17 milliónyi vizitdíj tanulmányokra

MTI, Mno.hu, Csepel.info

Válasszon díjat!

Válasszon díjat: tanulmányra, pártkampányra vagy luxusautóra költsük?

Azt sajnos már tudjuk, hogy az orvosoktól előbb gyakorlatilag elvették azt a pénzt, amelyet aztán a vizitdíjjal “visszaadtak”, miközben a vizitdíj-bevételek legnagyobb része a vizitdíj reklámozására, beszedésére, adminisztrációjára fordítják. Ágh Péter országgyűlési képviselő szerint a Medgyessy-Gyurcsány kormány az elmúlt években ezen felül több, mint ötmilliárd forintot, azaz 17 milliónyi vizitdíj összegét költötte tanulmányokra. Ezek között volt olyan is, amely Orbán Viktor beszédeit elemezte a szocialista pártvezetésnek- természetesen közpénzből.

A Fidesz szerint a kormány milliárdokat költött tanulmányokra 2002–2007 között, amelyek egy része pártérdeket szolgál – mondta a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten. A kormány összesen „több mint ötmilliárd forintot költött az elmúlt öt évben tanulmányra, (…) közel 17 millió vizitdíjról van szó” – mondta Ágh Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: e tanulmányokat áttekintve látható, hogy ezektől „egy fokkal sem javult az ország helyzete”.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanulmányai között – amelyek éves bontásba rendezett címlistáját kiosztották a sajtó képviselőinek – számos olyan található, amelyek egyértelműen a kormánypártok érdekeit, és nem az emberek, nem az ország érdekeit szolgálják – közölte. Ezek között említette Ágh Péter azt a 2006-ban készült munkát, amelynek címe: „A magyar sajtó megosztottsága Orbán Viktor 2002-es beszédeinek tükrében”. Mint mondta, nem gondolja, hogy az emberek érdekeit szolgálta az, hogy Orbán Viktor 2002-es beszédeit elemezze egy tanulmány. A politikus a kormánypártok érdekeit szolgáló munkák körébe sorolta azt a 2003-ban készült munkát is, amelynek címe: „A Fidesz MPP 2002. december 1. és 2003. január 15. napja között folytatott kommunikációja a sajtó tükrében” címmel készült. Érdekességként említette a 2003-ban készült „Centrumban volt-e a Centrum párt” című tanulmányt, valamint azt a 2005-ös munkát, amely a választások előtt egy évvel az első választókkal foglalkozott.

Ágh Péter úgy vélte, több olyan tanulmány is készül – legalábbis ez következtethető ki a címből –, amely teljesen értelmetlen. „Elgondolkodtató és felháborító, hogy erre költik az emberek pénzét” – fogalmazott, majd hozzátette: látható, hogy van pénz, csak rossz célokra költik. Mint Ágh Péter mondta, a szakmai tartalmú tanulmányokat a minisztériumok apparátusa is el tudta volna készíteni, hiszen azért kapják a fizetésüket. Úgy vélte, ezek a tanulmányok fizetéskiegészítésként szolgáltak a kormányzat „amúgy jól fizetett kommunikációs szakembereinek”. A Fidesz politikusa közölte: a minisztériumok megküldték a Fidesz Országgyűléshez benyújtott írásbeli kérdésére a választ, amelyből mindez kiderült.

Forrás: MTI, Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !