Sári: Fiataljaink között nincsenek meghatározó egyéniségek

Nemzeti Sport

A szakmai munkában több specialista segíti Sári Nándorékat (Fotó: Mirkó István, NS-archív)

Törökországi edzőtáborban vett részt a magyar férfi kajakválogatott színe-java, legalábbis azok, akik az elkövetkezendő év(ek)ben az olimpiai, 1000 méteres távon a csapathajókban lehetnek érdekeltek. Sári Nándor, a versenyzők felkészítésével megbízott szakvezető a kajak.hu sportági szakoldalon értékelte az edzőtábort.

„A vízfelület nem volt a legalkalmasabb, mert kisebb volt, mint a Kis-Duna, ahol általában edzünk és nagyon kanyargott, ami szinte lehetetlenné tette az ekkora csoporttal való résztávos edzéseket, így jobbára időre menéseket tartottunk, négy, illetve tíz kilométeren, valamint négyszer kétezer métert – mondta Sári Nándor. – De a szezon végén elengedhetetlen hosszabb edzések is megvoltak, hiszen a fiúk eveztek huszonnégy és huszonnyolc kilométereket is. Természetesen most már a felkészülésre is hangsúlyt kell fektetni, így kiegészítő tréningeket is tartottam, úgymint a futás vagy erőfejlesztés. Nagyon jó időjárást, közel huszonkét Celsius fokot hagytunk ott, ezért úgy döntöttünk, hogy február huszadikán visszajövünk ide meleg vízi edzőtáborba, még a központi, sevillai tábor előtt.”

A nagy kérdés az, hogy a sikeres Európa-bajnokság után a tavalyi vb-n leszerepelt négyes az idén milyen összeállításban küzd majd meg az olimpiai kvalifikációért.

„Erről már csak azért sem szeretnék nyilatkozni, mert ez annak is a függvénye, hogy ez a hat-hét ember milyen egyéni teljesítményt nyújt majd tavasszal, valamint, hogy a Kammerer, Vereckei duó akar-e egyáltalán négyest menni. Jelen pillanatban úgy áll, hogy Kucsera Gábor is inkább a csapathajó felé orientálódik, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy nálam helye van benne.”

Ez nem is csoda, hiszen Kucsera a Kőbánya SC versenyzője, éppen Sári Nándor tanítványa. A sikeres olimpiai szereplés reményében a Magyar Olimpiai Bizottság ismét támogatja a sportági szövetség munkáját, és reméljük, ez nagyban elősegíti a csoport sikeres versenyzését.

„Igen, idén sokkal több terheléses vizsgálaton veszünk részt, valamint étkezési tanácsadó és gyúró is foglalkozik a srácokkal, ami eddig nem volt számunkra elérhető, bár nagy szükség lett volna rá. Ezen kívül a technika fejlődésével is új eszközök kerülnek a kezünkbe, például a négyes edzéseket már kamerával és egyéb műszerekkel kísértük, amelyek kiértékelése a következő hetek feladata. De itt van még egy Digitrainer nevezetű műszer, amely a reakcióidőt méri, illetve azt, hogy a versenyző milyen gyorsan, hány csapás alatt éri el maximális sebességét.”

A 200 méteres versenyek jövőre, Londonban szerepelnek majd először az olimpia programjában. Ezen a távon az egyik legjobb magyar versenyző Molnár Péter, aki ugyancsak Sári Nándor tanítványa.

„Szerintem ezt a versenytávot mi még nagyon tanuljuk, tapogatózunk. Ha szegény Séra Miki bácsi élne, biztosan előrébb tartanánk. Azonban nálam – csúnya szóval élve – mindig is egy melléktermék volt, azokat indítottam itt, akik a másik két távon nem tudtak elég eredményesek lenni, de külön nem készültünk rá soha. Péterrel most kezdtünk el vele komolyabban foglalkozni, és nagyon szép eredmény tőle a vb-n elért tizedik hely. Be kellett azonban látnunk, hogy ide más edzésmódszerek, más izomzat és keményebb idegrendszer kell, ami valahol születési adottság. Az utolsó igazán kétszázas egységünk a Fehérvári, Hegedűs páros volt, de jelenleg nincsenek ilyen képességű versenyzőink. Nem úgy, mint az angoloknak, akik most ugrásszerűen fejlődtek. Szerintem azért, mert náluk nincsenek rossz beidegződések, amit Peti is nehezen szokott meg: nincs egy órás résztáv vagy hosszú időmérés, csak rövid edzések, de azokat végig kell hajtani elejétől a végéig. Sokan úgy gondolják, hogy ez a szám inkább erő kérdése, de ezt se állítanám, hiszen Fehérvári Vince se volt egy erőember. Mindezek mellett úgy érzem, jó úton haladunk, és ha reakcióidőt, technikát és állóképességet fejlesztünk, akkor még sikeresebbek lehetünk.”

A férfikajak szakágban az utóbbi években elmaradtak a korábbi eredmények a nagyobb világversenyeken, ezért Storcz Botond új válogatási elveket hirdetett meg a jövő évre, amelyben hamarabb eldől majd az utazó keret, és az Eb és a vb között lévő kilenc hét is eredményesebb felkészülésre lehet elég.

„Bízom az új rendszerben, hiszen néhány évvel ezelőtt is így tudtunk sikeresek lenni. De adottságainkhoz mérten most sem vagyunk sikertelenek, ugyanis be kell látnunk, hogy a világ sportja sokat fejlődött ötszáz méteren, közel öt másodpercet. És az elvárt győzelmeket sem lehet mindig hozni, így volt ez az ezer méteres párosunkkal is, akikben nagyon bíztam, bíztunk, és azt hittük, ilyen időt senki nem tud rajtuk kívül, de tudott. De az is szembeötlő, hogy a fiataljaink között nincsenek már olyan meghatározó egyéniségek, mint régen volt Kammerer, Vereckei vagy mint most Kucsera.”

nso.hu

Egy hozzászólás “Sári: Fiataljaink között nincsenek meghatározó egyéniségek” bejegyzésre

  1. Sejba szerint:

    „A vízfelület nem volt a legalkalmasabb” – akkor miért ide mentek?

Itt lehet hozzászólni !