Két éve történt a brutális rendőrterror Dunaszerdahelyen

Felvidék.ma, HírTV

Magyarverés Dunaszerdahelyen (HírTV)

Napra pontosan két éve történt a dunaszerdahelyi rendőrterror, amikor a dunaszerdahelyi DAC és a fővárosi Slovan csapatának bajnoki mérkőzés 17. percében a szlovák rendőrség máig megmagyarázhatatlan módon rátámadt a hazai szurkolókra.

A rendőrök kíméletlenül ütöttek-vágtak mindenkit a szektorban. A legsúlyosabb áldozat az akkor 18 éves Lengyel Krisztián volt. A DAC-SLOVAN labdarúgó-mérkőzés első félidejének 17. percében a csuklyás kommandós egységek rohamot indítottak a mellettük szurkoló csallóközi és magyarországi drukkerekre. Az indíték mindmáig ismeretlen. A szlovák hatóságok, a rendőrparancsnok és a belügyminiszter is a rendőrséget védte és a legfőbb ügyész nyilatkozatára hagyatkoznak, aki jogszerűnek ítélte meg a rendőri beavatkozást. Az álláspont ma sem változott. Hiába van új kormánya Szlovákiának, a téma tabu! Sőt, Bugár Béla, aki most a parlament alelnöke, Bősön a Fico-kormányi belügyminiszterével együtt Robert Kaliňákkal parolázik és kitünteti azokat a magas beosztású rendőri vezetőket, akik felelősek lehetnek a magyarverésért, pl. Stanislav Jankovičot.

Két éve megalázták a dunaszerdahelyi és a DAC-szurkolókat saját stadionjukban és bocsánatot nem kért még tőlük senki sem. Az igazságra szomjazó szurkolók nem értik, miért kell a hatalomnak beavatkoznia a sportba és megfélemlíteni őket a rendőrség segítségével. Minden bizonnyal a magyarsággal lehet gondjuk egyeseknek és 2008. november 1-jén is az volt a gond. Sok a magyar a stadionban, hát csapjunk szét köztük, majd nem fognak ennyien járni a meccsre! – gondolhatták a rendőri és állami vezetők. A brutális lépésük azonban még jobban kialakította a DAC-szurkolókban az összetartozás érzését és vállalva a testi-lelki megaláztatásokat mindenhová elmennek az idegenbeli mérkőzésekre, hogy megmutassák magukat és szurkoljanak a felvidéki magyarság focicsapatának, a DAC-nak.

Két éve nem mutatott fel semmilyen felvételt, bizonyítékot a rendőrség, hogy jogos volt-e az intézkedésük!

Két éve viseli magán a brutális rendőrattak nyomait a vörösmajori Lengyel Krisztián, aki akaraterejének köszönhetően tért vissza a halál torkából.

2008. november 1-je örökké beivódott a felvidéki magyarok és a magyarországi szurkolók tudatába. Ez az a nap, amikor a szlovák kormány a rendőrségen keresztül próbálta megfélemlíteni a magyarságot! Azóta többször is felhangzik a szurkolók torkából: Ne bántsd a magyart!

Karaffa Attila, Felvidék Ma

52 hozzászólás “Két éve történt a brutális rendőrterror Dunaszerdahelyen” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Ez a baj mikor a sportba is beivódik a politika.
    Igaz a foci már rég nem a sportról szól.
    Már nem szurkolni járnak ezek az emberek, ki hanem a jó nagy balhé kedvéért.
    Szinte hiányzik ezeknek az embereknek a jó nagy” ruha” .- ezt élvezik. ))) 😀 (((

  2. BaráTOM szerint:

    Bayer Zsolt pénzelte az ottani rendőrséget a Szlovákiában befizetett adóiból.

  3. grün szerint:

    “Két éve nem mutatott fel semmilyen felvételt, bizonyítékot a rendőrség, hogy jogos volt-e az intézkedésük!”
    Ott nem pátyolgatják a garázdákat, mint itthon!

  4. Jobb Csepelért szerint:

    A meccs alatt a szlovák rendőrök minden előzmény nélkül mentek neki a magyaroknak! Egy valami vezényelte őket, az pedig az a magyarellenesség, amit egykor Meciar, aztán 2006 nyarától Fico és Slota “szabadított ki a palackból” …

  5. gyalog szerint:

    Édes anyanyelvünk, ó, jaj! Hogy “történik” egy véres rendőrterror?

    Érdemben: Ez nem úgy “történt”, hogy és egyszer csak aztán visszaütöttek? Nagyon sajnálom azokat a vétleneket, akik rosszkor voltak a rossz helyen, de ezt megelőzően randalíroztak náci egyenruhába bújt magyarok Szlovákiában; vagy nem?…
    És ezek a fenti képek is legalábbis csüggesztőek a nagy-Magyarország transzparenssel. Vagy valaki komolyan gondolja, hogy ez az, ami találkozik a szlovákok empátiájával?
    Szeretettel, gyalog

  6. Demeter J. szerint:

    Mi van ideát? A stadionok túlnyomó többségében a rokonok ülnek a lelátón (1. osztályban sok helyen max. 1000 néző, az alacsonyabb ligákban 200 néző). Ahol ennél többen látogatnak ki, ott békésen szurkolni nem lehet. A családokat a garázdák kiutálták a csete-paté helyszínéről. Nyugodtan tépkedhetik a székeket, kerítéseket, verhetik szét a járműveket.
    Következmény: semmi.

    A szlovákiai est az egyik véglet. A miénk a másik.

  7. Demeter J. szerint:

    jav: eset

  8. Narancsvírus szerint:

    A Hír TV Célpontja Budaházy György!
    http://www.youtube.com/watch?v=4RSyXYXbEjI
    A témához annyit, hogy a történtek után nyitottam egy fórumot a DAC honlapján, ami igen látogatott, népszerű fórum lett! Magyarországon több honlapot nem nyitok, mert Szalai Annamária félék vírust küldenek rá!

  9. panelproli szerint:

    A.C.A.B.

    http://www.youtube.com/watch?v=ynJIU2QSCsc&feature=player_embedded

    A hírtv-re újabb “bizonyító erejű” videó került 🙂

  10. Gordon szerint:

    Még nem fejtettem meg, hogy mi a gond a régi Magyarország körvonalát ábrázoló zászlókkal.

    Valaki segítsen ebben a kérdésben. 🙂

  11. vermes szerint:

    Narancsernő!

    Ha neked Dunaszerdahely külföld, akkor milyen magyar vagy te?! :/

  12. Narancsvírus szerint:

    Csepeli Kis-Dunán is működnek a fémtolvajok!

  13. panelproli szerint:

    Ezen az oldalon még nem történt meg az óra ÁTÁLLÍTÁS..!!!

  14. panelproli szerint:

    GORDON!
    gyalog -és hasonszörű elvtársai- internacionalista biztosítékát még mindig kiveri egész/nagy/-Magyarország körvonalait ábrázoló bárilyen alkotás…

  15. Jobb Csepelért szerint:

    Gyalog!

    Milyen náci egyenruhába bújt magyarokra gondoltál? Meséld már el légyszíves…!
    Ami neked Szlovákia, az nekem Felvidék! De te ezt nem fogod megérteni, mert az írásod elárulja, hogy fogalmad sincs arról, mit jelent magyarnak lenni, ezért zavar téged a Nagy-Magyarország is.
    Egyébként a Lenin, Che Geuvara és CCCP feliratú polók is ennyire zavarnak?

  16. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért: Biztos téged az sem zavarna, ha mondjuk egy magyar-román meccsen a románok egy Nagy-Románia térképet lengetnének, amelyen a Tiszánál van Románia határa.

  17. vermes szerint:

    csepeli!

    Románia határa a Keleti-Kárpátok gerincén van.

  18. islander szerint:

    narancsvírus

    Ki a fene az a Budaházy György? Mesélj már róla légy szíves, mert én nem tudok róla semmit…

    gyalog
    “náci egyenruhába bújt magyarok Szlovákiában”

    Van Neked fogalmad, milyen az a “náci” egyenruha? Melyikre gondoltál? Wehrmacht, SS, SA Orpo, Kripo, Gestapo? Na? meséljél már…

    vermes

    Románia közigazgatási határa ott van, ahol most. Vagy történt valami változás Románia 2007-es EU-s csatlakozásával?

    Egyébként meg a Kárpátok romániai területe 2 részből áll: Keleti-, és Déli- Kárpátok. Csak a pontosság kedvéért.

  19. vermes szerint:

    islander,

    ami késik, nem múlik…

    (A pontos ezeréves határ körülírásában igazad van, nem mentem bele a részletekbe.)

  20. Jobb Csepelért szerint:

    Én nem fogadom el Magyarország 1918 és 1946 utáni határait!
    Magyarország keleti határai az én szememben a Fogarasi-havasok, a Brassói-havasok, a Háromszéki-havasok és a Besztercei-havasok!

    Csepeli! Azt ne felejtsd el, hogy az amit ma Szlovákiának hívnak, az 1000 évig Felvidék néven a történelmi Magyarországhoz tartozott. És lélekben ez ma sincsen másképpen!

    Hallgasd meg ezt a dalt és kicsit gondolkozz:

  21. munkásököl szerint:

    A Nagy-Magyarország zászló egy politikai véleménynyilvánítás. Aki szerint politikai véleménynyilvánításért – legyen az bárkinek is kellemetlen – jogos az agyba-főbe verés, annak azt kívánom, hogy minél többször legyen része hasonlóban a saját véleménye miatt.

    A Slovan szurkolók balhézhattak, őket nem bántották. Aki szerint ez így rendben van, az vagy egész egyszerűen idegenszívű, vagy beteges kisebbségi komplexusa van.

    Bugár Béla meg olyan magasságokban tanyázik erkölcsileg, mint Markó nevű névrokona, csak ő már nem is kommunikálja magyarnak a pártját.

    Egyébként meg Szlovákia egy rossz vicc. Mitől lesz valaki szlovák? Attól, hogy magyarul és csehül is tájszólással beszél? 😉 Ennyi erővel lehet független ország a Délvidék is, meg az összes elszakított terület. Azok se voltak függetlenek soha (akárcsak az ún. Szlovákia). Ki kell találni a saját identitást, nyelvnek jó a magyar, esetleg szlovák mintára egy-két új ékezetet be lehet csempészni (vagy szegödiesen írni), akkor az már önálló nyelv lesz, az egyik magyar népdalt ki lehet nevezni himnusznak, meg kell egy magyar zászló, benne a helyi címerrel. Címerben még jobban is állunk. 🙂

  22. munkásököl szerint:

    csepeli, téged biztos az sem zavarna, ha egy magyar-román meccsen a román szurkolókat néhány Nagy-Románia (mintha a mai nem lenne az…) zászló meg pár rigmus miatt agyba-főbe vernék a magyar rendőrök, ugye? Te lennél az első, aki szerint a nácifasiszta Fidesz-kormány ártatlan embereket vert félholtra… Csodálkozol, hogy miért tekintünk titeket hazaárulónak??? Hát ezért a mentalitásért…

  23. islander szerint:

    vermes

    “ami késik, nem múlik…”

    Na ja. Csak ne kelljen újra meghalnia kb. 1 m magyarnak, mint ahogy 70 éve, csak mert megpróbáltuk visszaszerezni és megtartani, ami egyébként a miénk volt 1000 évig.

    Mellesleg az EU pont erre az egyik legjobb találmány, mert lassan-lassan visszatérhetnek magyarlakta vidékek. Igaz kicsit másként, de már nem olyan merevek a határok és a kapcsolatok, mint 1989 előtt.

    Jobb Csepelért

    1920 és 1947 a pontos dátum. Csak a pontosság kedvéért… 🙂

  24. grün szerint:

    munkásökör!
    “Attól, hogy magyarul és csehül is tájszólással beszél?”
    A szlovákot anyanyelvi szinten azért még beszélheti?

  25. csepeli szerint:

    Jobb Csepelért! Elképesztő, hogy milyen primitív és sematikus módon gondolkodsz. Csak ez az olcsó, vásári magyarkodás jön belőled, meg dalokat linkelsz be. Egyszerű lélek vagy te, és semmit sem tudsz a történelemről. Felvidék, persze, bazmeg. Nézd már meg ezen a térképen “Felvidék” magyar lakosságát:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Hungarians_in_Slovakia_2.jpg

  26. munkásököl szerint:

    grün, a szlovák az a cseh nyelv tájszólással. 😉 Olvass csak el egy bármilyen terméktájékoztatót. 🙂

  27. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Kommunista vagy, ezért szólod le a “magyarkodást”!
    Az a térkép amit belinkeltél melyik évből való? Valószínűleg jóval az 1920 utáni időkből, a helységnevek miatt.
    Nézz meg egy középkori magyar térképet, a XI. és a XV. századból, hogy mennyi magyar élt a Szent Korona határain belül, aztán nézz meg egy XVIII. századi térképet, majd a hülye agyaddal gondolkozz el, hogy 3 századdal később miért fogyatkozott meg a magyarság! Talán mert a XVI. századtól kezdve hol a törökök ellen, hol pedig az osztrákok ellen harcoltunk… És még te mondod rám, hogy semmit sem tudok a történelemről. Elb*szott egy gringó vagy te öcsi! 🙂

  28. Jobb Csepelért szerint:

    Ez a nép, hogy szlovák, ez már alapjában is hagy kivetnivalót… Itt az etnikai származásra gondolok. A XIX. század közepéig nemigen esett szó ilyen népről! Volt két, nyugati szláv nyelvet beszélő népcsoport a Tátrában és attól keletre. Az egyiket hornyáknak hívták, ők az úgynevezett hegyi tót nyelvet beszélték. Ez hasonlított ahhoz a nyelvjáráshoz, amelyet viszont Dél-Lengyelországban, szintén a hegyekben használtak. A hornyákok, vagy a hegyi tótok, a lengyelek rokonai voltak!
    A síksági tót, a másik felvidéki nyelvjárás viszont inkább a morvának egy keleti ága. És e minőségben lehet köze Szvatopluk morva király egykori országához. Magyarellenessé mindkettő csak 1820 körül kezdett válni. Elsősorban az orosz cári udvar agitációja nyomán, akik tulajdonképpen a Habsburgokat akarták a Felvidékről a lehető legtávolabb szorítani, mert a délnyugat, azaz a Balkán felé vezető terjeszkedésükben Bécs az útjukban volt.

  29. gyalog szerint:

    Kedves Jobb Csepelért és Islander!! Szerintem van fogalmam, milyen egy náci egyenruha, de fel is tettem pár képet, hogy össze tudjátok hasonlítani, de nem azért hogy felzaklassalak benneteket, hanem azért, hogy lássátok, miről beszélek. Íme:

    2007:
    http://www.origo.hu/i/0703/20070327bacsfidia1.jpg
    2008:
    http://hirszerzo.hu/image.aspx?id=7e6d56e3-9890-429e-8881-756faed683d6&view=7cd0c21f-a404-4750-9e6e-c0e96b68575f

    1944:
    http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeNbG2o55Nwi49Ddvkk3LMmSovfNgZTYwj6nJVkG_PBLxw_jo&t=1&usg=__BwjDU0DYMOeeF2d48nuFOMhyxRI=

    Továbbá: igen, nagyon zavar Lenin, Che Guevara, CCCP képe a pólón, plakáton, mert nekem ez egyenlő a diktatúrával, amiből nem kérek.

    Továbbá Felvidék, Erdély az én szótáramban is ott van Kassától Pozsonyig, Szatmárnémetitől Temesvárig, mégsem jut eszembe elvitatni az ott élő románok és szlovákok jogát a saját hazától. És ahelyett, hogy bunkózzuk és szőröstalpúzzuk, magyarul lenézzük őket, egyszer az életben jó lenne valami bölcsességre szert tennünk a sok nemzeti vereség után. Csak azért hogy jót vessünk, és jót is arathassunk.

    És még valami, ami a többinél még fontosabb: Nem ment el az eszem, hogy a gyerekeimre háborút és acsargást hagyjak jó apai örökség gyanánt.
    Szeretettel, gyalog

  30. vermes szerint:

    Nem kell itt háború és acsarkodás, elég a jó diplomáciai készség. Ezt bizony eltanulhatnánk a románoktól és csehektől (mert ugyan akkor a szlovákok még nem is nagyon tudták, hogy kik), csak olyan sz*rháziakkal, mint a pufajkás, D-209, a Böszme meg a Libatolvaj – esély sem volt arra, hogy a határokon átnyúló nemzetpolitikát valósítsunk meg, nem is beszélve akár egy békés határrevízióról, ami annak idején sikerült.

    A határon túli magyarok életének “milyenségéről”, azaz az asszimilációs törekvésekről, magyarok megveréséről és megalázásáról csak akkor kaphat valaki igazi képet, ha a határon túlra látogat. Erre meg sok vérbalos nem hajlandó.

  31. gyalog szerint:

    Akinek volt füle, hallhatta, Kövér László kioktatta a szlovákiai magyarokat a helyes nemzetpolitikáról. A Híd-Moszt ma Magyarországon azért lehet nemzetellenes, mert megállapodásra törekszik a szlovákokkal és a szlovák politikai elittel. Ez ma árulás Magyarországon. Nem hiába írja a Biblia: akinek van, adatik, akinek nincs, még az is elvétetik tőle ami az övé. Hogy is volt ez a magyar történelemben?

    Csak az lehet magyar, aki szembeszáll?
    Hát aki meg szeretne egyezni?
    Szeretettel, gyalog

  32. vermes szerint:

    A Bugárovics féle párt egyértelműen az asszimiláció felé hajtja a felvidéki magyarságot.
    Te sem gondolod komolyan, hogy egy Bugárovics-féle paprikajancsi szánalmas kézfogási kísérlete után a szlovákok leállnak 90 éve tartó erőltetett asszimilációs politikájukkal…

  33. vermes szerint:

    Ja, a szlovák nyelvtörvény pedig pont jó a békülősdire. Bugár kinyújtott kezébe beleszarnak a tótok. Hazátlan sz*rdarab az a lény. Olyan Gyurcsány-féle.

  34. gyalog szerint:

    Szerintem fontos alátámasztani tényekkel, amit az ember állít.

    Van egy koalíciós kormány Szlovákiában, amely leváltotta választói akaratból(!) Ficóékat. Hál’Isten!
    Ez az új kormány nem nézett a frissiben megszavazott rá nézve hátrányos kettős állampolgársági törvényre – amivel én is egyetértek -, hanem békejobbot nyújtott. Azért nyújtott békejobbot, mert szüksége van Bugárékra a koalícióban. Bugárék pedig erre felé taszigálják őket. Most akkor magyarázd el, kik hatják asszimilációba és hogy a magyarokat!
    Szeretettel, gyalog

  35. gyalog szerint:

    Még valami tőlem is: Miért kell az alapján megítélni egy gondolatot, vagy cselekedetet, hogy az valamely politikai oldalhoz dörgölődzik vagy sem.
    Jézustól ezt kérdezték (jó kérdés): Mi az igazság.
    Szeretettel, gyalog

  36. vermes szerint:

    Taszigálják? Legfeljebb Bugárovicsot, hátulról.

    Ennek a Bugárovicsnak a pártja nem etnikai alapon szerveződő párt, tehát nem képviselheti hatékonyan a magyarok érdekeit. A Felvidék még nem Nyugat-Európa, folytatják az asszimilációs törekvéseket, ráadásul sunyibban, mint a románok.
    Az etnikai elnyomás ellen szerveződő nemzetiségi alapú párt éberebben tartja a magyarokat, mint a feloldódást elősegítő vegyespárt.

  37. gyalog szerint:

    Még valami: amit kicsillagozol, inkább le se írd! Miattad.
    (tényleg)
    Szertettel, gyalog

  38. vermes szerint:

    Gyurcsányéknak édesmindegy volt, hogy milyen párt van a Felvidéken, magasról leszarták a külhoni magyarokat. Egy nemzeti kormány viszont igenis láthatja, érezheti azt, hogy melyik felvidéki párt szolgálja a magyarok érdekeit és melyik az asszimilálókét.

    A szlovákok hajtják asszimilációba a magyarokat. És Bugárovics pártjában sok szlovák van. Ennyi.

  39. vermes szerint:

    Jó. Akkor: Bugárovics egy szrdarab, olyan Gyurcsány-féle.

    Értékelem az idalizmusodat, de a tények mást mutatnak. Az oláhok/rácok/tótok nem tettek le arról, hogy eltüntessék országaikból a magyarokat. Az idők folyamán a módszerek finomodni látszanak, de a szándék nem.

  40. vermes szerint:

    No, kihagytam az “a” betűt, de már unom az írást.

  41. gyalog szerint:

    Elmondok egy szörnyű (nekem legalábbis az volt) történelmi tényt : amikor visszakaptuk a Felvidék egy részét a II. Bécsi döntés értelmében, persze, nagyon örültek az ott élő magyarok. Aztán elszomorodva tapasztalták, hogy visszapottyantak a multikulturális és demokratikus Csehszlovákiából a rendi Magyarországba, és kezdték nagyon utálni az egész félfeudális rendszert, ahonnan azelőtt kivándorolt hárommillió emberünk.
    Szeretettel, gyalog

  42. Gordon szerint:

    gyalog 22:31-esére

    Persze azért egy ország belpolitikai és társadalmi berendezkedését belülről bírálni más, mint egy másik nemzet által vezetett országban – összességében kisebbségiként, lokális szinten viszont többségiként – jogfosztottnak lenni.

    Magam se repesek a gyönyörtől, mikor a fehér lovas bohóc rendszerét fényezgetjük (vagyis hogy minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, és mindennel nagyon meg lehettünk elégedve – persze az eredeti máskor hangzott el), de azért ne vonjunk párhuzamot pl. a Benes – féle jogfosztás és az azt megelőző rendszer belpolitikai/ társadalmi feszültségei vagy problémái közé.

    Nyílván az se tetszett a felvidékieknek, hogy több esetben a fehér lovas bohóc emberei kerültek a megfelelő állami állásokba oktrojált módon Budapestről “küldve”, és talán nem minden esetbe a helyiek (akiket nyílván szeretettel ölelt magához az akkori rendszer, csak mikor az állásokat osztogatták, akkor már alábbhagyott ez a szeretet – hiába a kenyérharc nagy úr!).

    Ezek érdekes kutatási témák lehetnek pl. egy történész számára (mondjuk az arányok feltérképezése egy-egy városban a Trianoni Magyaországról érkezők és a helyiek között állami állásbetöltések tekintetében), de gyalog párhuzamát eröltetettnek érzem.

  43. vermes szerint:

    Multikulturális Csehszlovákia:

    Az Észak-felvidéki városokból gyakorlatilag eltűnt a magyarság, mert elüldözték őket a két háború között.

    Multikulturális Csehszlovákia:

    Magyarokat a Duna mögé!

    Úgy látszik, hogy csak Magyarországról mentek Amerikába. Csak ott elolaszosodtak, meg elíresedtek.

    Na csá.

  44. vermes szerint:

    Gordon!

    Volt szerencsém egy főiskolai előadáson végighallgatni egy felvidéki város, Selmecbánya történetét. A középkortól napjainkig. A trianoni gyalázat után gyakorlatilag lehetetlenné tették a magyarok életét a Felvidéken, így lassan eltűnt a magyarság az északi városokból. A tanár hosszasan mesélt az üldöztetésekről. Az előadás végén mondta, hogy gyakorlatilag a tágabb családja történetét mesélte el.

    A Horthy-féle tisztségviselőkről: Dél-Erdélyből és a Felvidékről rengeteg olyan trianon előtti tisztségviselőt üldözött el az új államhatalom, akik a revízió után oda tértek vissza – nagy tapasztalat birtokában – közigazgatási állásba a csonka országból. Úgyhogy ez egy kicsit sántít…

  45. Gordon szerint:

    Az Észak-felvidéki városok magyar érzelmű lakosságának számszerű csökkenésében azért szerepet játszott az ottani zsidó közösség megtizedelése is, hiszen számos esetben előfordult, hogy a helyi zsidóság a magyar közösség poltikai törekvéseit támogatta (pl.: magyar párt támogatása a választásokon).

    Még mielőtt valami oktondi elkezdene habzó szájjal “magyartalan! magyartalan! – ozni leszögezem, hogy nyílván a Magyarországhoz át nem csatolt területeken végzett népírtásért nem a magyar állam a felelős, hanem a helyi politikai elit, döntéshozók és cinkosaik (valamint a német nemzetiszocialisták). Továbbá azon szövetséges döntéshozók, akik úgy döntöttek, hogy bár a katonai erejük meg lett volna hozzá, mégse bombázták azokat a bizonyos vasútvonalakat – de ez hosszú, ne menjünk bele.

    Az viszont már megint egy másik kérdés, hogy a visszacsatolt területeken a visszacsatolásokat nagy többségben egyébként üdvözlő helyi magyar ajkú zsidó közösségek megtizedeléséért ki is a felelős.

    Korábban is mondtam már: azért kár volt visszacsatolni, vagy visszacsatoltatni őket (és a területeket), hogy mi, vagy a magyar állam/ döntéshozók/ hivatalos személyek/ le egészen az utolsó csicskáig zárjuk rájuk a vagonajtót.

    Lenne még mit kutatni.

  46. Gordon szerint:

    Vermes írja:

    “A Horthy-féle tisztségviselőkről: Dél-Erdélyből és a Felvidékről rengeteg olyan trianon előtti tisztségviselőt üldözött el az új államhatalom, akik a revízió után oda tértek vissza – nagy tapasztalat birtokában – közigazgatási állásba a csonka országból. Úgyhogy ez egy kicsit sántít…”

    Szerintem 18-20 év után nem feltétlenül jogos valakit mondjuk Budapestről a 18-20 évvel korábbi állásába és városába visszahelyezni ha egyébként van megfelelő, képzett, és mondjuk fiatal munkaerő az adott városban.

    Szerintem ilyen esetekben azoknak kell elsőbbséget élvezniük az állami állások elosztásánál, akik a visszacsatolás pillanatában az adott városban élnek (természetesen ha a képzettségük megfelelő).

  47. csepeli szerint:

    Az 1910-es népszámlálás adatai szerint a Magyarországtól elcsatolt felvidéki megyék egyikében sem voltak többségben a magyarok, sőt, a legtöbb megyében szinte elenyésző volt a hányaduk, pl. Trencsén vármegye 4%, Liptó 5%, Turóc 10%, Zólyom 12%. Pozsony vármegyében voltak a legtöbben, de ott is csak 42%-ot tettek ki, míg a szlovákok 49%-ot. (Persze ha településszinten nézzük, nyilván találunk színmagyar falvakat, majdnem színmagyar kisvárosokat.) A Trianonban részben vagy egészben elcsatolt összes vármegyét tekintve csak kettőben volt a magyarok hányada 50% fölött: Bihar és Szatmár (53% és 65%), ezek el is lettek vágva és csak egy részük lett elcsatolva. Egész Erdélyben 34% volt a magyarok aránya, a románoké 55%.

    Nem árt szem előtt tartani, hogy a szlovákok számára az önrendelkezés megszerzését jelentette Trianon, végre megszabadultak az elnyomó magyar uralomtól. Érthető, hogy nem szívesen nézik a Nagy-Magyarország térképet lengető szurkolókat. Ez kb. olyan, mintha egy török-magyar meccsen a törökök az Oszmán Birodalom térképét lengetnék, amin Magyarország nem létezik, hanem az Oszmán Birodalom része. És akkor ehhez “Jobb Csepelért”-hez hasonlóan elmesélnék, hogy ők nem fogadják el Törökország jelenlegi határait, mert szerintük Törökország északi határa az Északi-Kárpátoknál van.

  48. Gordon szerint:

    “Nem árt szem előtt tartani, hogy a szlovákok számára az önrendelkezés megszerzését jelentette Trianon, végre megszabadultak az elnyomó magyar uralomtól.” – írja csepeli.

    Ez így nagyon szépen hangzik, de a valóság természetesen jóval árnyaltabb.

    Árnyalja a képet, hogy a szlovák gondolkodói elit körében 1917-ig fel se merült az elszakadás, csak az ilyen-olyan önrendelkezés (autonómia). Ha pedig nincs elszakadási törekvés, akkor a csepeli által emlegetett “elnyomó magyar uralom” c. kommunikációra se kerül sor.

    Az is árnyalja egy picit a csepeli által vázolt képet, hogy a szlovák politikai vezetés a két vh. között elég ádáz harcot volt kénytelen vívni az ún. cseh elnyomás ellen.

    Ez megjelent pl. gazdasági téren is, mikor az egyébként is iparilag jóval fejlettebb cseh rész dominancája megnövekedett az egyébként is jóval fejletlenebb (monarchiás örökség!) Magyarországtól elcsatolt területtel szemben.

    Egyébként amiatt is felesleges a mai Szlovákiát összevetni az 1920 utáni Csehszlovákia ún. szlovák részével, mert pl. a mai nevén Kárpátaljának nevezett terület is jóval színesebbé tette az etnikai képet (tehát csökkentette a szlovákok számszerű arányát). Ezt a területet 1945 után nem is csatolták vissza Csehszlovákiához.

    Az 1920 utáni Csehszlovákia több tekintetben is hasonlóan megosztott volt etnikailag és gazdaságilag mint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia.

    Hogy melyiknek volt inkább létjogosultsága az viszont nagyrészt politikai szimpátia kérdése a magyar társadalomban (személyes tapasztalataim szerint a hazai baloldali gondolkodók inkább elfogadják Csehszlovákiát, mint ún. “szükséges-” vagy “elkerülhetetlen rosszt”, mint a Monarchiát; a jobboldali gondolkodók viszont inkább fordítva).

    Ennek a megosztottságnak az okai és kialakulásának környezete az ami pl. egy kutatót talán a legjobban érdekelhet.

  49. gyalog szerint:

    Kár, hogy hamar kikapcsoltam a gépet, remélem, majd visszajöttök ezt még elolvasni. Azt hiszem Gordon érvel a legpontosabban a témában – ha lehet mondani, még nálam is pontosabban.
    Ami talán a leglényegesebb tény ez ügyben, az a nemzetfogyás. A szárszói ’41-es konferencián már téma volt ugye a magyar egyke, amelyet a rácoktól volt szerencsénk megörökölni, mint mondják. Mi is volt ennek a gyökere? Hogy a “vagyon” ne aprózódjon el.
    Ennek folyománya képpen a magyarság lélekszáma a ’75-ös 10.760ezerről 10millió alá csökkent. Kérem, ha nem tudják, fogódzkodjanak meg: az elmúlt nagyjából 40 évben (20+20) 5millió abortusz volt a jelenlegi határok közt. És mindenhol fogy a magyar. Ott is, ahol kétség kívül van asszimiláció, és ott is, ahol nincs. Szerintem az igazi kérdés ez: mit kezdjünk ezzel a helyzettel.
    Szeretettel, gyalog

    Ui.: szeretném megkérni a Csepel.info szerkesztőit, hogy ezt a témát valamilyen módon tartsák napirenden, ne tűnjön el az elmúlt hírek oldalán keresztül!

  50. vermes szerint:

    csepeli ügyesen közelítette meg a témát oláh/tót/internacionalista/kozmopolita (kinek mi tetszik) szempontból. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

    Az, hogy Gordonnak már egy pohár vízről is a holokauszt jut az eszébe, azzal nem tudok mit kezdeni. Engedtessék meg, hogy saját népem ügyes-bajos dolgaival foglalkozhassak, anélkül természetesen, hogy “nem jelentőségének megfelelő színben tüntessem fel a holokausztot”, ezzel sértvén a törvényt.

    gyalog felvetése érdekes… Szerintem az internacionalista/bolsevik és a liberális eszmék járulnak hozzá a magyarság és általában véve az európai népek önkéntes önlikvidálásához. Európában 15-20 év múlva nagyon komoly gondot jelentenek majd a bevándorlók és azoknak leszármazottai. No de ez megint egy másik téma…

    Lehet szidni Horthyt, de azért mégiscsak egy megcsonkított és kirabolt országból

Itt lehet hozzászólni !