepelen, mi itt a Kossuth Lajos utcában legalábbis érzékeltük!Szép estét!

  2. Sanyi szerint:

    Igen panelban a 9-en határozottan érezni lehetett úgy kb 5mp-ig úgy 18:45körül. További kapcsolódó infók: http://www.idokep.hu/hirek/foldrenges
    http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0001625.php
    Üdv!

Itt lehet hozzászólni !