A választók felét sem érdekelték az önkormányzatok

Index

A Fidesz legutóbbi parlamenti győzelmét hozó év, 1998 óta nem kísérte olyan csekély érdeklődés az önkormányzati választást, mint a mostanit. Fél hatig 41,77 százalékos volt a részvételi arány, ami négy-öt százalékkal alacsonyabb az elmúlt két szavazásnál.

Becslésünk szerint urnazáráskor 47 százalék lesz a részvétel. A fővárosban húsz év emelkedő trendje tört meg, az északkeleti megyékben viszont váratlanul aktívak voltak a szavazók.

Fél hatig a szavazók 41,77 százaléka választott polgármestert – a fővárosban élők főpolgármestert is –, helyi vagy kerületi önkormányzati képviselőt, illetve szavazott a fővárosi vagy a megyei közgyűlés tagjára. Ilyen alacsony 1998 óta nem volt a részvétel, akkor a 40 százalékot sem érte el azok aránya, akik fél hatig leadták a szavazataikat (ennél is alacsonyabb értéket, 36,9 százalékot az 1990-es helyi választások idején rögzítettek, de akkor nem fél hatkor, hanem öt órakor volt az adatközlés).

Az előző választások és az egyes megyék, illetve a főváros részvételi adataiból kiindulva úgy számolunk, az urnazárásig nagyjából a választásra jogosultaknak nagyjából 47 százaléka adta le a szavazatát. Ez azt jelenti, hogy 1998 óta nem látott mélyponton van a választói érdeklődés (akkor 45,66 százalékos volt a részvételi arány).

Hogy mekkora volt a szavazók közönye, jelzi: a négy és nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson már délután háromig leadta szavazatát a választópolgárok több mint egyharmada. Most csak az utolsó, 17:30-as adatközlésnél érkezett jelentés 33 százalékosnál magasabb arányú részvételről. Igaz, a választók közönye nem volt túlságosan meglepő, a Medián pénteken megjósolta, hogy nagyon alacsony lesz a részvételi arány, különösen Budapesten.

Ez utóbbi megbecsüléséhez nem kellett ördöngős jóstehetség: míg a tavaszi választásokon általában a fővárosban a legmagasabb a részvételi arány – de mindenképpen az egyik legmagasabb –, addig az önkormányzati választás nemigen hozza lázba az ott élőket. 1990 óta sosem volt olyan őszi szavazás, amelyen itt lettek volna a legaktívabbak a választók.

Éppen az ellenkezőre volt példa: 1994-ben a 39,32 százalékos fővárosi részvétel országszerte a legalacsonyabb volt (három megyében a szavazóknak több mint hatvan százaléka választott, az országos átlag 43,44 százalék volt). Ennél is kevésbé voltak lelkesek a fővárosiak 1990-ben, amikor csak 37,39 százalékuk járult urnákhoz (de akkor volt három ennél is passzívabb megye).

Budapesten egyébként ciklusról ciklusra egyre többen vettek részt a helyhatósági választáson. Az első két szavazás 40 százalék alatti részvételét 1998-ban 43,69 százalék követte, 2002-ben már megközelítette a szavazók aránya az 53 százalékot, míg négy éve 55,89 százalékos fővárosi részvételt regisztráltak (de még akkor is volt három lelkesebb megye). A mostani részvételi adatok tehát egy húsz éve tartó emelkedő trend megtöréséről árulkodnak.

Ami nemcsak Budapestre, hanem az egész országra igaz. Az 1990-es 40,19 százalékos országos átlagot négy évvel később 43,44 százalék követte, aztán 1998-ban 45,66 százalék volt a részvételi arány. Nyolc éve fordult elő először, hogy a szavazók több mint fele (51,1 százalék) véleményt nyilvánított arról, kit szeretne látni a helyi politikai vezetésben, majd négy éve már 53,12 százalékos volt a részvételi arány.

Ha területi bontásban nézzük a részvételi adatokat – a fenti térkép forrása: terkepem.blogspot.com [1] –, jól látható, hogy az ország északkeleti régiójában voltak különösen aktívak a szavazók. Fél hatkor egyetlen megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben volt ötven százalékosnál magasabb a részvételi arány, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben 48 százalék fölötti, Hevesben 47,57 százalékos volt.

A dunántúli megyék közül csak Vasban és Somogyban volt az országos átlagnál látványosan magasabb (45-46 százalékos) a részvétel. A legpasszívabbak fél hatig a fővárosiak voltak – ahogy erről már írtunk –, de Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében sem volt meg a negyven százalék.

A korábbi választások adataiból kiindulva ez nem meglepő. Négy éve is Szabolcsban voltak a legaktívabbak a szavazók (58,07 százalék), 55 százalék fölötti részvétel volt Nógrádban, Győr-Moson-Sopron megyében, Vasban és Somogyban (valamint a fővárosban). A mostanival szinte megegyező volt a legpasszívabb megyék névsora: 2006-ban a választók kevesebb, mint fele adta le szavazatát Komárom-Esztergomban, Csongrádban, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében.

A részletesebb térképen látható, hogy a mostani választáson Borsodban és Szabolcsban éppúgy, mint Vasban, Zalában vagy Baranyában, az aprófalvas környékeken volt a legmagasabb a részvétel. Sok ilyen helyen a szavazók több mint háromnegyede már választott fél hatig.

A legpasszívabbak a kis- és nagykunsági mezővárosokban, kisebb településeken voltak a választók. A vidéki nagyvárosokban mindenhol alacsony volt a részvétel, kiemelkedően passzívnak a debreceni, tatabányai és kecskeméti szavazók számítanak.

Miután minden közvélemény-kutatási adat a Fidesz elsöprő fölényét és átütő győzelmét valószínűsíti, a részvételi adatokból kár különösebb következtetést levonni arról, hogy ez kinek kedvezett vagy kinek nem. Az viszont feltűnő, hogy a legpasszívabb megyék és nagyvárosok között olyan fideszes fellegvárak vannak, mint Bács-Kiskun megye vagy Debrecen: 1998-ban a Fidesz előbbiben a parlamenti választásokon, utóbbiban az önkormányzatin csak egy-egy helyet nem szerzett meg.

Forrás: Index.hu

9 hozzászólás “A választók felét sem érdekelték az önkormányzatok” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Most nézem a tv-t, az MSZP-s Török remélem jó hírt hozott: rögtön azzal kezdte, hogy nem azok mondtak véleményt, akik elmentek szavazni, hanem azok, akik nem.

    😀

    BUKJATOK, BUKJATOK ELVTÁRSAK. TAKARODÓ!!!

  2. Huba szerint:

    Na, mocsadék maszoposok, itt a méretes zakó.
    Nem lesz az önkori kupolda, mint a csevak!

  3. Miska72 szerint:

    Városi és kerületi polgármesterek
    és képviselőtestületek
    Budapest I.Budapest II.Budapest III.Budapest IV.Budapest V.Budapest VI.Budapest VII.Budapest VIII.Budapest IX.Budapest X.Budapest XI.Budapest XII.Budapest XIII.Budapest XIV.Budapest XV.Budapest XVI.Budapest XVII.Budapest XVIII.Budapest XIX.Budapest XX.Budapest XXI.Budapest XXII.Budapest XXIII.
    Budapest XXI.
    Polgármesterjelöltek
    Feldolgozottság:12,86%
    % / SzavazatJelölt
    50.5%
    1 207Németh Szilárd
    FIDESZ-KDNP37.11%
    887Szenteczky János
    MSZP12.38%
    296Pákozdi József
    JOBBIKÖsszes érvényes szavazat: 2 390
    Részvételi arány: 30.7%

  4. Miska72 szerint:

    VÖRÖS RÓKÁK RESZKESSETEK!
    JÖN AZ ELSZÁMOLTATÁS!

  5. anticsóka szerint:

    Szilárd, hűtheted a pezsgőt!!!

    Pá-pá Szenteczki, folytathatod a mounyika-sót!

  6. ... szerint:

    Hosszú börtönéveket kívánok a mutyista szociknak! 😀

  7. Miska72 szerint:

    A szocik nagyon csendben vannak?
    csepeli? zed? ződ? grün?

  8. Demeter J. szerint:

    Miska 72! Nem érnek rá, pártmunkán vannak.
    Többen indultak a választáson, mások a gépezetben vállaltak ma estére feladatokat.
    Sima mezei aktivista tőlük már nem jár ide a fórumra, rég kikoptak.
    Majd éjféltől várd őket ( én nem vagyok rájuk kíváncsi).

  9. Királyerdei szerint:

    Holnaptól egymás torkának fognak esni.
    Vajjon a kisgömböc is megkapta a sitten a fülest,hogy nem áll már mögötte senki?

Itt lehet hozzászólni !