Lánc nélküli kerékpár a Schwinn-Csepeltől – Videó!

Világgazdaság, Csepel.info

A Schwinn-Csepel egy padovai kiállításon mutatta be speciális kerékpárját, amelyet lánc helyett fémhúrok hajtanak.

A magyar cég szerint a Stringbike márkanéven forgalmazott kerékpár olyan problémákra kínál megoldást, amelyeket nem is észlelnek a hagyományos biciklit használók, egészen addig, amíg ki nem próbálják ezt a modellt. A kerékpár nem csak a hagyományos láncot nélkülözi, hanem – és ez a fontosabb – a hajtást mindkét oldalra helyezi, szemben az átlag bicikli féloldalas módszerével – írja a Wired.

Bár ezt a kerékpárt nem olyan egyszerű megjavítani, mint hagyományos társát, előnyére szolgál, hogy a hajtás elemei tetszés szerint változtathatóak a terepviszonyok szerint. A hátsó kerék a könnyebb szállítás érdekében pillanatok alatt eltávolítható, ráadásul ehhez a hajtásmódhoz nincs szükség olajozásra.

vg.hu

A Wired eredeti cikkééért katt ide.

12 hozzászólás “Lánc nélküli kerékpár a Schwinn-Csepeltől – Videó!” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Már készül páncélozott, háromüléses változata is, megemlékezésre, nagygyűlésre járáshoz nélkülözhetetlen!
    A pedáloknál Szójártó, a kormánynál O.V., a megkülönböztető ní-nó ní-nót Kósa Lajos szolgáltatja!

  2. Miska72 szerint:

    grün te egy barom vagy.

  3. grün szerint:

    Miska 72!
    Még mindig szerencsésebb, mintha miska lennék!

  4. BaráTOM szerint:

    Ez pont olyan, mint a program nélküli OGY győzelem, és a szakértelem nélküli kormányzás! Pont a legtartósabb erőátviteli megoldás hiányzik, a lánc. Fantasztikus, hogy egyoldalas meghajtás helyett mindkét oldalon történik erőátvitel! Ez az emberi izommeghajtásnál annyira fontos, mint egy falat kenyér! Az animáció nem mutatta be a káromkodó sznob bohócot, akinek a hegyi túrán elszakad a meghajtást végző huzal.
    De a tudomány fejlődik ám! Az alkoholmentes sör, a koffein mentes kávé, és a program, és hozzáértés nélküli Kormány után itt a láncnélküli bicikli! Hurrá! Én nagyon várom, hogy a Fidesz feltalálja az alkoholmentes pálinkát, hogy akik bebukják a Kósa-Szíjjártó páros által okozott hoppáré miatt a lakáshitelüket, azok se váljanak alkoholfüggővé! Viktor az Istenkirály, ezt is megoldja, majd figyeljétek meg! 😀
    (nyugi!)

  5. hubba szerint:

    Na itt is összegyűltek a Zorbánozók! Ennek a témának ugyan mi a köze a politikai csatározásokhoz?

  6. Daniel szerint:

    Erdekes…

    Külföldön elö, felig magyar ember vagyok, aki mindig örömmel olvassa az uj magyar talalmanyokrol szolo cikkeket. Nagyon sokra tartom az innovaciot es a kreativitast, illetve az effele: “Think outside the box” dolgokat.
    Ezek miatt büszke vagyok arra, hogy magyar ver is csörgedezik ereimben. Amiatt viszon sokszor szegyenkezem, az az e videken oly elterjedt mentalitas, amely nehany elöbbi commentben megfigyelhetö!
    Nincsen szegenyeknek valami politikai online-forum, ahol kiengedhetik magukbol azt, ami kikivankozik gondterhelt fejükböl?

    A Stringbike egy nagyszerü ötlet, de tenyleg kivancsi vagyok, hogy eleget tesz az elvarasnak. Valoban kevesebb az elhasznalodo, elkopo elem? Sulycsökkenest lehet vele elerni? Nem e nagyobb a surlodasi felület (ergo energiaveszteseg)? Örülnek, ha ez az erdekes konzeptus tenylegesen megreformalna a kerekparok vilagat.

    Maradok tisztelettel
    Daniel

  7. grün szerint:

    Kedves Daniel!
    “Külföldön elö, felig magyar ember vagyok”
    Ha megfigyelted nálunk a hangsúly azon van, hogy milyen irányultságú az a magyar feled? Jobb vagy bal?
    “Nincsen szegenyeknek valami politikai online-forum, ahol kiengedhetik magukbol azt, ami kikivankozik gondterhelt fejükböl?”

    Légy erős! Ez a fórum, az a fórum!!!

  8. Mahyo74 szerint:

    Az a problémám ezzel a találmánnyal hogy ,a meghajtás túlsok sérülékeny alkatrészből áll.
    Láttam már ennél jobb megoldást is a lánc kiiktatására ,pl: kardántengely.Ráadásúl kötve hiszem jelenleg bármelyik bicikliszervizes beválalná ennek az esetleges javítását.Ha csak nem kiváncsisákból,mert ilyet még nem csinált.

  9. KKKKKKK szerint:

    Észrevettétek, hogy az első keréknél forog a gyorszár is a kerékkel együtt?

    Csak pár dolog, ami eszembe jutott:
    Oldalanként +2 csapágy a hajtásnál.
    2 szabadonfutó az 1 helyett, ráadásul folyamatosan “rángatva”.
    A háromszögben rohangáló görgőnek nem kell kenés? Mi lesz vele, ha nem steril körülmények között kell működnie? Ez a kérdés a csigákban rohangáló madzagokra is feltehető.
    Egyforma tömeg mellett vajon merevebb egy ilyen hajtókar+háromszögek+madzagok, mint egy közepes hajtómű+lánc?
    A háromszögek forgáspontja eléggé útban lehet egy sportolásra tervezett biciklinél.

    Egyébként látványnak jó, érdekes megoldás, de használhatóság, szervizelhetőség szempontjából inkább maradjon a lánc.

  10. KKKKKKK szerint:

    Nem is kettő, hanem három. Az oldalanként + csapágy. De a háromszög himbi-limbiknek lehet, hogy kettő is kell egy oldalon, akkor +4.

  11. Csak egy itthoni magyar szerint:

    Kááár, kááár kááár! Tényleg csak károkni tudunk, nekünk semmi sem jó. Ahelyett, hogy büszkék lennénk arra, hogy ismét egy magyar találmány látott napvilágot ezáltal a világban még többen ismernek meg minket, máris leszedik a keresztvizet szegényről.
    Ja, ha mindenki kapna ingyen eggyet, akkor már jó lenne?
    Azthiszem csak írígyek vagytok, kááárogók!

  12. Cool If AI szerint:

    Az első kerékpár is rögtön tökéletes volt, miért is gondolják egyesek azt, hogy ez a meghajtás bármi hibát is rejtene…
    Még a Rubik Kockát is tovább gondolták, miért várjuk el, hogy a StringBike rögtön tökéletes legyen. ‘Első’ próbálkozásra nekem tetszik. Persze ahhoz hogy terjedjen kell néhány apróság: Ne legyen nehezebb, vagy legyen sokkal hatékonyabb mint amennyivel nehezebb; ne legyen drágább, vagy megérje megvenni. Illetve legyen kompatibilis, azaz a vázamra, kerekemre tudjam rászerelni.
    És bírja legalább addig mint a láncos.
    Illetve tudjam házilag szerelni, vagy legyen ‘vészmegoldás’ a bajra, (dupla drót húzza, ha az egyik elszakad.)
    Amúgy szerintem nem hord mindenki magánál csereláncot, hogy ha leesik a lánc akkor tudja pótolni… Illetve lánc szerszámot sem.

Itt lehet hozzászólni !