Oroszlánok díszítik majd a felújított Margit hidat

MTI, Múlt-kor, Csepel.info

Életnagyságú oroszlánfejek díszítik majd a Margit híd újjáépülő oszlopsorának pilléreit – közölte a Margit híd sajtóiroda. Az állatszobrok a csepeli öntödében készültek.

Mint írták, a Margit híd átépítése jelenleg Budapest legnagyobb műemléki rekonstrukciója: helyreállítják a híd második világháborúban elpusztult, illetve a későbbiekben lebontott díszítő elemeit. A korabeli obeliszkek, kandeláberek, lámpaoszlopok, öntöttvas korlátok, kőből faragott címerek, Zsolnay csempék és a korona mellett hamarosan újra láthatók lesznek a Margit híd egykor híres oroszlánjai is – emelték ki.

A sajtóiroda emlékeztetett: a híd 1876-os avatásától tizenhat, bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej díszítette a pillérek oszlopsorát, de amikor a második világháborúban a németek felrobbantották a hidat, a többi dísszel együtt az oroszlánok is elpusztultak. A jelenleg folyó műemléki rekonstrukció során újra elkészítik a megsemmisült elemeket – olvasható a közleményben.

Az egykori öntvények nem maradtak fenn, és a tervek többsége is elpusztult a világháborúban; az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége pedig csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható – tájékoztatott az iroda. A restaurátorok a Kiscelli Múzeumban talált egykorú állatszobor alapján dolgoztak: először gipszből öntötték ki a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el a szobrokat.

Az eredeti híd látképe Budáról szemlélve

Jelenleg a befejező munkálatok folynak – közölték. A Margit híd készülő oroszlánjait a szobrász restaurátorok a klasszikus szobrászat hagyományát követve olyan részletgazdagon dolgozták ki, hogy akár önálló szoborként is megállnák a helyüket – tették hozzá. Mint a közlemény emlékeztet: a Margit híd építésének idején elterjedt historizáló stílus alkotói szívesen alkalmazták az oroszlán motívumot, ezért láthatók oroszlánok a Lánchídon kívül többek között az Andrássy út több palotájának vagy a Parlamentnek a főbejáratánál is.

mult-kor.hu

4 hozzászólás “Oroszlánok díszítik majd a felújított Margit hidat” bejegyzésre

  1. Tóth Mária szerint:

    MÁS. az Ív utcában még mindig ég a villany ! ll.40 h !

  2. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Miért nem a tűzoltókat hívod, Esetleg átterjed a környező házakra a tűz és akkor jajonghatsz!

  3. Tóth Mária szerint:

    grün, szerintem te egy zseni vagy, csak nem jön ki a fejedből! humoroddal beülhetnél a Heti Hetesbe!

  4. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Már többször beültem, de a nézőket valahogy hanyagolják!

Itt lehet hozzászólni !