Ebben a színházban egyáltalán nem kár a gőzért

Helyi Téma

Lelkes fiatalok a csepeli Gőz Színpad tagjai, akik ugyan nem készülnek színészi pályára, mégis örömmel játszanak a maguk és a közönség kedvéért. A társulat vezetője, Pentz Katalin drámapedagógus azt reméli, a fiatalok a próbák, előadások során megélt tapasztalatokat az életben is hasznosítani tudják.

A csoport egy olyan művészetkedvelő baráti társaságból alakult, akiket a színház mellett érdekel a képzőművészet, a zene, a film. Van, aki pedagógusnak készül, festőművésznek, az orvosi egyetemre is felvették az egyik tagunkat, játszanak velünk bölcsészek, de van egy tűzoltó is köztünk – meséli Katalin, aki szárnyai alá vette a társulatot.

Mint mondja, számára is rendkívüli élményt adó a fiatalokkal való közös munka.

– A színházművészetet összművészeti műfajnak tartom, ahol minden tehetség valamilyen módon megmutathatja magát, hiszen lehet táncolni, mozogni, zenélni és a díszletek készítésénél is szabadjára engedhető a fantázia – mondja Katalin, aki elárulja, a fiatalok kreativitását az is jól tükrözi, hogy milyen ügyesen improvizálnak.

A próbákon erre gyakran kerül sor. A szabad alkotási folyamatot mindannyian nagyon élvezik, és mint hangsúlyozza, attól izgalmas a ,,színházcsinálás”, hogy a saját elképzeléseiket, ötleteiket is beleviszik a darabba.

– Sokat tanulunk egymástól, és remélem, hogy amit itt átélünk, azt a civil életben is hasznosítani tudjuk. Ez nem csak egy bátorságpróba, hogy ki merünk-e állni a közönség elé. Bár önszántunkból, ingyen csináljuk, van, hogy a végén majd’ belehalunk a tökéletességre törekvésbe, hogy a darab a legjobban sikerüljön. Emellett ebben a két évben benne van nagyon sok eufórikus pillanat is, ami közösséggé kovácsolta ezt a kis társulatot. És annak ellenére, hogy olykor megfeszültünk, ezt mégis mindannyian egy örömteli kalandnak tartjuk – vallja be és hozzáteszi, szerinte minden korosztálynak, legyen az fiatal vagy nyugdíjas, át kellene élnie a közösségi létnek ezt a játékos formáját.

A Királyerdei Művelődési Házban kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, így a Gőz Színpadnak eddig két előadását láthatta a közönség (Varsó-London Éjszakai Expressz, Nevem Lét). Idén novemberben a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című, Douglas Adams könyve alapján készült darabot viszik színpadra.

helyitema.hu

4 hozzászólás “Ebben a színházban egyáltalán nem kár a gőzért” bejegyzésre

  1. csepeli-s szerint:

    Kár, hogy nincs belsõ felvétel a Mûvelôdési házról. Érdemes most megnézni. Rég voltam benne, de a minap mikor elmentem nem hittem a szememnek.

    Gratula a vezetésnek, mert itt látszik, hogy azért Csepelen történik valami.

  2. Gigi szerint:

    A Csepel újság korábban már 2x is írt a Gőz Színpadról, hasonló méltatással. Azokat vajon miért nem idéztétek itt? 😉

  3. […] Adams: GALAXIS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK című művének színpadi változatát (!) néztem meg a Gőz Színpad előadásában a Királyerdei Művelődési Házban, Csepelen. Úgy gondolom, egy sfblog […]

  4. Itt pedig a Galaxis útikalauz stopposoknak bemutatójáról egy élménybeszámoló:
    http://chelloveck.sfblogs.net/2010/11/27/h2g2-a-szinpadon/

Itt lehet hozzászólni !