Le a vizitdíjjal! “Az állami propaganda keményen megfenyegette az orvoskollégákat” – tiltakozó honlap indult

MTI, Hirszerző, Mno.hu

A háziorvosoknak sem tollas a hátuk

A háziorvosoknak sem tollas a hátuk

Háziorvosok küzdenek a vizitdíj bevezetése ellen, eddig több mint 15 ezer támogatójuk akadt. A háziorvosok honlapot indítottak a vizitdíj ellen, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a díjfizetéssel kapcsolatos fenntartásaikra. Korábban háziorvosok egy másik csoportja a vizitdíj mellett indított aláírásgyűjtést.

A vizitdíjellenes akció egyik kezdeményezője, Plavecz János tatabányai háziorvos szerdán azt mondta, hogy a díjfizetés jelentősen megrontotta az orvos-beteg kapcsolatot. Közölte, azért sem értenek egyet a vizitdíjjal, mert vannak, akik azt nem tudják kifizetni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adminisztrációs teendők a gyógyítás elől veszik el az időt. A vizitdíjellenes háziorvosok álláspontjukat a leavizitdijjal.uw.hu oldalon tették közzé; az ott elhelyezett számláló szerint eddig több mint 15 ezer látogató fejezte ki egyetértését.

Plavecz János az orvosok finanszírozására utalva azt mondta, “az állami propaganda keményen megfenyegette az orvoskollégákat, hogy nem lesz meg a pénz”. Közölte, abban egyetértés van, hogy az orvosoknak szüksége van forrásokra, ám azt már nem tudják elfogadni, hogy ezt a pénzt a járulékot fizetőktől szedjék be ismét, vizitdíj formájában.

Utalt arra is, hogy a központi források között csökkentették a betegek utáni fejpénzt, és sok olyan feladatot is el kell látniuk, amihez nem adnak forrást; példaként a tajszám-ellenőrző rendszer működtetését említette.

Korábban nyolcvanöt háziorvos a vizitdíj megmaradása mellett kezdeményezett aláírásgyűjtést. Az aláírók úgy fogalmaztak: “egy orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni”. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha a kormány eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmüket nem fogják pótolni.

Forrás: Hirszerző

 

Sebészek: a kormány ellenségnek tekinti az orvosokat, ápolókat

A Sebészeti Szakmai Kollégium levélben tiltakozik az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos egyeztetés hiánya, illetve az ellen, hogy intézményesített formában – a média segítségével –, kampányszerűen le akarják járatni az orvosokat.

A Sebészeti Szakmai Kollégium mandátuma idén tavasszal lejár. Tagjai – az ország sebészeinek választott képviselői – felelősséget éreznek a betegellátás, a sebésztársadalom és a fiatal sebészgeneráció jövője iránt. Ennek a felelősségnek a jegyében a testület szükségesnek tartja, hogy az egészségügyben kialakult helyzetről véleményt formáljon – áll a kollégium szerdai levelében.

Az egészségbiztosítási törvényről állítólag társadalmi vita zajlott le, és a kérdéseket a szakmai fórumokkal egyeztették – írják a sebészek, ám kijelentik: „az egészségügyi kormányzat velünk semmiféle egyeztetést nem folytatott, sőt az általunk benyújtott mintegy negyven szakmai javaslatunkra, amelyek felölelték az ágyszám- és kapacitáscsökkentés, a progresszív betegellátás és a szakorvosképzés kérdéseit, egyetlen esetben sem kaptunk érdemi választ”. Ugyanakkor a kollégium írásban felajánlotta segítségét – hívja fel a figyelmet a dokumentum.

„Tiltakozunk az intézményesített és a média segítségével gerjesztett orvosellenesség, az orvosokat lejáratni szándékozó kampányok ellen. A rendszerváltás óta ez az első egészségügyi kormányzat, amelyik folyamatosan rombolja az orvosi tekintélyt, és szinte ellenségnek tekinti az egészségügyben dolgozókat” – szögezik le, majd megjegyzik, hogy „rendkívül bántó minden becsületes orvos és ápoló számára, hogy az egészségügyi tárca vezetői és tanácsadói a rendszerben dolgozókat alapvetően korruptnak és velejéig romlottnak tartják.

Ezt alátámasztandó, a szakmai kollégium a médiában megjelent véleményekből idéz. „A kórházakban a betegek egynegyedét félrekezelik.” „A hazai kórházakban a műtétek nagyobbik részét feleslegesen végzik.” „A magyar orvosok nyugat-európai színvonalon élnek és balkáni szinten gyógyítanak”. Ezek az állítások – vélik a doktorok – mérhetetlen szakmai hozzá nem értésről és rosszindulatról tesznek tanúbizonyságot, amelyek csak arra alkalmasak, hogy az állampolgárokat szembefordítsák az orvostársadalommal és az orvosokkal, akik megalapozott szakmai indokokra hivatkozva tiltakoznak az egészségügyi reform elhibázott lépései ellen.

Gyér fizetés még a vezető orvosoknak is

A vezető orvosok nettó fizetése alig több 1000 eurónál, a kezdő orvosoké pedig 500 euró körül van – emlékeztetnek. „Egy fiatal nyugat-európai szakorvos fizetése 4-5000 euró. Ennek dacára a hálapénz felvetésével igyekeznek elfedni azt a kiáltó igazságtalanságot, ami az orvosi fizetések terén jelenleg van. A vezető orvosoknak és specialistáknak – akik alkotják az állítólagos »orvosi lobbyt« – a leginkább az az érdeke, hogy a munkájuk értékén legyenek megfizetve, és megszűnjék a hálapénzrendszer”. Úgy folytatják: a kollégium kezdeményezte az orvosszakmai kollégiumok elnökeinek összehívását. A legmagasabb szakmai vezetők között teljes egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy az egészségbiztosítási törvény elfogadása előtt tisztázni kell az orvosok jogállását. Szülessen orvosi jogállási törvény, az orvos és a biztosító közötti tárgyalási lehetőséget, valamint az egészségügyi szolgáltatók és biztosítók között a jelenlegi egyoldalú viszony helyett a polgárjognak megfelelő kétoldalú tárgyalási helyzetet garantáló jogszabály. A legmagasabb orvosszakmai fórum javaslatára sem történt semmiféle reakció. A „balkáni színvonal” pedig mélyen sértő és igazságtalan – vélik a sebészek.

A magyar egészségügy éppen az abban dolgozók szakmai tudása és áldozatvállalása miatt még mindig jobb annál, mint ami az egészségügyre fordított költségvetési kiadások alapján kellene legyen – hívják fel a figyelmet, majd úgy folytatják, hogy „érdemtelen és tisztességtelen arra alapozva folytatni orvosellenes kampányt, hogy nagyságrendekkel több a beteg, mint az egészségügyi dolgozó. Végezetül kihangsúlyozzuk, hogy a Sebészeti Szakmai Kollégium tagjai változatlanul a jobbítás és a magyar egészségügy felemelkedésének töretlen hívei a betegek érdekében”.

Forrás: Mno.hu

 

2 hozzászólás “Le a vizitdíjjal! “Az állami propaganda keményen megfenyegette az orvoskollégákat” – tiltakozó honlap indult” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    A kormányzati propaganda mellett nyolcvanöten tartanák meg a vizitdíjat, tizenötezren ellenzik. Szép arány.

    Mellesleg kaptam egy kormányzati szórólapot, ami teljesen nyíltan kampányolt a vizitdíj mellett. Ez a közpénz legaljasabb felhasználási módja. De itt is ismerős, itt is közpénzből kampányol az MSZP a Csepel újságban.

  2. Kati szerint:

    Komáromi doktornak azt szeretném ajánlani, hogy ne a vizitdíj megmaradásáért törekedjen, hanem arra gyüjtsön aláírásokat , hogy a kormány adja vissza a háziorvosoktól elvett pénzt. Ha nem vonták volna el , nem lett volna szükség a vizitdíj, kórházi napidíj bevezetésére sem. A kórházaktól és minden honnan kivonták. Vissza kell adni! Nem az emberekkel fizettetni a mocskos intézkedéseiket. Ez a kormány már annyi rosszat tett, amiből egy regény lehetne írni. Mindenki menjen el 9-én és szavazzon 3-rom IGENNEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nagyon fontos, ha azt akarjuk , hogy valami változás történjen.

Itt lehet hozzászólni !