A családokat és a Szent Koronát is érintik Schmitt Pál javaslatai

Mno.hu

A sacra corona kifejezés először 1256-ban jelent meg IV. Béla egyik oklevelében, az esztergomi Szent Adalbert-főszékesegyház számára kiállított kiváltságlevélben

A kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását, a családok és a gyermekek védelmét, az élethosszig tartó tanulás és a sportoláshoz való jog támogatását, valamint a Szent Korona szerepeltetését is tartalmazza Schmitt Pál államfő javaslata a készülő új alkotmányhoz.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán juttatta el az MTI-hez az államfő hat pontban megfogalmazott javaslatait, amelyeket az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak is megküldtek. Mint írták, Schmitt Pál a javaslatai megfogalmazása előtt széles körben folytatott háttérbeszélgetéseket hazai és külföldi szakértőkkel, egyházi vezetőkkel, történészekkel, olimpikonokkal, testnevelőkkel, sporttudományi szakemberekkel, nyelvészekkel és a nagycsaládos szervezetek képviselőivel.

Kiss Norbert, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szerdán a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában is megerősítette: széles körű tárgyalások előzték meg a javaslat megszületését. Az államfő az alaptörvény előbeszédében a kereszténységre történő utalást leginkább a lengyelhez hasonló gondolat beépítésével tartaná megfontolandónak: „a Köztársaság valamennyi állampolgára, mindazok, akik hisznek Istenben, mint az igazság, jóság és szépség forrásában, mindazokkal, akik nem osztoznak ebben a hitben, de tiszteletben tartanak más forrásokból származó egyetemes értékeket…”.

Schmitt Pál szerint a magyar köznyelv nemzeti összetartozásunk elsődleges kifejezőeszköze. Mint olvasható, az államfő azt javasolja a bizottságnak: fontolják meg annak rögzítését a készülő alaptörvényben, hogy a magyar köznyelv és a tájnyelvi változatok óvása, ápolása, fejlesztése alapvető és elsődleges nemzeti érdek.

A javaslatban a köztársasági elnök ír arról is, hogy a családot mint egységet, a gyermeket mint egyént kell kiemelt védelemben részesíteni. A család elidegeníthetetlen és sérthetetlen jogokkal rendelkező intézmény, mely a társadalom természetes, elsődleges és alapvető közössége – teszi hozzá. Az államfő mindezért azt javasolja, hogy az alkotmányban szerepeljen: a gyermekek gondozása és nevelése a szülők természetes joga és elsőrendű kötelezettsége, valamint az állam szerepe, hogy az anya és apa családalkotó tevékenysége fölött őrködjék, nem sértve ezzel a gyermeknevelés elveinek szabad megválasztásához fűződő, és a gyermek alapvető érdekeivel összhangban gyakorolt jogokat. „Különösen védendők az édesanyák és a nagycsaládosok, akiket önként vállalt többletterheik miatt megkülönböztetett erkölcsi és anyagi támogatásban kell részesíteni” – olvasható.

Schmitt Pál azt is rögzítené az alkotmányban, hogy a Magyar Köztársaság minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja állampolgárai élethosszig tartó tanulását. Emellett azt is javasolja, az alkotmány tegye egyértelművé: az állam „minden tőle telhető módon támogatja, elősegíti a sportoláshoz való jog érvényesülését”.

A köztársasági elnök javaslatában megfogalmazza: a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt, mely nemzeti összetartozásunk jelképe. Mindezért azt javasolja, hogy az alkotmány előbeszédében az szerepeljen: „a Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe”.

Forrás: Mno.hu

75 hozzászólás “A családokat és a Szent Koronát is érintik Schmitt Pál javaslatai” bejegyzésre

  1. Jobb Csepelért szerint:

    Végre Magyarország visszatér 1000 éves gyökereihez!

  2. gyalog szerint:

    Végre Magyarország visszatér 1000 éves gyökereihez! – mondod.
    Ezek a gyökerek keresztények, vagy távol-keletiek, esetleg mindkettő?

    Érdekel a véleményed!
    Szeretettel, gyalog

  3. csapos szerint:

    Éljen a kisdobosok, a cserkész-farkaskölykök és Schmitt Pál hat pontja. Én az Aranybullát akarom a készülő új alkotmányba beletenni az ellenállási záradékkal együtt.

  4. Narancsvírus szerint:

    Ki az a Schmitt Pál?

  5. ... szerint:

    Ki az a kovács ernő?

  6. GONDOLKODÓ szerint:

    #
    csapos szerint:
    2010. november 24., szerda – 13:42

    Éljen a kisdobosok, a cserkész-farkaskölykök és Schmitt Pál hat pontja. Én az Aranybullát akarom a készülő új alkotmányba beletenni az ellenállási záradékkal együtt.
    #
    Narancsvírus szerint:
    2010. november 24., szerda – 14:07

    Ki az a Schmitt Pál?
    #
    … szerint:
    2010. november 24., szerda – 14:15

    Ki az a kovács ernő?

    Szégyellhetik magukat!
    Ezt a példát mutatják gyerekeiknek is? Ha van, s mibe nő fel?
    Tudják-e, hogy a környezetnek determináló szerepe van?

  7. Axor szerint:

    A kommunista- szocialista évekre nem vagyunk büszkék.
    A Szent Korona ezer évére igen.

  8. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Aki Magyarországon 2010-ben nemzeti összetartozásról beszél az elötte elszívott egy-két füves cigit.

    Én biztosan rosszul ismerem a történelmet, de úgy gondolom, hogy ezer év alatt nem csak negyven év a szégyenletes.

  9. sólyom249 szerint:

    Istenem,milyen nagy szükség lett volna a rendszer váltás előtt ezekre a “nagy hazafias gondolatokra”.Hiába a “demokrácia” bátrakká teszi az embereket és megmondhatják a véleményüket.Erről ennyit.

  10. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Mi van Uraim!

    Senkit nem zavar a magánnyugdíj lenyúlása, azt nem mondták a választások elött, hogy nem csak a szavazatom kell, hanem véleményem szerint a magánvagyonom is.
    Reggel egy rádióműsorba azt mondta a Lázár, hogy meg kell felelni az EU elvárásainak.
    Érdekes módon a kampányban pedig azt hangoztatták, hogy nem a külföldnek kell megfelelni hanem a Zembereknek.

  11. Jobb Csepelért szerint:

    Gyalog! A Szent István-i örökségről írtam.

    Csapos! Te még kijárkálsz május 1-én sörözni, meg virslit enni? Vagy nálad a híg gulyás a nyerő? 😀

  12. gyalog szerint:

    Jobb Csepelért!
    OK, köszönöm! Ehhez mit szólsz (Szent István király intelmei X. rész):

    A KEGYESSÉGRŐL ÉS AZ IRGALMASSÁGRÓL, VALAMINT A TÖBBI ERÉNYRŐL

    Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját, és a parancsok közt a tizedik. Mert az erények ura a Királyok Királya, miként égi serege áll kereken tíz karból, úgy életed vitele kerekedjék ki tíz parancsból. Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: “Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess. Légy szemérmes, hogy elkerüld a bujaság minden bűzét, valamint a halál ösztönzőjét.

    Mindez, amit fentebb érintettünk, alkotja a királyi koronát, nélkülük sem itt nem tud senki uralkodni, sem az örök uradalomba bejutni. Ámen.

  13. nagyapó szerint:

    bekaphatjamindkétoldal (19:08)!
    Igaz,hogy hozzászólásának semmi köze a cikkhez, de Török et.-at követve, egész másról beszél.
    Ha van magánnyugdíji befizetése, vegye ki, tegye bankbetétbe, éljen boldogan! De ezt nem teheti mert a befizetett pénze kamu (virtuális), ha nyugdíjas lesz megkapja, vagy nem. Nincs mögötte állami biztosíték. Viszont a magán-nyugdíjpénztárak vezetőit jól ellátja pénzzel.
    Apropó elolvasta valaki a 6 pontot?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Tisztelt Nagyapó!

    Önt bizonyára már nem érdekli a magánnyugdíj pénztári befizetése, engem viszont igen.
    Pár millió forintom bánja ezt a döntést, mert ez még Ön is jól tudja, hogy itt nincs választási lehetőség. Vagy átlépsz vagy nem kapsz nyugdíjat.
    Abban azért megegyezhetünk, hogy az állam ugyanúgy el….sza a befizetett pénzeket mint egy magáncég. Eddig legalább láttam, hogy mennyi gyűlt össze a pénztárba, ez most elillan.
    Tudom, hogy a hozzászólásom nem ide tartozott, de az oldal a választások megnyerése óta ugyanúgy lement bulvárba mint a Helyi Théma.

  15. nagyapó szerint:

    Bekaphatjamindkétoldal! (23:12 )
    Nehéz azt mondani, tisztelt Bekaphatjamindkétoldal. De szeretném, ha átgondolná, milyen nyugdíjat fizet? Államit, kötelező magán nyugdíjat, vagy magánnyugdíjat? Nem mindegy. Az állami nyugdíjat az állam garantálja. A magán nyugdíjat nem. 20-40 év múlva ki garantálja a pénz meglétét? (bocsika, csődbe mentünk). Az állam (lehet szidni a Fideszt), de garantálja a befizetett pénzt, mint ahogy most is a költségvetés pótolja azt az összeget, amit a magánpénztári befizetései miatt, szülei nem kapnak meg.
    Az csak hab a tortán, hogy a magánpénztárak sokkal többet költenek magukra, mint az állami (4,5%, ill. 1,5%).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. bavaria szerint:

    T nagyapó remélem már rohansz is felajánlani bankbetéted kis megtakarítását mert az lesz a következő !
    Ó sanctus simplicatus !
    ti azt kapjátok jutalmul amit a magánnyugdíjasok büntetésül .
    Nagyapó ezt utoljára a komcsik csinálták , nem emlékszel,?
    Tervkölcsön, Békekölcsön

  17. bavaria szerint:

    Sajnos az elvakult hülyeség egyetemes, nem kíméli sem nagyapót sem Smith Pált
    Ajánljuk fel jövedelmeinket a nagy vezérnek mert ő biztosan jobban költi el . Valahogy úgy mint egykoron Kim Ir Szen elvtárs a nagy vezér .

    “Az ellenségeinket azzal tévesztettük meg ,hogy azt igértük legálisan kerülünk hatalomra azt viszont nem igértük , hogy a hatalommal legálisan is akarunk élni.” dr Josef Göbbels

  18. Manitu szerint:

    Bavaria, először tanulj meg írni, aztán olvasd el újra a történelmünket. Aki teljesen sötét agyilag, az ne okoskodjon.

  19. Manitu szerint:

    Göbbels általad említett szövegét Gyurcsány Ferenc szabados fordításában már ismerjük.

  20. grün szerint:

    Manitu!
    Kevered a szabadosságot a szabadsággal?
    Belőled is lehet még köztársasági elnök!!!

  21. Jobb Csepelért szerint:

    Néha hátra tudnék borulni a székkel, mert akkora baromságokat írnak össze egyesek. Van itt néhány ember, aki úgy veszi a bátorságot a véleményalkotásra, hogy nincsenek tisztába a témával. Jelen esetben a magyar történelemmel.

    Grün, gyalog, csepeli, csapos és a többiek!
    Élvezet jó liberálisként leszólni, meg ,,mici sapkázni” a Szent Koronát! Bizony, legyetek hűek Göncz Árpád örökségéhez, mert számotokra Lehet Más a Politika

  22. csepeli szerint:

    Nekem ez a rész tetszik legjobban: “az állam szerepe, hogy az anya és apa családalkotó tevékenysége fölött őrködjék”

    Pali bácsi, a kukkoló!

  23. Csaba Péter szerint:

    A jelenlegi hatalom ezzel a fasiszta/ kommunista intézkedéssel átlépte a
    demokrácia / diktatúra közötti választó vonalat .
    Elvesztette a Fidesz az erkölcsi alapját arra , hogy demokratikus alapon beszedje az adót .

  24. sólyom249 szerint:

    T nagyapó!

    Szerintem ezek is érdekes dolgok,hátha van más vélemény is.

    http://hvg.hu/itthon/20101125_orban_gazdasagi_szuksegallapot
    http://forint.blog.hu/2010/11/24/ez_nem_kalandorsag_ez_gengszterizmus

    Ezeket sem két éves nyeretlenek írták.

  25. csepeli szerint:

    Ez tetszik:

    Matolcsy üzen 2050-ből: nem kérek bocsánatot

    Szerző: Dezső András (hvg.hu)

    Két egykori újságírónak sikerült megszólaltatnia a ma már 95 éves Matolcsy Györgyöt, aki húsz éve nem hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

    Matolcsy György 2020-ban nyugdíjba vonult, azóta a nyilvánosságtól teljesen elzárkózva él budai otthonában. Húsz éve egyáltalán nem adott interjút.

    2050 nyarán Skrabski Fruzsina volt újságíró Miért nincs nyugdíjam? címmel írt egy blogbejegyzést, amiben olyan – ma még élő – gazdaságpolitikusokat keresett, akiknek közük volt a magánnyugdíjpénztárak negyven évvel ezelőtti államosításához.

    2050 őszén Skrabski és az akkor már szintén nyugdíjas korú Novák Tamás a nem létező Marx Károly Ifjúsági Egyesület tagjaként bemutatkozva keresték fel Matolcsy Györgyöt. Azt állították neki, hogy portréfilmet készítenek olyan – ma még élő – emberekről, akik a múlt évezredben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára jártak. Matolcsy ebbe beleegyezett, még csak nem is sejtve, hogy a két egykori újságíró kezdettől fogva dokumentumfilmet forgatott róla. A film – amit a készítők Matolcsynak a 2010-es magánnyugdíj-pénztárak államosításában játszott szerepére hegyezték ki – végül 2051-ben készült el Bűn és büntetlenség címmel.

    A film első részét 2050 őszén csinálták, akkor Matolcsyt még csak az ifjúkoráról, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen töltött diákéveiről kérdezték. 2051 nyarán aztán elhívták az egyetemre egy (ál)találkozóra. Ezt csak miatta szerveztek, az egyetem egykori épületében, ami ma már romos hajléktalanszállóként üzemel. A helyszínen beépített kérdezők is voltak. Matolcsy elment, körbejárta a néhai egyetemet. Ekkor Skrabski és Novák levetítették neki azt a kisfilmet, ami addig elkészült róla, egyúttal felfedték tevékenységük valódi célját. Mivel Matolcsy ennek tudatában nem zárkózott el a további beszélgetéstől, újabb kérdéseket tettek fel „Gyuri bácsinak” politikai múltjáról, különös tekintettel a 2010-ben indított és tragédiába torkolt gazdaságpolitikájáról. A film főszereplője ekkor tette legnagyobb feltűnést keltő kijelentéseit. Nem bánt meg semmit és szerinte nincs is miért bocsánatot kérnie – mondta. Mai napig tartó elvhűsége, illetve a felelősség hárítása, valamint az ő hathatós közreműködésével tönkretett nyugdíjas korú hajléktalanok százezrei sorsa iránti közömbössége már a bemutató előtt hangos sajtóvisszhangot kapott és kisebb belpolitikai botrányt kavart. “Nem jött be az egymillió munkahely. Na és?” – kérdezett vissza a filmben, amikor kudarcaival szembesítették.

    Matolcsy György később sajtónyilatkozatban tiltotta meg a dokumentumfilm vetítését.

    http://hvg.hu/itthon/20101125_matolcsy_2050_nem_ker_bocsanatot

  26. Gordon szerint:

    Csabának elgurult a gyógyszere. 🙂

  27. Csaba Péter szerint:

    Majd akkor keresd a gyógyszeredet ha megnézed a nyugdíjadat ,ha lesz egyáltalán.

  28. Csaba Péter szerint:

    Gusztustalan és szemét dolognak tartom bárki részéről aki azzal fenyeget , hogy ha nem az ő szája íze szerint akarok dönteni saját tulajdonomról akkor a 30 év kohászatban eltöltött jogaimat egyszerűen leszarja , törli .
    Ha ez neked demokrácia Gordon akkor te is csak egy zsoldossá felfejlődött fideszes seggnyaló vagy .

  29. Jobb Csepelért szerint:

    Csaba Péter!

    Te nagyon nagy fokú fogalomzavarban szenvedsz! Eldönthetnéd, hogy szerinted a Fidesz most fasiszta, vagy kommunista?
    Az a nagy tény kedves Péter, hogy miközben az ATv-ben a Fidesz fasiszta, a Barikádban meg kommunista, akkor ez csak azt jelentheti, hogy a kormány valamit nagyon jól csinál. 🙂

  30. Csaba Péter szerint:

    Miért van különbség köztük?

  31. Gordon szerint:

    Hát ha az eddigi magánnyugdíjpénztáramon múlna – mely egy elég jelentős összeget elvesztett a befizetéseimből – lehet hogy nem lenne.

  32. Gordon szerint:

    “Az a nagy tény kedves Péter, hogy miközben az ATv-ben a Fidesz fasiszta, a Barikádban meg kommunista, akkor ez csak azt jelentheti, hogy a kormány valamit nagyon jól csinál.” – írja Jobb Csepelért.

    Véleményem szerint ez a nap legigazabb mondata.

  33. Csaba Péter szerint:

    Hát akkor örvendezzetek itt a kánaán nincs is mit tenni. A nagy vezír mint annó Rákosi et mindent megold nektek a ti dolgotok csak a hozsannázás

  34. Gordon szerint:

    A személyeskedést ugyan minimalizálva, de elmondanám, hogy nem Csaba Péter mondja majd el Gordonnak mi is az a demokrácia.

    A Csaba-félék ugyanis nem mindig voltak demokraták, Gordon viszont mindig is az volt.

    Gordont egyébként ugyanúgy lefasisztázták és lekomcsizták ezen a fórumon (Csaba Péter akkor itt még a fasorban se volt), mint a nemzeti Kormányunk intézkedéseit.

  35. Csaba Péter szerint:

    Gordon szánom együgyűséged az Úr majd megbocsátja

    Míg én vállalom magam te csak sunnyogsz ez is egyfajta jellem

  36. Gordon szerint:

    Aki eddig elbaxarintotta a pénzemet az a magánnyugdíjpénztáram volt. Miért védeném őket? Mert a szoci kötősésű pénztártulajok degeszre tömték a pénzüket miközben – többek között – az én lóvémmal kockáztattak?

    Szemét banda.

  37. Csaba Péter szerint:

    Az biztos , hogy közgazdasági kérdésekben nem vagy autentikus forrásnak tekinthető , mint fideszes szócső.

  38. csepeli szerint:

    Gordon: viszont erre az “elbaxarintott” 2700 milliárdra valamiért nagyon szüksége van most a mocskos tolvaj Orbánnak és bandájának, és aki nem adja magától neki önként és dalolva, mint a hígagyú Gordon, azt zsarolással kényszerítik rá.

    Itt az ideje, hogy Orbán leborotválja a fejét, és nevet változtasson Rákosira!

  39. Gordon szerint:

    “Míg én vállalom magam te csak sunnyogsz ez is egyfajta jellem” – írja Csaba Péter arra, hogy “A Csaba-félék ugyanis nem mindig voltak demokraták, Gordon viszont mindig is az volt.”

    Köszönjük, hogy végre elismerte.

    Ez nap másik fontos hsz-e, csak épp negatív tartalommal.

    Tehát Csaba Péter – én legalább vállalom – korábbi nemdemokrata most osztja az észt a demokráciáról. 🙂

    De ezzel lezárnám ezt a kifejezetten eredményes – hisz Csaba elismerte a demokratikus normák szempontjából sötét múltját – személyes pengeváltást.

    Csaba higgadj le! Köpönyegforgató vagy a deomratikus értékeke megvallása terén, ezt leírtad. Törödj bele hogy soha nem lehetsz hiteles és vegyél vissza magadból. 🙂

  40. Csaba Péter szerint:

    Az a baj hogy nem látod azt az egyszerű tényt , hogy a saját tulajdonodat kellene védened , de hát ha nem nem .
    Ha p.l. Csányit az OTP elnökét szoci kötődésű pénztártulajnak tekinted akkor neked is elgurult a gyógyszered.

  41. Csaba Péter szerint:

    T gordon ha fogalmad lenne róla hogy ki vagyok nem írnál ilyeneket .
    De csak annyit, Fogalmad nem volt arról ,hogy hol van Csepel amikor már itt voltam, és fogalmad sem lesz , hogy hol van Csepel amikor én még mindig itt leszek.
    A csepeli evezős sportmúltamra , hitemre meggyőződésemre,
    harminc év kohász múltamra pedig büszke vagyok , soha semmit nem tagadtam meg múltamból .Ha ennek vállalása köpönyegforgatás akkor vállalom .
    Én legalább dolgoztam nem úgy mint egyes szájtépők.

  42. Gordon szerint:

    Igen. Tele is volt az ország “remek szakemberekkel”. Feketékkel, Megyókkal.

    A következmények ismertek: államcsőd.

    Az utóbbi 8 évben is tele volt “remek szakértőkkel” az ország vezetése.

    A követekzmények ismertek: IMF segély, államcsődveszély, munkanélküliség, egeket verdeső államadósság.

    folyt.köv

  43. Gordon szerint:

    Ha nekem valaki elbaxa egy rahedli pénzemet, akkor később ne ugasson, hogy ő jól kezelné, meg hogy ha ő nincs akkor nem lesz nyugdíjam. Elbaxták egy rahidli pénzemet, és mosták kezüket mikor megkérdeztem, hogy “hogyis van ez gyerekek”. Ebből minden lesz csak nyugdíjam nem.

    Na ezeket el kell hajtani (gazdasági értelemben).

    Aki akar az spórolgathat magának. Ha ugyanúgy elbaxa mint a nyugdíjpénztár (ez az eset a valószínűbb) legalább saját magának baxa el. Viszont kap majd az államtól nyugdíjat és nem a szegények és idősek dologházban vágzi mint anno az állami nyugdíj bevezetése vagy kiterjesztése előtt.

  44. nem aranyhal szerint:

    Mindig gyanús volt nekem ez a Kolláth, gondoltam, hogy egy degenerált buta komcsi.
    Mert az kizárt dolog, hogy egy normálisan gondolkodó Magyar ember ilyeneket mondjon a Zemberek Kormányának teljesen korrekt intézkedéséről.

    Kolláth György alkotmányjogász elmondta: nincs olyan alkotmányos elv, amelyre ilyen intézkedést alapozni lehetne, ami szerinte nem más, mint büntetés: aki nem a kormány szándékai szerint cselekszik, az elveszíti a munkáltatói járulék alapján amúgy alanyi jogon járó nyugellátása nagyobb részét.

    A Világgazdaságnak az alkotmányjogász azt mondta: a tegnapi bejelentés rendkívül szélsőséges, már nemcsak az eddig is gondokat okozó tulajdonjog aggályokat veti fel, hanem alanyi jogoktól fosztja meg a munkavállalók egy részét. Hozzátette: Magyarországon alanyi jognak minősül a nyugdíjellátás, ami bíróság előtt kikényszeríthető.

  45. Gordon szerint:

    Csaba te ne fényezd már magad. 🙂

    Nulla xaremberek voltatok te meg az elvtársaid. Intézményesítettétek a hazugságot, a lopást, és sáskahadként zabáltátok le azt amiért más megdolgozott, és más megteremtett.

    Én melós családból származom, tudom ki mikor mennyit dolgozott. Meg azt is tudom, hogy a hozzád hasonló elvtársak igyekeztek xart se dolgozni, tudom hogyan rabolták le ezt az országot. Hogyan törtek kettébe ígéretes karriereket azért mert valaki nem úgy gondolkodott a világtól, mint a hozzád hasonló nulla xaremberek. Te beszélsz a jogokról, a tulajdonról, a becsületről, és a demokráciáról? Tekerd lejjebb magad szerintem.

    Ki kell csak menni Csepel utcáira és megnézni mit műveltetek. Hogy néz ki az a tábor ahol te meg a hozzád hasonló díszdemokraták lapátoltak. Hogy néz ki a CSM. Hogy néz ki Királyerdő. Hogy néz ki az Ófalu. Hogy néznek ki a közterületek, a közintézmények, a magyar sport, az infrastruktúra, az épített örökség.

  46. csepeli szerint:

    A Fidesz az a párt, ami az emberek fenekéből még a szart is kilopja, de úgy, hogy nem is veszik észre, csak az tűnik fel nekik legfeljebb, hogy kevesebbet kell vécére járni.

  47. Gordon szerint:

    “Magyarországon alanyi jognak minősül a nyugdíjellátás, ami bíróság előtt kikényszeríthető.”

    És mégis hogyan ha addigra a zember magánnyugdíjpénztára elbaxta a lóvé és a várt hozam jelentős részét?

    Ja hogy majd az állam akkor is fizet.

    Hát aki nem lép át most annak nem fog. Gyűjtögessen magának – ha tud. Sanszos, hogy éhkopp lesz a vége (20-30-40 év hosszú idő, komolyabb pénzügyi és gazdasági válságok is jöhetnek még). Jól jön még az a biztos állami nyugdíj.

  48. Gordon szerint:

    csepeli mondja:

    “A Fidesz az a párt, ami az emberek fenekéből még a szart is kilopja”

    Ne félj, te nem kellesz a Fidesznek, nem fog ellopni. 🙂

  49. Jobb Csepelért szerint:

    Kedves Csaba Péter!
    Valóban, a szélsőjobboldali- és a szélsőbaloldali diktatúra között nincs különbség. Egyforma kíméletlen mindkettő és még abban is is egyeznek, hogy mind két diktatúrában van egy bizonyos réteg akinek mindent szabad, a többinek meg kuss! Ez volt az elmúlt 8 évben. Az ilyen csepeli-féléknek mindent lehetett…
    A fogalomzavart arra értettem, amit a Fideszről írtál, de erről egy elég konkrét érvet írtam le neked, amit Gordon a nap legigazabb mondatának nevezett! Gordon fórumtársamnak ezúton köszönöm. 🙂

    Csepeli!
    Orbán Viktor borotválkozása és átkeresztelkedése helyet van egy jobb ötletem a számodra. Állj terpeszbe, hajolj előre, majd csókold meg a saját s*ggedet!

  50. Csaba Péter szerint:

    Az itt leírtak azt bizonyítják számomra , hogy beszélgető partnereimnek halvány gőze se sincsen Csepelről nemhogy az országról.
    De nem baj, ezt lehet pótolni.
    Aki nem tanul a történelemből arra ítéltetik hogy újra élje azt.

  51. Gordon szerint:

    Régi komcsi szokás hogy most jön a terelés.

    Csaba csak a régi reflexeket ismerni?

    Ezek szerint igen.

    Hisz cáfolni nem tud.

  52. Csaba Péter szerint:

    T Gordon senki nem vitatja igazad

    Ha úgy érzed, hogy elbaszták a pénzedet amit egy magánjogi szerződés alapján mint ügyfél kötöttél egy magánbiztosítóval akkor , jogod kell legyen felmondanod ha nem bízol bennük. Eddig rendben van .

    De ha valaki azt mondja ,hogy mától ez semmis függetlenül a te döntésedtől akkor ez rablás .
    Ha meg valaki azt mondja hogy, ha nem úgy döntesz , ahogy ő mondja akkor szankcionál , akkor ez meg zsarolás .
    És ez B.T.K kategória nem is csak alkotmányos.
    Vagy ezt nem így látod ? mert ha nem akkor kettőnk közül ki a demokrata?
    Európai bíróság előtt egy ilyen perben a magyar álam csak vesztes lehet .

  53. Csaba Péter szerint:

    Egy demokratikus hatalom nem engedheti meg magának , hogy törvénytelennek vélt helyzetet törvénytelen eszközökkel változtasson meg .

    Mert ebben az esetben a saját hatalma is törvénytelenné válik.

    Ezen cselekedetével felmenti alattvalóit a törvény betartásának kötelezettsége alól .

    Érdemes elolvasni az Aranybulla ellenállási záradékát .

    Ha már 1222 ben az akkori jogalkotónak ez eszébe jutott
    és elfogadtatta a hatalommal ,
    a mai utódok miért nem tanulnak belőle?

  54. Jobb Csepelért szerint:

    Csaba Péter!

    Csepel történelmének melyik korszakára lennél kíváncsi? Én szívesen elbeszélgetek veled erről a témáról, megcáfolva ezzel a fenti állításodat.

  55. Csaba Péter szerint:

    1911 -1990

  56. Gordon szerint:

    “Ha meg valaki azt mondja hogy, ha nem úgy döntesz , ahogy ő mondja akkor szankcionál , akkor ez meg zsarolás .
    És ez B.T.K kategória nem is csak alkotmányos.
    Vagy ezt nem így látod ?”

    Nem így látom. Nem zsarolás, és nem BTK kategória. Egyébként az Alkotmány szerintem egy magasabb szintű jogszabály, tehát ha valami nem alkotmányos, akkor tök mindegy mi van a BTK-ban. (Felesleges a hangulatkeltés ezzel a BTK-zással.) Az állam számos esetben szankcionál, hogy akarata megvalósuljon. Ez természetes, alkotmányos, és nem BTK kategória.

    Ez Csaba-féle érvelés kb. olyan volt, mintha kétségbe vonnád a demokratikus berendezkedést, mert mondjuk az állam az x-dik betöltött év alatt korcenzust működtet (választójog!).

    Természtes vezérelv, hogy a befizetett nyugdíjárulékokkal az állam gazdálkodik. Berakhatja a nyugdíjkasszába, de akár mindannyiunk adósságának (államadósság) csökkentésére is költheti.

    folyt.köv

  57. Gordon szerint:

    A Csaba-féle duma olyan lenne mintha én a befizetett tb-ből visszakérnék, mert mondjuk nem voltam orvosnál évek óta. Nonszensz. Totális hülyítést folytatnak a szocik. Az állami nyugdíjat fikázzák!? Ez a “baloldali”? Na ilyet se láttam még. A szocik megint eltévesztették a házszámot. A nyugdíj magánosítása inkább vadkapitalista, és vadliberális törekvés.

    Van olyan ország ahol nincs kiterjesztve az állami nyugdíj mindenkire. Jött a válság, buktak a megtakarítások. Mehetnek koldulni.

    Mitől olyan természetes, hogy állambácsi fizet a bankoknak, pénztáraknak amikor baj van, de fordítva ez már nem megy? Amikor épp oké van, akkor állambácsinak kuss?

    Amikor meg a magánpénztár bukja a pénzt, akkor majd állambácsi mégis fizessen nyögdíjat, mert hát a “társadalmi nyomás”, a “szociális katasztrófa”, mert a nyugdíj “kikényszeríthető”.

    Apj faxa a “kikényszeríthető”! Az álljon már meg a díszlépés. Ha valaki lqurja a pénzét a tőzsdén vagy a kaszinóban annak állami vissza-, illetve kifizetése se “kényszeríthet” ki. az én adómból legalábbis nem.

    folyt.köv

  58. Gordon szerint:

    Aki piacra viszi a pénzét és kockáztat (ráadásul nem is ő, hanem a pénztára nagyrészt a zember számára átláthatatlan módon) az ne akarjon évtizedek múlva állami nyögdíjat. Annak nincs. Aki viszont most átlép annak lesz nyugdíja. Világos.

    A befizetett járulékok pedig nem magántulajdonok. A netto amit a kezedbe kapsz az a tied. Az állam legfeljebb adhat egy gesztust (ami nem kötelező), hogy saját számlát csinál neked az állami nyugdíjrendszeren belül (én ennek sem vagyok feltétlen híve).

  59. Jobb Csepelért szerint:

    Kedves Csaba Péter!

    1910 után Csepel lakossága elérte a 10 ezer főt. Az addig javarészt németek és részben délszlávok lakta agrár falu magyar anyanyelvű gyári munkás faluvá változott, mivel ekkor a Weiss Manfréd Művek az aranykorát élte. Néhány év múlva, amikor már dúlt az első világháború, közel 15 ezren lakták Csepelt.
    Csepel történelmében az egyik legnagyobb esemény az 1912-ben létesített HÉV volt. Ugyanebben az évben alapították meg a Csepel SC-t is.
    1919-ben a Tanácsköztársaság alatt a gyárat államosították (aminek következtében Weiss Manfréd öngyilkosságot kísérelt meg maga ellen). A vesztes világháború utáni események hatására Csepelen is megnőtt a nyomor, melyet a “kizsákmányoló” Horthy-rendszerben kezdtek felszámolni azzal, hogy a gyárban folyamatosan áttértek a békés termelésre, majd később a és újjáélesztették a hadi termelést. 1920-1930 között megindult a textil- és papírgyártás, illetve a vetőmag-termelés és -feldolgozás. Kőolajtároló, forgalmazó és feldolgozó telepek létesültek, ekkor épült meg a Szabadkikötő is. Megemlítendő az is, hogy a 20-as években alakult ki a mai Kertváros is, illetve, hogy a 30-as évek közepén pedig a mai Királyerdő kezdett kialakulni azzal, hogy Szigetszentmiklóstól közel 360 holdat csatoltak Csepelhez.
    Híve vagyok a Horthy-korszaknak, de ez most nem az a téma, amikor arról kéne írnom, de azért megemlíteném, hogy Horthyék alatt alakult ki az ivóvíz-szolgáltatás, akkor vezették be a villany-világítást, iskolát, templomot, művelődési és sport intézményeket építettek, és Csepelen ekkor alakult ki az autóbusz közlekedés, amiről régebben a királyerdei nagyszüleim sokat meséltek.

  60. Jobb Csepelért szerint:

    1944-től kezdve Csepelt igen súlyos légitámadások érték. Ennek az évnek a végén volt az az esemény, amire sok régi csepeli még máig emlékszik, hogy a lakosság ellenállva a németeknek és a nyilasoknak, megakadályozta a község kiürítését. 1945. január 9-én a szovjetek vonultak be, akiknek parancsukra megkezdődött a teljesen ártatlan német származású csepeli lakosság internálása. Talán csak csoda volt, hogy a német családi névvel rendelkező dédszüleimet és az anyai nagyapámat nem hurcolták el. Persze előtte pár hónappal meg a nyilasok akarták a rokkant dédapámat fegyveres szolgálatra vinni…
    Azután már a német belövések, berepülések váltak mindennapossá. Az átvonuló katonák, a fogolyszedés, a zsákmányolás és a lakosság elleni erőszak félelmet keltett a csepeliekben. A falu (Csepel ekkor még az volt) és a gyár a bombatámadások súlyos nyomait viselte. A sokat szenvedett, élelmiszert nélkülöző emberek hatalmas erőfeszítésekkel kezdték az értékek mentését, a termelés beindítását. A Weiss Manfréd Művek 1945 őszéig szovjet parancsnokság alatt állt, melynek termelésének 62%-át jóvátételi szállítások tették ki!

  61. Jobb Csepelért szerint:

    Csaba Péter! Elég kielégítő volt a hozzászólásom? Természetesen a kommunista időkből is vannak információim, de erről talán majd máskor írnék.

  62. gyalog szerint:

    Drága Jobb Csepelért!
    Én lemicisapkáztam a koronát?????
    1978-ban, amikor Cyrus Vance (remélem jól írom a nevét), átadta a Parlamentben a koronázási ékszereket, életem akkori legszebb napja volt. 13 éves voltam. Anyám és apám tanított meg szeretni a nemzetemet. Amikor a Nemzeti Múzeumban megnézhettem, alig hittem a szememnek, olyan boldog voltam.

    Most (tegnap) Szent István intelmeiből idéztem.

    Ezek után kérdezem, miért akarsz kitagadni engem a magyarságomból?

    És ez már hanyadik próbálkozás a jobboldal részéről, hogy azokat, akik nem értenek velük maradéktalanul mindenben egyet, azok bolsik, nemzetidegenek, idegenszerűek és így tovább?

    Barátom, nekem itt van dolgom…
    Hidd el, “tök jól” lehet velem együttműködni. Próbáld ki! Mert ha nem próbálod ki, úgy jársz, mint a nyuszika a fűnyíróval.

    Bocs, nem gúnyból írtam.

    Szeretettel, gyalog

  63. Jobb Csepelért szerint:

    Kedves gyalog!

    Elnézést kérek tőled, figyelmetlen voltam mikor a te nevedet is beírtam a megbízott provokátorok köze, csak közvetlen azután írtam azt a bejegyzésemet, miután a tiédet elolvastam. Viszont azt a megbélyegző kérdésedet az egész magyar jobboldal nevében kikérem!

  64. Csaba Péter szerint:

    T gordonka írd ide mi lenne a véleményed akkor ha ezt a szemétséget a nyugdíjakról Bajnai Gordon vezette volna be,

  65. Gordon szerint:

    Támogatok minden helyes döntést. Ez nálam nem pártpolitikai kérdés.

  66. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Tisztelt Uraim!

    Én nyitottam ezt a vitát ezért most, hogy mindenki kifejtette észérvekkel alátámasztva a véleményét berekesztem az ülést.
    Megállapítom, hogy mindenki hű maradt a vita kezdetén kialakított álláspontjához így látom, hogy az ország továbbra is jó irányba halad.

    Gordon utolsó hozzászólása azért beleférne egy jó magyar szatírába.

    Most már jöhetnek újból a sporthírek valamint a kiállításmegnyitók.

    Éljen az újjáalakult Csepel Újság.

  67. Jobb Csepelért szerint:

    Kedves Csaba Péter!
    Ígéretemhez híven akkor folytatnám a részedre Csepel történetéről szóló beszámolómat, megcáfolva ezzel azt a kijelentésedet, hogy a fórumozók nem ismerik a kerület történelmét…
    1945 után egy darabig, talán csak látszólag, az egyházak és a pártok között szoros volt az együttműködés.
    egyre súlyosbodott az infláció, nőttek a jóvátételi igények, fokozódott az élelmiszerhiány. Növekedtek a feszültségek a pártok között, gyakoriak lettek a politikai összetűzések és a sztrájkok. Elkezdődtek a megfélemlítések, szaporodtak a letartóztatások, ekkor már Csepelen is körvonalazódni látszott a kommunisták egyeduralma, majd 1948-ban a nagyüzemeket és az iskolákat is államosították. A Jedlik Ányos Gimnázium szerzetes tanárait elbocsátották, 1950-ben a gyárat Rákosi Mátyás Vas- és Fémműveknek nevezték el. Tovább fejlesztették a kohászatot és a szerszámgép gyártást, de sok nagy hagyománnyal rendelkező ágazatot felszámoltak. Felszámolták a csepeli magán-, közép- és kisipart, kiskereskedelmet. A korábbi szatócsboltok előtt állt sorba Csepel lakossága kenyérért és tejért akárcsak a háború nehéz éveiben. Felépült az OTI épület, az Egészségház, valamint megkezdődött a Béke tér beépítése is. Növelték a feszültségeket a vidékről feláramló tömegek, ami sok belső gondot szült. 1949. szeptember 12-én Csepelt várossá nyilvánították, majd vívmánynak elkönyvelve 1950 elején Budapest csatolták, mint a XXI. kerületet. A felülről irányított kerület életében elsősorban politikai célokból történő átalakítás következett be, majd városépítés címén lakótelep építkezések kezdődtek.

  68. Jobb Csepelért szerint:

    Bár az 50-es évek elején felépült a Kossuth Technikum, az új Jedlik Ányos Gimnázium, az Ipari Tanintézet, a Rendőrség, a Posta és tovább fejlődött a közmű-hálózat, de ugyanakkor megtorpant a lakásépítés! 1951-ben épült meg a Szabadkikötő úton és a Kvassay hídon a Boráros térre vezető Gyorsvasút, illetve bővült az autóbusz közlekedés. Azután Csepel déli részen, Csillagtelep környékén kezdődtek a nagyobb mérvű lakásépítések. Szigetszentmiklóstól 450 katasztrális holdat a kerülethez csatoltak, ezzel területe 26 négyzetkilométerre nőtt. Miközben Csepel lakosságának nagy részét alkotó munkásság gyermekeinek közép- és felső-iskolai képzését támogatták, a polgári származásúak továbbtanulását megnehezítettek. Az évtized közepére a rendszer válsága elmélyült, a bizalmatlanság, a megfélemlítés mérgezte az emberi kapcsolatokat. A nemzeti hagyományok megcsúfolása, a vallásellenesség sértette az emberek önérzetét. Az egyre nagyobb munkateljesítmények megkövetelése, az alacsony bérek, az áruhiány nehezítette a megélhetést. . Az elkeseredettség annyira megnőtt, hogy Rákosit a gyárban már jelenlétében nyilvánosan megbírálták. 1956. október 24-én Csepelen is dörögtek a fegyverek. A kerület rövidesen a Nemzeti Bizottság, a gyárak pedig a munkástanácsok irányítása alá kerültek. A szovjet megszállók elleni küzdelem az országban legtovább Csepelen, 1956. november 11-ig tartott. Az itteni harcokban 94-en haltak meg.
    A Kádár-rendszer Csepelen a demokratikusan választott Nemzeti Bizottság felszámolásával, a munkástüntetés szétverésével, a Munkástanács vezetőinek letartóztatásával, a Tanács újjáalakításával és az MSZMP szervezésével kezdődött, majd a Munkásőrség és a KISZ megalakításával folytatódott. Az őstermelőket és bolgárkertészeket előbb termelőszövetkezetekbe kényszerítették, majd ezek összevonásával 1962-ben megalakították a Duna TSZ-t.

  69. Csaba Péter szerint:

    T gordon te tényleg egy idióta vagy és ráadásul pártsemlegesen .

  70. Jobb Csepelért szerint:

    Csaba Péter!

    Be tereld a szót. Ilyen könnyen nem mászol ki a témából. Befejezed amit elkezdtél…!

  71. Jobb Csepelért szerint:

    Javítás: Ne tereld a szót!

  72. gyalog szerint:

    Jobb Csepelért!

    Ha te nem így gondolkodsz – ugye, amit visszautasítottál -, részemről elnézést! De tudod, hogy hányszor éreztették már ezt velem, itt a Csepel.infoban is, hogy ha nem gondolkodom egyformán valakikkel, már nem is lehetek magyar? Érted, hogy ez őrület?

    Szeretettel, gyalog

  73. Jobb Csepelért szerint:

    A nemzeti oldal legnagyobb problémája az, hogy nem egységes!

  74. gyalog szerint:

    De értsd meg, Magyarországon CSAK nemzeti oldal lehet! Azért mert valaki baloldali. nem hazafiatlan!
    Szeretettel, gyalog

Itt lehet hozzászólni !