Most a cigányokon a sor

Lippai Roland jegyzete

Cigány maffia erődemonstrációja Csepelen

Bármilyen típusú és dimenziójú kapcsolat csak akkor képes optimálisan működni, ha abba minden részt vevő belefekteti a maga energiáit. Így van ez a cigányság és a többségi társadalom viszonyrendszerében is. Semmilyen integrációs folyamat nem érhet el sikereket anélkül, hogy a társadalmi vérkeringésbe bevonni szándékozottak ne tennének meg maguk is mindent annak érdekében, hogy saját sorsuk és életlehetőségeik jobbra fordításán keresztül hozzájáruljanak a jó társadalomhoz. A tabusítás pedig kifejezetten káros.

A romaintegrációs munka egyelőre nem hozott komoly sikereket. Hiába a folyamatba beleölt sok milliárd forint, sárban ragadt a szekér. Hiába a türelem – még ha olykor türelmetlenkedő hangok is hallatszanak –, minden eddiginél nagyobbnak tűnik a baj. Megszokhattuk, az elmúlt évek romapolitikájának főcsapása szinte már nem is maga a program volt, hanem a többségi társadalom minden lehetséges fórumon történő ostorozása, lejáratása.

Mindenki rasszista ebben a kis hazában, aki nem valamilyen „SZDSZ-es” prizmán keresztül nézi a valóságot. Bűnös és civilizálatlan, ha esetleg elvárásokat fogalmaz meg azokkal szemben, akiknek egyébként – minden hibája és ballépése mellett is – igen is igyekszik segíteni a többségi társadalom. Ez a minden más magyarázatot kizáró, folyamatosan harci helyzetet szító és uszító gondolkodás nagyban felelős napjaink állapotaiért, a társadalomban valóban megbúvó feszültségekért. Ám a feszültség nem „osztatlan”, jut belőle mindenhová.

Nem lehet nem tudomást venni a cigányok sérelmére elkövetett bűncselekményekről, de a romák által a többségi társadalom kárára elkövetett bűncselekmények is rendkívül súlyos terhet jelentenek. Ha arról szól valaki, hogy például a Tavaszmező utcában a „dögölj meg, magyar paraszt!” volt a rendezőelv annál a néhány románál, akik egy – politikailag korrekten: nem roma származású – magyar srácot vettek üldözőbe egy jó nagy késsel, akkor jön a vádaskodás. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. A sajóbábonyi cigányok éppen most állnak a bíróság elé.

Ideje felébredni és rácsodálkozni a valóságra: létezik a cigányok között is a rasszizmus, s bizony ennek hangot is adnak. Persze mindez az íróasztalok mögül fehér folt, beláthatatlan dimenzió, amibe nem fér bele az iskolában a gyengébbeket vagy éppen a rosszabb sorsú cigánygyereket is terrorizáló „raj” fogalma, mint ahogy a bokszer és a szamurájkard sem. A rasszizmus és a kirekesztés magasiskolája a cigánygyerekek iskolába „kényszerítése”. A vita azon megy, hogy „roma” vagy „cigány”. Holott azt a kérdést is fel kellene tenni, vajon a cigányság mindent megtesz-e a felemelkedés érdekében.

Persze könnyebb rámutatni a „kirekesztő magyarokra”, pedig a szamurájkardos képek alatt elképesztő kijelentések olvashatók arról, hogy a „magyar parasztok” mire jók és mire nem.

E csoportok visszahúzzák a beilleszkedés útján elindult, a saját erejéből (!) megélni akaró cigány embereket is; akik iskolába járatják a gyerekeiket, eljárnak dolgozni, „építenek”, hozzátesznek a társadalomhoz. Kinek jó, ha ez nem így történik?

Az elmúlt évek hangadó cigány vezetőinek óriási a felelőssége abban, hogy bizonyos csoportok úgy érzik, éppen etnikai hovatartozásuk miatt tehetnek meg bármit a jog keretein kívül is. Felelnek az ellenségeskedő pszichózisért is, holott aki a „roma út” elé fekszik (már ha…), azt nem „eltaposni” kell, hanem kooperálni vele, főleg akkor, ha ehhez minden ajtó nyitva áll. Csak egymást tiszteletben tartva érhető el a siker.

Egy többszereplős „játékban” mindenkinek a maximumot kell nyújtania, ugyanakkor a maga szintjén leadott legnagyobb társadalmi teljesítményt pedig el kell ismerni. Fel kell hagyni a vádaskodó szólamokkal, hogy könnyebb és nyitottabb lehessen a társadalmi párbeszéd. Mindig minden közösségben vannak türelmetlen emberek s ez sem többségi vagy kisebbségi sajátosság. Ez lehet, hogy nem tetszik mondjuk a harcos liberálisoknak – mert ők, ugye, harcolnak minden ellen, ami nem egyezik az ő valóságukkal –, csak éppen ez a taktika bizalmatlanságot és félelmet szült. Olyan feszültségek halmozódtak fel a társadalomban – mondjuk ki: mindkét oldalon –, amelyekről már tegnap párbeszédet kellett volna kezdeni. E tűz oltásához pedig minden kézre szükség van.

Az elkövetkező hónapok alatt sem készülnek majd el azok a „varázsporok”, amelyekkel meghintve a problémás területeket, minden csodálatos lesz. Ugyanakkor talán kevesebb lesz a sipákolás s több az egymást tiszteletben tartó párbeszéd.

A politikacsinálók bizonyos részei jól megéltek a napjainkat jellemző állapotokból, remélhetőleg ezek aranykora leáldozott. A probléma megoldása közös feladat, s annak reménybéli gyümölcseit is közösen kell majd leszüretelni.

Forrás: Mno.hu

29 hozzászólás “Most a cigányokon a sor” bejegyzésre

  1. maminti szerint:

    Szupi. Valami konkrétum a megoldással kapcsolatban? Mert ezt mindet eddig is tudtuk. Legalábbis mi Jobbikosok. 🙂

  2. Béla szerint:

    hihetetlen.
    ezen az oldalon ilyen cikk
    véégre

    Jó oldal volt ez addig amíg nem érezték úgy a srácok ahogy a helyi vezetők,
    pedig mindenkit MI juttattunk oda ahol jelenleg vannak

  3. potyek szerint:

    Igen, ez kétoldalú dolog, de ha nem megy minek eröltetni, még bele tolni milliárdokat a semmibe? Mikor a hiradóban a pofámba mondja hogy azért nem dolgozik mert ugyan annyi segélyt kap az én adómból, nem azért mert nincs munkája, lenne, de nem megy, mert így is annyi a pénze. Amíg ezen nem változtatnak, addig nincs értelme beszélni semmiről, generációik nőttek fel úgy, hogy azt sem tudják mi a munka, a bűnözést meg hősies tettként élik meg. Meg védjük őket, ó szegény megélhetési bűnöző, ne bántsuk, akitöl lop az nem dolgozott meg azért a dologért? Rohadjon sitten évekig, bár én középkori büntetést szívesebben látnék, de az nem EU kompatibilis, mondjuk ezt nem csak a cigányságra lehetne alkalmazni asszem, annak nagyobb visszatartó ereje lenne.

  4. islander szerint:

    OK.

    Megoldás?

  5. anticsóka szerint:

    A cikk végén említett reménybeli gyümölcsöket közösen leszüretelni?
    Az utóbbi idők eseményei szerint nem lesz mit szüretelni, mert még zölden ellopják, mint az uborkát.

    Igaz lehet, hogy egy szegedi postára kiírták a következőt? – “Ha két, az etnikumhoz tartozó személynél több van a helyiségben, azt rablótámadásnak minősítjük ”
    Pfffff…..

  6. Manitu szerint:

    Kár, hogy a fentebb fórumozók jelentős része vagy nem olvasta el a cikket vagy nem érti.

    Vagyunk páran, akik eddig is őszintén arról írtunk, hogy a cigányok beilleszkedése életfontosságú dolog, az meg nem megoldás, ha a megoldás helyett valaki gyűlölködik. A hőzöngő kardos cigány részéről és a hőzöngő kakastollas csimpánzhadsereg részéről sem.

  7. meghát.... szerint:

    Üdv! Végig olvastam Lippai Roland jegyzetét ,nagyon mértéktartó ,korrekt írás, de ezt a többségi társadalom írástudói tagjain kívül ,eltudja olvasni a fene tudja hányszor megélt felzárkóztatási programban résztvevő kisebbség? Egy tegnapi eset: Betértem a csepeli hangszer boltba vásárolni,és bejött négy, 15 év körüli cigány gyerek . Akusztikus gitárhoz vettek egy húrkészletet, miután kifizették ,távoztak. Két perc tanakodás után visszajött az egyik,hogy “át kéne húrozni a gitárt “.Az eladó udvariasan mondja a húrozás árát mire a cigány gyerek kiakad,hogy mé kell ezért fizetni? Nem bírtam ki ,és a kis tetűnek elmagyaráztam, hogy a nyegle stílusa miatt ,már a húrkészlet ” vásárlásakor” állon vágtam volna legszívesebben . Nem fogta fel a veszélyt,mert nem veri senki ezeket a férgeket pofán ,ők megszokták,hogy nekik minden ingyé jár! Miután megkértem nézzen a szemembe ha hozzá beszélek.Hiába kérdeztem,hogy miből gondolta ,hogy ingyen elvégeznek egy plusz szolgáltatást. A válasz a sajátos cigány elterelés volt,hogy a gazsi mondta stb… A mese lényege :Hiába próbálod emberszámba venni, a sajátos kultúrájuk ellenére (amely bicska nyitogató)ők inkább vérszemet kapnak,és még pofátlanabbak,szemtelenebbek lesznek! Ezek ösztön lénnyé váltak,vagy azok is voltak mindig.Nem tudok humánus,az együttélési normákat betartó eszközöket elképzelni e kisebbségnek, a többségi társadalomba való vissza vezetésére.

  8. islander szerint:

    azt tudom, hogy a szoc. rendszerben nem volt ennyire kiélezve a cigány-nem cigány ellentét.
    mindenkinek egyformán szar volt/jó volt, ki hogyan akarja ezt érteni…

    Repeat:

    OK.

    Megoldás?

  9. grün szerint:

    Akadozik a telek választás Devecseren a leendő lakópark helyén.
    Mindenki magyar szomszédot szeretne!!!

  10. meghát.... szerint:

    Üdv! Grünnek küldöm ezt a viccet (biztos Ő is erre utalt a hozzászólásában) Két szomszéd beszélget. A Gazsi mondja a szomszédnak azt tudod ,hogy az én házam többet ér ,mint a tiéd.Ne viccelj Gazsi, egy időben építkeztünk ,a tied is akkora,mint az enyém,mitől lenne a tiéd drágább? Azért,mert nekem fehér a szomszédom.

  11. panelproli szerint:

    moderációra várakozik a hsz-em?? hmmm médiatörvény….

  12. szigetország szerint:

    islandertől kérdem: megoldás?

  13. islander szerint:

    szigetország

    kérdésre kérdéssel a nem keresztények szoktak válaszolni. persze engem nem zavar… 🙂

  14. szigetország szerint:

    islandertől újra kérdem:

    megoldás?

  15. islander szerint:

    tudod mit…van!

    csak pénz kell hozzá és törvény.

  16. szigetország szerint:

    Mennyi pénz és miféle törvény kell?

  17. szigetország szerint:

    islandernek a megoldásra tett javaslata: 0

  18. fülöpke szerint:

    A romák annyit engedhetnek meg maguknak, amit a többségi társadalom megenged nekik.
    A kialakult helyzetrért nem ők hibáztathatók.
    Amikor rend volt az országban – és nem uszították őket folyamatosan a többségi társadalom ellen hitványék – akkor a mainál sokkal több gyerek járt be az iskolába, nem csiki-csukizhattak az állami pénzekkel.
    Amikor pl. két család beadja állami gondozásba a gyereét, majd kihozzák egymásét és jó pénzért “nevelik”, a kaotikus állapotok a hibásak, nem a romák. A közpénzek fejésének a leírtakhoz sok hasonló bevált módszere ismert.
    Megoldás?
    – Iskoláztatás
    – Munka. A liberális módszereket sürgősen el kell felejteni, egy ország sorsa a tét, további gatyázásra nem lesz idő.

    Az iskolába járásért igenis a szülőt kell felelőssé tenni. A jövő generációjának szellemi pallérozását nem lehet a családra bízni. Az első intézkedések megtörténtek, egyetértek velük.

    A munkához vezető útnak jelen helyzetben a közmunkán keresztül vezet az út. Már hallom a károgókat, hogy szegény közmunkások, milyen keveset keresnek.
    A lényeg: szokja meg MINDEN állampolgár, hogy a felvett pénzeért valamit neki is le kell tenni. Aki hajlandó a munk a világában megragadni, az előbb- utóbb a fejlődés útjára lép. A többinek nem lehet a – munkavállalókéval közel azonos mértékű – jelenlegi segélyeket garantálni.
    Az ország teherbíró képessége nem engedi meg. A Gyurcsány módszer- hitelt felvenni és abból fizetni mindent, konkrét intézkedések helyett- nem folytatható.

  19. grün szerint:

    meghát!
    Tolarencs vagyok velük, de van egyetlen mondat amit nem szívesen hallanák tőlük:
    Jó reggelt szomszéd!

  20. Szila szerint:

    Minden egyes forint, amit beléjük ölünk pazarlás. Egy szót sem értenek az “emberi élet” nevű fogalomból. Bármilyen jónak is mutatja magát “helyzetben” előjön a vére. Egyetértek Fülöpkével, mert mi engedtük meg nekik, hogy a saját Hazánkban rettegni kelljen végigmenni az utcán a csapatostul, ráérősen randalírozó csürhék támadásától félve. Ha pedig nem úgy viselkedsz, ahogy az neki tetszik egyből előkerül az emberi élet kioltására alkalmas eszköz. De a gyáva fajzat csak csapatostul olyan nagylegény és gyengébbekkel szemben.
    Mindez az én adómból finanszírozva, miközben normális magyar gyerekek fordulnak ki a padból éhezve az iskolában és egyáltalán nincs semmilyen területe a gazdaságnak, ahol ne férne el az a pénz, amit rájuk dobuk ki.

  21. Démosz szerint:

    Nagyon sok kisebbségi csoport él itt náluk.
    Miért csak kettővel van mindig gond?
    Ezen gondolkodjatok már el!

  22. munkásököl szerint:

    A legtöbb hozzászólóval egyetértek. Viszont van egy-két amolyan urban legend, amivel nem tudok egyetérteni. Az egyik ilyen, kogy a szocializmusban kisebb gond volt a cigánykérdés, és ez az akkori megoldásnak volt köszönhető, vagyis hogy mindenkinek volt munkája. Ezzel nem értek egyet, mert munkahelye ugyan volt mindenkinek, de a cigányok a hónap második felében már nem nagyon jártak be, amikor már megvolt a kötelező “ledolgozott” idejük. Ezek az aluliskolázott rétegek valójában kapun belüli munkanélküliek voltak. Csak annyival volt jobb a helyzet, hogy nem a postás hozta nekik a segélyt a nulla produktumért, hanem legalább a hónap első felében el kellett járni valahová, ahol találkoztak magukon kívül mással is és délutánig nem a kocsmában dáridóztak. Az iskolából akkor is ugyanúgy kimaradtak, a 14 éves cigánylányok már akkor is “anyák” voltak, tehát minden egyéb életvitelbeli jellegzetességük ugyanígy megvolt. A cigányok által elkövetett bűntettekről nem volt tilos statisztikát vezetni, és a számok nem hazudnak: a cigánybűnözés akkor is létezett, akkor még nevén is lehetett nevezni. A bűncselekmények során alkalmazott agresszió viszont lényegesen kisebb volt, aminek nagyrészt a rendőri szigor volt az oka, kisebbrészben pedig az, hogy kisebb vagyontárgyakra vágytak a cigányok, mert nem ömlött rájuk, mint legprimitívebb fogyasztói rétegre a temérdek reklám, ami érdemtelen igényeket generál bennük.

    A másik tévhit viszont ellenkező előjelű: az is csak egy városi legenda, hogy örökbe fogadják egymás gyerekeit jó kis állami apanázsért cserébe. Ennek a témának régebben utánajárt az itt leírhatatlan nevű hírportál is, de a cenzúra áldozata lenne a hozzászólásom, ha belinkelném az erről szóló tanulmányt. A lényeg: az örökbefogadásnak sokkal szigorúbb feltételei vannak, mint amit egy átlag cigány teljesíteni tudna. Az örökbefogadások menetét, valamint statisztikai adatait ismerő szakembert szólaltattak meg, és a cikk írója is egyértelműen amellett foglalt állást, hogy ez csak legenda. Ha valakit érdekel a konkrát írás pár perces böngészés után bizonyára megtalálja link nélkül is a kimondhatatlan nevű hírportálon. Ennyit a szélsőségességről meg az uszításról. 🙂

  23. islander szerint:

    szigetország

    a tied is 0

  24. szigetország szerint:

    islander korszakos javaslata ez volt: “csak pénz kell hozzá és törvény.”

    Tehát még több pénzt kéne beleölni a semmibe, és törvény — de miféle, te mafla?

    Ez javaslatként bizony: 0

  25. islander szerint:

    szigetország

    hosszú…(és folytathatnánk ezt a szellemes, személyeskedő hangvételű dialógust, mint a kisdedóvóban)

    Démosz

    Melyik az a kettő?

  26. J szerint:

    Ha jól hallottam Lakihegyen már belefektették a maguk energiáit a norvégok. Lapáttal, csákánnyal meg ásóval akartak kirabolni egy házat. Ergó már majdnem dolgoznak.

  27. magyar gyerek szerint:

    hmmmmmmmmmmmmm.igen itt jár magyarország ezeknek minden járr indiábol jöttek és aus……..ba valok lenének.segély lopás rablás gyilkolás nekik lehet itt van a kormány eredménye jogot hartalmat kaptak.rohadjanak meg a retkes büdös cigányok

  28. magyar gyerek szerint:

    nekünk magyaroknak adofizetöknek kussssssssssss ne cigányoz mert rasszista vagy ne kérj pénzt segitséget mert nem kapsz ert nem tartozol ahoz az etnikumhoz azaz az erösen hárányos helyzetü kisebbséghez akik x6 il a8 q7 tipusu gépjármüvekkel közlekednek az apehnak ezeknél kelene vizsgálodni nem minket baszogatni leszophatnak akik …………………………………………… ez van

  29. panelproli szerint:

    2011. január 11., kedd – 18:55
    az első hsz-em azóta vár moderációra, pedig csak egy hírportál nevét írtam be 🙂

Itt lehet hozzászólni !