Applebaum: A kommunisták mindenütt egyformák

Magyar Hírlap

Jelentőségében Szolzsenyicin híres, ma már klasszikus Gulag szigetcsoportja mellé lehet állítani egy amerikai hölgy magyarul 2005-ben megjelent könyvét: Anne Applebaum A Gulag története című kötetéért 2004-ben Pulitzer-díjat kapott.

A tudós történész-újságíró (nem utolsósorban kétgyermekes családanya) gyakori vendég Magyarországon, és nemcsak a közép-európai, a magyarországi politikai viszonyoknak is kiváló ismerője.

– Ön kiválóan ismer bennünket, s férje, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jóvoltából a lengyel–magyar kapcsolatok különlegességével is tisztában lehet. Magyarországon már a kilencvenes évek eleje óta időről időre párhuzamokat vonnak a lengyel és a magyar belpolitikai helyzet alakulása között, „ a varsói gyors” kifejezés a politikai közbeszéd állandó terminusa.

– Óvatosan bánnék ezzel az általam is ismert párhuzammal. A különbségek nagyobbak, mint első pillantásra gondolnánk. Itt, önöknél két egymást váltó nagy párt van, illetve volt a közelmúltban, tehát már a pártstruktúra és a politikai erőterek is mások. Ráadásul a politikai közbeszéd is teljesen különböző, a stílus és a tartalom egyaránt. A hatalmi viszonyokban ugyancsak jelentékeny különbségek vannak bal- és jobboldal között. Szóval az egész kérdéskör jóval bonyolultabb, mint gondolnánk.

– Magyarországon a lengyel baloldallal, sőt általában az egykori szovjet blokkbeli országok kommunista utódpártjaival kapcsolatosan sokan úgy tartják, hogy mindegyik lényegesen nemzetibb szellemű, mint a magyar.

– Meglehet, de ha így is lenne, ezt nem tartom ma már annyira fontosnak, mert a lényeg az, hogy a kommunisták végső soron mindenütt egyformák. A lengyel baloldal is éppen eléggé cinikus, romlott, korrupcióra hajlamos, tehát tulajdonképpen felelőtlen a nemzetével szemben. Igaz, az utódpárt már elég kicsi és jelentéktelen, de semmivel sem többé vagy kevésbé nemzeti szemléletű, mint a hasonlók.

– A volt kommunisták mindenfelé bősz és elkötelezett kapitalistákká váltak. Nem megdöbbentő még mindig ezzel szembesülnünk?

– De igen, viszont már hozzászoktunk… Ráadásul tudjuk, hogy egyszerűen nem volt más választásuk. Nem annyira különleges dolog ez. Hogy hatalomban vagy legalább a hatalom közelében maradhassanak, ez kínálkozott az egyetlen útnak, nem volt nehéz felismerniük, hogy csak így lehet helyük ezután a nap alatt. Ami a jövőjüket illeti: a gazdasági fejlődés alakulásától függ. Attól, hogy a gazdasági élet hogyan és mennyire marad meg a szó hagyományos, „klasszikus” értelmében kapitalistának: a verseny, az üzleti világ hogyan és milyen mértékben termel ki magából más társadalmi-történelmi háttérrel rendelkező gazdag embereket. Ilyesmi történt és történik most Lengyelországban. Sok igen gazdag „kapitalista” van már, akik sohasem voltak kommunisták, semmi közük hozzájuk. Ha olyan erejű és feltételrendszerű gazdasági rendszer jön létre, amely nem tud teret, funkciót biztosítani nekik, simán el fognak tűnni.

– A mai magyar helyzet, jó fél évvel a kormányváltás után, erősödő vitáktól hangos, egyre több a kormányintézkedések elleni támadás, akárcsak az első Orbán-kabinet idején. Mik a benyomásai a magyarországi politikai helyzetről, és milyen perspektívát lát számunkra?

– Magyarországon soha senki sem optimista, ez önöknél hagyomány. Mindenki mindig azt mondja, szörnyű a helyzet, és egyre rosszabb és rosszabb… Egyetlenegyszer sem jártam itt úgy, hogy azt közölték volna velem: igen, a dolog elég jól mennek, majd… Igaz, az elmúlt nyolc évben ezt valóban nem lehetett mondani, de remélem, érthető, hogy most ezzel mást szeretnék érzékeltetni. Egyébként egyetlen példa, éppen a Gulag-kutatással kapcsolatban: ezelőtt tíz évvel egyetértettem volna, ha azt mondja, az a bizonyos kettős mérce váltig érvényesül, holokauszt és Auschwitz mindenfelé, a Gulaggal alig foglalkozik valaki, nem is nagyon tudnak róla. A dolgok változóban vannak, méghozzá radikálisan. Egyre több munka jelenik meg, egyre több kutató foglalkozik ezzel a témával, főleg a fiatalok. A nemzedékváltás jelei egyre látványosabbak. Hollywoodban nemrégiben nem akármilyen film is készült egy fantasztikus szökésről, amely a Gulagon történt. A film alapja Slawomir Rawicz Hosszú menet című, magyarul is megjelent, kitűnő könyve. Mindebből látni lehet: fokozatosan, de teljes bizonyossággal jön föl mindaz, amit a Gulag jelent és jelentenie kell, fordul a világ. Nem lehetne ezt a példát a magyar ügyekre, a magyarországi helyzetre is vonatkoztatni?

magyarhirlap.hu

141 hozzászólás “Applebaum: A kommunisták mindenütt egyformák” bejegyzésre

  1. J szerint:

    A gulágról sokszor méltatlanul sokan elfeledkeznek. Nincs olyan hét, hogy ne menne valamelyik adón a 2. világháború német borzalmairól műsor. Bezzeg a gulágról alig esik szó, pedig ott sokkal többen meghaltak és voltak népcsoportok, akik a gulágon tűntek el örökre.

  2. Jeniszej szerint:

    Diszpécser az iszapkatasztrófa negyedik gyanúsítottja.
    Vajon a portás mikor kerül sorra. 😀
    A gyanúsítottak teljes vagyonukkal felelnek a bekövetkezett hanyagul kezelt zagy tározókért

  3. csepeli szerint:

    J: Nem igaz. Holokauszt: 6 millió áldozat. Gulágok: 1,6 millió áldozat.

  4. csapos szerint:

    Mindenkihez!!!!
    Egy ember meggyilkolása is elviselhetetlen, ha normálisan gondolkodunk!

  5. Bakker szerint:

    Így igaz csapos! Ha NORMÁLISAN gondolkodunk!?

  6. Bakker szerint:

    Na mi van? Már nemcsak a kommunisták sírnak?

    http://www.reuters.com/article/idUSLDE6BE23W20101215

  7. munkásököl szerint:

    csepeli, az a 6 millió már többször módosítva lett, nagyságrendekkel kisebb szám a jelenlegi “hivatalos” adat.

  8. csepeli szerint:

    munkásököl: Nem igaz. Az bizony hatmillió.

  9. csapos szerint:

    munkásököl!
    Neked mennyi volna az elég?!
    Ahogy írtam: egyetlen ember meggyilkolása is elviselhetetlen gaztett.

  10. Királyerdei szerint:

    A szovjet elvtársaid hivatalos dokumentumai szerint:

    http://www.tbrnews.org/Archives/a2037.htm

  11. szigetország szerint:

    1. A gulág már hamarabb létezett, mint a német táborok. Ráadásul tovább is működtek.
    2. A gulág haláltáboraiban becslések szerint 20-30 millió ember vesztette életét. Azért nincsen pontos adat, mert a kommunisták az embereket még adatnak sem tekintették, akiket számon tartanak.
    3. A gulág haláltáborairól Szolzsenyicin és Varlam Salamov orosz írók írták le a legpontosabb tényeket. Salamov regényének címe: Kolima.
    4. Érdemes megemlékezni a hírhedt “holodomorról”, vagyis az ukrán éhínségről, aminek következtében a 30-as években mintegy 10 millió ember pusztult el annak következtében, hogy a kommunisták éhínségre ítélték az ukrán parasztokat.

  12. csepeli szerint:

    szigetország:

    A gulág nem haláltáborokat működtetett. Ezek munkatáborok voltak. Nem voltak bennük gázkamrák, nem voltak kivégzések. A táborokban dolgoztak az emberek, és a rossz körülmények és betegségek miatt halt meg egy részük. Legtöbbjük azonban, miután letöltötte büntetését, élve hazament.

    Pontos adatok vannak. A gulág táboraiban 1 258 537 ember halt meg 1934 és 1953 között. Az 1934 előtti időszakot hozzáadva jön ki a kb. 1,6 milliós teljes szám.

    A német koncentrációs táborok ellenben nem munkatáborok, hanem haláltáborok voltak, amelyekben nagyüzemi módszerrel pusztították el az embereket. Igen kevés volt az a szerencsés, aki azt túlélte. Csak az élte túl, aki már a vége felé ment, és már nem jutott rá idő, hogy kivégezzék.

  13. donquijote szerint:

    Most egyetértek csapos 10:54-es hozzászólásával, kár a számokon vitatkozni egyetlen
    emberélet is ugyanolyan drága.

    A csepelitrollt meg ne etessétek csak provokál !

  14. szigetország szerint:

    csepeli!

    Alább idézek a wikipédiából:

    1. “Úgy feltételezik, Sztálin rémuralma alatt körülbelül 20 millióan haltak meg csak a Gulágokban”

  15. szigetország szerint:

    csepeli!

    1. A 20 milliós becsült számot támasztják alá a német, angol nyelvű szakirodalomak is.
    2. A munkatábor elnevezés végtelenül cinikus, hiszen a németek is munkatábornak nezeték a saját haláltáboraikat.
    3. A Gulág haláltáborokat hivatalosan 1930-ban nyitották meg, és 1960-ban számolták fel. Korábban a cári rendszer is működtette őket, de Lenin volt az első kommunista, aki politikai ellenfeleit a Gulág táboraiba küldte tömegesen. Sztálin ezt fejlesztette tovább, s ő már milliószámra deportálta az embereket.

  16. szigetország szerint:

    A legfrissebb német nyelvű szakirodalom a Gulág áldozatainak számáról ezt írja:

    “Die Gesamtzahl der Menschen, die in der Sowjetunion zwischen dem Ende der 1920er und der Mitte der 1950er Jahre in einem Lager oder in einer Kolonie gefangengehalten wurden, lag jedoch weitaus höher und wird von der jüngeren Forschung mit etwa 18–20 Millionen angegeben.”

    Tehát csak 1920 és 1950 között mintegy 18-20 millió, vagy ennél inkább több ember pusztult el a kommunisták által működtetett haláltáborokban.

  17. szigetország szerint:

    Továbbá:

    “Für die Lager Kolyma und Workuta gibt es noch höhere Schätzungen. Dort sollen bis zu 50% der Häftlinge umgekommen sein. Rummel, der frühere Zahlen nach unten korrigierte, rechnet für die gesamte sowjetische Ära von 1918 bis 1991 mit 39 Millionen Gulag-Toten”.

    Vagyis röviden: a német történészek 1918 és 1991 között 39 millióra (!) teszik a kommunisták áldozatainak számát. Ebben benne van az a 3 millió német hadifogoly, akik közül egymillió pusztult el.

  18. szigetország szerint:

    Még tovább:

    Az orosz történészek megjegyzik, hogy a Gulág és más szovjet haláltáborok adataihoz csak a 90-es évek után lehetett hozzáférni, de ezek sem egészen pontosak. Ennek oka részint a titkosítás és ködösítés, részint az, hogy az elhurcoltakról nem vezettek pontos nyilvántartást.

    Ennek ellenére úgy becsülik, idézem:

    “Всего через ГУЛАГ в 20-х – 50-х годах прошли около 10 миллионов человек”

    Magyarul: “a 20-as és 50-es évek között csak a Gulág táboraiban mintegy 10 millió ember veszett oda.”

  19. toth kati szerint:

    Olvassátok el Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszov egy napja című kis könyvét.Abban minden benne van a gulágról,amit az elvtársak hoztak létre.Olvassátok el és gondoljátok Ivan helyébe magatokat.Ennyi.

  20. abcd szerint:

    Uraim ! Lehet a témát hovatartozás szerint értelmezni de a kimenetel előre sejthető !!

    http://index.hu/kulfold/2010/12/16/az_egesz_vilagon_ketyeg_a_demografiai_bomba/

  21. szigetország szerint:

    A témában ajánlott olvasmány Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja (a kisregényért irodalmi Nobel-díjat kapott), de ennél jelentősebb munkája a Gulág című vastag könyve, amit a hetvenes, nyolcvanas években előbb angolul, majd magyarul is lehetett olvasni szamizdatban. Szolzsenyicin még magánál is többre értékelte Varlam Salamovot, aki Kolima címmel írta meg regényét a kommunisták kegyetlenségéről. Salamov több mint húsz évet húzott le különböző lágerekben, mikor kiengedték, megőrült, egy pszichiátriai intézetben halt meg.

    A témában főleg idegen nyelveken lehet hozzáférni további művekhez.

  22. csepeli szerint:

    szigetország: Te összekevered a táborokban megfordult emberek számát az ott meghaltak számával. Megfordulni tényleg megfordult vagy 20 millió ember a táborokban. De ezek nagy többsége élve haza is ment onnan. Amikor azt mondjuk: “a gulág áldozatai”, nem mindegy mit értünk alatta: aki odakerült, vagy aki meg is halt ott. Ezek munkatáborok voltak, több mai nagyvárost az ezekben a táborokban dolgozók építettek fel.

    A magyar wikipédia egy rakás szar, azt ne is idézd, forrásmegjelölés nélküli baromságokat írnak le. Az angol szócikket nézd meg, az a korrekt.

  23. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!
    Törvény mondja ki, hogy aki a kommunizmus bűneit tagadja, illetve áldozatainak számát megkérdőjelezi, az bűncselekményt követ el! Nagyon vigyázz magadra!

  24. Jobb Csepelért szerint:

    A szovjet múlt újabb sötét és véres fejezetére derült fény 5 évvel ezelőtt. A KGB archívumaiban rejtélyes gyilkosságsorozat történetét bizonyító iratkötegre bukkantak a kutatók. Az öldöklés méreteit jól illusztrálja az az eset, amikor a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban egy nap alatt 142 ártatlan bennszülöttet végeztek ki.

    A szovjet belügyisek ezzel a vérengzéssel emlékeztek meg Lenin halálának 14. évfordulójáról, kiirtva a hanti és manysi lakosság mintegy 10%-át. Nyugat-Szibériában 1937-ben kezdõdött a nagy terror, és több mint 2 évig dühöngött. Abban az idõben bárkit letartóztathattak nemre, korra és fajra való tekintet nélkül. Az őslakos hantik és manysik azonban kivételes helyzetben voltak, mert õk éppen származásuk, valamint ősi hagyományaik miatt kerültek Sztálin gyilkosainak látókörébe. A szovjet kommunista gyilkosok az elfogott rénszarvaspásztorokat egytől egyig kivégezték, és máig ismeretlen tömegsírokban temették el őket. Egy föld alatti kivégzőhelyen először tarkón lőtték az embereket, majd a “biztonság kedvéért” még egy golyót eresztettek a halántékukba. 1938-ban Szaranpaulból, valamint a Ljapin és a Szoszva folyó melletti falvakból szinte az összes férfit összeszedték a szovjet hatóságok. Ez az embertelen borzalom olyan mély nyomott hagyott a leszármazottakban, hogy sokuk még most, 75 évvel késõbb is mélyen hallgat. Amikor egy hanti népdalénekest nagyapja tragikus sorsáról faggattak, válaszul a pravoszláv hittéritésrõl szóló ősi regéjük részletét szavalta el. A bolsevista rémuralomról nem mert közvetlenül beszélni…

  25. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért! Akkor szigetország vigyázzon magára nagyon, mert ő kérdőjelezte meg az általam közölt pontos számokat!

  26. csepeli szerint:

    szigetország írja:

    “Всего через ГУЛАГ в 20-х – 50-х годах прошли около 10 миллионов человек”

    Magyarul: “a 20-as és 50-es évek között csak a Gulág táboraiban mintegy 10 millió ember veszett oda.”

    Csakhogy ez a fordítás téves, ugyanis a “прошли” nem azt jelenti, hogy odaveszett, hanem hogy ment. A “через ГУЛАГ” pedig azt jelenti, hogy a Gulagon keresztül. Tehát tízmillióan mentek át a Gulagon a megjelölt időszakban, azaz ennyien fordultak meg ott.

    No ebből is látszik, hogy szigetország hülyeségeket beszél.

  27. csepeli szerint:

    De szigetország németül sem tud. Ezt írja:

    ““Die Gesamtzahl der Menschen, die in der Sowjetunion zwischen dem Ende der 1920er und der Mitte der 1950er Jahre in einem Lager oder in einer Kolonie gefangengehalten wurden, lag jedoch weitaus höher und wird von der jüngeren Forschung mit etwa 18–20 Millionen angegeben.”

    Tehát csak 1920 és 1950 között mintegy 18-20 millió, vagy ennél inkább több ember pusztult el a kommunisták által működtetett haláltáborokban.”

    Megintcsak hibás a fordítás. A “gefangengehaltan wurden” ugyanis azt jelenti, hogy fogva tartottak. Tehát ennyi embert tartottak a táborokban fogva. Nem pedig ennyi halt meg.

    szigetország, tanuljál már nyelveket bazmeg, mer hülye maradsz!

  28. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Inkább a 21:44-es hozzászólásomon gondolkozz el egy kicsit…

  29. szigetország szerint:

    csepeli!

    Magyarrul tán tudsz. Ott a wikipédia 20 millió áldozatról beszél.

    “für die gesamte sowjetische Ära von 1918 bis 1991 mit 39 Millionen Gulag-Toten”. ”

    Ez németből annyit jelent, te sületlen, hogy “a szovjet éra alatt 1918-tól-1991-ig 39 millió Gulag-halott volt”. A “Gulag-Toten” halottat jelent, a 39 millió pedig számmal van.

    Az orosz fordítás is pontos, a “прошли ” jelentése itt az, hogy eltávozott.

  30. Gordon szerint:

    Ez szép volt szigetország. 🙂 A csepeli nevű fórumozó beleszaladt egy qrva nagy fórumos jobbhorogba.

    Kell neki pár nap míg magához tér. 😀

    Csaba bavaria Péter is napok óta (nagyjából a lebukása óta) maga alatt van. Ezért ordenáré módon viselkedik. Szerintem csepeli is még jobban be fog vadulni szorult helyzetében. 🙂

  31. csepeli szerint:

    szigetország, bazmeg, megmondtam, hogy ne a szaros magyar wikipédiát idézd, mert abban baromság van!

    A 39 milliós szám is baromság, kurvára nem ezt írta Rummel, pláne mekkora baromság, hogy 1918-1991 közötti a számadat, holott a Gulag-táborok csak 1929 és 1953 között működtek.

    A прошли -vel kapcsolatban pedig tévedsz, nem azt jelenti, tanulj meg oroszul. Ha másból nem, a “keresztül”-ből sejtheted. Nyilván nem azt akarták mondani, hogy a gulagon keresztül távoztak az emberek.

  32. szigetország szerint:

    csepeli!

    “According to a 1993 study of incomplete archival Soviet data, a total of 1,053,829 people died in the GULag from 1934 to 1953.”

    Az angol szöveg arra utal, hogy az adatok nem teljesek (incomplete), s csak az 1934 és 1953 időszakot veszi figyelembe. Az ilyen szám azért sem hiteles, mert maguk az orosz történészek is egyre arra hivatkoznak, hogy nem létezett pontos nyilvántartás.

  33. csepeli szerint:

    hülye szigetország, az orosz mondatod az orosz wikipédiából van:
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%A3%D0%9B%D0%B0%D0%B3

    és ott van a mondat alatt a táblázat az elhalálozottak részletes számaival, összege 1,6 millió, ezt szajkózom elejétől fogva.

  34. csepeli szerint:

    szigetország, baszki, miért nem olvasod el a következő mondatot is, te köcsög?
    More complete data puts the death toll for this same time period at 1,258,537, with an estimated 1.6 million casualties from 1929 to 1953.

  35. szigetország szerint:

    csepeli!

    Peched van, mert jól tudok oroszul.

    Dafke sem fordítom le neked az alábbi szöveget, hadd szenvedjél. Annyi segtíséget adok, hogy a Gulág keletkezéséről szól. Szerintem azzal sem vagy tisztában, hogy maga a GULÁG szó mit jelent.

    “25 апреля 1930 приказом ОГПУ № 130/63 во исполнение постановления СНК СССР «Положение об исправительно-трудовых лагерях» от 7 апреля 1930 было организовано Управление лагерями ОГПУ (УЛАГ) (СУ СССР. 1930. № 22. С. 248). С ноября 1930 стало появляться название ГУЛАГ (Главное Управление исправительно-трудовых ЛАГерей ОГПУ).”

  36. szigetország szerint:

    csepeli!

    Próbálk rajtad segíteni.
    Az alábbi mondatban a táborok keletkezése és megszütetése van.

    “осуществлявшее руководство системой исправительно-трудовых лагерей (ИТЛ) в 1930—1960 годах, важнейший орган системы политических репрессий СССР.”

  37. csepeli szerint:

    szigetország! szopni tudsz te jól, nem oroszul.

    После публикации в начале 1990-х годов архивных документов из ведущих российских архивов, прежде всего — в Государственного архива Российской Федерации (бывший ЦГАОР СССР) и Российского центра социально-политической истории (бывший ЦПА ИМЛ) ряд исследователей[источник не указан 571 день] сделали вывод, что за 1930—1953 в исправительно-трудовых колониях побывало 6,5 млн человек, из них по политическим мотивам — около 1,3 млн, через исправительно-трудовые лагеря за 1937—1950 гг. осуждённых по политическим статьям прошло около двух млн человек.

    Таким образом, опираясь на приведённые архивные данные [5] ОГПУ—НКВД—МВД СССР, можно сделать вывод: за 1920—1953 годы через систему ИТЛ прошло около 10 млн человек, в том числе по статье контрреволюционные преступления [6] — 3,4-3,7 млн человек.

    Értelmezd.

  38. szigetország szerint:

    csepeli!

    Még teszek egy utolsó kísérletet. Főleg az utolsó mondatra figyelj! Ha nem megy, ne erőltesd…

    “In seinem 1994 erschienenen Buch kritisierte Bacon sowjetische bzw. russische Forscher, die in ihren frühesten Publikationen (Ende der 1980er/Anfang der 1990er Jahre) Archivmaterialien in wissenschaftlich unhaltbarer Weise veröffentlicht hätten, ganze Häftlingskategorien seien weggelassen worden (Bacon, Gulag). Bacon selbst gibt für 1937 die Zahl von 31 Toten pro 1000 Gefangenen an, für 1938 spricht er von 91, für 1939 von 38, 1941 von 67 (dreimal höher als die Sterberate im Landesdurchschnitt), 1942 von 176 (siebenmal höher als Landesdurchschnitt), 1943 von 170, 1944 von 92, 1945 von 61 (siebenmal höher als Landesdurchschnitt). In ihrem 1993 erschienenen Artikel zitierte die Forschergruppe Getty/Rittersporn/Zemskov Archivdaten, nach denen im Zeitraum von 1934 bis 1953 1.053.929 Menschen in den Lagern starben. Todesfälle in Kolonien und Gefängnissen sind in dieser Zahl nicht enthalten.”

  39. csepeli szerint:

    szigetország!

    Hol írtam én, basszus, hogy 1 053 929 ember halt meg? Végig 1,6 millióról beszéltem. Abban már benne vannak a kolóniákon történt halálok is. Ha továbbolvastad volna a német szöveget, magad is rájöhettél volna, ott is le van írva! Szövegértés elégtelen!

  40. munkásököl szerint:

    csepeli, az a helyzet, hogy teljesen felesleges a számokon vitatkozni, ebben egyetértek csapossal. De az sem helyes, ha csak úgy hivatalosnak állítasz be olyan adatokat, amelyek csak a te elavult történelemkönyveid szerint azok. Ajánlom figyelmedbe, hogy hányszor változtatták az ún. haláltáborok hivatalos számát (ugye a nürnbergi perben még mindenhol gázkamrák voltak, aztán később a hivatalos álláspont már csak Németországon kívülre teszi az ún. haláltáborokat. Ugyanígy drasztikusan csökkent az auschwitzi tábor halálos áldozatainak hivatalos száma, még az emléktáblán is csökkentették a számot, mégpedig nagyságrendileg. Szóval arra a hatmillióra azért ne tedd fel az életedet.

    Maradjunk annyiban, hogy a 6 milliós adatod erősen túlbecsült, az 1,6 milliós adatod pedig erősen alulbecsült. Ettől függetlenül valóban felesleges a számokon rágódni. Ha csak 1,6/6-szor annyit foglalkozna a média a gulággal, mint a holokauszttal, akkor már elégedett lennék.

  41. csepeli szerint:

    munkásököl: Vicces, hogy azt írod: “maradjunk annyiban, hogy”, aztán leírsz egy hazugságot. Nem maradunk annyiban.

  42. szigetország szerint:

    csepeli!

    Látom, nagyon véded a kommunistákat, akik a Gulágon és más szovjet táborokban milliószámra pusztították el az elhurcolt embereket. Lelked rajta! Ez olyan, mintha a nácikat védenéd Auschwitz ügyében…
    Miféle ember vagy?

  43. csepeli szerint:

    szigetország: Én a tényeket védem a te hazugságaiddal szemben.

  44. munkásököl szerint:

    Hazugságok írásában akkora a rutinod, hogy nem tudok veled versenyezni. Nem is akarok. Képzelheted azt életed végéig, hogy igazat írsz, attól még a külvilág ezt másként ítéli meg. Van, aki pl. Napóleonnak képzeli magát élete végéig. Ez van.

    De ha olyan biztos vagy az igazadban, akkor talán listázd fel tételesen, hogy melyik táborban hányan haltak meg.

  45. Jobb Csepelért szerint:

    Csepelit csak az érdekli, hogy mi történt Auschwitzban, az már nem, hogy mi volt a Gulágon, vagy mondjuk Recsken.

  46. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért: Egész eddig arról írtam, hogy mi történt a Gulágon, Auschwitzet egy szóval sem említettem. Látod már, hogy miért vagy egy méretes köcsög?

  47. Jobb Csepelért szerint:

    Én csak azt látom, hogy sok mindent egyoldalúan és elfogultan nézel. Éppen megkérdőjelezted a Gulág áldozatainak a számát és ahogy tegnap fogalmaztam, ezt úgy hívják: a kommunizmus bűneinek tagadása, amit büntetendő! Ez amit te csinálsz, ez akár 3 év börtönnel is súlyható.
    Amúgy ne félj te kis pondró, lépni fogok az ügyedben! Túl sok hozzád hasonló van még ebben az országban. Itt addig nem lesz rend, míg az összes kommunista briganti nincs elszámoltatva!

  48. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért! Hazudsz már megint, te mocsok!
    Nem én kérdőjeleztem meg az áldozatok számát, hanem szigetország!
    Téged meg el kell taposni, mint egy férget!

  49. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. URAIM!

    CSAK EMBERI MÉLTÓSÁGGAL ILLIK POLÉMIÁT IS FOLYTATNI!
    ELLENKEZŐ ESETBEN MINDEN MÁS, SZINTE GALÁD VISELKEDÉSI, JELLEMBELI TORZULÁSOKRA UTALÓ VONÁSOKAT FELTÉTELEZ!

  50. Jobb Csepelért szerint:

    Na mi van ideges lettél? 😀 Látom besz*rtál, hidd el neked van is miért. 🙂
    Tudod az utolsó mondatodat valahol megtiszteltetésnek veszem, mert te itt már mindenkit el akartál taposni és “féltem, hogy kimaradok ebből a megtiszteltetésből” 🙂
    Hát csak rajta haverkám, próbálkozni szabad 😀 aztán a végén nehogy fogak nélkül menjél haza … 😀
    Addig is tegyél magadba egy kis Unicomot, hogy jobban nézzél ki, aztán sodródj az árral!

  51. munkásököl szerint:

    “Téged meg el kell taposni, mint egy férget!”

    Köszi, csepeli, bebizonyítottad, hogy semmivel nem vagy különb, mint akár a náci, akár a kommunista eszme nevében elvakultan gyilkolók. Szerencse, hogy nincs háború, mert most nagy valószínűséggel egy háborús bűnöst köszönthetnénk a személyedben. Szar lehet ennyi frusztrációval élni.

  52. csepeli szerint:

    munkásököl és Királyerdei megkérdőjelezték a holokauszt áldozatainak számát, ez bűncselekmény, amely 3 év börtönnel sújtható.

  53. miska72 szerint:

    Lopj! Alkoss (építs magadnak örzött villát!) Gyarapíts! Gyarapítsd a vagyonod! És a haza mélyre repül!
    Ez a szocializmus!

  54. Jobb Csepelért szerint:

    Nem tudom láttátok-e a Becstelen brigantik című Tarantino filmet? Abban egy amerikaiakból, néhány németből és zsidókból álló kommandós osztag a megszállt Franciaországban elkapta a nácikat és akiket nem öltek meg, azoknak a homlokára egy horogkeresztet véstek, hogy az utókor is tudja róla, hogy az SS-ben szolgált.
    Csepelivel is ugyanezt kéne tenni, csak neki egy sarló-kalapácsot kéne a homlokára vésni, hogy soha ne tudjon megszabadulni a múltjától és a jelenétől 😀

  55. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért! Horogkeresztet neked is nyugodtan lehetne a homlokodra vésni. Szerintem van is a testeden ilyen tetoválásod.

  56. Jobb Csepelért szerint:

    Peched van öreg, mert nem viselek tetkót, bár pár éve gondolkoztam azon, hogy a régi Magyarország angyalos címerét a karomra tetováltatnám.
    Neked meg egy lila monokli lesz mindjárt a szemed alatt, ha így folytatod 😀

  57. Jobb Csepelért szerint:

    Ja és te inkább ne foglalkozz az én testemmel, mert a végén még félreértem a szexuális irányultságodat 😀

  58. munkásököl szerint:

    Ellenkezőleg csepeli, ezt a bűncselekményt Te követted el, ráadásul jelentéktelen színben tüntetted fel a gulág rémségeit, amivel megsértetted az áldozatok méltóságát. Királyerdei és én nem tettünk ilyet egyik népirtás áldozataival sem, mindössze egy általad beírt téves adatra próbáltuk felhívni a figyelmedet, ami részedről ámokfutásba torkollott. 🙂

  59. szigetország szerint:

    csepeli!

    Te egy szélsőséges kommunista vagy, akire mély undorral tekintek.

    Ha a német, orosz történészek hazudnak, akkor én is hazudtam a Gulág áldozatait illetően. És szerinted hazudik Szolzsenyicin és Salamov is. Te a sztálinisták és hitleristák közül való vagy, akik a csillagos eget is lehazudják az égről.

    Idézem a fentebbi cikkben szereplő Anne Applebaum mondatát rátok vonatkozóan: “.. a lényeg az, hogy a kommunisták végső soron mindenütt egyformák.”

  60. csepeli szerint:

    munkásököl: A téves adatot te írtad be, jelentéktelen színben tüntetted fel a holokauszt rémségeit, amivel megsértetted az áldozatok méltóságát. Én nem tettem ilyet egyik népirtás áldozataival sem, mindössze egy szigetország által beírt téves adatra próbáltam felhívni a figyelmet, ami szigetország és Jobb Csepelért részéről ámokfutásba torkollott.

  61. csepeli szerint:

    szigetország: Mi a francról hadoválsz, Szolzsenyicin és Salamov, akiknek a műveit te nem is olvastad, egy árva kukkot sem írt az áldozatok számáról, és a német és orosz történészek sem annyit írnak, amivel te itt dobálózol. Pitiáner kis hülye vagy.

  62. Jobb Csepelért szerint:

    A kommunista akkor a legveszélyesebb, ha demokratának hazudja magát (lásd: MSZP)!

  63. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli! Nagyon tévedsz Szolzsenyicin írásairól.

  64. szigetország szerint:

    csepeli!

    Én pontosan idéztem a külföldi szakirodalomból, amit te figyelmen kívül hagytál. A magyar wikipédia legalább 20 millió Gulág-áldozatról beszél. A német cikk szerzője 39 millióra teszi ezt a számot. Ezt te téves adatnak tekinted, meghazudtolod a történészek állításait.

    Mivel jelentéktelen színben tüntetted fel a Gulág rémségeit nagy nyilvánosság előtt, bűncselekményt követtél el.

    Magam és társaim nevében megteszem a szükséges büntetőfeljelentést!

  65. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli! A BTK-ban a kommunizmus bűneinek tagadása 3 év börtönnel sújtható!

  66. csepeli szerint:

    szigetország!

    A magyar wikipédia adata nem fogadható el, hiszen nem ad meg forrást! Főszabály a wikipédiában, hogy mindenhez forrást kell megadni. Amihez nem adnak meg, az nem vehető komolyan! Ezért idéztem az angol wikipédiát, az ottani számokat fogadom el, és azokhoz meg van adva a forrás!

    A német wikipédia szócikk pedig ugyanazokat a számokat hozza, mint az angol, kivéve azt a hülye 39 milliós számot, ami viszont teljes baromság, mivel azt írja, 1918 és 1991 közöttre vonatkozik, miközben te magad is elismered, hogy a gulag 1930 és 1960 között létezett csak. A 39 milliós adat, ha utánanézel pontosan Rummel művének, nem a gulagra vonatkozik, hanem összegezve a szovjet rendszer mindenféle áldozatára.

  67. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli! Megint hülyeségeket mondasz, mert szokott a Wikipédia forrásokat is megjelölni.
    Szovjet-Oroszországban már 1918-ban elkezdték a gyilkosságokat. Lenin adta parancsba az elvtársainak, hogy minél több embert végezzenek ki.
    De beszélhetnénk arról, hogy mi történt Magyarországon 1919-ben, és mit műveltek Kun (Khon) Béláék…

  68. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért! Éppen ez az, hogy szokott, kellene, de a 20 millióhoz nem jelöl meg forrást! Legalább néznéd meg, amiről hadoválsz!

    Most kifejezetten a gulagról beszélünk, és nem arról, hogy mi volt 1918-ban! Ne zagyválj itt Leninről, ő már rég halott volt, mikor a Gulagot létrehozták.

  69. szigetország szerint:

    Csak magamat tudom idézni:

    “Magam és társaim nevében megteszem a szükséges büntetőfeljelentést csepeli nevű fórumozó ellen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt”

  70. csepeli szerint:

    szigetország: Én meg ellenfeljelentést teszek, azonkívül hamis vádért is felelni fogsz büntetőbíróság előtt.

  71. szigetország szerint:

    A Büntető Törvénykönyv kimondja: “aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el.”

    (A BTK 1998. évi XIX. törvény 171 paragrafusa szerint)

  72. csepeli szerint:

    szigetország: aha, szóval neked 1,6 millió ember halála jelentéktelen. Mindjárt gondoltam!

  73. szigetország szerint:

    A büntetőfeljelentés kapcsán legalább kiderül csepeli fórumozó kiléte, s meglátjuk, hogy fog vitézkedni a rendőrségi kihallgatáson és a bírósági eljárás során.

    Én bátran felfedem kilétemet, s bizonyítékul hozom fel azokat a bejegyzéseket, amiket csepeli nevű fórumozó itt közölt, s amik kétségbe vonják, illetve jelentéktelen színben tüntetik fel a kommunista rendszerek által elkövetett népirtást.

  74. csepeli szerint:

    szigetország jelentéktelennek tartja, hogy a gulágokban 1,6 millió ember halt meg. Ezzel jelentéktelen színben tünteti fel a kommunista rendszer által elkövetett népirtást, így bűncselekményt követ el.

  75. vélemény szerint:

    Te csepeli, te tényleg ennyire gyenge vagy vállon felül?
    Gondolod, hogy aki odasétált a GULÁGra az vissza is sétált?
    Úgy átsétált a GULÁGon?
    Te szerencsétlen! Tudod, te, hogy hol voltak a GULÁGok?
    Olvasni szoktál? Hát olvass!

  76. vélemény szerint:

    Bocs, csepeli!
    Azt a marhaságot szigetország írta.
    Bocs, bocs!

  77. szigetország szerint:

    Megint magamat idézem:

    “Magam és társaim nevében megteszem a szükséges büntetőfeljelentést csepeli nevű fórumozó ellen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt”

  78. csepeli szerint:

    “Ne feledjük, a Szovjetunió lágereit 15-18 millió ember járta meg, akik közül másfél millióan ott lelték halálukat.”

    vélemény!

    Igen, a többség vissza is sétált:

    “Ha rápillantunk a zekek halálozási grafikonjára, három csúcspontot figyelhetünk meg. Az elsőt 1932-ben látjuk, amikor a halálozási arány 15 %-ra emelkedett, az éhínség következtében. A másik az 1947-es év: 7 %, szintén az éhínség miatt. 1942-43-ban a foglyoknak a fele halt éhen: 1942-ben az arány 24,2 %, 1943-ban 22,4 % volt. A többi évben a halálozási arány nem emelkedett 2-5 % fölé. ”

    http://www.tortenelemklub.hu/?tema=134

    Többek között Szolzsenyicin is visszasétált, miután 8 évet töltött munkatáborokban. Ezért tudta megírni a regényét.

  79. munkásököl szerint:

    csepeli, feleslegesen erőlködsz, mindenki látja, hogy mit művelsz itt. Kár is rád több szót vesztegetni, önmagad paródiája kezdesz lenni.

    Egyébként meg ez a fórum is jól prezentálja, hogy miért hülyeség történelmi kérdéseket törvényben szabályozni. Óvoda…

  80. csepeli szerint:

    munkásököl: Ellened is feljelentést kell tenni, hiszen a Wikipédiában benne van:

    “A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.[3]”

    És még forrás is van hozzá, nem úgy, mint szigetország húszmilliójához!

    Tehát mivel ez van a Wikipédiában, ez az igazság, te pedig ezt vontad kétségbe, ezzel jelentéktelen színben feltüntetve a nácizmus rémtetteit. A BTK pedig ezt 3 évig terjedő börtönnel rendeli sújtani.

  81. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli! Hiába erőlködsz, neked már KONYEC! 🙂

  82. csepeli szerint:

    Akkor munkásökölnek is konyec.

  83. csepeli szerint:

    Lementettem az oldalt munkásököl hozzászólásaival együtt.
    Ha a rendőrség megnézi az oldalt, látni fogja, ki ellen kell eljárást indítani.

  84. munkásököl szerint:

    A wikipediában ez van, más történelmi forrásokban meg más. Melyiket kell kötelezően elhinnem? Mert akkor ezentúl ahhoz fogok ragaszkodni, de egyelőre nem találom definiálva a törvényben, hogy miben is kell hinnem. Ez így fércmunka, ha már törvény mondja ki, hogy valamiben hinnem kell, akkor definiálja pontosan, hogy miben higgyek! 🙂

    Viszont ha visszakeresed a hozzászólásaimat, én soha nem mondtam olyanokat, hogy valaki szépen visszasétált a lágerekből meg ilyenek, mint te a gulággal kapcsolatban. Ezzel sérted elsősorban az áldozatokat, nem a számháborúval.

    Egyébként meg elmenthetsz te akármit, a te fajtád csak ehhez ért. A feljelentgetések, besúgások világában érzed magad otthon. Ez a kommunista lelkület velejárója. Beteg ember vagy.

  85. csepeli szerint:

    munkásököl: szigetország megmondta, hogy a wikipédia az aranyigazság, azt kell elfogadnod.

    “A feljelentgetések, besúgások világában érzed magad otthon. Ez a kommunista lelkület velejárója. ”

    Aha. Akkor tehát szigetországot és Jobb Csepelértet kommunista lelkületűnek tartod. Ebben egyetértünk.

    Mindenesetre ha ők engem feljelentenek, akkor a rendőrség ellened fog bizonyítékot találni. Visszanyal a fagyi!

  86. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Itt egyedül te követtél el bűncselekményt azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt azzal, hogy a kommunizmus által elkövetett népirtást, gyilkosságok tényét tagadtad, illetve kétségbe vontad, jelentéktelen színben tüntetted fel!
    Ezt letagadni sem tudod, mert a hozzászólásaid a bizonyítékok!

  87. munkásököl szerint:

    csepeli, ha már itt tartunk, akkor leírom a feljelentgetéssel kapcsolatos álláspontomat. Nem tartom helyesnek, hogy történelmi kérdésekkel kapcsolatban a mindenkori hatalom kötelezően megmondja, hogy mit kell gondolni róla, így az ominózus törvény megalkotásával sem értettem egyet. Igen, kommunista lelkületre vall, ha valaki egy másik embert amiatt akar börtönbe juttatni, mert egy történelmi eseményről (vagy bármi másról) más a véleménye. Mielőtt rákérdeznél hozzáteszem, hogy a Biszku-ügyet nem tekintem ilyennek, Biszkut ugyanis nem emiatt akarja börtönben látni a fél ország, csak épp ez a törvény tűnik most az egyetlennek, amellyel fogást lehet rajta találni. (Ez a fajta eljárás a maffiaügyek sajátja volt eddig, de úgy látszik, a történelmi bűnökért sem könnyebb elégtételt venni.) Szóval én azt várnám a kormánytól, hogy törölje ezt a törvényt, nem azt, hogy kiterjessze újabb és újabb történelmi eseményekre. És igen, kommunista lelkületűnek gondolom azt, aki ilyen törvényeket alkot. Lehet vörös, kék, narancssárga, engem nem érdekel.

    Fentiek miatt én nem jelentenék fel senkit a véleménye miatt, így téged sem. A véleményem megvan rólad, le is szoktam néha írni, ha épp nincs jobb szórakozásom. 🙂 De nem juttatnálak miatta börtönbe. Ha megfigyeled, a bűncselekményre utaló hozzászólásaim végén ott a szmájli, szerintem tudod értelmezni.

    Az, hogy több hozászólásban többen feljelentgetéssel fenyegetik egymást, szerintem elgondolkodtató és tökéletesen megmutatja a törvény abszurditását. Lehet kreálni fülemüle-pereket, meg besúgdosni másokat, de ebből nem lesz szebb jövő. Én csak utóbbiért munkálkodom, így leírom a véleményemet, amit mindenkinek joga van vagy elfogadni, vagy elutasítani. A fejekben nem a feljelentgetők fognak változást elérni, ebben biztos vagyok.

  88. Jobb Csepelért szerint:

    Munkásököl!

    Itt arról van szó, hogy ha büntetik a holokauszt tagadását, akkor büntessék a kommunizmus bűneinek tagadását is! Tudod, két oldala van az érmének! Ezt a kormány törvénybe is iktatta, hozzáteszem nagyon helyesen!
    Én Csepelit nem azért akarom börtönbe juttatni, mert ő baloldali, én meg jobboldali, hanem azért, mert olyan bűnt követett el, ami a Btk-ban úgy szerepel, hogy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható! A bűnösöket el kell számoltatni, a bűnösök feleljenek a tettükért!

  89. munkásököl szerint:

    De mi van akkor, ha rossz a törvény? Szerintem egyáltalán nem helyes, hogy ilyen dolgokat törvényben akarnak szabályozni. Igen, az éremnek két oldala van, ennél a jelenleginél csak az lenne igazságtalanabb, ha csak az egyik vagy a másik esetet büntetné a törvény.

    Vannak rossz törvényeink és vannak jók. Ez a törvény a rosszak közé tartozik. Ahogy az a vitában ki is derült, még azt sem szabályozza, hogy pontosan mit is kell hivatalos álláspontnak tekintetni, mivel kell azonosulni, vagyis hogy mihez képest nem lehet mást állítani. Vagyis nem határozza meg a törvény, hogy valójában mit rendel büntetni, a bírók kényük-kedvük szerint játszhatnak az értelmezéssel. Ez veszélyes dolog, és egyáltalán nem egyeztethető össze sem a demokráciával, sem az igazsággal. Ha valami igaz, azt nem kell törvénnyel védeni, ha meg nem az, akkor a törvény megkeserítheti emberek életét, de az igazság kiderülését nem tudja megakadályozni. Lásd a kommunizmus bűneinek esetét.

  90. Királyerdei szerint:

    >csepeli szerint:
    2010. december 17., péntek – 11:28
    munkásököl és Királyerdei megkérdőjelezték a holokauszt áldozatainak számát, ez bűncselekmény, amely 3 év börtönnel sújtható.<
    Jujj elftásam,mán megint ferdítünk?
    Betettem egy (a neten is megtalálható) linket,ami a sovjet centrál archívumban megtalálható.(Mikrofilmre vett és lajstromozott.)
    Panaszra lehet menni Ivánékhoz:
    FSB ( volt KGB)
    1 Dzserdzsinszjij plostyágy.
    Moszkva.( A dokumentumok nyilvánosságra hozatala a sok marhának köszönhető,
    akik Ivánékat (is) elkezdték nácizni,meg fasisztázni,amit Ivánék nem díjaznak valamiért)

  91. Jobb Csepelért szerint:

    Szerinted miért rossz ez a törvény? Ezt magyarázd el azoknak, akiket összevert az ÁVO az Andrássy út 60-ban, vagy megjárták a recski tábort, vagy elvitték őket Szibériába és csak hosszú évek után tértek haza. Olvastam egyszer, hogy egy egykori magyar honvéd a Szovjetunióban raboskodott és mikor évek múlva hazaengedték, az ávosok Záhonynál leszedték a vonatról és összeverték. Közben mindenféle rohadt fasisztának lehordták és kérdőre vonták, hogy “hogy merészelt kezet emelni a szovjet elvtársakra?”

  92. csepeli szerint:

    munkásököl 2010. december 17., péntek – 15:34 -es hozzászólásával egyetértek.

    Én nem jelentek fel senkit. De ha engem feljelent valaki, akkor biza munkásököl is előtérbe kerül, erről gondoskodom. Így a komcsi lelkületű feljelentgető szigetország és Jobb Csepelért majd meglepődik kissé, ha engem akarnak börtönbe juttatni, oszt helyettem munkásököl találja a rács mögött magát. Vagy majd együtt megyünk.

    Az admin sincs amúgy biztonságban. Ha ugyanis törvénysértő tartalom van a weboldalon, azért a weboldal üzemeltetője felel, hiszen amint tudomására jut, el kell távolítania.

    Jobb Csepelért és szigetország tehát az admint meg munkásöklöt fogja börtönbe juttatni, én csak utánuk megyek. Már ha wikipédiás adatok bemásolása bűncselekménynek számít.

  93. csepeli szerint:

    Királyerdei!

    Ott vagy eltévelyedve, hogy azt hiszed, mindenkit nyilvántartottak, aki Auschwitzba érkezett. Nem így van! Csak azokat, akiket dolgozni küldtek. Ők kaptak rabszámot. Ez pedig a beérkezők negyede-harmada volt. A többieket egyből kivégezték, azoknak nem volt rabszámuk, róluk nem készült nyilvántartás.

    Amit idézgetsz meg belinkelgetsz egyébként, az Rudolf Germar cikke. Tudod, ki az? Egy hírhedt holokauszttagadó, akit Németországban két és fél év börtönre ítéltek. Ezt idézgeted, ezt linkelgeted itt, Királyerdei. Látom, te is rács mögé szeretnél kerülni.

  94. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Félsz mi? 😀

  95. csepeli szerint:

    jobb csepelért

    Demokratának lenni annyi, mint nem félni.

  96. Jobb Csepelért szerint:

    Annyi közöd van neked és a pártodnak a Demokráciához, mint tyúknak az ábécéhez.

  97. csepeli szerint:

    nincs pártom, te köcsög.
    Amúgy te mint fideszes, akinek a pártja éppen a diktatúrát építi, a szádra ne merd venni a demokráciát!

  98. miska72 szerint:

    csepeli a szocialista demokráciádba emberek szemét lőték ki 2006 ban!
    Miről beszélsz?
    Az volt a diktatúra!

  99. csepeli szerint:

    miska72: kár, hogy a tiedet nem lőtték ki.

  100. Királyerdei szerint:

    Tévedsz “csepeli”!
    Germar Rudolf a vöröskereszt statisztikáit közölte.Ez a szovjet elvtársaidtól van.
    De csak fújjad a magadét.Nagyon unalmas vagy.
    Ha én lennék az admin.,már régen zúgva szállnál mint a győzelmi zászló.

  101. csepeli szerint:

    Királyerdei, hogy lehetsz ekkora seggfej bazmeg? Mit gondolsz, hogy került a szovjet archívumba? Lefoglalták a németektől, ha magadtól nem jöttél volna rá. Ez nem vöröskereszt-adat, hanem a németek rabnyilvántartása. Ekkora ökröt!

  102. Jobb Csepelért szerint:

    miska72 december 18., szombat – 16:10 -kor beküldött hozzászólásával 100%-ig egyetértek.

    Csepeli!
    Remélem neked meg a fogaidat fogja valaki kiütni!

  103. szigetország szerint:

    Magamat idézem:

    “Magam és társaim nevében megteszem a szükséges büntetőfeljelentést csepeli nevű fórumozó ellen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, mivel kétségbe vonja, illetve jelentéktelen színben tünteti fel a kommunista rendszerek által elkövetett népirtást”

    A beadvány hamarosan az ügyészségen lesz.

  104. Királyerdei szerint:

    “Csepeli”,te nagyon hülye!
    Ivánék vonultak be oda, és lefoglaltak minden sváb dokumentumot.
    Sem a jenkik,sem Izrael nem rúg labdába,mert Ivánéknál van minden bizonyíték.
    Ők tudják játszani a sakk-mattot.Felfogod?A többinek meg kuss.

  105. munkásököl szerint:

    Jobb Csepelért, attól, hogy összevertek embereket az Andrássy út 60-ban, attól még ez a törvény rossz. A két dolognak semmi köze nincs egymáshoz. Büntessük azokat, akik ezt tették, ill. akik erre utasítást adtak, büntessük Biszkut is emiatt, ne amiatt, hogy mi a véleménye. Tettekért büntessünk, ne szavakért. Máskülönben pillanatok alatt az 1984-ben találjuk magunkat.

    A történelmet nem törvényekkel, hanem kutatásokkal és minőségi oktatással kell védeni.

  106. Jobb Csepelért szerint:

    Munkásököl!

    Én úgy gondolom, hogy ennek a törvénynek kegyeleti okai vannak. Ebben az országban addig nem lesz rend, amíg a legutolsó bolsevik is szabadon terjesztheti bűnös gondolatit és magyart uszít magyarra!

    Igazad van, el kell számoltatni azokat a még élőket, akik az 50-es években az ÁVH-ban szolgáltak, akik 1956-ban belelőttek a tömegbe, akik magas beosztásban dolgoztak a minisztériumokban (pláne a belügyben) és akik pártvezetők voltak akár az MDP-ben, akár az MSZMP-ben! Én ezektől a kommunista brigantiktól megvonnám a kiemelt nyugdíjat és azoknak adnám, akiket meghurcoltak a kommunizmus alatt. Erre nagyon jó példa Lengyelország!

  107. Királyerdei szerint:

    Nem csak az Andrássy út 60-ban “dolgozott” az ÁVH,hanem az Andrássy út 66-68-70-ben főként,a földalatti kínzókamrákban.De erről a mai napig is nagy a hallgatás.

  108. Jobb Csepelért szerint:

    Királyerdei!

    És még hány olyan tömegsír lehet amit még nem tártak fel?

    Kb 1 évvel ezelőtt Horvátországban tártak fel egy 1944-es tömegsírt amiben Tito kommunista partizánjai által lemészárolt horvátok tetemei voltak…

    Múlthéten az M2-n elég későn adtak le egy 1969-ben készült jugoszláv filmet, ami a 43-as neretvai csatáról szólt. Ez egy tipikusan kommunista propaganda szerint készült film volt, ahol a partizánokat felszabadító hősként ábrázolták, csak azt felejtették ki, hogy ezek a partizánok 1944-ben válogatás nélkül mészárolták le a délvidéki magyarokat.

  109. Királyerdei szerint:

    Nem csak a magyarokat.Vagy 40 ezret (olaszok) legyilkoltak Isztriában is.

  110. Jobb Csepelért szerint:

    Lemészárolták még a német ajkú lakosságot (svábokat) is, akik szintén a Bácskában éltek.

    Néhány eredeti fotó a kommunizmus bűneiről (a katyni tömegsír feltárása és a Gulágról):

    http://kepfeltoltes.hu/101219/gulag_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/gulag01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/katyn1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/katyn7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/katyn_mass_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/Katyn_massacre_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/katyn_wood_massacre_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/101219/katyn-bild4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Csepeli! Ezt mind a te szovjet elvtársaid művelték! Na ezek után merészeld jelentéktelen színben feltüntetni a kommunizmus rémtetteit, te undorító alak!

  111. szigetország szerint:

    Michael Ellmann történész professzor, a Cambridge Egyetem oktatója, az Orosz Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja egyebek közt ezt írta egy 2002-ben megjelent hosszú tanulmányában, amelyben a Gulág-történetét kutatta:

    “The best estimate that can currently be made of the number of repression deaths in 1937-38 is the range 950 000-1,2 million people. This the estimate which should be used by historians, teachers and journalists concerned with twentieth century Russian — and world — history. Naturally it may, or may not, have to be revised in the future as more evidence becomes available. Most of these repression deaths were deliberate NKVD killings (i. e. executions)…”

    A szöveg magyarul:

    “A jelenlegi legjobb becsült adat, amely az 1937-38 közötti elnyomás halálos áldozatainak számát illeti, 950 000 és 1,2 millló emberre tehető. Ezt a becslést ajánlatos (kell) használniuk a történészeknek, tanároknak, újságíróknak, akik a 20. századi orosz, illetve az egyetemes történelemmel foglalkoznak. Természetesen lehetséges, vagy szükségessé is válik, hogy a jövőben ezt a becslést felülvizsgálják, amennyiben még több tény lát napvilágot. Az elnyomás legtöbb halálos áldozatát az NKVD (az akkori szovjet titkosszolgálat — a szerk.) szándékosan ölte meg (vagyis kivégezték őket)….”

    A professzor tanulmányában hosszan foglalkozik a Gulág táborok történetével, s adatai mérvadónak számítanak a nyugati (és az orosz) tudományos életben. Ez az egymillliónyi halálos áldozat a Gulágra értendő, s csupán 1-1,5 esztendőt ölel fel. A Gulág táborokat hivatalosan 1930-tól 1960-ig működtettték, de előtte és utána is folytak tömeges deportálások, kivégzések a Szovjetunióban. Pontos adatok nincsenek, mert a dokumentumokat titkosították, megsemmisítették; az archív anyagokat pedig pedig csak 1991 után tették hozzáférhetővé a kutatók számára. A történészek által elfogadott becslések szerint a Gulágokban legalább 20-40 millió embert pusztítottak el a kommunisták. De ennél nagyobb számok is léteznek. De nem pusztán a számok nagysága a fontos, hiszen egyetlen ember legyilkolása is sok.

    Ne felejtsük el, hogy a szovjet kommunisták évtizedekig letagadták a katyni mészárlást, hazudtak a tömeges szibériai deportálásokról és népirtásról, munkatáboroknak nevezték a valójában haláltáborokat. A bestialitásra jellemző, hogy módszeresen gyilkolták meg a nyomorékokat és az időseket, táborokba zárták és tömegesen leölték a gyerekeket.

    Sajnálatos, hogy a magyar közvélemény még nem ismeri kellőképpen a kommunisták brutalitását, és magyar nyelven egyelőre kevés tanulmány áll rendelkezésre a témáról.

    Michael Ellmann tanulmányának címe: Soviet Repression Statistics. Az interneten hozzáéférhető.

  112. Jobb Csepelért szerint:

    Tényleg létezett az ÁVH-s húsdaráló!

    Kivételes vallomás egy “hihetetlen, már-már képtelen történetről”. A Magyar Televízió Átjáró című műsorában megszólal az „állati tetemek megsemmisítésére szolgáló” berendezés egyik tervezője, a Svájcban élő Horváth J. Zoltán villamosmérnök.

    A való élet, amely másnap már történelem, időnként felülmúlja a legvadabb képzeletet is. A Nemzeti Kamara Színház több évadon át játszotta Polgár András Húsdaráló című, az 50-es évek ávós rémtettei alapján íródott drámáját. A darabban említenek egy olyan különleges gépezetet, amelyet az Államvédelmi Hatóság a fogságába került politikai foglyok holttestének megsemmisítésére, összezúzására és eltüntetésére használt volna. A korszak meghurcolt emberei gyakran beszéltek suttogva az ördögi szerkezetről, bizonyíték létezésére mindeddig nem volt.

    Horváth J. Zoltán nyugalmazott villamosmérnökhöz is eljutott az előadás híre, és – mint a gépezet egyik megalkotója – jelentkezett Usztics Mátyásnál, a színház alapító igazgatójánál. Az egykori diákot, a Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatóját adjunktusa bízta meg egy „állati tetemek megsemmisítésére szolgáló” berendezés megtervezésével…

    Horváth J. Zoltán ma Svájcban él, és Magyarországon eddig kizárólag az Átjárónak nyilatkozott. Az idős műszaki szakember szavai nyomán egy rémtörténet hihetetlen képtelensége bontakozik ki. Az adás készítőinek nem titkolt célja, hogy a hallottak nyomán más szemtanúkat is a csend megtörésére késztessenek. Az ÁVO gaztetteiről ugyanis sokat tud az utókor, de még mindig nem eleget.

  113. töritanár szerint:

    szigetország,

    Az Ellman által megadott szám nem a Gulagra vonatkozik. Ő maga is leírja, hogy ebből a számból kb. 140-160 ezer, de legfeljebb 165 ezer a Gulag-létesítményekben történt haláleset. Ld. a cikk 23. sz. lábjegyzete. A többi, ahogyan ki is emelted, zömmel NKVD általi lelövés, ami nincs összefüggésben a Gulaggal.

    Anne Applebaum Gulagról szóló könyvében 28 millióra becsli a Gulag-létesítményekben (börtönök plusz táborok plusz kolóniák) megfordultak és a száműzetésbe küldöttek számát a Gulag teljes fennállása alatt. Száműzetésbe (lakóhelyüktől távoli kis falvakba) ebből 6 millióan kerültek, ez technikailag nem képezi a Gulag részét, mégis ide sorolható. Ebből a 28 millióból pedig Applebaum becslése szerint mintegy 2,7 millióan haltak meg a Gulag-létesítményekben, illetve a száműzetésben. Ha valaki konkrétan a Gulag-táborokban (ami a Gulag-létesítmények egyik típusa) meghaltak számára kíváncsi, az természetesen ennél kisebb, az 1,6 millió reálisnak tűnik.

  114. munkásököl szerint:

    Jobb Csepelért!
    Én meg úgy gondolom, hogy kegyeleti kérdéseket nem törvényben kell szabályozni. Ennek a törvénynek sem kegyeleti okai vannak, ha azok lennének, már korábban (pl. 1998-2002 között) is születhetett volna erről törvény. Ennek a törvénynek egyetlen oka van, hogy a Fidesz szavazótáborának el lehessen adni, hogy szükség van a holokauszttal kapcsolatos álláspontok törvényi szabályozására. A Fidesz nem mert szembemenni az izraeli lobbival, hanem inkább ezzel tette eladhatóvá a törvényt a sajátjainak. Pont ugyanúgy, mint ahogyan annak idején a kommunizmus áldozatainak emléknapja is úgy került bevezetésre, hogy nem lett volna elegáns az akkori Fidesz-kormány részéről, ha elutasítja az erre vonatkozó javaslatot, miközben maga javaslatot tett egy holokauszt-emléknap bevezetésére.

    Egyébként pedig részvétem mindkét diktatúra ártatlan áldozatainak és családjainak. De a történelmi kérdéseket mindenekelőtt kutatni kell és az eredményeket oktatni. Amíg egy eseménnyel kapcsolatban sokszor hiányosak, vagy egymásnak ellentmondóak a kutatási eredmények, addig mit is véd a törvény? Melyik verziót? És itt nem csak halottak számáról van szó, hanem az azokat megalapozó események lefolyásának módjáról, tényéről, szereplőiről stb. Mit kell tanítani? Mit kell elfogadni igaznak? Ezek tudományos kérdések, amelyeket – természetesen a kegyeleti szempontok figyelembevételével – kutatni kell. Ez viszi előre a társadalmat az igazság megismerése felé.

    Törvényekkel nem szabad tudományos eredményeket védeni egy demokráciában. Egy ideig az is törvény volt, hogy a Föld lapos. Aztán kiderült, hogy mégsem. De addig meghurcoltak egy pár embert. De említettétek a katyni mészárlást is: azzal kapcsolatban is változott már párszor a hivatalos verzió. Hivatalos, megkérdőjelezhetetlen verziókkal még soha nem sikerült az igazságot védelmezni.

    De tovább megyek. Miért pont ezt a két eseményt kell törvényekkel védeni? Mi a helyzet más olyan történelmi eseményekkel, amelyekről felháborító hazugságok jelenhetnek meg bizonyos médiumokban? És egyáltalán, hogy kell ezekhez viszonyulni? A magyarság eredete? Honfoglalás? Tatárjárás? Török-kor? Vagy hogy aktuálisabb legyek: Habsburg-kor? I. Világháború? Trianon? Ezekről szabad összevissza irkálgatni, sértve ezzel rengeteg magyar ember méltóságát? Vagy itt van pl. a múltkori szegény öreg is, aki Árpád-házi királynak tartja magát. Sitteljük le? Ezek középkori módszerek…

  115. Jobb Csepelért szerint:

    Jól látom, hogy csepeli eltűnt? Biztos fél, mondjuk van is mitől. Reméljük nem piszkít ide többé. Itt a fórumon nagyon kemény gyerek, de majd meglátjuk, hogy mekkora legény lesz, amikor felelősségre vonják.

    Munkásököl!
    Töröljék el amiről írtál, de akkor ilyen alapon töröljék el a holokauszt tagadásának büntetését is, mert az egyoldalúság nem járja és mint ahogy már mondat, az éremnek két oldala van. Szerintem úgy a korrekt, hogy ha bűn a holokauszt tagadása, akkor legyen bűn a kommunista terror ragadása is!

  116. Jobb Csepelért szerint:

    Három nappal ezelőtt ezt írta ez a szerencsétlen 😀

    … “Én meg ellenfeljelentést teszek, azonkívül hamis vádért is felelni fogsz büntetőbíróság előtt.” …

    Csepeli! Tegyél magadba egy kis Unicomot, hogy jobb színed legyen így karácsony előtt, aztán sodródj az árral!

  117. Narancsvírus szerint:

    Jobb Csepelért szerint: Mire van ilyen nagy szád, szátok? A többség már nem a Fidesszel van! Nemsokára számon lesztek kérve, amit Magyarországgal csináltatok!

  118. Jobb Csepelért szerint:

    Ernő!

    Nekem egy ilyen politikai kaméleon ne magyarázzon, aki a pályafutását gyurcsányista kezdte az MSZ(M)P-ben, majd 2009-től átigazolt a Jobbikhoz…
    A te vezéred börtönöztette be azokat, akiknek a szabadon engedésért tüntettél a Jobbik rendezvényein. Érdekes figura vagy te.

  119. Jobb Csepelért szerint:

    http://www.youtube.com/watch?v=76wFusUxIEc&feature=related
    Amúgy ezt a zenekart én is szoktam hallgatni, sőt képzeld el, meg van majdnem minden számuk 😀

  120. szigetország szerint:

    A töritanár, aki nem töritanár (ez most egy fedőnév), de mindegy.
    A számokkal lehet bűvészkedni vagy trükközni, de éppen ez a legsértőbb és legcinikusabb azokkal szemben, akik a kommunisták áldozatai, illetve a hozzátartozóik voltak. Auschwitzcal kapcsolatban is sokat bűvészkednek a számokkal, s az ugyanolyan cinikus.

    A Gulágot két értelemben szokták használni (ahogyan Auschwitzot is): jelenti a konkrét táborokat, de jelképes értelme is van. Minden áldozatot, akiket a szovjet kommunisták legyilkoltak, Gulág-áldozatnak neveznek. Ilyen értelemben mindegy, hogy a szerencsétleneket konkrétan egy Gulág-táborban, vagy például a moszkvai Ljublanka börtönben kínozták halálra: végeredményben valamennyien Gulág-áldozatok.

    Megjegyzem, Szolzsenyicin odáig megy, hogy 100 millióra teszi az áldozatok számát. Ő ugyanis azokat a meg nem született gyerekeket is áldozatnak tekinti, akiknek a lehetséges szüleit kivégezték, halálra nyomorították. Történészi szempontból ez bizonyára megkérdőjelezhető, de egy hiteles ember, egy túlélő szájából elgondolkodtató. (Számomra elfogadható is)

    A náci tömeggyilkosságok nem érthetőek meg a kommunisták népirtása nélkül, mert a kettő összefügg. Auschwitz és Gulág csak együtt értelmezhető. Ahogyan a náci eszme lényegéhez tartozott a a tömeges kivégzés, a kommunista eszme lényege szintén a terroron és a tömeges kivégzésen alapul. A kommunizmus alapeszméje éppen ez: a féktelen gyűlölet, a korlátokat nem ismerő gyilkos ösztönök felszínre törése és brutális kiélése. (a rózsaszínű romantikus elképzeléseket pedig hagyjuk!)

  121. töritanár szerint:

    szigetország,

    A fogalmakat tisztán kell használni. Ha Gulagot mond valaki, akkor az jelentsen Gulagot, és ne valami mást. Semmi értelme számokkal dobálózni, ha nem definiáljuk pontosan, hogy azok mire vonatkoznak.

    A náci haláltáborok és a Gulag-táborok között több alapvető különbség van:

    1. A nácik kifejezetten egy népcsoport (az ő szóhasználatukban: faj), nevezetesen az európai zsidóság teljes megsemmisítését tűzték ki célul. A Gulagokba viszont etnikai hovatartozásra tekintet nélkül bárkit elküldtek. (Voltak etnikai tisztogatások is persze, de ez nem a Gulag keretében történt. A Gulag rendszerében az etnikai hovatartozásnak gyakorlatilag nem volt szerepe.)

    2. A náci táborok egyetlen célja a kivégzés, megsemmisítés volt. Amint megérkeztek az áldozatok, vagy rögtön kivégezték őket, vagy előtte egy kicsit dolgoztatták (pl. Sonderkommando – saját halálukat készítették elő!), de a végállomás minden esetben a halál volt, a haláltáborokban napi 24 órában működtek a krematóriumok. A Gulag-táborok esetében nem a megsemmisítés volt a cél, hanem a büntetés. Ezek kényszermunkatáborok voltak. Rendszerint hét-nyolc év kényszermunkára küldték oda az embereket, Szolzsenyicinnel is ez történt. Ha ezt az időszakot túlélték, hazaengedték őket. Mint az idézett számokból kiderül, átlagosan mintegy 90% túlélte (voltak évek, amelyekben sokkal rosszabb volt ez az arány, és voltak évek, amelyekben jobb). A náci táborok esetében a hazaengedés szóba sem került. A Gulagnál voltak amnesztiák is, Sztálin halála után például nagyon sok embert hazaengedtek a táborokból.

    3. A náci táborokba tömegesen szállították az embereket etnikai hovatartozásuk alapján. A Gulag-táborokba ezzel szemben a legtöbb esetben ítélettel kerültek (még ha ez egy pár perc alatt született, rögtönítélő bíróság általi ítélet volt is). A Gulag-táborokba kerülők többségét egyébként nem politikai okokból, hanem más, köztörvényes bűncselekmény miatt ítélték el. Persze ez sok esetben jelentéktelen vagy koholt cselekmény volt, például zsebtolvajlás, stb.

    Fontos, hogy lássuk, értsük ezeket a lényegi különbségeket a náci táborok és a Gulag között. Mindkettő szörnyűség, de másféle szörnyűség. Az összemosás nem vezet sehova. Aki érteni akarja a történelmet alakító erőket, motivációkat, annak tisztában kell lennie ezekkel a különbségekkel. Ezt igyekszünk megtanítani az iskolában is. Ajánlom, hogy olvasd el te is Applebaum könyvét, ami magyarul is megjelent 2005-ben az Európa Kiadónál.

  122. vermes szerint:

    Ernő!

    1. A Jobbiknál éltesd Gyurcsányt, mert őt szereted!

    2. Gyurcsánynál ócsárold a cigányokat és a zsidókat, mert őket nem szereted!

    3. A felvidéki DAC-fórumon pedig írd meg szépen, hogy 2004. december 5-én hogy szavaztál kettős állampolgárság-ügyben, mert őket akkor nem szeretted!

    Egy kaméleon okosabb nálad Ernőke, ezért Jobb Csepelért állítása túlzás. Annyi eszed van, mint egy piszkafának.

    Semmit nem értesz te ebből a világból.

  123. donquijote szerint:

    Szerintem ne örüljünk túl korán csepelitroll csak épp ki van tiltva az advent alkalmából megrendezett “őrjöngése” miatt, de látom hogy átalakult töritanárrá, legalábbis szerintem is csak egy újabb nick :).
    Akárhogyis azért “aranyos”- inkább szomorú -amikor a gulágokat jókedélyű nyári táborokként tüntetik fel egyesek, rosszat nem kívánok senkinek, de szerintem ha lett volna beutalójuk oda másként fognák fel az elbagatelizált rémtetteket, persze Európa nyugati felén ennek nincs olyan jó, csúnya szóval “reklámja” mint a holokausztnak, mert őket ugye nem érintette közvetlenül Joe bácsi “szeretete”, mifelénk meg még mindig a meghamisított az elvtársak által írt történelem a mérvadó jó példa rá Katyin is.

  124. munkásököl szerint:

    Jobb Csepelért!

    Azzal a véleményeddel értek egyet, hogy ne legyen büntethető egyik történelmi esemény kapcsán sem az, ha valaki nem ért egyet a “hivatalos” állásponttal (bár ilyet ugye nem definiál senki). A jelenlegi megoldás abszurd.

    töritanár!

    Valóban úgy gondolod, hogy minőségi különbség van a között, hogy egy koholt vád alapján sebtében kihirdetett “ítélet” következtében elvisznek Szibériába, és a között, hogy származásod miatt visznek koncentrációs táborba? Felhívnám a figyelmedet akkor arra az apróságra, hogy melyik mekkora terrort jelentett a többségi társadalomnak. A nácik esetében egy “faj” volt a célcsoport, mindenki más származása okán “biztonságban” volt. (A háborús logika folytán az idézőjelek indokoltak.) A komcsik esetében viszont mindenki bármikor bármilyen koholt váddal elvihető volt. Hogy értsd: származásod, életviteled, minden egyéb szempont alapján érted épül a rendszer a hivatalos verzió szerint, közben bármelyik pillanatban jöhetnek érted éjszaka, mert nem tetszel a szomszédnak. Így is ugyanazokat a különbségeket látod?

  125. Jobb Csepelért szerint:

    Töritanár!

    Úgy jön ki az írásodból, hogy a kommunizmust kevésbé tartod embertelennek, mint a nácizmust. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Leninék már akkor gyilkoltak, amikor Hitler még el sem kezdett bajországi kocsmákban szónokolni, nem hogy az NSDAP elnöke volt…

  126. Jobb Csepelért szerint:

    Csak egy kis történelmi bizonyíték:

    Oroszország külpolitikáját Nagy Péter óta a hódítás határozta meg, melyet a szovjet politika átvett és követett! A Szovjetunió fennállása óta világuralomra tört! Ezt még tagadni sem lehet, mert bizonyíték erre a “Világ proletárjai egyesüljetek!” jelszó, ami nem csak egy szlogen volt, hanem cél is! Lenin 1918-ban a breszti béke megkötése után már csak arra várt, hogy Németország teljesen összeessen a nyugati fronton, hogy aztán kommunista forradalmat robbantson ki, aminek következtében internacionalista segítségnyújtás címén a Vörös Hadsereg bevonult volna Németországba, hogy ott bolsevik rendszert hozzon létre. Egész Kelet-Európát az mentette meg a vörös veszedelemtől, hogy a lengyelek csúfoson elverték a Vörös Hadsereget!
    Buharin szerint a szocialista világforradalom győzelméhez Berlint, Párizst és Londont kellett volna meghódítani.
    Már a 20-as, 30-as években elengedhetetlennek tartották a szovjet vezetők egy Németország elleni támadást, pedig akkor még Hitler messze volt a hatalomtól.

    A Szovjetunió világuralmi terveire egyébként a Molotov-Ribbentrop paktum is elegendő bizonyíték, mert a szerződés titkos záradéka az volt, hogy szovjet kezdeményezésre darabolják fel Lengyelországot… Ez 1939-ben meg is történt! De Sztálinnak, még az 1939-ben megkötött német-szovjet megnemtámadási szerződés sem volt elég, mert 1940 nyarán megszállta Litvániát, Észtországot és Lettországot… Aztán következett Románia is, mikor a szovjetek bevonultak Besszarábiába és Észak-Bukovinába!

    1940-ben a berlini szovjet-német találkozón, Sztálin külügyminiszterén, Molotovon keresztül közölte Hitlerrel, hogy a Szovjetunió támaszpontokat akar a Dardenellákon és ki akarja terjeszteni az érdekszféráját Dél-Európára és Magyarországra is, de a szovjetek még a Perzsa-öbölt is magukénak akarták.

  127. értetlen szerint:

    Jó, hogy szó van a 20. század szörnyűségeiről, mert talán ezek tükrében értékelhető nagyon pozitívan a mai világ, amelyekben ilyen dolgok leginkább csak néhány elszigetelt diktatúrában fordulhatnak elő.
    Jó lenne, ha a történelem mindenki számára valóban az élet tanítómestere lenne! Nagyon elszomorító, hogy ebben a világban sokak számára még mindig (vagy újra) szitokszavak a liberalizmus, a szabadságjogok, a tolerancia, stb., és olyan ideológiákkal kacérkodnak, amelyek a 20. századot pokollá tették több alkalommal is a világ nagy részén.

  128. Jobb Csepelért szerint:

    Értetlen!
    Ha már megemlítetted a liberalizmust és a toleranciát…

    Tolerancia a pedofilok iránt? Tolerancia a szabad drog fogyasztás iránt? Tolerancia a provokatív meleg felvonulás iránt?

    Számodra a deviancia iránt kéne toleranciát mutatni?

    Az én szememben a liberalizmus egyenlő az anarchizmussal! A liberalizmus szerint minden ami keresztény és nemzeti az csak káros, kirekesztő és soviniszta lehet.
    Legyen követelmény az intelligencia, a nemzeti öntudat nem deviancia!

  129. értetlen szerint:

    Hülyeségeket beszélsz, a liberalizmus nem anarchizmus. Nem túl cizellált a gondolkodásod, így nem tudok vitába szállni veled, de elfogadom, hogy te így gondolkodsz, egészen addig, amíg nem akarod rámkényszeríteni az elveidet. Ez a liberalizmus, és nem valamiféle értékrendhiányos deviáns szabadosság. Szabadság, egyenlőség, testvériség. Pro patria et libertate. Ilyenekről hallottál már?

  130. Jobb Csepelért szerint:

    Képzeld hallottam, csak egy valamit kifelejtettél, azt hogy Istennel (Cum Deo)!
    Vagyis amivel te kérkedni próbálnál az így van teljesen: CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE
    Peched van, mert tisztába vagyok a latinnal, sőt, ennél több latin memoritert is ismerek.

    Nem lep meg, hogy a Cum Deo-t lehagytad, mivel liberális vagy és ebből kifolyólag ateista.

  131. értetlen szerint:

    Na, ez is baromság. Miért lenne feltétlenül ateista egy liberális? Amúgy meg egy embert nem lehet egyetlen szóval jellemezni. Képzeld, én nem csak liberális vagyok, de meglehetősen konzervatív erkölcsű is, ugyanakkor szociálisan érzékeny, és a nemzeti öntudatot is fontosnak tartom. A liberalizmusom abban nyilvánul meg, hogy elfogadom mások másságát, és nem kívánom börtönbe, lámpavasra, stb. azokat, akik nem úgy gondolkodnak, mint én.

  132. Jobb Csepelért szerint:

    Ha fontosnak tartod a nemzeti öntudatot, akkor rendben van. A másságot én is elfogadom, addig amíg azt otthon, a 4 fal között “gyakorolják”, nem pedig az utcán. Már ne is haragudj, de jó ízlésű ember nem kíváncsi arra, hogy két azonos nemű mit művel egymással!

    Új párton belüli szerveződés alakulhat az MSZP-ben Forradalmi marxista tagozat néven. A mozgalom hivatalosan csak az MSZP- választmány engedélyével működhet tagozatként. Jelképüknek a kalapácsos vörös embert választották. Kommunista, bolsevista, feminista és baloldali- zöld elveket valló fiatalok lennének a radikális csoport tagjai. A Baloldali Front- Kommunista Ifjúsági Szövetség felháborodással értesült a tagozat létrehozásának ötletéről.

    A Baloldali Front Kommunista Ifjúsági Szövetség honlapján egy közlemény olvasható az üggyel kapcsolatban, melyben leírják: Az MSZP „Forradalmi marxista tagozatának” ötlete egy ócska trükk, amelynek az a célja, hogy az MSZP-ről próbálják elhitetni baloldali jellegét. A kommunista ifjak különösen vérlázítónak tartják,hogy egy vadkapitalista párt akár több száz, az új szocialista alternatívát támogató, baloldali értékrendet valló fiatalt akar megtéveszteni, hamis marxista képet elfogadtatni.

    Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy az MSZP az elmúlt 20 évben többször is kijelentette, hogy elítéli a marxista szellemiséget, és a modern szociáldemokráciát tekinti magáénak. Ennek fényében az MSZP egyik kongresszusa kiátkozta Kádár Jánost, megtagadta a kádári örökséget, elhatárolódott a szocializmustól, és Nagy Imrét nevezte meg szellemi elődjének.

    Mindezek tudatában arcátlanságnak tartják, hogy az a párt, amelyik megtagadja a kommunista múltat, és eldobott mindent, ami marxizmushoz kötötte, a platform megalakulásával magához vonzaná a forradalmi baloldali eszmékkel szimpatizáló fiatalokat.

    Hozzáteszik: MSZP képmutatása még egyértelműbb, ha az elmúlt 8 év kormányzati politikájára gondolunk. Nyilvánvalónak tartják, hogy az MSZP nemhogy a kommunista, de még a szociáldemokrata értékrendet sem vallotta őszintén.

    A szövetség véleménye szerint az a párt, amelyik elkötelezett a piacgazdaság iránt, hűséges a NATO-hoz, és legfőbb feladatának tartja – akár a dolgozó emberek további megszorítása árán is – a kapitalizmus fenntartását, az uniós tagságot, ne akarjon marxista jelszavakat a zászlajára tűzni.

    A közleményben kijelentik: az MSZP a luxusbaloldal pártja, amely Gyurcsány Ferenchez hasonló milliárdosok és nagytőkések a baloldal hagyományos társadalmi bázisába, a munkavállalók, dolgozók, bérből és fizetésből élők, valamint a szociálisan érzékeny,” haladó szellemiséget képviselő, békepárti” fiatalok táborába rúgott a legnagyobbat.

  133. csepelii szerint:

    “Veszélyeztetik a demokráciát Magyarországon” címmel írt jegyzetet a keddi Washington Postba Anne Applebaum történész-újságíró. A szerző az új magyar médiatörvény kapcsán aggódik a magyar szabadságért.

    Írásában arra figyelmeztet, hogy míg Fehéroroszországban erőszakkal védik a diktatúrát, addig Magyarországon a demokrácia alakul az egypártrendszer irányába adminisztratív eszközökkel. Ebbe az irányba tett lépésként értékeli a szerző az új médiatörvényt.

    Applebaum szerint amikor az USA alkotmányának szerzői a többség zsarnokságától tartottak, akkor az olyan típusú politikusokra gondolhattak, mint amilyen Orbán Viktor.

    http://index.hu/belfold/2010/12/28/megint_orbanozik_a_washington_post/

  134. Manitu szerint:

    Csepeli!

    Ti nem veszélyeztettétek a demokráciát, hanem mindenhol megszüntettétek, ahol csak lehetett. Emlékezz csak vissza, hogy Csepelen az ellenzék nem szólalhatott meg, az utcákon Gyurcsány verőlegényei emberekre vadásztak, a nem seggnyalók szemét kiverték stb.

    Most megint telekürtöltétek a Világot a hazugságaitokkal. Attól harsog a média, hogy leverték Magyarországon a demokráciát, de senki nem tudja megmondani, hogy miért.

    Marha jó. Visítoztok, de indokolni nem tudjátok. Egyetlen külföldi jogvédő kommancs se tudta még megmondani, hogy mi a baja azzal a törvénnyel. Éppen úgy, ahogy ti sem.

Itt lehet hozzászólni !