Csőd miatt csúszik a 7 milliárdos lakópark

Origo.hu

Rákóczi liget

A korábbi generálkivitelező ellen tavaly indult felszámolási eljárás miatt tolódik Csepel egyik legnagyobb – nettó 7 milliárd forintösszértékű beruházás keretében épülő – lakóparkjában található lakások átadása. Az első átadások már fél éve csúsznak, ami a kötbérrel együtt is sok gondot okozhat az ott lakást vásárlóknak. Az ingatlanfejlesztő az [origo]-nak azt ígérte, 2008-ban mindenki beköltözhet, és a szerződés szerinti kötbéreket is kifizetik. Mint az a Csepel.info korábbi híradásaiból ismert, a Rákóczi Liget egyik kivitelezője és a befektetést jegyző Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. vezetői és a csepeli galvániszap-botrány között több személyi összefügés is volt ( 1. cikk, 2. cikk).

“Év eleje óta folyamatosan a jövő hétre ígérik, hogy elkezdik a lakások átadását, mostanáig azonban nem történt semmi” – közölte az [origo]-val Csepel egyik legnagyobb lakóparkjában lakást vásárló olvasónk. A beruházás összes területe meghaladja az 50 ezer négyzetmétert, míg a nettó összérték több mint 7 milliárd forint. Az épületekben összesen 481 lakás található. “A csúszás okát sem ismerjük, és ketyeg ugyan a kötbér, a napi 1300 forint körüli összegből azonban még az albérletet sem tudjuk fedezni” – panaszkodott lapunknak olvasónk.

Az elmúlt hónapokban már a belső munkálatok végső fázisain dolgoznak Csepel egyik legnagyobb lakóparkjának az építkezésén, azonban még valóban egyetlen lakást sem adtak át a vevőknek, pedig ezt már tavaly ősszel el kellett volna kezdeni – tudta meg az [origo]. A csúszás oka a korábbi generálkivitelező csődje és az eredeti fűtési rendszert biztosító cég szerződésszegése. Az ingatlanfejlesztő azonban azt ígéri, hogy 2008-ban mindenki beköltözhet új lakásába.

Minden erőfeszítésünk ellenére csúsztunk a határidővel, így az első kulcsátadás 2008 tavaszára várható – mondta el az [origo] megkeresésére Tóth András, a Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. marketingigazgatója. Az átadások tolódását egyrészt a korábbi generálkivitelező ellen megindult felszámolási eljárás, másrészt az eredetileg tervezett energetikai rendszer szolgáltatójának szerződésszegése okozta.

A generálkivitelező 2007. februári összeomlását követően a fővállalkozó vette át a generálkivitelezői feladatokat is, így valamennyi alvállalkozóval újra kellett szerződnie a hátralévő munkálatok elvégzésére – magyarázta a késés okát Tóth. A fővállalkozó igazságügyi szakértőt bízott meg a generálkivitelező levonulását követően a műszaki készültség és az elvégzett munka minőségének pontos felmérésével. Az igazságügyi szakértői vizsgálat mintegy másfél hónapig tartott. Az új alvállalkozók pályáztatása és a kiválasztott cégekkel történt szerződéskötés pedig hosszabb időt vett igénybe.

A lakópark fűtési, hűtési és melegvíz-ellátási energiáját korszerű technológia révén egy erre szerződött fél biztosította volna, aki a ház részére a hatékony energetikai rendszer kiépítését is vállalta. A céggel azonban – szerződésszegése miatt – 2006 novemberében kénytelen volt a lakásfejlesztő felbontani a megállapodást. Az energetikai rendszert ebből adódóan át kellett tervezni, illetve újabb szolgáltatót kellett találni, aki a vevőknek megígért költséghatékony rendszert biztosítani tudta. A napokban várhatóan ezt a megállapodást is megkötik a végleges szolgáltatóval, és ezután adnak teljes körű tájékoztatást a vevőiknek is.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a vevők mihamarabb szeretnének beköltözni az új lakásukba, és azzal is, hogy a sajnálatos csúszás számos vevőnek és családjának komoly problémákat okozott – közölte az [origo]-val az igazgató. A késés miatt adódó késedelmi kötbért a Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. a szerződés szerint minden arra jogosult vevőnek kifizeti – mondta Tóth. Az igazgató azonban azt is elismeri, hogy ez az összeg nem oldja meg a csúszásból adódó összes problémáját a vevőknek, ezért a társaság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a hátralevő munkálatok a lehető legrövidebb időn belül befejeződjenek.

A műszaki átadások már elkezdődtek tavaly novemberben

A Rákóczi Liget elnevezésű lakópark alapkőletétele 2005 novemberében volt. A lakópark C és D épületeiben a lakások műszaki átadása tavaly novemberben megkezdődött, míg az első kulcsátadás – a használatbavételi engedélyek megszerzését követően – 2008 tavaszára várható. Az A, B épület műszaki átadásának a megkezdése 2008 márciusára van beütemezve, míg a használatbavételi engedélyt április végére várják.

A társaság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a még hátralévő munkálatok a lehető legrövidebb időn belül – a lakások minőségét nem veszélyeztetve – befejeződjenek. Az utolsónak elkészülő E épületben várhatóan június végétől tudják a lakók átvenni a kulcsot.

A múlt hét végén terepszemlét is tartott az [origo] a helyszínen, ahol láthatóan valóban dolgoznak munkások. Mivel azonban a munkák nagy részét az épületeken belül végzik, kívülről sok minden nem volt látható. A munkaterületre azonban nem tudtunk bejutni, és a munkások sem tűntek túl bőbeszédűnek. A lap munkatársai találkoztak viszont a Rákóczi Ligetben lakást vásárló, szintén az építkezést figyelő emberrel, aki úgy tudta, hogy az elsőként átadásra váró épületekben már csak a liftek engedélyezésére várnak, és neki az értékesítési irodán azt ígérték, hogy egy-két héten belül már megkezdődnek az átadások.

Ez azonban nem jelenti az, hogy mindenki gyorsan beköltözhet, mivel a szerződésekben három hónapos átadási időt kötöttek ki, a sok lakásra hivatkozva – mondta el a neve elhallgatását kérő lakó. Az ingatlanfejlesztő részéről az [origo]-nak azt mondták: vállalják, hogy a használatbavételi engedély megszerzését követően – a szerződésben rögzített 90 naphoz képest rövidebb idő alatt – 45-60 napon belül átadják a lakásokat.

Forrás: Origo.hu

11 hozzászólás “Csőd miatt csúszik a 7 milliárdos lakópark” bejegyzésre

  1. loll szerint:

    az indexen összegyültek egy páran az áldozatok közül.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9151482

  2. Bubus szerint:

    Komolyan mondom, néha az az érzésem, hogy Csepel valami elátkozott tartomány.

    Nem akarok szidni senkit, de Szeva bácsi, a legnagyobb orosz maffiózó itt talált tanyát, nem létező uszodák, tizenöt éve ígért gerincút, csatorna, utak, megszűnés árnyékában vergődő strand, dilettantizmustól és mértéktelen pénzéhségtől pusztításra ítélt Duna parti zöldövezet, mérgező és elhallgatott galvániszap árnyékában megy a kampány arról, hogy ez itt Európa közepe. Melyik Európa, kérem szépen? A középkori?

    Itt még egy szerencsétlen lakópark sem épülhet fel botrányok, csőd nélkül? Ha jól tudom ez volt Budapest talán legolcsóbb négyzetméteráras új építésű lakóparkja. Ide nem a gazdagok költöznek, mint a térfigyelő kamerás, magas kerítéses Kis-Duna parti luxuslakóparkba vagy az uszodás Csepel SC luxuslakóparkba, ahol a csendet nem zavarja holmi gyerekek focizása meg szurkolók ricsaja, mert nem lesz hol focizni…

  3. CsepeliXXI szerint:

    Jesszusmárjám!
    Ki az a marha,aki az I.-es és a II.-es kapu között akar venni “luxuslakást”?A kilátás miatt? :-)))))

  4. tikaapa szerint:

    Sajnos sok kispénzű “marha” van aki nem gondol bele, mit és hol vesz,egyébként érdekes,hogy a magaskerítéses Kis-Duna lakópark lakásait már értékesítik,holott az építtető cég még érvényes építési engedéllel sem rendelkezik ez kicsit furi mintha már előre ellenne döntve az utolsó pirinyó pihenő közterület sorsa!!!!

  5. ÖREG BANÁN. szerint:

    VAJON KIT TUDTAK ÚGY MEG OLAJOZNI,HOGY CSEPEL LEGSZEBB RÉSZÉRE LAKÓPARKOT CSINÁLJANAK,AHOL MÉG EGY KAPAVÁGÁST SEM CSINÁLTAK ÉS MÁR BE LEHET FIZETNI.AZOKAT AKIK ÚGY ÉPÍTKEZTEK VALAMIKOR a KÖRNYÉKEN,HOGY ELÉJÜK MÁR NEM ÉPŰL SEMMI,MOST TESSÉK ELÉRTÉKTELENEDNEK A HÁZAIK,MERT ELÉJÜK ÉPÍTENEK.GERINC ÚT MI VAN VELE,MOST CSINÁLNAK PARKOLÓKAT,PARKOKAT KELL EZ IS,DE JOBB LENNE MÁR AZ ÚT!!! VALAMIKOR ÚGY HÍRLETT NEM MOST VAGY 40-éve A HÉV-et BE VISZIK A KÁLVINTÉRIG,ÉS KAPUNK HÍDAT BUDAFOK ÉS ERZSÉBET KÖZÖTT EZ MIND ÁLOM,MERT EZT NEM LEHET MEGOLAJOZNI???

  6. csao szerint:

    Kár, hogy a fővállalkozó már 2006 októberében tudta, hogy az alvállalkozója nem fizeti ki a munkát ténylegesen elvégző második körös alvállalkozóit. Ennek ellenére nem volt hajlandó fizetési garanciát adni szerencsétlen harmadik körös alvállalkozóknak, mert akkor nem lehetett volna lenyúlni a pénzt tőlük. Egyébként meg a Délépitő már a munka kezdetén halálra volt itélve, mert még előtte pár hónappal behúzták őt 3 milliárddal a csőbe egy balaton melletti projectnél és annak tudatában bizták meg őt, hogy biztos csődöt fog jelenteni a cég, csak igy ki lehetett menteni pár milliárdot az alvállalkozók zsebéből. Annakidején 2007 tavaszán volt egy hir, hogy egy érdi festő alvállalkozó éhségsztrájkba kezdett, mert nem fizettek ki neki 10 millát egy épitkezésen. Ő is itt dolgozott. Nagyon sok alvállalkozót vertek át 10-20-50 millióval és sok vállalkozás ment emiatt csődbe úgy, hogy a Murus tisztában volt vele.

  7. kut szerint:

    Egy nagyon csúnya gyanú kezd érlelődni bennem, amely abból táplálkozik, hogy hónapok óta nem hajladnó a CSLF érdemben nyilatkozni arról, pontosan milyen fűtési rendszer lett kiépítve:

    A szerződés valahogy úgy szólt, hogy a beruházónak joga van az eredetitől eltérni, amennyiben az nem csökkenti a lakás használhatóságát nem csökkenti. Ráadásul aláírásával a vevő kijelenti, hogy a szerződéskötéskor érvényes műszaki tartalomtól eltérő megoldást elfogad, sem a birtokba adáskor, sem később eladóval szemben ezzel kapcsolatban nem lép fel.

    Vagyis: a jószándékú és jóhiszemű vevő aláírja a szerződést, vállalja, hogy bárhogyan is lesz, átveszi a lakást. Majd azt is aláírja, hogy a műszaki átadáskor a lakás neki ebben az állapotában megfelel, átveszi. Később birtokba is veszi.

    Ha a CSLF el tudja addig húzni a titkolózást, amíg a lakásokat át nem adja, a vevő már kettős csapdában van: a szerződésben vállalta, hogy utólag már nem reklamál – ha mégis megteszi, a vevő maga is szerződésszegést követ el – fekete pont; átvette a lakást: a műszaki átvételkor a vevőnek elvben szinte csak jogai vannak, az eladónak csak kötelezettségei. Ha a vevő a műszaki szemlén nem emel kifogást, sőt átveszi a lakást, ezzel a fűtési rendszert is elfogadja és átveszi – utólag ebből is szinte lehetetlen kimászni, hiszen a műszaki átadáson semmi sem kötelező, miért nem mondott akkkor nemet – még egy fekete pont.

    Nem tudom érthető-e e gondolatmenet, a lényeg, hogy a CSLF időhúzásra játszik. Nyilván ők sem hülyék, pontosan tudják mit jelent a távfűtés, és az egyedi kazán közötti külömbség. És azt is tudják, hogy a lakásokat az olcsó üzemeltetés mézes madzagával sózták a nyakunkba, ami ugyebár nem nevezhető tisztességes kereskedői magatartásnak – magyarul átverték a vevőket.

  8. csao szerint:

    És a délépitő még arra is képes volt, hogy befogadott egy alvállalkozói számlát 60 napos fizetésre és a számla értékének 20%-át, mint megrendelői szolgáltatást nem kompenzálni akarta az alvállalkozói számláből, hanem a számla befogadása után 5 nappal küldött róla az alvállalkozónak egy 8 napos fizetési határidejű számlát. Ha volt olyan balek szerencsétlen alvállalkozó, hogy kifizette, nem elég, hogy nem kapott a végén semmit sem, de még ő fizetett a délépitőnek.

  9. CsepeliXXI szerint:

    A befektető a Levinstein és az Olimpia nevû izraeli beruházási cég .
    A sporinál és a Hollandi úton is.Ugyanez a cég épiti a Duna parti lakóparkokat a IX.Soroksári úton.

  10. Nagy szerint:

    már árulják a Hollandi úti lakópark lakásait

  11. jaffa szerint:

    nem igaz még most is hazudoznak vízszámla nincs fütés nincs

Itt lehet hozzászólni !