Hová ömlik a pénz? Jegyzőkönyvkészítés havi 9 millióért

Tanácsokra költi a milliárdokat a BKV

Index.hu

 

BKV jövő

A haveri kör nem szenvedhet

Eddig majdnem 100 millió forintot fizetett ki a BKV az AAM Zrt.-nek a 4-es metró projektjében nyújtott tanácsadásért, ami esetenként csupán jegyzőkönyv vezetésében merült ki havi 9 millió forintért. A céggel Antal Attila vezérigazgató tavaly decemberben egy ötéves 2,5 milliárd forint értékű keretszerződést kötött, de nem az egyetlen feladat, amit a cég a járatokon spóroló BKV-tól kapott. Az Index.hu forrásai szerint aggasztóbb a helyzet: az AAM mindent tud, ami a közcégek belül történik.

Öt év alatt csaknem 3 milliárd forintot fizethet ki a BKV tanácsadásra az AAM Vezetői Informatikai és Tanácsadói Zrt.-nek, derül ki az Index birtokába jutott szerződésekből, illetve tenderkiírásokból.

A tanácsadó cég a BKV nagyobb projektjeinek (4-es metró, elektronikus jegykezelés stb.) lebonyolításában segédkezne, de volt, hogy egy hónapban 9 millió forintot kapott “jegyzőkönyv vezetéséért”.

Az Index birtokában két szerződés van, amit Antal Attila, a BKV vezérigazgatója és az AAM vezetője, tulajdonosa Kornai Gábor írt alá 2007 december 22-én.

“A 4-es metró beruházásssal összefüggő szakértői támogatásról” kötött szerződés alapján a BKV 375 millió forintot fizet az AAM-nek évente, inflációkövetéssel öt éven keresztül 2012 december 22-ig. Jóllehet a 4-es metró első szakaszának várható átadási határideje 2011.

A 4-es metrónak 6 milliárdért már ad tanácsot egy másik cég

A szerződés alapján a cégnek a metróberuházás adminisztratív lebonyolítása, ennek koordinálása, a fejlesztési koncepciók kidolgozása, a döntés-előkészítési folyamatok támogatása a feladata. A cég szakértői óradíja 15 és 35 ezer forint (+áfa) között van.

Pedig a 4-es metrónak már van projektvezetési tanácsadója: A “projektvezetési tanácsadói szolgáltatások megvalósítása” címen kiírt tendert az Eurometro Kft. nyerte meg még 2006-ban – nem kevés összegért – hat milliárd forintért.

Sőt, a metró a külsős tanácsadók nélkül sem maradna gazda nélkül. A BKV-nak külön vezérigazgató-helyettese van e célra Olti Ferenc, Demszky főpolgármester szomszédjának személyében, a DBR projektiroda vezetője is az építkezést irányítja, sőt a főváros oldaláról egy metróbiztos koordinál, de Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesenek is kiemelt feladata a folytonos költségtúllépésekkel és határidőcsúszásokkal küszködő metróprojekt istápolása.

Az AAM tulajdonosai között van Kornai János közgazdász fia, Kornai Gábor közgazdász, Szirmai Ákos és Szűcs Zoltán. Az AAM számos magyar állami cégnél végzett tanácsadói munkát, de román, macedón és bolgár projektekben is részt vett. 2006-ban 3,5 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. Ehhez hozzájárul az AAM Technologies Kft. leányvállalat, amely pénzintézetek (pl. OTP Bank) számára fejleszt alkalmazásokat.

Sok feladat, sok tanács

Az Index úgy tudja, az AAM 2007-ben került a képbe, ekkor szervezte át a BKV új menedzsmentje a metróberuházást menedzselő céget, a DBR-t, leváltották a cég vezetőjét Gulyás Lászlót, Becker László személyében biztost is kapott a projekt, a metró ügye pedig Demszky Gábor kabinetjétől Hagyóhoz kerültek át.

Az AAM egyébként már nyár óta – vagyis e szerződések megkötése előtt – havonta adott be számlát a DBR-nek. A cégnek a BKV 5 hónap alatt (szeptembertől januárig) 92 millió forintot fizetett ki.

A havi 10-20 milliós számlák tartalma a jegyzőkönyv-vezetéstől a háttéranyagok készítésén át a “szervezeti információs rendszerek nyomon követéséig és minőségbiztosításáig” terjedt. Akármit is jelentsen ez utóbbi, az biztos: sokba kerül. (Ehhez képest például a 4-es metró uniós pályázatának őszi, nagy módosításához készült kockázatelemzés csak 6,5 millió forintba került a DBR-nek.)

Sok feladat, sok tanács

A másik szerződés, amely ugyanezen a napon köttetett a BKV-s kiemelt projektek megvalósításának szakértői támogatásáról szól. A szerződés hatálya ugyancsak 5 évre terjed, az éves keret 125 millió forint.

Az AAM ugyanakkor sikerrel pályázta meg a BKV egy másik, tanácsadói tevékenységre kiírt tenderét. Az uniós tenderfigyelő szerint a cég – lenyomva egy darab versenytársát – 257-278 millió forintért adhat tanácsot az “Elektra” fantázianévre hallgató elektronikus jegyrendszer bevezetésénél. (A BKV évek óta próbálja megreformálni jegykezelési rendszerét, az Aba-érában volt már szó konkrétan csipes bérletről is, de eddig nem jutottak révbe.) Az Index.hu úgy tudja,  ez a cég felügyeli, ad tanácsot a forgalomirányítási rendszer átalakításának projektjében is.

Sokkal aggasztóbb azonban, amit az internetes lap BKV-s forrásai állítottak az AAM gyakorlati munkájáról. Megjelennek a BKV vezetői értekezletein, jegyzőkönyveket írnak, vagyis gyakorlatilag egy titkárnő munkáját végzik az AAM alkalmazottai, miközben a cég mindenről értesül, ami a BKV-n belül történik. A legvadabb elképzelések szerint így bizonyos körök percre pontosan értesülnek, ha a közlekedési cég valamilyen projektbe kezd, pénzforrást kötne le valamire.

Egy BKV-s vezető számolt be arról, hogy gyakorlatilag úgy érzi, minden mozdulatát követik és ellenőrzik, miközben valódi, hozzáadott értékkel bíró tevékenységet nem végeznek prezentációk készítésén kívül. Másik források arról beszélt, az az egyik feladatuk, hogy a BKV-s előterjesztések ugyanúgy nézzenek ki, formátumuk azonos legyen. Számon kérik a BKV középvezetőit, ellenőrzik a határidők betartását, vagyis gyakorlatilag főnökként viselkednek, holott szakértelemmel nem járulnak hozzá a BKV munkájához, sőt egy uniós anyag készítésénél az is kiderült, az angol szaknyelvet sem ismerik. És különben is felmerül, nem éppen az lenne a cég vezetőinek dolga, amit az AAM végez?

“Hogy az AAM tevékenysége nem hozza vissza a szolgáltatásra költött pénzt, az garantált” – jelentette ki az Index.hu egyik forrása.

Harmadik – névtelenséget kérő – informátor azt állította, nehéz lenne 350 középvezetőt kirúgni, és helyettük alkalmasabb munkatársakat felvenni, ezért alkalmazzák inkább a céget. (Antal Attila 2007-es kinevezésével átalakították a cég struktúráját, több igazgatóságot, üzemegységet megszüntettek, és több száz alkalmazottat elbocsátottak.)

Milyen tanács kell még?

A két szerződés szerint egyébként nem lehet egyenrangú a kapcsolat a BKV és az AAM között, ugyanis kapcsolattartóként az előbbi oldalára Antal Attila vezérigazgató van megjelölve, míg a tanácsadó cég részéről egy bizonyos Horváth Edit, aki viszont nem szerepel az AAM honlapján a vezető munkatársai között.

A tanácsadó céggel szembeni, összesen 2,8 milliárd forint közpénzt felemésztő bőkezűség annak fényében különösen érdekes, hogy a BKV 10%-os teljesítménycsökkentést tervez 2008-ra, mert a menedzsment és a fővárosi vezetés az üzemeltetési költségeken, azaz az utasokat szállító buszokon, villamosokon, trolikon akar megtakarítani 6 milliárd forintot.

A BKV-t szóra bírni az ügyben az Index.hu nem tudta, ezért írásban érdeklődött, pontosan hány, mekkora összegről szóló szerződések vannak hatályban tanácsadói szolgáltatásról az AAM-mel.

Forrás: Index.hu

2 hozzászólás “Hová ömlik a pénz? Jegyzőkönyvkészítés havi 9 millióért” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    Csepelen meg évi legkevesebb 36 millát kap egy pártvezető cége az önkoritól. Nohiszen!

  2. miska72 szerint:

    Az országban ÁLAMI MAFFIA működik! Nem kicsit! Nagyon!

Itt lehet hozzászólni !