Bűnözők célkeresztjében az idősek – A rendőrség javaslatai a megelőzésért

Csepel.hu

Rablókat, betörőket, tolvajokat, csalókat fogtak el a csepeli rendőrök az elmúlt napokban. Ennek krónikáját honlapunkon olvashatták az érdeklődők.

A hírekből látható, hogy a bűncselekmények károsultjai igen gyakran nyugdíjasok, jóindulatú idős emberek. Ők a céltáblái sokszor az úgynevezett trükkös lopásoknak, csalásoknak is. A Csepeli Rendőrkapitányság az önkormányzathoz küldött tájékoztatóban az újabb bűncselekmények megelőzésének, elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások

Napjainkban mindenki tapasztalhatja, hogy a bűnözés gyors növekedésével párhuzamosan a bűnözésen belül strukturális átalakulás is zajlott, amely a vagyon elleni bűncselekmények arányának jelentős emelkedését eredményezte.

A vagyon elleni bűncselekményeken belül a csalások, lopások, rablások, betöréses lopások, trükkös lopások száma is nagymértékben növekedett. Az elkövetők a végsőkig kihasználták a sértett idős korát, hiszékenységét. A csalók az önkormányzatra, közüzemi szolgáltatóra, pénzintézetre hivatkozva, illetve az ő alkalmazottaiknak kiadva magukat csalnak ki különböző trükkökkel pénzt a sértettektől, illetve lopták meg őket a csalás elkövetésének idején, vagy később visszatérve a lakásukba.

Az elkövetők általában nem helybéliek, a bűncselekmények elkövetése után gyorsan elhagyják a helyszínt. Főként készpénzt visznek el, amit aztán a későbbiek során lehetetlen azonosítani. Az alkalmazott trükkök végtelenek, az elkövetők rugalmasak, rendkívül gyorsan alkalmazkodnak az adott helyzethez.

A váratlanul érkező idegenek hivatkoznak arra, hogy az önkormányzattól hoztak pénzt, vagy díjbeszedőnek adták ki magukat, vagy különböző pénzintézetek ügyvédjeiként, vagy rendőrként „kell” úgymond hivatalos eljárásban megvizsgálni az idős sértett pénzét, takarékbetétkönyvét, nem hamis-e. Szednek pénzt parlagfű irtásra, vasat vesznek, fát hordanak, gázár-támogatást hoztak, krumplit árultak stb.

Számtalan alkalommal elsütötték azt a trükköt, hogy pénzt hoztak, de húszezresük van csak, vissza kellene belőle adni. Mindegyik esetben közös a cél, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Hirtelenül, sok információt zúdítanak a sértettre, a lényeg az, hogy elővetessék vele a pénzét, pénztárcáját, eltereljék a figyelmét, a jó üzlet, vagy haszon reményében elaltassák a gyanakvását, bizalmatlanságát, és a kellő pillanatban meglopják. Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor a lakás feltérképezése, hogy a későbbiek során visszatérve már gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

Amíg a pénzátadás zajlott, kifigyelték, mennyi pénz van a sértett pénztárcájában, honnan veszi elő, feltérképezték a lakást, a mozdítható értékeket. Közben persze észrevétlenül ki is kérdezik, anyagi helyzetéről, egyedül él-e, gyakorlatilag minden olyan körülményről, amely információk ismeretében a csalás, lopás, esetleg rablás a későbbiek során könnyebben kivitelezhető.

A felderítést nehezíti, hogy az idős sértettek sokszor nem azonnal tettek feljelentést a Rendőrségre (mert esetleg csak jóval az elkövetés után vették észre, hogy bűncselekmény történt a sérelmükre, vagy mert szégyellték a velük történteket és csak később, ismerős, vagy közeli hozzátartozó rábeszélésére tettek feljelentést). Nagyon fontos tudatosítani a lakosságban,- és nem csak a potenciálisan érintett idős emberekre gondolunk,- hogy, a saját védelműk érdekében ők is sokat tehetnek, és tenniük is kell.

Tudatosítani kell, hogy egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadjuk a váratlanul érkező idegeneket és tudatosan törekedjünk a saját, személyes „biztonsági háló” kiépítésére az idős hozzátartozók köré. Ebben fontos szerepe van mindnyájunknak.

Javaslataink a következőek:

• Ne engedjenek be idegeneket a házukba, lakásukba, udvarra, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, vagy bármilyen jó üzletet kínálnak, vagy segítséget kérnek (gyereket tisztába tenni, megetetni, vagy rosszul lét miatt kérnek egy pohár vizet, vasat vennének, fát árulnak, támogatást hoznak stb)

• Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak (rokon, házi gondozó stb), és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban

• Mielőtt beengednék őket, győződjenek meg arról, hányan vannak, mivel érkeztek, (mi a gépjármű rendszáma) kérdezzék ki őket, kérjenek tőlük igazolványt!

• Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket – ha ez mégis megtörténik – ne „dicsekedjenek, hivalkodjanak” vele, ne vegyék elő idegen jelenlétében

• Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtót és kaput!

• Ha egy mód van rá, kérjék, hogy a nyugdíj, egyéb várható jövedelem pénzintézethez, számlára érkezzen!

• Ha lehetőség van rá, a közüzemi díjakat is pénzintézetnél vezetett számláról, átutalással teljesíttessék! Ha nem lehetséges, kérjék, hogy a közüzemi díjakat csekken fizethessék a szolgáltatónak, ennek az elintézéséhez kérjenek segítséget az önkormányzat dolgozóitól

• Fontos tudni, hogy amit a postás kézbesít nyugdíjat, illetve az a pénz, amit pénzintézet folyósít, vagy amit pénzintézetben tartanak, az nem hamis, azt nem kell ellenőrizni!, az ugyanis már ellenőrzött pénz.

• Ha nem biztosak abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, az igazolványa alapján nem tudják eldönteni ki ő, kérjenek segítséget (telefonon ellenőrizzék a személyüket, hívják a rendőrséget vagy a helyi önkormányzatot)

• Nagyon fontos saját, biztonsági „hálózatot” kiépíteni, a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd), akiktől azonnal lehet segítséget kérni, akár telefonon is. A telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból is ( például egészségügyi okból is) szorulhatnak segítségre.

• Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket, ha egy mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát.

• Nemcsak az idős emberek figyelmét szeretnénk felhívni a fentiekben leírt hasonló cselekmények megelőzése érdekében, hanem azokét is, akiknek idős, idősebb hozzátartozója van. Beszéljenek velük erről a veszélyhelyzetről, hívják fel a figyelmet arra, hogy tartsák zárva a lakás ajtaját és a kaput is, akkor is, ha otthon tartózkodnak, és ha idegenek jelentkeznek, telefonon azonnal kérjenek segítséget, akár a rokonoktól, vagy a Rendőrségtől!

• Ha mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható telefonszámon.

csepel.hu

3 hozzászólás “Bűnözők célkeresztjében az idősek – A rendőrség javaslatai a megelőzésért” bejegyzésre

  1. hlajos szerint:

    >Ha egy mód van rá, kérjék, hogy a nyugdíj, egyéb várható jövedelem pénzintézethez, számlára érkezzen!

    Ez szép és jó, csak
    1. nem minden idős szeret elbicegni a bankba pénzt felvenni. Meg lehet, hogy ott fogják kirabolni, vagy hazafele, útközben.
    2. előfordult, hogy a néni kártyával fizetett, és mellé adta a pin kódot, hogy azt tessék beütni… Könnyű célpont. (igaz, vannak aláírós bankkártyák is, de nem mindenhol.) És mire eljut odáig, hogy letiltassa a kártyáját, már egy forint se lesz rajta.
    Bankkártyát használni nem ROCKET SCIENCE, de sok mai idősnek bizony probléma.

  2. Kovács Ernő szerint:

    Gergényi meghallgatása 2010.09.03.

  3. Bérces imréné szerint:

    2010szeptembere óta napi rendszerességgel történnek táskalopások idősebb nők sérelmére a lakókörnyezetemben /Katona József u lakótelep / Én is károsult vagyok . A házban már 5 személyt raboltak ki hátulról támadva ,sokszor személyi sérülést is okozva az időseknek , Bejelentést mindenki tett a Rendőrkapitányságon . Eddig semmi nem történt ebben az ügyben . Védtelenek és kiszolgáltatottak vagyunk .! Nagyon gyenge a közbiztonság ! Javasoltunk kamerát és járőröket de eredménytelenül . Félünk már ki menni az utcára mi nagymamák egyedül . A beszámolókat hallgatva , jó a statisztika ! Mi öregek már nem számítanak sehova . Ez nagyon szomorú és elkeserítő ! A többi sértett társam nevében is kérem tegyenek valamit a közbiztonság javítása érdekében ! Köszönettel Bérces Imréné nyugdíjas .

Itt lehet hozzászólni !