Külföldön szenzációsnak tartják az új magyar adórendszert

MTI, Magyar Nemzet

„Szenzációsnak” nevezi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdai írása a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. A budapesti keltezésű cikkből az is kiderül, hogy Orbán Viktor szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül.

Reinhard Olt, a konzervatív újság bécsi tudósítója számos idézettel támasztja alá Orbán Viktornak azt az elsődleges célját, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából. A csapdából kivezető ajtó megnyitásához egy év áll a kormány rendelkezésére, és 2015-ig a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az államadósság mértéke – idézte Olt a miniszterelnököt. Jövőre máris csökken a költségvetés hiánya, köszönhetően a pénzügyi szektorra, valamint a konszernekre és kereskedelmi üzletláncokra kivetett rendkívüli adóknak. Orbán ezáltal akarta elkerülni a bérből és fizetésből élőkre nehezedő anyagi terhek növelését, ami egyik választási ígérete volt – mutatott rá Olt.

A német tudósító „szenzációsnak” nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. „Az Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését” – írta a FAZ bécsi tudósítója. A továbbiakban rámutat: a bank- és a válságadóval az Orbán-kormány befolyásos vállalatokat sújt: bankokat, biztosítókat, energiakonszerneket, távközlési cégeket, kereskedelmi láncokat. Ezek a múltban megengedhették maguknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, természetesen azzal a szándékkal, hogy megkíméljék magukat azok következményeitől. Multinacionális cégeknek több ízben sikerült megfúrniuk politikai döntéseket.

Olt végezetül a Budapester Zeitungban nemrég megjelent elemzésből idéz. Eszerint Orbán célja nem csupán a vállalatok megfejése, hogy ezáltal növelje az állam bevételeit. A kormányfő sokkal inkább paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül. Úgy tűnik, Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem célravezető a különböző érdekeket hosszadalmas tárgyalások útján közös nevezőre hozni. A szocialista-liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott. Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges.

A gyors egymásutánban hozott döntésekkel a kormány csakugyan két legyet üt egy csapásra – állapítja meg Olt. – A lakosságnak végre olyan (nemzeti-konzervatív) kormánya van, amely energikusan halad előre a maga útján, és – a sokszor megbénult baloldali-liberális elődökkel ellentétben – nem fecsérli el az erejét érdekellentétek feloldására. Az ellenzék pedig időben sem képes ellenállást tanúsítani, tekintettel a kormányoldal villámgyorsan előterjesztett és kétharmados többséggel megszavazott döntéseire.

mno.hu

8 hozzászólás “Külföldön szenzációsnak tartják az új magyar adórendszert” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Orbán Viktor szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül”
    Pedig jó lesz ha megtanul dolgozni és eltartani Magát! A politika nem tud pénzt csinálni, csak elvenni!

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    “AZ IDŐ IGAZ, S ELDÖNTI AMI NEM AZ!”

  3. nem aranyhal szerint:

    Én is szenzációsnak tartom a Svédet.

  4. nagyapó szerint:

    Ej-ej ez az Orbán! Nem akarja eltartani Magát (Felix Magath, kiejtve Magát. Ha saját magáról van szó, az kis kezdőbetű)), de miért is tenné, neki a magyar polgárok eltartásáról kell gondoskodni.
    Viszont, ha valaki a cikkből csak ennyit ért meg, az sajnálatos.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. gyalog szerint:

    Nagyapó!
    Az iróniát ezen a színvonalon (az Önén) illik fölfedezni!

    Szeretettel, (kis gy) gyalog

  6. gyalog szerint:

    Ja! És Orbán Apánk tart el minket? Nagyot emelkedett!

    Ez má’ valami!

    (De Nagyapó…!) 🙂

  7. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2010. december 02., csütörtök – 16:48
    -“neki a magyar polgárok eltartásáról kell gondoskodni.”-Értettem a cikk lényegét, de az idézett rész a magyar lakosság egy bizonyos részére vonatkozik szerintem. Ugyanis, ha sikerül munkahelyeket “teremtenie” az az létre hoznia a kormánynak (nem az Orbán Viktornak), mert nem egy személyű irányítás van és sikerül egyikben munkát vállalnom, hát leegyszerűsítve onnantól kezdve én tartom el a kormányt…jaj, jut eszembe, mit is jelent a MINISZTER szó…Ez a “eltartás” szó így ebben a formában nem illik ide. Egy szülő eltartja a gyermekét, de még ez sem helyes kifejezés, mert inkább felneveli. De még nem bántotta volna a fülem, ha úgy hangzott volna, hogy: megélhetéséről kell gondos….

  8. bavaria szerint:

    Most hogy lassan újból kommunizmus lesz , pl: NER stb ideje Orbán pajtást éltető csasztuskákat írni

Itt lehet hozzászólni !